FACEBOOK

Ez volt 2013 - az év fontosabb fejleményei

Ez volt 2013 - az év fontosabb fejleményei
hozzászólás, 2014.01.03.

Íme, mi minden történt sportágunkban 2013-ban. Összeállításunk a vlv hírei alapján - a részletek megismerhetők a klikkelés után.

JANUÁR

Az MVLSZ elnöksége titkos szavazással Benedek Tibort választotta meg szövetségi kapitánynak. Benedeken kívül Gyöngyösi András és Vincze Balázs nyújtott be pályázatot a posztra.

Az új szövetségi kapitány két nappal később, a vlv-nek adott interjújában fejtette ki, hogy miért pályázott, mit szeretne elérni új tisztségében.

Az olimpiai bajnok és Világliga-győztes horvát válogatott kapusát, Joszip Pavicsot választották 2012 legjobb férfi vízilabdázójának a FINA hagyományos szavazásán.

Csaknem két héttel megválasztása után írta alá négy évre szóló szerződését Benedek Tibor, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya. Erről a szövetség közleményéből értesült a közvélemény.

Benedek Tibor a vlv-n hozta nyilvánosságra stábjának névsorát és első, 19 tagú keretét. A másodedző Dabrowski Norbert, a kapusedző és a csapat ügyeinek intézője Gergely István lett. A 19 meghívott játékos között (Madaras Norbert kivételével) ott volt a későbbi összes barcelonai világbajnok. A vlv kérdésére Benedek Tibor elmondta, hogy szerződése felbontható, ha a csapat a nyári barcelonai vb-n nem jut be a legjobb négy közé.

A vlv hagyományos körkérdésére adott válaszok alapján a játékostársak Madaras Norbertnek ítélték oda Az év legjobb játékosa címet a 2012-es évre vonatkozóan.

Benedek Tibor először ült "saját jogon" a kispadon és a válogatott Volgográdban, Világliga-selejtezőn legyőzte az oroszokat. A vlv a magyar sajtóban egyedüliként a helyszínről tudósított.

FEBRUÁR

A horvát Elvisz Fatovics lett az ausztrál válogatott szövetségi kapitánya.

Nehéz meccsen, de sikerült győzni a Románia elleni hazai Világliga-selejtezőn.

A Debrecen kispadján Gyöngyösi Andrást Varga Tamás váltotta. Erről a klub közleményben számolt be. Az edző menesztése viharos volt, Gyöngyösi András munkaügyi bíróságon támadta meg a szerződését felfüggesztő döntést.

A magyar juniorválogatott, Kanada és Románia legyőzésével a magyar válogatott nyerte a kecskeméti Volvo Kupát.

Harlem Shake from Eger - engedve egy néhány hetes internetes őrület nyomásának, Gór-Nagy Miklós vezetésével 61 másodperces videoklipet készítettek az egri vízilabdázók. Film- és vízilabdatörténeti kuriózum.

MÁRCIUS

Az MVLSZ hivatalos közleményben jelentette be, hogy a következő négy évben a Teamforce Kft. lesz az MVLSZ marketing- és kommunikációs partnere.

Madaras Norbert meghozta döntését, visszatér a magyar válogatottba. vlv-interjú.

Varga Dániel interjút készített rijekai csapattársával, a spanyol Xavier Garciával a vlv számára.

A vízilabda-társadalmat is megmozdította az országot sújtó rendkívüli időjárási és árvízhelyzet. Gergely István (magánembernént) vágott neki, hogy segítsen az országutakon bajba kerülteknek, a magyar válogatott pedig egyik edzése helyett homokzsákokból készített védgátat egy Római parti sporttelep védelmére.

A magyar válogatott fantasztikus játékkal idegenben győzte le a világbajnok olasz csapatot és ezzel a hátralévő utolsó selejtezőforduló eredményeitől függetlenül kijutott a Világliga Szuperdöntőjébe. A Bariban megrendezett mérkőzésről a magyar sajtóban egyedüliként a vlv tudósított a helyszínről.

Az oroszok 8:6-os hazai legyőzésével pontvesztés nélkül nyerte meg Világliga-selejtezőcsoportját a magyar válogatott.

ÁPRILIS

Megszületett Varga Dénes Bendegúz. Varga Dumi a Barcelona kulisszatitkai című könyvben az év történeteként meséli el, hogyan maradt le fél órával kisfia születéséről.

Gyöngyösi András a Spandau 04 Berlin vezetőedzője lett.

A Szeged nyerte a bajnokság alapszakaszát.

Drámai csatában, 9:8-ra győzött a Primorje Rijeka a Jug Dubrovnik ellen a Jadranska Liga döntőjében, Zágrábban. Varga Dániel és Varga Dénes első alkalommal lett adriai bajnok.

MÁJUS

A vlv szerkesztősége nyilvánosságra hozta, hogy az MVLSZ kezdeményezte a vlv.hu működésének támogatására érvényben lévő együttműködési megállapodás megszüntetését. Ezzel a korábban is nehéz anyagi körülmények között dolgozó szerkesztőség munkája ellehetetlenült, így a szerkesztő bejelentette, hogy a honlap május végén befejezi működését.

Tovább bővíti médiamegjelenését az Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ), amely közleményben jelentette be, hogy stratégiai megállapodást kötött a Gazdasági Rádióval.

Hivatalosan bejelentették, hogy a 2016-os olimpiáig a szerb Dejan Udovicsics irányíthatja az Egyesült Államok férfi vízilabda-válogatottját.

A legnépszerűbb olasz vízilabdahonlap szavazásán Madaras Norbertet, a Pro Recco játékosát választották a 2012-13-as szezon legjobb balkezes játékosának.

Miskolczi Kitti (Szentes), Manhercz Krisztián (Vasas) és Kardos Gergely (KSI) kapta idén a legjobb utánpótlás-játékosnak járó Szalay Iván-díjat.

WPO (Water Polo Player's Organization) néven nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alakítanak a vízilabdázók az amerikai Tony Azevedo kezdeményezésére. Az alapítók között három magyar van, őket kérdezte a vlv a szervezet tervének részleteiről.

A Vasas legyőzésével a Szeged nyerte a bajnoki bronzérmet.

Ötödször lett olasz bajnok Madaras Norbert, miután a Pro Recco a döntő második mérkőzésén, otthon is legyőzte a Bresciát - 13:5-re.

Az Eger megvédte bajnoki címét, miután a döntő első három meccsének mindegyikén legyőzte a Szolnokot.

Játékos-pályafutását befejezve hazaköltözik Olaszországból Märcz Tamás, aki a BVSC vezetőedzői posztját veszi át az Egerbe költőző Dabrowski Norberttől.

Szécsi Zoltánnal nem hosszabbít szerződést a bajnok ZF-Eger.

Megnyerte első fokon az ellene közérdekű adatigénylés elutasítása címen indított pert a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ). Az atlatszo.hu weboldal keresete ügyében a Fővárosi Törvényszék döntött. A weboldal közérdekű adatigényléssel fordult a szövetséghez, kikérve a társasági adókedvezmények (tao) igazolásait. Azt szeretnék megtudni, hogy mely cégek mely sportszervezeteket és mennyivel támogattak, társasági adójukat csökkentve ezzel. A Vízilabda Szövetség a lap tájékoztatása szerint nem adta ki a listát, szerintük ugyanis nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

Az éves költségvetés induló 100 milliós mínuszának mintegy felét sikerült eltüntetni - jelentette be Kemény Dénes szövetségi elnök az MVLSZ évi rendes közgyűlésén. Nem szerepelt a közgyűlés napirendjén a decemberben üresen hagyott alelnöki poszt betöltése. E tisztséget májusig kérte betöltetlenül hagyni a decemberben elnökké választott Kemény Dénes, hogy azt felajánlhassa új támogatónak. Új szponzor érkezéséről nem történt bejelentés a közgyűlésen.

Nagy Viktor 9 évnyi piros-kék játékosmúlt után Szegedre igazol.

Hárai Balázs visszatért Egerbe.

JÚNIUS

A vlv szerkesztője bejelentette, hogy - bár a működés anyagi feltételei továbbra sincsenek meg - a lap egyelőre folytatja működését.

A Crvena Zvezda nyerte a Bajnokok Ligája 2012-13-as kiírását a Jug Dubrovnik, a CNA Barceloneta és a Partizan Belgrád előtt. A versenysorozatban nem vett részt az előző Final Four négy részvevője, a győztes Pro Recco, a második helyezett Primorje Rijeka, a harmadik Mladost Zágráb és a negyedik Vasas.

Kis Gábor fájdalmai nem teszik lehetővé, hogy a válogatottal gyakoroljon, így nem utazhat a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjébe.

Bedő Krisztián is Egerbe igazolt.

Vámos Márton Szolnokon folytatja pályafutását.

Madaras Norbert Reccóban marad.

A magyar válogatott a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjében megnyerte csoportját, majd elődöntőbe jutott, ahol legyőzte az USA csapatát, s végül a döntőben kikapott a szerbektől és így ezüstérmet szerzett.

Június 18-án tette közzé a vlv, hogy Varga Dánielnek a szerbek elleni Világliga-fináléban összeszedett ujjsérülése súlyosnak bizonyult, a magyar válogatott csapatkapitányát  meg kell műteni, várhatóan öt hétig rögzítve lesznek az ujjai, így edzeni csak korlátozottan tud majd. Ekkor egyértelműnek tűnt, hogy Varga Dániel vb-szereplése meghiúsul, hiszen az első barcelonai meccsünk időpontja július 22. volt.

Két nap alatt négy komoly mérkőzést játszott a válogatott a lamiai (görögországi) nemzetközi felkészülési tornán. Legyőztük Szerbiát és Montenegrót, majd kikaptunk az olaszoktól és a görögöktől, így a torna második helyén végeztünk. A magyar sajtóból egyedül a vlv tudósított a helyszínről.

JÚLIUS-AUGUSZTUS

Benedek Tibor kijelölte a barcelonai vb-csapatot. A jó hír, hogy Varga Dániel benne van, a rossz hír, hogy a hátfájásra panaszkodó Kis Gábor nincs benne.
Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok).


A magyar csapat csak Németországot tudta legyőzni a Vodafone Kupán, Montenegrótól, majd Görögországtól kikapott és a harmadik helyen végzett.

A Vincze Balázs irányította magyar férfi válogatott megnyerte a kazanyi Universiadét.

Budapest és Balatonfüred lesz a házigazdája a 2021-es vizes világbajnokságnak. Erről Barcelonában határozott a FINA. Ezzel az is biztossá vált, hogy hamarosan (az ígéretek szerint már 2016-ra) világszínvonalú sportuszoda épül Budapesten.


A VLV ALOLDALA A BARCELONAI VILÁGBAJNOKSÁGRÓL (az összes eredmény, jegyzőkönyv)


HELYSZÍNI VLV-TUDÓSÍTÁSOK FOTÓKKAL, VIDEÓKKAL A VB-RŐL

Barcelonában a csapat

Start Kína ellen, gyerünk, fiúk!

Magyarország-Kína - élő közvetítés

BARCELONA - MAGABIZTOS BEMUTATKOZÁS

Szerbia következik

Szerbia-Magyarország - élő közvetítés

HÁROMGÓLOS VERESÉG A SZERBEKTŐL

Türelmes készülődés Ausztrália ellen

Magyarország-Ausztrália - élő közvetítés

MAGYARORSZÁG-AUSZTRÁLIA: 9:9-RE NYERTÜNK

A nyolcaddöntőben is teljes odaadás kell

Magyarország-Kazahsztán - élő közvetítés

MAGYARORSZÁG-KAZAHSZTÁN 16:7

Damoklész és Achilles

Görögország-Magyarország-élő közvetítés

HELYREÁLLÓBAN A REND

Akinél sorban állnak - Interjú a csapat masszőrével

Horvátországgal - már a döntőbe jutásért

Magyarország-Horvátország - élő közvetítés

A SZÍV DIADALA - TÍZ ÉV UTÁN ISMÉT BARCELONAI VB-DÖNTŐBEN MAGYARORSZÁG

Már csak egy lépés...

Magyarország-Montenegró - élő közvetítés

A VILÁG TETEJÉN


A VLV FOTÓGALÉRIÁI A BARCELONAI VILÁGBAJNOKSÁGRÓL

vlv-képek az utazásról

vlv-képek az első barcelonai edzésről

vlv-képek a Kína elleni csoportmeccsről

vlv-képek a szerbek elleni csoportmeccsről

vlv-képek a július 25-i edzésről

vlv-képek az ausztrálok elleni csoportmeccsről

vlv-képek a július 27-i edzésről

vlv-képek a kazahok elleni nyolcaddöntőről

vlv-képek a július 29-i edzésről

vlv-képek a görögök elleni negyeddöntőről

vlv-képek a július 31-i edzésről

vlv-képek a horvátok elleni elődöntőről

vlv-képek az augusztus 2-i esti edzésről

vlv-képek a Montenegró elleni vb-döntőről

vlv-képek az ünneplésről


A FINA testületeit érintő személyi döntések is születtek a barcelonai világbajnokság alatt. Mostantól nincs magyar tag a FINA vízilabda bizottságában.

A magyar U20-as válogatott - nem sokkal a szombathelyi korosztályos világbajnokság előtt - valamennyi ellenfelét (köztük a horvátokat, az olaszokat és a szerbeket) legyőzve megnyerte a zágrábi felkészülési tornát.

A LEN nyilvánosságra hozta az új rendszerű Bajnokok Ligája kiemelési listáját. Ebből kiderül, hogy nyolc csapat pénzért megvásárolhatja a főtáblán való szereplés jogát. Köztük a magyar színeket az Eger képviseli.

Az eddig jól és eredményesen játszó Magyarország elveszíti a szombathelyi junior vb elődöntőjét a horvátokkal szemben, majd a bronzmeccsen kikap a szerbektől is és így nem szerez érmet.

Életének 86. évében elhunyt a magyar és az egyetemes vízilabdasport legendás alakja, a háromszoros olimpiai bajnok és szövetségi kapitányként a magyar válogatottal aranyérmet nyerő Gyarmati Dezső.

Harmincéves korában befejezte sportolói pályafutását a szerbek egyik legnagyobb aktív vízilabdázója, Vanja Udovicsics. Az olimpián kívül mindent megnyert játékos az új szerb kormányban ifjúsági és sportminiszter lett.

SZEPTEMBER

Magyarországon alkalmazzák először a FINA által bevezetett szabálymódosításokat, amelyekről eléggé megoszlik a játékosok véleménye.

Negyedszer lett máltai bajnok Molnár Tamás.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megköszönte a vízilabda-válogatott kiállását a sokak által elmarasztalt fociválogatott mellett. Benedek Tibor és játékosai demonstratív módon együtt tekintették meg a bukaresti vereség után nehéz helyzetbe került focisták következő vb-selejtezőjét, az észtek elleni hazai meccset. Az MLSZ honlapján Benedek Tibor nyilatkozatot is tett, szolidaritását kifejezve a labdarúgókkal.

A magyar válogatott egy góllal kikapott az olaszoktól a máltai U17-es Európa-bajnokság bronzmérkőzésén és így a torna negyedik helyén végzett.

Százéves lett Tarics Sándor

Súlyos vereségeket szenvedett egy korcsulai felkészülési tornán a bajnoki rajt előtt a jelentősen megfiatalított Vasas.

Madaras Norbert olasz állampolgárságot kapott, de a vlv-n keresztül nyugtat meg mindenkit: továbbra is a magyar nemzeti színek dicsőségéért küzd.

Nehéz csoportba került a magyar válogatott a Világliga 2013-14-es európai csoportselejtezőinek sorsolásakor.

Emeletes panoráma-autóbuszokat neveznek el a Barcelonában világbajnoki címet szerzett magyar férfi vízilabda-válogatott tagjairól. Az elsőt ünnepélyes külsőségek között "avatták fel" a brit nagykövet és a fél magyar csapat jelenlétében.

OKTÓBER

Hetvenöt éves lett dr. Gábor Antal, a válogatott csapatorvosa.

Modern Sportakadémia néven korszerű, 21. századi klub létrehozásán fáradozik Kiss Gergely, Decker Ádám és Nagy Viktor.

Csak a második helyet szerzi meg a Bajnokok Ligája nagyváradi csoportselejtezőjében a Szolnok, mert váratlanul kikap a hazai csapattól és ez később sokba kerül, ugyanis a következő körben a Varga testvérekkel felálló Primorje Rijekával sorsolták össze Hosiékat és ez túl nehéz diónak bizonyult.

Nagy Viktor és Varga Dénes is jelölt a világ legjobbja címre.

Egy, a juniorokkal vívott budapesti gálamérkőzés után másfél napos martfűi edzőtáborozáson vett részt a válogatott keret. A játékosok tesztgyakorlatokat is teljesítettek. A vlv a helyszínről tudósított.

Juhász György játékvezető szerint a szabályváltozásokat Magyarországon félreértelmezték és a FINA szándékától eltérő interpretációt osztottak meg a játékvezetőkkel is, ráadásul néhány ponton "saját szabályokat" vezettünk be.

A helyi, borsod megyei sajtóból tudhatta meg a sportkedvelő közvélemény, hogy Miskolc ad otthont az új Világliga-sorozat első magyar meccsének, a görögök elleni találkozónak. Az is a boon.hu híréből derült ki, hogy mindössze 328 belépőjegyet értékesítenek a mérkőzésre.

NOVEMBER

A korábban már visszavonult Ratko Rudics lett a brazil válogatott szövetségi kapitánya.

Az elhunyt Gyarmati Dezső után Kárpáti Györgyöt választották a Nemzet Sportolójának.

Magyarország-Görögország 8:5 a Világligában, Miskolcon.

Ismét a Szeged nyerte a Magyar Kupát.

Megkezdődött az internetes jegyárusítás (rendelés) a 2014. július 14-17-i budapesti Európa-bajnokságra.

Dejan Sztanojevics, a Vojvodina szerb vezetőedzője veszi át a román válogatott irányítását. A faladata az, hogy kijuttassa dél-keleti szomszédainkat a riói olimpiára.

A vlv - a miskolci Világliga-meccs alkalmával tapasztaltak alapján - felhívja a figyelmet arra, hogy a borsodi főváros Kemény Dénesről elnevezett uszodájánál több mint egy évvel korábban, ünnepélyes külsőségek között felavatott emlékhelyen még mindig nem sikerült elhelyezni öt olimpiai bajnok játékos valódi tenyérlenyomatát, azokat sima tenyérminta helyettesíti.

A kazanyi Universiadén aranyérmes férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata az egyetemi-főiskolai sport területén.

A Crvena Zvezda nyerte az Európai Szuperkupát.

DECEMBER

A LEN által szervezett szokásos szavazáson, amelyen klubvezetők, edzők és újságírók vesznek részt, Varga Dénes lett 2013 legjobb európai vízilabdázója, szoros versenyben megelőzve Nagy Viktort.

Barcelona kulisszatitkai - Megjelent a vlv gondozásában készített könyv a halhatatlan világbajnokokról

Ünnepélyes külsőségek között felavatták a barcelonai világbajnokok nevét megörökítő márványtáblát a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda előcsarnokában.

Cosmin Radu visszatér a román válogatottba - derül ki Varga Dániel interjújából, amit Dani a vlv számára készített rijekai csapattársával.

Az MVLSZ közlése alapján a szövetség Varga Dánielt, a világbajnok válogatott csapatkapitányát minősítette 2013 legjobb magyar férfi vízilabdázójának.

A barcelonai aranyérmes játékosoktól kaptak különleges kivitelezésű emlékérmét a magyar válogatott felkészítő és irányító stábjának tagjai.

Sibenikben rendezik meg a legközelebbi Világliga-forduló magyar mérkőzését, a január 14-i horvát-magyart.

A világbajnok magyar férfi vízilabda-válogatott Az év csapata Magyarországon, Benedek Tibor új munkaviszonya első évének végén Az év szövetségi kapitánya. A fölény több mint meggyőző. vlv-tudósítás a Sportcsillagok Gálaestjéről.

A Primorje Rijeka nyerte a Horvát Kupát, megvédve címét.

Szivós Márton karácsonyi gondolatai az adakozásról

vlv-szilveszter

Címkék:
Barcelona ez volt 2013