FACEBOOK

Magyarország csoportelső!

Magyarország csoportelső!
hozzászólás, 2013.06.13.

Eddigi legjobb játékunkkal simán győztük le Japánt a Világliga cseljabinszki szuperdöntőjének utolsó csoportmeccsén. A legjobb négy közé jutásért Brazília ellen játszunk pénteken 11.45-kor. Tudósítás, nyilatkozatok és gólok:

Világliga szuperdöntő, Cseljabinszk (Oroszország)

Csoportkör, harmadik nap


Japán-MAGYARORSZÁG 5:11 (0:3, 4:3, 1:2, 0:3)
Cseljabinszk, v.: Dester (brazil), Vaszilieou (görög)
Japán: Kacujuki, Maszahiro, Acusi, Micuaki 2, Daicsi, Juta, Juszuke, Juki, Koji 1, Kenya, Keigo 1, Sota 1, Maszasi. Szövetségi kapitány: Omoto Joji
MAGYARORSZÁG: Decker A., Gór-Nagy, Madaras, Bátori 2, Vámos, Hosnyánszky 1, Decker Á. 1, Szivós 3, Varga Dániel, Varga Dénes 3, Bedő, Hárai 1. Szövetségi kapitány: Benedek Tibor
Gól - emberelőnyből: 2/8, ill. 2/5
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 2/2

Ezúttal nekünk sikerült jól a rajt, villámgyorsan magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést és több góllal elhúztunk. A második negyed végére megközelítettek minket a japánok, de az ellenállásukat sikerült letörni és rendkívül magabiztos győzelmet arattunk a kellemetlen játékstílusú ázsiai csapat felett.

(Írásos élő közvetítésünkhöz scrollozzon az oldal aljára!)


BENEDEK TIBOR a vlv-nek:

- Kötelező győzelem volt természetesen a Japán elleni meccs, de azért meg kellett nyerni... Szerencsénk volt abból a szempontból, hogy előttünk már volt két meccse Japánnak és fel tudtunk belőlük készülni, megismertük az erősségeiket volt módunk kidolgozni azok ellenszerét. Nem okoztak meglepetést és elég fegyelmezetten tudtuk végrehajtani azt, amit elterveztünk.

- Hogy látod a csapatunknál a fejlődést?

- Ma csak minimális dolgokban volt látható fejlődés, mert teljesen mást kellett játszani Japán ellen, mint mindenki más ellen, illetve lehet, hogy holnap Brazília ellen is hasonló lesz... Az erős csapatokéval nem összehasonlítható a játékuk, egy centerrel játszanak, amikor ő nincs bent, akkor összevissza úsznak, itt leginkább türelemre van szükség. Fárasztó meccs volt, mert sokat kellett úszni, türelmesnek kellett lenni, hogy ezekkel a kis testű, állandóan mozgó japánokkal szemben ne veszítsük el a fejünket, ilyen viszonylatban viszonylatban jó volt a meccs, de a későbbiek szempontjából nem volt különösebb jelentősége.

- Megnyertétek a csoportot, ezt hogy értékeled?

- Minden csoportelsőségnek örülünk :-) Ez jó dolog, az a jutalma, hogy a másik csoportból gyengébb ellenfelet kapunk. Ez ugye egy olyan torna, ahol nincs kieső a csoportkörben, mindenkinek marad még esélye, nyilván annak sorrendjében, ahogy ide eljutottak a csapatok. Szerintem megérdemeltük a mutatott játék alapján az elsőséget, de a neheze majd ezután jön.

- Nem sérült meg senki? Danival mi van?

- A szemébe belekaptak, de a háromperces szünet elég volt.

- Köszönöm a tájékoztatást és gratulálok!


VARGA DÁNIEL csapatkapitány a vlv-nek:

- Először is a szemed állapotáról kérek tájékoztatást. Hogy vagy?

- Köszönöm, rendben vagyok. Az eset utáni háromperces ápolási idő elég volt, aztán amikor kikerültem a kispadra, Tóni bácsitól kaptam szemcseppeket, azóta rendben van a szemem.

- A meccs rendkívül sima volt és most mi kezdtünk úgy, ahogy ellenünk szoktak...

- Ahogy ellenünk "szoktak" az elmúlt meccsen...

- Igen, úgy értettem!

- Azért volt sima, mert jól felkészültünk belőlük és emellett koncentráltunk a saját dolgainkra is. Azt kell, hogy mondjam, meccsről meccsre egyre több mindent megcsinálunk, ami az előző mérkőzésen nem sikerült. Ez még akkor is igaz, ha ma egy jóval gyengébb ellenféllel játszottunk, illetve egy olyan ellenféllel, amelynek játékstílusa igazából senkihez nem hasonlítható az egész világ vízilabda-mezőnyéből. Ennek ellenére természetesen nem dőlhetünk hátra, mert még mindig több az olyan dolog, amiben fejlődnünk, javulnunk kell, mint az olyan, amit már tudunk, de hát erre is számítottunk. Ez még mindig csak a harmadik meccs és rajta vagyunk az úton!

- Nyugodtak voltatok végig a jó kezdésnek köszönhetően vagy a második negyed végén, amikor két lefordulásgóllal felzárkóztak, aggódtatok kicsit?

- A várható végeredménnyel kapcsolatban nem hiszem, hogy aggódott volna bárki, ami miatt esetleg idegesebbek lehettünk, az néhány látványos, főként elöl elkövetett hiba, amikor például a mi támadásunk megkontrázásával gólt kaptunk. Ezek olyan dolgok, amiket már jóval korábban megbeszéltünk és a jövőben semmiképpen nem fordulhatnak elő, mert erősebb csapatok még többször fogják megbosszulni.

- Holnap jönnek a brazil labdazsonglőrök...

- Hát igen..., nagyon remélem, hogy éjszaka nem eresztik le a vizet a medencéből és nem fociban kell lejátszani a meccset, mert ha vízilabdázunk, akkor valószínű, hogy a világligás-meccseink közöl ez  lesz a legkönnyebb. De ezt is úgy kell felfogni, hogy olyan hibákat most már tényleg nem szabad elkövetni, amik gondolkodásbeli vagy koncentrációs problémát jeleznek, mert mindegy, hogy ki az ellenfél, rajtunk múlik, hogy e téren milyen a teljesítményünk.


HÁRAI BALÁZS a vlv-nek:

- Nagyon örülök, hogy csoportelsők lettünk. Nem volt egyszerű mérkőzés, nagyon kellett koncentrálnunk, nem engedhettük meg magunknak még az esélyét sem annak, hogy szétessünk, hiszen számunkra ez egy rendkívül fontos meccs volt. Láthattuk korábban is, hogy Japán megverte Montenegrót, igaz, hogy ötméteresekkel, de tudtuk, hogy nagyon kellemetlen ellenfél. Kicsik, körbeússzák  az embert, fizikálisan és taktika szempontjából is felkészültek, én egy nagyon jó csapatnak tartom ezt a japán válogatottat.

- Hogy látod a  saját fejlődéseteket? Ahogy haladunk előre, jobban mennek a dolgok?

- Igen, úgy gondolom, hogy meccsről meccsre jobban játszunk. Nyilván kevés volt még a felkészülés ahhoz, hogy mindent meg tudjunk oldani és azért még fizikálisan sem vagyunk olyan állapotban, de valóban mérkőzésről mérkőzésre javul a helyzet.

- A brazilok jönnek, van-e bármi, ami miatt aggódnunk kell, nem fenyeget-e a túlzott magabiztosság veszélye?

- Úgy gondolom, hogy minden csapat veszélyes lehet. Ugyanakkor szerintem ez a brazil csapat nem fog nekünk meglepetést okozni. Sokat nem tudok róluk, az eredményeiket ismerem, de ha ugyanazzal az elszántsággal játszunk, amivel ma odaálltunk, akkor semmilyen probléma nem lesz és nyerni fogunk.

- Ha így lesz, akkor az amerikai-kínai győztese jön az elődöntőben... Az milyen falat?

- Amerikától kikaptunk ötméteresekkel, de azon a mérkőzésen nem játszottunk jól. Ha a brazilokat megverjük - márpedig megverjük -, akkor szerintem az amerikaiakkal fogunk játszani. Remélem, hogy tiszta fejjel, elszántan fogunk bemenni a vízbe és akkor ott sem lehet probléma. Ez egy fiatal, átalakulóban lévő amerikai csapat, de úgy gondolom, hogy koncentrált, fegyelmezett játékkal meg tudjuk őket verni.

- Köszönöm, Pufi!


DECKER ATTILA a vlv-nek:


- Szervusz Attila, gratulálok! Kezdő voltál egy olyan meccsen, amelyen a magyar válogatott kivívta a csoportelsőséget. Kérlek, foglald össze, milyen élményeid voltak ma délután!?

- Nagyon örültem, hogy egy ilyen mérkőzésen tudtam védeni és hála az égnek, jól tudtam védeni. Ez a csapat érdeme is. Azért ez a Japán csapat egy picit, talán nem mondanám, hogy ránk ijesztett, mert azért ilyen szavakat nem használnék Japán csapata ellen, de attól függetlenül tiszteltük őket. Jó játékot mutattak az előző két meccsükön. Tényleg nagyon szép megoldásokkal, jól játszottak, talán az előző két csapat lebecsülte őket. Mi most nem tettük meg ezt a szívességet nekik és ennek meg is lett az eredménye, mert azt gondolom, hogy nagyon jó eredményt értünk el. Ez az öt gól, amit kaptunk, talán még lehetett volna kevesebb is, de örüljünk ennek, hogy így sikerült és ilyen magabiztosan tudtunk győzni, ilyen jó játékkal. Gratulálok a fiúknak!

- Túl vagytok három meccsen, hogy látod, hogy alakul a csapat? Ezek már azért éles szituációk, mennyire mennek a dolgok? Mennyi tartalék van bennetek még?

- Az első meccsen szerintem még a tapogatózás ment, hogy igazából megjöttünk egy ilyen világversenyre, mindenkinek új dolog volt ez. Jó, nem mindenkinek, de több embernek, köztük nekem is. Nem úgy működött az elején az egész, szerintem a mai napom már mindenki ezen teljesen átlendülve játszott. Az egyes szituációkban olyan dolgokat választottunk, ami már azt mutatja, hogy jó lesz ez a magyar válogatott. Tényleg csak pozitívumok történtek. Persze vannak hibák, mint minden csapatban. Azon vagyunk, hogy ezeket redukáljuk a legkisebb méretre. Olyan hibákat ne kövessünk el, amikkel meccsek dőlnek el, nem a mi javunkra, hanem az ellenfél győz. Amerika ellen volt pár olyan hiba, ami ahhoz vezetett, hogy a végén 10:10 lett és aztán ötméteresekkel győztek. Ez az ötméteres-szabály is eléggé olyan..., szerencsejáték az egész. Aki hibázik, mellé dob vesztett. Ez már nem a sportrésze, hanem inkább szerencsejáték, de hát ez van, ez a szabály.

- Jön egy viszonylag könnyebb meccs, mert gondolom a braziloktól nem tart senki. Utána?

- Utána valószínű, hogy Amerika megint. De most már azt gondolom, máshogy fogunk játszani. A brazilokat talán azt gondolom, hogy simán le tudjuk győzni. Nyílván nem vesszük félvállról, de ez is egy lehetőség, hogy gyakoroljunk így együtt. Mindenki azon lesz, hogy legjobb formában megverjük őket. Ez nekünk is jó, meg nekik is. Nekik nem jó, csak érzik azt, hogy a magyar vízilabda milyen szinten áll. Az Amerika elleni meccsünk nagyon-nagyon-nagyon fontos meccs lesz. Mindenki kellőképpen felfogja majd, hogy az milyen súlyú. Hiszen, ha ott nyerünk, bejutunk a Világliga döntőjébe. Szerintem az mindenkinek nagy dolog lenne. Én azt gondolom, hogy ott valószínűleg a szerbekkel fogunk játszani, ahogy így nézem az erőviszonyokat. Szerbia szerintem biztos, hogy be fog jutni a döntőbe.

- Hogy érzitek magatokat? Milyenek a körülmények?

- Nagyon jól, nagyon jók a körülmények. A hotel csodaszép, igazából a kajával van egy kis gondunk talán, de a mai nap például jó volt.

- Azt mondta Pufi, hogy sokat javult a kaja.

- Igen, ma mondta Pufi, hogy már nagyon jó volt. Tényleg jókat ettünk. Az előző két nap elég rosszul sikerült, elapróznak mindent és ilyen húsdarálmányok voltak, nem volt az igazi. De ez csak mellékes probléma, mert nem enni jöttünk, hanem vízilabdázni, úgyhogy megoldottuk. Aki kicsit finnyásabb volt, mondjuk evett sajtos-tejfölös tésztát. Meg lehetett oldani :-) Menza feelingben megoldottuk.

- Gratulálok még egyszer a mai teljesítményhez és kíváncsian várjuk a holnapi napot. Sok sikert kívánok.

(Lejegyezte: Tina)


VLV-VIDEÓK:


Bemutatás (Japán-Magyarország, VL Szuperdöntő, 2013.06.13.)


Hárai gólja


Szivós első gólja


Hosnyánszky gólja


Varga Dénes első gólja, ötméteres


Szivós második gólja



Szivós harmadik gólja, ötméteres


Varga Dénes második gólja


Bátori első gólja


Bátori második gólja


Decker Ádám gólja

A csoport másik mérkőzésén:

Montenegró-USA 9:4 (2:2, 2:1, 3:1, 2:0)
(az egyik játékvezetp Kun György, a FINA-delegátus Martin György volt)

Csoportunk végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG 6,

2. Montenegró 5,
3. USA 5,
4. Japán 2 pont

B csoport

Szerbia-Brazília 16:7 (5:1,4:1,5:3,2:2)

Kína-Oroszország 12:11 (1:3,5:2,4:4,2:2)


A csoport végeredménye:

1. Szerbia 9,
2. Kína 6,
3. Oroszország 3,
4. Brazília 0 pont

Csurka Gergely, a FINA sajtórészlegének munkatársa a magyar szövetség honlapján azt jelentette, hogy az eredeti kiírástól eltérően pénteken 11.45-kor játszunk a brazilokkal.

Ahogyan az a kiírásból tudható volt, a csoportelsőséggel a szerbeket elkerüljük az elődöntőben, ellenfelünk a végső fináléba kerülésért az USA-Kína meccs győztese lesz. Ha ide eljutunk (és ehhez a brazilok legyőzése nem tűnik megoldhatatlan feladatnbak), akkor a meccset már közvetíti a Digi Sport.

A pénteki negyeddöntők programja (időpontok magyar idő szerint):

10.00 USA-Kína
11.45 MAGYARORSZÁG-Brazília
13.30 Japán-Szerbia
15.15 Montenegró-Oroszország


ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

VÉGE!


Most már kapkodnak a japánok.

Dumi váratlan lövése - 5:11 - ez megvan!

Decker véd.

Most már az idővel is játszunk, nem lehet sok hátra.

Decker Ádám dobja a tizediket közelről - 5:10

Szépen megy az idő, a japánok nem tudnak mit kezdeni velünk, nyilván már el is fáradtak rendesen.

Benedek Tibor időt kér.

Bátori nyeri az utolsó ráúszást. És ő maga fejezi is be az akciót - 5:9

SZÜNET

Kiállítás nálunk, de nem tudják bedobni és, vége a negyednek.

Decki véd.

Magyar előny, a kapufa éléről pattan ki a labda.

Bátori megszokott kapásgólja a balszélről, az ember már fel se kapja a fejét... - 5:8

Megint hátrányba kerülünk, Shiga be is dobja - 5:7 (Shiga-bhiga, gyere ki...)

Labdát szerzünk, Varga Dumi a center helyéről átemeli a rá támadó kapust - csodaszép gól - 4:7

Zavar a bírók soraiban, a japánok jöhetnek.

Kontra Pufi ellen.

Decker véd.

Hátrány - kivédekezzük.

Hárai egy az egyben. Megveri a védőt, de fölé.

Centerbejátszásunk távolról - nem jó.

Decker véd.

Nincs gond, Dani visszajön, de röhej, hogy a japánoké a labda.



Varga Dani úszik a labdáért, egyszerre érik el a japánnal, aki egy sima mozdulattal arcon üti a magyar csapatkapitányt. Áll a játék, a bírók kikérik a labdát. Tóni bácsi és Tibi a part mellé úszó Dani szemét vizsgálják.

FÉLIDŐ

Ismét megúsznak és a távoli ejtés bemegy - 4:6

Büntetőhöz is jutnak. Furcsán lövi el a japán, de bemegy - 3:6

Eldobjuk a labdát biztonságosan, a japánok láthatóan lefordulásra játszanak.

Kontra a japán center ellen.

Hárairól ötméterest kapunk. Szivós a könyörtelen ítéletvégrehajtó - 2:6

Most sajnos megúsznak a japánok egy labdavesztés után, Varga Danit ki is állítják, a 4-es dobja be a ziccert - 2:5

Most Bedőről állítanak ki. Megint parádés megoldásokat választunk, de egyúttal túl is kombináljuk, kimarad a fór.

Előnyt kapunk és gyönyörűen fejezzük be, Szivós - 1:5

Egyelőre teljesen kézben tartjuk a meccset. A japánok egyszer sem élhettek kedvenc fegyverükkel, a lefordulással, s nem tűnnek túl veszélyesnek.

Ötméteresünk van. Ha már van, Varga Dumi be is dobja - 1:4

Okawa a hosszúba lő (biztos okawan ennnek, de majd elemzik a fiúk) - 1:3

Egyelőre föl-le úsznak a csapatok.

Megint a miénk a labda.

SZÜNET

Eredménytelen támadások mindkét oldalon.

Hárairól fór van. Ziccerig játsszuk, de ott egy pici hiba...

Lejárt a japán támadóidő, de egy kontrával azonnal elveszik tőlünk a labdát.

Parádés támadás végén Hosnyánszky lövi a harmadikat - 0:3

Varga Dani bokkol.

Gór-Nagyot azt hiszem, mádsodszor állítják ki.Decker megint szögletre véd.

Decker Atti egy ejtést tol szögletre.

Véd a japán kapus.

Szivós hihetetlenül kiszorított helyzetből talál be - 0:2 - akciógól, az aztán a jó kezdés! Végre!

Visszaadják a fórt, Decker kétszer is véd!

Rögtön jön a fór, Hárai azonnal bevágja - 0:1

Megvan a labda!

Kezdődik a meccs.

Nna.

Montenegro 9:4-re legyőzte az USA csapatát, így furcsa helyzet állt elő. Ha a csoport utolsó meccsén (13.30) rendes játékidőben megverjük a japánokat, akkor csoportelsők vagyunk, ha kikapunk, akkor csoportutolsók! Vagy a brazilokkal vagy a szerbekkel negyeddöntőzünk... (Döntetlennél több más variáció is van, ezekbe egyelőre ne menjünke bele.)

A csoportok állása az utolsó forduló előtt

A csoport

1. USA 5,
2. Magyarország 3,
3. Japán 2,
4. Montenegró 2 pont

B csoport

1. Szerbia 6,
2. Kína 3,
3. Oroszország 3,
4. Brazília 0 pont

Ahogy az várható volt, a szerbek a nap első meccsén tönkre verték a brazilokat.

Kapunkat ma Decker Attila védi kezdéskor.

Lezajlott a szállodában a meccs előtti szokásos rövid taktikai értekezlet, a csapat most indul az uszodába.