FACEBOOK

Első fokon pert nyert az MVLSZ

Első fokon pert nyert az MVLSZ
hozzászólás, 2013.05.24.

Megnyerte első fokon az ellene közérdekű adatigénylés elutasítása címen indított pert a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ). A bírósági döntés nem jogerős.

Csütörtökön hirdetett első fokú ítéletet az atlatszo.hu weboldal keresete ügyében a Fővárosi Törvényszék.

Az oldal pénteken közzétett tájékoztatása szerint közérdekű adatigényléssel fordultak a vízilabda szövetséghez, hogy kikérjék a társasági adókedvezmények (tao) igazolásait. Azt szeretnék megtudni, hogy mely cégek mely sportszervezeteket és mennyivel támogattak, társasági adójukat csökkentve ezzel.

Mint írják: "Jogszabály alapján azt ugyanis közzéteszi az öt „taós” látványcsapatsport-szövetség, hogy melyik klubnak és utánpótlás-nevelési alapítványnak mennyi jutott, arra azonban nincs nyilvános adat, hogy a központi költségvetés helyett kik és hová adóznak. Ez pedig szerintünk – közpénzről lévén szó – nincsen rendben így."

A Vízilabda Szövetség a lap tájékoztatása szerint – hasonlóan a másik négy érintett sportági szövetséghez – nem adta ki a listát, szerintük ugyanis nem minősülnek közfeladatot ellátó szervnek.

Az atlatszo.hu véleménye szerint ugyanakkor az MVLSZ közfeladatot lát el, amikor törvényben meghatározott közigazgatási hatósági jogkört gyakorolva a TAO kedvezményekre való jogosultságról dönt.

Az első fokú ítéletet meghozó Takács Péter Attila bíró az adatkérést "visszaélésszerű joggyakorlatnak nevezte", s a szövetség érvelésének helyt adva, adótitokra hivatkozva elutasította a keresetet.

Az ügy várhatóan másodfokon folytatódik.

Címkék:
MVLSZ TAO

2 régi hozzászólás

B (régi) hozzászólása
2013.05.27. 15:24

Szép magyar történet.

szamárhegy hozzászólása
2013.05.25. 23:49

Döbbenet ez az ország, hogy ilyesmiért perelni kell és egy országos sportszövetség részéről nem alap a nyilvános, a társadalom felé átláthatóvá tett költségvetés, elszámolás.... Fizess adót, legyél kötelességtudó állampolgár, egyébként meg kussolj, eszedbe ne jusson kérdezni közügyeket illetően. Gratulálok a Szövetségnek, hogy beállt ebbe a pereljé vazze, ha akarsz valamit kishaver sorba....