FACEBOOK

Kemény Dénes bejelentette lemondását

Kemény Dénes bejelentette lemondását
hozzászólás, 2018.05.29.

A Magyar Vízilabda Szövetség elnöke nem tölti ki idejét, ősszel feláll az MVLSZ elnöki székéből. Döntését nem indokolta meg. A bejelentést az MVLSZ hivatalos honlapja "meglepő fordulatnak" nevezi. Kemény az InfoRádiónak azt mondta, "lövése sincs", ki legyen az utódja. A Nemzeti Sport információja szerint Vári Attila lesz a szövetség következő elnöke.


A vlv értesülése szerint a szövetségben dolgozók állományát kedd reggelre hívták össze. A megbeszélésen Kemény Dénes ismertette döntését, külön hangsúlyozva, hogy azt saját elhatározásból hozta meg. Elmondta, hogy a jövővel kapcsolatban egyelőre nincsenek további információi, s arra kérte a munkatársakat, hogy végezzék tovább munkájukat.

Nem sokkal ezután a szövetség hivatalos honlapja tett közzé interjút "Klubszezon után, válogatott szezon előtt - dr. Kemény Dénes értékel" címmel. Ebben az elnök elmondja, hogy a szövetségben soha nincs megállás, "egész évben kitartóan dolgoznak a kollégák, hiszen sok a feladat". 

Kemény Dénes újságírói kérdésre röviden értékeli a bajnoki szezont és a férfi döntőt, majd az interjú végén elmondja, az ősz utáni teendőkről már nem nyilatkozik.

Idézzük:


Az őszig tartó világversenyeket követően milyen eseményeket, feladatokat tartogat még az év második fele?

Erről már nem szeretnék én nyilatkozni. Ezúton szeretném ugyanis bejelenteni, hogy miután a szeptemberi Férfi FINA Világkupával véget ér a válogatott szezon, szeptember végétől nem folytatom az elnöki munkát. Addig természetesen ellátom a teendőket. Ezért az MVLSZ elnökségének a legközelebbi ülésen javasolni fogom, hogy hívjon össze rendkívüli elnökválasztó közgyűlést.

Ezt hogy értsük? 

Ahogy mondtam. 1997 óta a személyeket érintő döntéseimet sohasem indokoltam meg, ezúttal sem teszem.


A bejelentést maga az MVLSZ hivatalos közlönye a címlapon "váratlan fordulatnak" aposztrofálja. További magyarázat, indoklás, visszatekintés az elnök eddigi tevékenységére nem található a honlapon.


Kemény Dénes ott volt az idei bajnoki döntő meccsein a lelátón, de sokakat meglepett, hogy a szombati végső finálé részvevőinek nem ő adta át az érmeket, hanem Vári Attila MVLSZ-alelnök, Liga-elnök és Beck György MVLSZ-társelnök.

Ugyanezen a napon rendezték meg egyébként az MVLSZ éves közgyűlését, amelyen Kemény Dénes az elnökség nevében szakmai beszámolót tartott a 2017-es évről. 

​Szóbeli beszámolóját az alábbiakban (két részben, összesen 24 perc terjedelemben) megmutatjuk.

VLV-VIDEÓ:


Kemény Dénes beszámolója I. (MVLSZ-közgyűlés, 2018.05.26.)


Kemény Dénes beszámolója II. (MVLSZ-közgyűlés, 2018.05.26.)


Kemény Dénes 1997 és 2012 között irányította szövetségi kapitányként a magyar férfi vízilabda-válogatottat.

A magyar férfi vízilabda-válogatott eredményei világversenyeken Kemény Dénes irányítása alatt


1997 - Eb-arany, Világkupa-bronz

1998 - vb-2. hely

1999 - Eb-arany, Világkupa-arany

2000 - olimpiai arany, Európai Nemzetek Ligája-arany

2001 - Eb-bronz, vb-5. hely

2002 - Világliga-bronz, Világkupa-ezüst

2003 - vb-arany, Világliga-arany, Eb-bronz

2004 - olimpiai arany, Világliga-arany

2005 - vb-ezüst, Világliga-ezüst

2006 - Eb-ezüst, Világkupa-ezüst

2007 - vb-ezüst, Világliga-ezüst

2008 - olimpiai arany, Eb-bronz

2009 - vb-5. hely

2010 - Eb-4. hely

2011 - vb-4. hely

2012 - olimpiai 5. hely, Eb-bronz
































​Először 2012. december 16-án választották meg négy évre az MVLSZ elnökének, meglepően szoros eredménnyel, 133 szavazatot kapott vetélytársa, Gergely István 108 voksával szemben.

Négy évvel később újabb ciklusra kapott megbízást a közgyűléstől, vetélytárs híján nyílt szavazással, ellenszavazat nélkül.


A keddi bejelentés első visszhangjai közül kiemeljük a 24.hu-t, amely sikertelenül próbálta meg szóra bírni döntésének okáról az elnököt:


Dr. Kemény Dénes 63 éves. Buzog benne még az erő. Egészen biztosan oka volt annak, hogy hirtelen így határozott, ahogy az is, megtalálja a következő feladatát.


A Nemzeti Sport nem sokkal a bejelentés után - forráshivatkozás nélkül - jelezte: információja szerint Vári Attila lesz az MVLSZ elnöke.

A sportlapnak később sikerült elérnie Várit, aki elmondta, nagyon meglepte a hír. Nem akart nyilatkozni arról, hogy vannak-e elnöki ambíciói: "Nézze, tényleg annyira váratlanul ért Dénes lemondása, hogy először vele szeretnék beszélni. Nem gondolkodom ilyesmin, és nem is akarok ilyen tervekről beszélni."


Az InfoRádió megszólaltatta az elnököt:


"Azt gondoltam, hogy az a leghelyesebb lépés, ha én szeptembertől nem folytatom" - mondta Kemény, és azt is kifejtette, hogy a szövetség most olyan kihívások előtt áll - világversenyekre való felkészülés, a nemrég beérkezett több száz tao-pályázat elbírálása -, amelyek nem tennék lehetővé, hogy egyik napról a másikra más irányítson, így szeptemberig marad a posztján.

"Nyolc világversenyt játszanak a különböző válogatott csapataink, közülük kettőt Magyarország szervez. Szeptember közepén zárul a nemzetközi szezon, egy utánpótlás és egy felnőtt világversennyel, ezért azt javaslom majd az elnökségnek, hogy szeptember végére írjon ki rendkívüli elnökválasztó közgyűlést - mondta Kemény Dénes, és úgy látja, nagyon sok innovatív dolgot indítottak el az elmúlt hat évben, többek között profi edzőképzést.

"Mi a vízilabda összes szegmensével foglalkoztunk, nagyon sok világversenyt hoztunk Magyarországra. Az elmúlt hat évben nagyon szép eredményeket ért el a szövetség" - mondta.

Kemény Dénes, amikor távozott a szövetségi kapitányi posztjáról, ajánlott maga helyett valakit, de most nincs jelöltje.

"Benedek Tibort egy az egyben nem javasoltam, de megadtam neki minden olyan esélyt az utolsó években, amikor még kapitány voltam, hogy ő lehessen az egyik markáns jelölt, de a megválasztásánál is az elnökség döntött titkos szavazással. Jelen esetben lövésem sincs, hogy ki lenne a legalkalmasabb jelölt" - közölte Kemény Dénes, de reméli, hogy szeptemberig az egyesületek kitalálják, kit szeretnének elnöknek, s abban bízik, hogy októbertől kiváló új elnök fogja irányítani a magyar vízilabdát. A saját jövőjével kapcsolatban ugyanakkor bizonytalan, nem látja még a jövőt szeptember után.

A Blikk a reggel ismertetett indoknál (már ha itt beszélhetünk "ismertetésről") kicsit többet tudott kiszedni Kemény Dénesből:

1997 óta a személyeket érintő döntéseimet sohasem indokoltam meg, ezúttal sem teszem, ezek csak rám tartoznak. Annyit elárulok, nem kell aggódni az egészségemért...

A bulvár egyébként gyorsan rárepült a témára, s az ő segítségük révén is rendre "csurran-cseppen" némi új információ.

borsonline:


Ha azt mondom, hogy tényleg nyomásra távozom, akkor megírják. Ha cáfolom, akkor meg ke­resnek más indokot. Nem jöhetek ki ebből jól. Ezért nem indokoltam meg a távozásom pontos okát. Legyen elég annyi, hogy helyesen döntöttem, amikor októbertől lemondtam a szövetség irányításáról.

(...)

- A vízilabda-társadalom méltó utódot talál majd. Előfordulhat, hogy olyan korábbi játékosomra esik a választás, aki már bekapcsolódott a szövetség vérkeringésébe, de az is könnyen elképzelhető, hogy vérbeli sportvezetőre esik majd a választás. Az elnöknek ugyanis nemcsak a sportággal kell képben lennie, hanem az üzlettel is. Fontos gazdasági döntéseket kell hoznia – zárta Kemény, akit 2016 októberében választották meg újabb négy évre, ezért a mostani döntése nagyon furcsa.

Azt is megtudtuk, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) edzőbizottságának alelnöki posztjáról nem távozott a korábbi sikerkapitány, megbízatása 2021-ig szól. 


Az Index megkérdezte a hírről Kemény egykori riválisát, Gergely Istvánt, aki így reagált:


„Eddig sem kérdőjeleztem egyetlen döntését sem, akkor sem, ha éppen benne voltam a csapatban, és akkor sem, ha éppen kihagyott. Nem hiszem, hogy neki bármit is magyaráznia kellene, elég, ha ő tudja az okokat. Magam is kíváncsian várom a fejleményeket. Nem látszik most még, hogy a soraink között marad-e, vagy sem. Mindenesetre, jó lenne közöttünk tudni hosszú távon is, hiszen elismerésre méltó teljesítmény van mögötte.”


Gergely Pista elmondta azt is, hogy ő időközben megtalálta az útját, a Honvéd ügyvezető elnöke, ezért másra fog várni az MVLSZ vezetése.

Érzése szerint egy hónapon belül meg is lesz a jelölt, miután összeül az elnökség. Jól működő szövetségről van szó, a jövőben is erre számít, s a két jelenlegi alelnök közül, Molnár Tamást vagy Vári Attilát is alkalmasnak tartja a vezetésre.

Az Index hozzáteszi ehhez: Vári a miniszterelnöki kabinetiroda szakértője, és a pécsi sportélet egyik vezetője. A portál információi szerint, ő kaphat zöld utat, feltéve, ha vállalja.


Mezei Dániel megáll egy pillanatra:



Takács Márton is megállt egy pillanatra:




Kásás Zoltán a Reggeli Startban Kemény Dénes lemondásáról: