FACEBOOK

WPO - nemzetközi játékosszervezet alakul

WPO - nemzetközi játékosszervezet alakul
hozzászólás, 2013.05.15.

WPO (Water Polo Player's Organization) néven nemzetközi érdekvédelmi szervezetet alakítanak a vízilabdázók az amerikai Tony Azevedo kezdeményezésére. Az alapítók között három magyar van, őket kérdezte a vlv a szervezet tervének részleteiről.

 


A WPO (WATER POLO PLAYERS‘ ORGANIZATION) – VÍZILABDA JÁTÉKOSOK SZERVEZETE TEVÉKENYSÉGÉNEK HIVATALOS ELINDULÁSA (hivatalos közlemény)


Világszerte 2013. április 22-től a Vízilabda Játékosok Szervezete (WPO) örömmel jelenti be a www.waterpoloplayers.org és a @WPOofficial Twitter elérhetőségek működésének megkezdését.

A WPO egy non-profit, független nemzetközi szervezet, mely az alapító vízilabda játékosok és más fontos személyek ötletéből alakult ki.

A WPO fő célja, hogy a vízilabdázók kollektív nemzetközi érdekvédelmi szervezetévé váljon a szolidaritás, a nemzetközi vízilabda társadalom tagjai közötti kapcsolatok fejlesztése és a Szervezet tagjainak nyújtott széles körű támogatások elősegítésével.

A legmagasabb számú tagság elérése érdekében a WPO biztosítja női és férfi, hivatásos, amatőr és korábbi játékosok részére az első év tagdíjmentességét azzal a kifejezett szándékkal, hogy a második évtől is alacsony díjakért kíván magas színvonalú szolgáltatást nyújtani.

 WPO első hivatalos ülése és az azt követő sajtótájékoztató (live stream elérhetőséggel) 2013. július 20-án kerül megrendezésre Barcelonában.

A WPO tagoknak nyújtott szolgáltatásokról, az online tagságról, az alapítókról és egyéb általános információk a WPO weboldalán érhetők el.

A Vízilabda Játékosok Szervezetével kapcsolatos bármilyen egyéb kérdésben Tony Azevedo elnök áll az érdeklődők rendelkezésére az info@waterpoloplayers.org címen.


KISS GERGELY a vlv-nek:


- A vízilabda helyzete most nem éppen a legjobb, részben a gazdasági válság miatt, illetve közvetetten a mi generációnk kiszállása is problémákat okoz. Sokkal nehezebb támogatókat találni, vagy akár fenntartani az eddigi szintet, mint korábban. Én magam is gondoltam korábban arra, hogy a játékosok összefogásával talán javíthatnánk a lehetőségeinken, de aztán ebben megelőzött az amerikaiak csapatkapitánya, Anthony Azevedo. Beszélgettünk erről Kotorban, amikor egy csapatban játszottunk, ismerte a véleményemet és nemrég jelentkezett hogy szüksége lenne pár alapítóra, akik ezt a törekvést komolyan gondolják. Egy római ügyvéddel (természetesen egykori pólóssal) kezdte el a szervezet megalakítását, s közben megkeresett egy sor játékost, olyanokat, akik egy-egy országban nagy tekintéllyel bírnak. Magyarországról Decker Ádám és Gór-Nagy Miki kapott felkérést mellettem.

- Hogyan fog tevékenykedni ez a szervezet? Lesz tagság, tagdíj?

- Az első évben a belépés megkönnyítése, a mielőbbi elterjedés érdekében nem lesz tagdíj. Nyitott a szervezet abból a szempontból is, hogy várja olyanok jelentkezését, akik - akár volt vízilabdázóként - részt vállalnának s munkában. Nem "lázadó szervezet" lesz a WPO, hanem érdekvédelmi feladatokat próbál majd ellátni, s ez a munka konkrét tanácsoktól a sportág jövőjével kapcsolatos irányvonal kidolgozásáig terjed. A szövetség hallatni fogja hangját, probléma esetén pedig segítséget nyújt annak a játékosnak, aki a tagja. Az ilyesfajta "szervezkedés" Európában nem divat, Amerikában azonban nagy hagyománya van.

A konkrét felkérés az előzetes beszélgetések után akkor érkezett, amikor sportjogi szakjogász képzésre jártam a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetemre, éppen sportjoggal foglalkoztam. Régi probléma nem is egy európai csapatsportágban, így a vízilabdában is, hogy a játékosok, ha sérelem éri őket, rohangálnak összevissza és nem nagyon tudnak zöldágra vergődni a jog útvesztőiben. Nagyon nagy segítség lenne, ha kialakulna egy megbízható háttér, amely segítséget nyújt ilyen esetekben. Persze szükség lenne arra is, hogy a klubok helyzete stabilizálódjon, a szerződések egyértelműbbek legyenek. Úgy gondolom, hogy vízilabda-pályafutásom utolsó szakaszában most már ilyen dolgokra is figyelnem kell, segítenem kell a következő nemzedékek előrejutását. Ez nyilván már nem rólam szól, hanem arról, hogy hosszú távon, évek múlva esetleg könnyebb legyen a játékosoknak akár csapatot váltani vagy probléma esetén a jogaikat érvényesíteni. Úgyhogy mindenképpen fontosnak tartottam, emellett pedig hasznos gyakorlatot jelenthet számomra ez a munka a sportjog területén.

(Lejegyezte: Varga Bogi)


DECKER ÁDÁM a vlv-nek:

- Nemzetközi összefogásról van szó. Hogy miért éppen minket kértek fel - ezt talán Tonytól kellene megkérdezni. Gergővel ugye együtt játszottak, minket Mikivel pedig Kevin Graham ajánlott. Az is igaz, hogy korábban beszéltem vele többször a játékos-adatbázisunkkal kapcsolatban, nyilván ez is számított, hiszen olyan embert keresett, aki járatos a játékosokkal kapcsolatos internetes információáramlásban. Igyekszem segíteni, bár egyelőre nincs még konkrét munka, nyárra tervezzük az alakuló ülést. Barcelonában, a vb helyszínén fognak körvonalazódni a hosszú távú célok. Sok mindenről beszélgettünk az előkészületek során, de igazából az dönti majd el ennek a kezdeményezésnek a sorsát, hogy hány játékos érzi majd úgy, hogy érdemes kicsit a saját kezébe venni a sorsának alakítását, s esetleg beleszólási lehetőséghez jutni a tekintetben, hogy miként alakuljon a sportág jövője. Szerintem meghatározó lesz, hogy mekkora az érdeklődés.

- Magyarországon mire számítasz?

- Eddig nagyon negatív tapasztalataim voltak. A legtöbb klubban kevéssé van előtérben az internetes információszolgáltatás, kapcsolattartás, ez részben nyilván korosztályi kérdés, a felelős döntéshozóknak nem életük része az internet. Ugyanakkor ez az új kezdeményezés nem a klubokról szól, s valószínű, hogy a játékosok aktivitása fogja "életben tartani" Magyarországon. Bízom abban, hogy eredményes lesz, mert a sportág - függetlenül attól, hogy hányan játsszák a világon - nagyon gyermekcipőben jár az ilyen szervezett együttműködés, közös érdekvédelmi struktúra területén. Jó lenne, ha a vízilabda is felzárkózna e téren a hagyományos "mainstream" sportokhoz. Az új szervezet sok játékost tömörít majd sok országból, meglesz a lehetőség arra, hogy átbeszéljük a sportág kérdéseit, megvitatva az esetleges megoldási lehetőségeket is. Bízom abban, hogy sok játékosnak kelti fel az érdeklődését, mert fontos szerepet játszhat majd az életünkben.


GÓR-NAGY MIKLÓS a vlv-nek:

- Kevin révén kerültem kapcsolatba a szövetséget szervező Tony-val. Nagyon örültem az ötletnek, mert a vízilabda--játékosokat tömörítő, segítő szervezet létrehozása, az információáramlás erősítése szerintem nagyon fontos lenne. Első lépésben kicserélhetnénk a tapasztalatainkat, információinkat a klubokról, aztán ebből valóban kialakulhat egy érdekvédelmi szervezet is. Sokat egyelőre nem tudunk, várhatóan Barcelonában, az alakuló ülésen fog kikristályosodni az együttműködés gyakorlata. Nagyon jók a gondolatok, de a gyakorlat fogja igazolni a szervezet létjogosultságát, azt, hogy valóban hasznos lesz-e a játékosok számára. 

- Nyilván a munkamegosztás is Barcelonában alakul majd ki. Hogy látod, milyen személyes szerepet tudsz vállalni a WPO-ban?

- Ugye Magyarországról egyelőre hárman vagyunk, Gerivel és Ádival. A legfontosabb nyilván most az lesz, hogy elterjesszük: van ez a lehetőség, jó lenne, ha minél többen csatlakoznának hozzá. Jól kell tudnunk kommunikálni ennek a szervezetnek a célját, előnyeit, lehetőségeit. Ismertté kell tenni a kezdeményezést férfi és női vonalon egyaránt, a klubok és a sportág teljes vezetésének szintjén is. És ha ez megvan, akkor folyamatosan meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy a szövetség működjön, valódi fórum legyen.


A WPO alapítói: