FACEBOOK

Közgyűlés - Szépen fogy a szövetség deficitje

Közgyűlés - Szépen fogy a szövetség deficitje
hozzászólás, 2013.05.25.

Az éves költségvetés induló 100 milliós mínuszának mintegy felét sikerült eltüntetni - jelentette be Kemény Dénes szövetségi elnök az MVLSZ évi rendes közgyűlésén. A TAO szabályai ugyanakkor sajnos kedvezőtlenül változtak, s új főszponzor érkezését sem jelentették be.


Az éves beszámoló szóbeli kiegészítésében Kemény Dénes kiemelte, hogy Magyarország idén két világversenynek ad otthont, a Masters Európa-bajnokság és a junior világbajnokság eredményes megrendezése azért is fontos, hogy ezzel utat nyissunk távolabbi terveinknek.

Az elnök elmondta, hogy az idei év feladatai nagy terhet rónak a szövetségre, hiszen nyolc magyar válogatott összesen 10 világversenyen vesz részt, ehhez kell megteremteni a szükséges feltételeket, beleértve a felkészülés feladatait is.

A női és a férfi felnőtt csapat két-két világversenyen vesz részt (Világliga szuperdöntő és világbajnokság), két utánpótlás-korosztály csapatai Európa-bajnoki és világbajnoki szereplés elé néznek, valamint mindkét nemben Universiadén is szerepelünk.

A költségvetés 100 milliós lyukkal indult, s azzal a tervvel, hogy ezt időközben lefaragja a szövetség vezetése. Ehhez egyfelől a tervezett összegekben megkötötték az összes támogatói szerződést, valamint extra reklámszerződéseket írtak alá, továbbá állami bevételeket is sikerült növelni. A lyukaknak több mint a fele ezzel "betöltve látszik", a másik felét pedig a már csökkentett költségterveket tovább csökkentve fogják úgy rendbe rakni, hogy végül kiegyenesedjen a költségvetés.

A sportági TAO-helyzetet értékelve a beszámolóban elhangzott, hogy kedvező adófeltételek mellett 8 és 12 százalék közötti haszonhoz jutottak az érintettek, s ilyen feltételek között mintegy 70 százalékra sikerült a sportágnak (tehát az egyesületeknek és a szövetségnek) feltölteni a pályázat adta lehetőségek mentén a kasszát. Ennél volt jobb mutató is az előző időszakban, 80 százalék, de lényegesen kisebb összeg mellett.

Megtudhatták a klubok képviselői, hogy egy május 13-ával hatályossá vált törvénymódosítás értelmében az adózó, ha sportcélra fordítja adójának meghatározott százalékát, amit eddig is tehetett, a jövőben a "saját hasznának" csak az egynegyedét fogja tudni megtartani.

Kemény Dénes úgy fogalmazott: "Lehet, hogy a gazdasági minisztériumnak ez vidám hír, miután tavalyi 6+1,2 milliárdos sikeres pályázattal szemben idén a sportágban a beadott pályázatok összértéke 16,6 milliárd forint és én azon leszek, hogy minden pályázat, amennyiben indokolt és jogszerű, eredményes legyen." Az elnök az arányokat jellemezve hozzátette, hogy a sporttámogatás a teljes összegnek 35-40 százalékát teszi ki, a többi infrastruktúra, uszodaépítés.

Kemény Dénes reményét fejezte ki, hogy a kormányzati döntéshozók mérlegelik majd, hogy az egészségügyre fordítandó pénzből hosszú távon jelentős összeget lehet megtakarítani ezekkel a beruházásokkal, hiszen a TAO segítségével felépülő létesítményeket nem csak az élsport, hanem a lakosság is használná. Ezért bízik abban, hogy nem tisztán sporttámogatásnak fogják tekinteni az adókedvezményeket.

Az előterjesztett dokumentumokról megnyitott vitában senki nem szólalt fel, majd valamennyi előterjesztést egyhangú szavazással fogadtak el a küldöttek, így a közgyűlés kevesebb mint egy óra alatt sikeresen fejezte be munkáját.

Nem szerepelt a közgyűlés napirendjén a decemberben üresen hagyott alelnöki poszt betöltése. Emlékezetes, hogy december végi megválasztásakor az új elnök, Kemény Dénes azt kérte a tisztújító közgyűléstől, hogy a 2013 májusi évi rendes közgyűlésig ne töltse be az egyik alelnöki helyet annak érdekében, hogy azt egy leendő jelentős támogatóval folytatott tárgyalásai során felajánlhassa.

VLV-VIDEÓ:


Kemény Dénes a közgyűlésen


Bojtor Gabriella gazdasági vezető a közgyűlésen


vlv-képek

1 régi hozzászólás

látó hozzászólása
látó39354
2013.05.25. 21:49

Jujjj emberek ez nagyon de nagyon szánalmas volt ezzel a néhány lézengővel. a fotós ügyes hogy sikerült néhány embert legalább lekapnia a szinte üres teremben. hol vannak a decemberi igéretek??