FACEBOOK

Barcelonában a csapat

Barcelonában a csapat
hozzászólás, 2013.07.20.

Megérkezett és már edzett is Barcelonában, a vízilabda-világbajnokság meccseinek helyszínén a magyar válogatott. Benedek Tibor és Decker Ádám videónyilatkozata, sok fotó.

Szinte már megszokott hajnali 5.30-as találkozás Ferihegyen. Többen még nem látnak ki a szemükből.

A becsekkolás gyorsan megy a már előre kiállított beszállókártyák birtokában. (Az utazási irodánál két vízilabdázó közé egy üres széket "teremtettek", hátha nem lesz tele a gép és így kényelmesebb lehet az út, esetleg a peches pancsernek elmegy a kedve az utazástól, amikor meglátja, hogy hova kell bepréselődnie...)

Néhány játékosnál rendkívül furcsa holmik vannak. Egy nagyon szögletes zárható fémdoboz, aztán egy számítógépházra emlékeztető doboz, amibe belelátni és furcsa alkatrészek vannak benne. Mondanám, hogy olyan mint egy részecskegyorsító, ha láttam volna már olyat. Nyilvánvaló, hogy egészségügyi kellékekről van szó, de a csapat vezetői többet nem hajlandóak elárulni. Tóni bácsi viszont elmondta, hogy rég cipelt magával külföldi útra ennyi mindenfélét. - Képzeld el - teszi hozzá -, még vérnyomásmérő is van nálam! - és látom, hogy valami döbbent csodálkozást vár tőlem :-)

A müncheni átszállás sima, az ingyenes kávéautomata már előre köszön nekünk.

Barcelonában igazi nyár vár minket. Meg egy kis galiba. Egy nagy busz jött, de két csapatot kell elvinnie, a magyart és a szerbet. Az emberek talán még be is férnének nagy nehezen, na de a csomagok... Így mindkét csapatból néhányan a reptéren maradnak, ami a mi részünkről azért is indokolt, mert a gyúrópad (egyedüli poggyászként az összes cucc közül) - nincs meg. Reklamáció, elindul az ilyenkor szokásos procedúra, de aztán kiderül, hogy nem jó helyre szállították ki a munkások, tehát megvan a pad.

Közben a busz elmegy. Jó fél óra után megérkezik valahová, a szerbek mind leszállnak, kibányásszák bőröndjeiket a busz gyomrából és elindulnak az épület felé. Majd, hopp! Megfordulnak és jönnek vissza. Ja, ez a magyarok szállodája.

Helycsere.

Gyors ebéd, majd pihenő és este újabb buszozás, immár a meccsek helyszínére. Az olaszokkal közös az edzés, "átmozgató jellegű".

A szállodában wifi és kábel, aki teheti, birtokba veszi.

A kaja jó, meccsláz még nincs, de már mindenki nagyon várja a kínaiak elleni bemutatkozást - ezek az általános információk.

Vasárnap a terv szerint két vizes edzés lett volna, de elképzelhető, hogy Tibor csak a délutánit tartja meg, és biztos lehet mindenki abban, hogy a délelőtti foglalkozás helyett nem strandolni mennek a fiúk. (Már csak azért sem, mert  a szálloda tetején gyönyörű úszómedence van.)


vlv-képek az utazásról


vlv-képek az első barcelonai edzésről


VLV-VIDEÓK:


Benedek Tibor nyilatkozata

- Arra kérlek, Tibor, foglald össze egy kicsit, hogy milyen a helyzet most. Véget ért a felkészülés, mire lehet számítani?

- Azt gondolom, hogy minden terv szerint működött,a hat hetes felkészülésünk nagyon jól sikerült. Szépen fel volt építve minden szinten, fizikailag és szellemileg egyaránt. Taktikailag nagyon sokat fejlődtünk, minden játékelemben meglett a saját játékunk – ez a világbajnokság kezdetére már mindenképp működni fog. Én azt remélem, hogy ahogy ilyenkor lenni szokott, mérkőzésről mérkőzésre fogunk fejlődni. Annyiból még jó helyzetben is vagyunk, hogy a legkönnyebbnek tartott mérkőzésünk, Kína van legelőször. Ez jó bekapcsolódás a világbajnoki hangulatba. Minden szempontból jó állapotban érzem a csapatot. Dani visszaépülésében fontos tényező, hogy ne siettessük – sem a csapat, sem ő maga –, hanem szép fokozatosan kell, hogy magára találjon Dani, illetve egymásra találjanak a csapattal. Ő a csapatkapitány, tehát valószínűleg azért sokat vár magától, de ezt nem szabad siettetni.

- Várhatóan a harmadik meccsen fog először szerepelni, vagy ez még nincs eldöntve?

- Nem , várhatóan már az első meccsen vízbe megy. Az, hogy mennyit és hogy, az még a holnapi nap folyamán válik el. De ahhoz, hogy érezze a mérkőzések hangulatát, illetve a játékosok megszokják a jelentétét, ahhoz nyilván kell egy-két mérkőzés.

- Amikor megérkeztek Barcelonába, mi lesz a készülődés, az edzésterv? Két naponta vannak a meccsek, milyen programot csináltál a csapatnak?

- Megkaptuk a pontos edzésbeosztásainkat, ma este van egy átmozgató edzés. Holnap két edzésünk van, és utána már adott az „egy nap-egy mérkőzés”, „egy nap-két edzés” sorozat. Minden második nap mérkőzés van, tehát most már nincs olyan – ha csak a pekingi olimpiára visszaemlékszünk –, hogy majdnem öt nap szünet volt az utolsó csoportmeccs és az első negyeddöntő között. Itt minden második nap mérkőzés van. Annyiban jó a helyzet, hogy a szünnapokon a mérkőzések között mindig magunkban tudunk edzeni, tehát tudunk még gyakorolni, tudunk még változtatni. Nekünk ezekre nagy szükség van, hiszen az újjáalakuló csapatnak minden mérkőzés egy teszt. Ezeken a teszteken derül majd ki, hogy mit kell még egy picit módosítanunk, hogy a következő ellenfélhez hogyan kell pluszban készülnünk.

- Gondolom fontos a rajt, Kínáról mit tudsz, mennyire sötét ló?

- Nem sötét ló, ott voltak a Világligán. Tudjuk, hogy fizikálisan erős csapat, vannak jó átlövőik, egy amerikai edzőjük van, aki felkészült a vízilabdából, egy erős centerük – úgyhogy mindent tudnak. Nyilván, ha mozgásos játékot játszunk, akkor őket ez meg fogja zavarni. A fix védekezésben, a fix hátrányban tudnak mindent, ugyanúgy megtanulták ők is az alapokat. Amiben jobbak vagyunk náluk, az a játékosok egyéni képessége, illetve ők könnyebben megzavarhatóak azzal, hogy tanulták a vízilabdát, nem a génjeikben van.

- Nagy izgalommal várjuk a rajtot. Köszönöm szépen a beszélgetést!

- Mi is köszönjük!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Decker Ádám nyilatkozata

- Szervusz Ádám! Megérkeztünk Barcelonába. Milyen várakozásaid vannak?

- Üdvözlöm a vlv-olvasókat, illetve -nézőket. Egyelőre olyan várakozásaim vannak, hogy ebédeljünk egy jót, pihenjünk. Izgulni nem izgulok, inkább kíváncsiság van bennem, hogy milyen lesz egy felnőtt vb hangula, a junioroknál ezt már átéltem a saját korosztályomban. Várakozásokkal vagyok tele. Szeretném látni, hogy milyen az uszoda, milyen a szálloda, hogy milyen lesz a hangulat, várom az első meccset.

- A csapattal kapcsolatban van-e benned bizonytalanság?

- Nincsen már. Ez a két hónap elegendő volt ahhoz, hogy ne legyen.

- Kész vagytok szerinted?

- Ha még nem is száz százalékosan, de a fontos meccsekre biztosan készen leszünk.

- Milyen forgatókönyvet képzelsz el? Nyilván lesznek hullámhegyek, hullámvölgyek. Az első meccs gondolom, elég fontos.

- Fontos a jó bemutatkozás. Forgatókönyvet igazából nem képzelek el. Abban bízom, hogy ami eddig is jellemző volt ránk, és amit Tibi is elvár, hogy nagyon stabil védekezésre alapozunk, az végigkísér minket az egész világbajnokság alatt. Kezdve az első meccstől - erre tökéletes lesz az első meccs, hogy ezen az úton elinduljunk. És egy jó, stabil, biztonságot adó védekezésre pedig folyamatosan lehet építeni a támadást.

- Ebben lehet neked is szereped. Magadtól mit vársz ezen a tornán?

- Konkrét célom három van: akciógól egyáltalán ne szülessen rólam; igyekszem elkerülni a labda nélküli kiállítást, vagy az olyat, ami esetleg nincs benne a játékban, szóval nem szükségszerű, illetve szeretnék a fontos meccseken egy-két olyan pluszt hozni, hogy kialakítok másoknak gólhelyzetet vagy pedig én esetleg egyet villanok emberelőnyből, beindulásból, ilyesmi...

- Kívánom, hogy sikerüljön!

- Köszönöm.


A világbajnokságon részt vevő magyar válogatott:

Decker Attila, Nagy Viktor (kapusok)
Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Madaras Norbert, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton (mezőnyjátékosok).


A csoportkör magyar vonatkozású programja:

Júlus 22., hétfő


17.30 Magyarország-Kína (M1 élő - vlv)

Július 24., szerda

13.30 Szerbia-Magyarország (M1 élő - vlv)

Július 26., péntek

10.50 Magyarország-Ausztrália (vlv - élő, M1 felvételről)