FACEBOOK

Második hely a Samartzidis Kupán

Második hely a Samartzidis Kupán
hozzászólás, 2013.06.30.

Második lett a magyar válogatott a Görögországban megrendezett nemzetközi felkészülési tornán, a Samartzidis Kupán. A csapat egész napos utazást követően hazaérkezett. Úti riportunk:

Nem sok idejük volt alvásra a játékosoknak a szombat esti meccs után. Reggel 8-kor indult a társaság a mindössze 220 kilométerre lévő repülőtérre.

Az út sem volt sima. Már csak 110 kilométerre volt Athén, amikor egymásután két rendőrautó előzte meg a magyarok buszát. Néhány perc múlva az autópálya közepén felénk futó és karjával bőszen keresztbe integető emberre "lettünk figyelmesek". Meg kellett állni, és láttuk, hogy a túloldali autópályarászen egy tartálykocsi áll és rendesen füstfelhőbe burkolózik. Őrült szaladgálás mindkét oldalon, rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédők. Leválasztották a vezetőfülkét a tartálykocsi többi részéről, locsolták a nyilván megsérült tartályrészt.  A munkálatokat végzők eléggé pánikszerű mozgásából sejteni lehetett, hogy valószínűleg veszélyes anyagot szállított a jármű. Újabb tűzoltóautók jöttek, majd mintegy negyedórányi várakozás után elindították az összetorlódott kocsisort, amelynek élén a mi buszunk állt.

A végtagok kinyújtóztatására szolgáló szokásos negyedórás pihenő így el is maradt, hogy biztosan elérjük a müncheni gépet. Ez sikerült is.

Az athéni reptéren tudtuk meg a torna utolsó napi eredményeit, s a stáb tagjai megható módon, egyenként köszöntötték egymás, ahogyan meccs után is szokták, mikor kiderült, hogy a magyar válogatott Szerbiát, Montenegrót és Görögországot megelőzve második lett a Samartzidis Kupán. "Mégiscsak egy újabb ezüstérem" - mondta Benedek Tibor, utalva a cseljabinszki Világliga-ezüstre.

A Münchenig tartó út sima volt, szinte mindenki végigbóbiskolta. Az átszállásra aztán persze ismét várni kellett. És a tranzitváróban egyszerre milyen gáláns lett játékos és stábtag egyaránt! Csak úgy röpködtek a "Gyere, meghívlak egy kávéra'" mondatok. Aki valami csalást sejt, az nem téved. A müncheni reptér ezen részén a kévéfajták mindegyikét magában rejtő automata ontja a frissítő italt - ingyenesen.

Más.

Már Lamiában elterjedt, hogy Hárai Pufinál könyv van! Ezt később maga az érintett is megerősítette, de ez még mindig nem elég bombasztikus hír ahhoz képest, hogy a vlv munkatársainak sikerült egy (ha nem is túl jó minőségű) lesifotót készítenie arról, hogy Pufi olvas, de legalábbis könyvet tart a kezében.

Ferihegyen, a csomagokra váró közemberektől kicsit félrevonulva Benedek Tibor tartott még egy rövid megbeszélést csapatának, majd mindenki szétszéledt.

A csapat most kedd estig pihenőt kap és szabad lesz nekik a következő hétvége is. (Megjegyzem, ezt Benedek Tibor olyan mártíromsággal átitatott hanggal mondta, mintha valami egészen különleges, példátlan engedményt tenne azzal, hogy a hétvégén nem tart kínzó[tor]túrákat...)

Út közben a tornán rendkívül sokat és jól szereplő cenerünket, Hárai Balázst kérdeztük tapasztalatairól, majd Madaras Norbert csapatkapitányt kértük értékelésre.


Úton haza a Samartzidis Kupáról - vlv-képek (2013.06.30.)

VLV-VIDEÓK:


Hárai Balázs nyilatkozata

- Köszöntelek, Pufi, Münchenben. Úton vagyunk hazafelé. Nem én vagyok hivatva értékelni a teljesítményedet, de én úgy láttam, hogy nagyon kitettél magadért, szükség is volt rá. Nagy teher volt rajtad, és szerintem jól feleltél meg a várakozásoknak. Arra kérlek, hogy értékeld az elmúlt három-négy napot. Milyen volt?

- Köszönöm szépen. Igazából elég fárasztó volt az, hogy két nap alatt négy mérkőzést kellett lejátszanunk, és az előző tornához képest annyival volt nehezebb, hogy ott minden nap csak egy mérkőzés volt, de hát az is nagyon megterhelő volt. Nem vagyunk még olyan állapotban, hogy ezen csak úgy könnyen át tudjunk szaladni, és kirázzuk a kisujjunkból, mert nincsenek gyenge csapatok. Annak is nagyon örülnénk, ha Gabinak százszázalékosan meggyógyulna a könyöke, és többet tudnánk cserélni, főleg a fontos szituációkban, hogy ne fáradtan kelljen megoldani, vagy esetleg több gondolkodási idő jusson.

- Tehát hiányzik neked Kicsi…

- Igen, nagyon hiányzik, attól függetlenül, hogy egy szobában voltunk Görögországban, s nagyon jól éreztük magunkat, de remélem, hogy minél gyorsabban meg fog gyógyulni. Igazából azt mondom, hogy akkor lennénk elégedettek, hogyha… én szerintem a görögöket mindenféleképpen meg kellett volna vernünk. Igaz, hogy fáradtan érkeztünk, és ők pihentek egész nap, mint ahogy az olaszok is előző nap, de fontosnak éreztem volna, hogy azt a mérkőzést megnyerjük. Így egy picit talán csalódottabb vagyok, hogy ez nem sikerült.

- Furcsa meccseket játszottatok. Elvileg papíron ma még erősebbnek tűnő ellenfeleket viszonylag simán megvertetek. Akkor beszéljünk arról.

- Nagyon örülünk, hogy megvertük őket, de amilyen gyorsan megvertük őket, olyan gyorsan túl is kell lépni rajta, nem szabad, hogy elhiggyük, hogy akár ilyen simán le tudjuk győzni a szerbeket, mint ahogy sikerült. Azért egy kicsit csalóka ez a torna, mert nyilván a körülmények is, meg 47 óra utazásból érkeztek, és nem tudtak igazából annyira felpörögni. Persze nem azt mondom, hogy nagyon rosszul játszottak, vagy mi játszottunk nagyon jól, de tényleg, ezen túl kell lépni, azért Barcelonában teljesen más lesz.

- Hogy alakul a csapatunk? Mennyit segítette a fejlődést ez a torna?

- Úgy gondolom, hogy minden egyes mérkőzés, amit játszunk, hozzájárul ahhoz, hogy minél jobb formában legyünk, és hogy minél jobban összeszokjon a csapat. Nyilván ez a három hét, ami még hátra van, arra lesz pontosan elegendő, hogy még jobban összeszokjunk, és a begyakorolt figurákat pontosan mindenki kirázza a kisujjából.

- Pufi, gratulálok még egyszer, és jó pihenést a következő egy-két napra.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)



Madaras Norbert úton haza a Samartzidis Kupáról, 2013.06.30.)

- Norbi, beszélgessünk!

- Beszélgessünk.

- Eltelt egy hét. Ez a három nap, ez különösen kemény volt. Hogyan összegeznéd?

- Kétfelé bontanám, és nem is feltétlenül úgy, hogy péntek, meg szombat, és nem is úgy, hogy a két győztes meccs, meg a két vesztes meccs, hanem azt hiszem, az első fele talán inkább az olasz meccs végéig van, függetlenül attól, hogy ott kikaptunk. Ott, azt gondolom, hogy még viszonylag jól ment. Tompábbak voltunk, fáradtabbak voltunk, bennünk volt a két pénteki meccs, de még mindenki azt tette, amit tennie kellett. Azt mondom, hogy 6:4-re kikaptunk végül, de az még belefért. Inkább ez a tegnap esti meccs volt, ahol viszont egy kicsit szétestünk. Talán nem csak fizikailag fáradtunk el, hanem – ami szerintem nagyobb baj – fejben is, nem tudtunk eléggé figyelni, nem tudtunk eléggé koncentrálni. A jó oldala az, hogy ez szerintem időben jött. Tehát nekünk pontosan látni kell, hogy attól, hogy Montenegrót vagy a szerbeket legyőzünk, ugyanúgy ki tudunk kapni még hat-nyolc másik csapattól, mint ahogy tegnap este ki is kaptunk. Úgyhogy mindenképpen le kell vonni a konzekvenciákat a görögök elleni, tegnap esti meccsből.

- Házon belül mi a helyzet? Látsz-e fejlődést? Alakul-e valami?

- Egy dologban mindenképp. Azt gondolom – függetlenül attól, hogy minden csapat edzésben van, van, aki tompább volt, van, aki fáradtabb –, hogy Cseljabinszkhez képest viszonylag stabil volt a védekezés, jó kapusteljesítményekkel, különösen az első két meccsen, és ez nagyon jó alapot adott, tehát valahogy olyankor a támadás is jobban megy. Látjuk az ellenfélen, hogy elöl elbizonytalanodik, és azt gondolom, hogy ebben mindenképp fejlődtünk, valamiben egyébként szerintem nem. Az emberelőnyök még mindig sok esetben döcögősek voltak, még mindig gondolkoztunk, hogy
az adott szituációban éppen hová kell adni - nyilván új előnyöket játszunk Tibivel. Az a fele még azt mondom, hogy nem kicsit nem megy, hanem abban még nagyon sokat lehet javulni, és igaz ez végül is a hátrányos védekezésre is.

- Álkérdést teszek fel, mert veletek voltam… Milyen a hangulat a csapaton belül? Van-e feszültség, hiszen hamarosan keretszűkítés lesz. Hogy érzed, milyen a légkör?

- A hangulat, az jó. A feszültség, az pedig…, én már sok éve itt vagyok, sok ilyen utolsó egy-két hetet megéltem, mielőtt kialakult a csapat, és tudom, hogy teljesen normális, hogy ez így van. Tehát nyilván mindig van egy-két bizonytalan játékos, vagy van egy-két hely a csapatban, ami bizonytalan, az oda pályázó játékosok is idegesebbek, de ez mindig is így volt. Azt gondolom, hogy ez egy héten belül megszűnik, mert ki kell jelölni Tibinek a csapatot. Egy kicsit nehezíti nyilván ezt Dani ügye is, hogy játszhat-e esetleg, vagy nem, de hát erre meg azt mondom, hogy ez vele jár. Nyilván akkor mindenki meg fog nyugodni, ha ezek a dolgok is eldőlnek.

- Még egy utolsó kérdés. Nem kérem, hogy tippelj valami helyezést, de a fejedben megvan-e, látod-e, összeállt-e, hogy ez a csapat, ez versenyképes lesz-e a VB-n? Mire számíthatunk?

- Az, de pont az előbb is azt mondtam, hogy ha minden összeállt, tehát az egyes sapkától a tizenhármasig mindenki teszi a dolgát, és jól teszi, akkor ez a csapat mindenki ellen győzhet. Továbbra is azt gondolom, hogy van az az egy-két válogatott, amely kiemelkedik a mezőnyből, különösen a szerb és az olasz, függetlenül attól, hogy most mit játszottak a szerbek két nap alatt, viszont azt is látni, vagyis bebizonyosodott most is, és Cseljabinszkben is, hogy mondjuk ki tudunk kapni az USA-tól is, ki tudunk kapni egy spanyoltól, ha nem tesszük azt, amit tennünk kell. És itt visszakanyarodok, hogy most én mit tippelek, vagy mit gondolok: a VB-n már a nyolcaddöntőben is élet-halál harc lesz, hogy egyáltalán nyolcban legyen a csapat. Nyilván azon a meccsen, vagy a negyeddöntő ugyanez, nem szabad hibázni, nem szabad rossz napot kifogni. Tehát ezekre különösen készülni kell, mert ott azért nagyon nagy veszítenivaló van, akármit csináltál a csoportban, utána egy meccsen elmehet az egész.

- Köszönöm szépen. Leszáll a gép, úgyhogy befejezzük.

- Köszönöm szépen.

(Lejegyezte: Di Giovanni Szandra)


A Samartzidis Kupa utolsó napjának eredményei:

Szerbia-Olaszország 10:5 (2:2, 2:2, 3:1, 3:0)

Görögország-Montenegró 6:6 (1:4, 1:0, 2:2, 2:0)

A torna végeredménye:

1. Olaszország 7,
2. Magyarország 6,
3. Szerbia 6,
4. Montenegró 4,
5. Görögország 4 pont

(A magyar és a szerb csapat között az egymás elleni eredmény döntött.)


*A vlv helyszíni tudósításai a Samartzidis Kupa nemzetközi felkészülési tornáról:

A csapat kiutazása

Magyarország-Montenegró 8:6

Magyarország-Szerbia 10:8

Olaszország-Magyarország 6:4

Görögország-Magyarország 10:8

Második hely a Samartzidis Kupán


*Az elmúlt napokban a közszolgálati és a kereskedelmi sportsajtó gyakorlatilag egyedüli hírforrásként használta a vlv helyszíni tudósításait a Samartzidis Kupa eseményeivel foglalkozva. (Volt, aki ezt korrekt módon, minden alkalommal feltüntette és volt, aki nem.) Fontosnak tartjuk tudatni, hogy a tornán való részvétel költsége teljes egészében a vlv szerkesztőjének családi kasszáját terhelte.