FACEBOOK

Az Év Egyetemi Sportolói - megérdemelt vízilabdasiker

Az Év Egyetemi Sportolói - megérdemelt vízilabdasiker
hozzászólás, 2013.11.28.

A kazanyi Universiadén aranyérmes férfi vízilabda-válogatott lett az év csapata az egyetemi-főiskolai sport területén. Gratulálunk!

Budapest, 2013. november 28., csütörtök (MTI) - Az idei év legsikeresebb egyetemi sportolóit részesítették elismerésben csütörtökön, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) díjátadó gáláján.

A kazanyi Universiadén aranyérmes Joó Abigél cselgáncsozó, Biczó Bence úszó, Kiss Tamás kenus, valamint a férfi egyetemi vízilabda-válogatott tagjai az "Év Egyetemi Sportolói" díjat vehették át Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkártól, valamint Sándorné Kriszt Évától, a Magyar Rektori Konferencia társelnökétől.

Az ELTE (Eötvös Lóránd Tudományegyetem) Egyetem téri dísztermében tartott ünnepségen a nyári Universiadén ezüst- és bronzérmes egyetemi sportolókat, valamint a 2013-as világjátékok és sportági világbajnokságok egyetemista győzteseit is köszöntötték. Utóbbi kategóriában elismerést vehetett át Decker Ádám vízilabdázó, Vad Ninetta kajakozó, Rédli András és Szényi Péter vívó, valamint a világjátékokon maratoni kajak-kenuban győztes Bara Alexandra, Noé Milán és Noé Bálint. Nem vett részt az ünnepségen, ezért a díjat később kapja meg Gyurta Dániel és Hosszú Katinka úszó, továbbá Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós és Vámos Márton vízilabdázó.

Kiss Ádám, a MEFS elnöke évértékelőjében hangsúlyozta: a magyar sportolók 15 érmet (4-2-9) nyertek a kazanyi Universiadén, s ilyen eredményes szereplésre 1970 óta nem volt példa a magyar egyetemi-főiskolai sport történetében. Az elnök beszélt még arról is, hogy több mint 10 ezer hallgatót sikerült bevonniuk a szabadidős sportolásba, de ez még elmarad a céltól, hogy minden második egyetemista sportoljon. Megemlítette még, hogy TAO-s forrásokból idén összesen 40 millió forinthoz jutott a magyar egyetemi sport.

Kiss Ádám bejelentette, hogy Gödöllő rendezheti a 2015-ös rögbi egyetemi Európa-bajnokságot, 2016-ban pedig Miskolc adhat otthont a tájfutó egyetemi világbajnokságnak.

Levetítették az Universiade-pályázat alkalmából Magyarországról készült kisfilmet, melynek elkészítésében való részvételért "Az egyetemi sportért" arany plakett díjat vehette át Kovács Antal olimpiai bajnok cselgáncsozó, a MEFS elnökségi tagja, továbbá Fenyvesi Máté Eb-bronzérmes, egyetemi vb-ezüstérmes labdarúgó.

Az ünnepség végén letették az esküt az olaszországi Trentino tartományban december 11. és 21. között megrendezendő téli Universiadén induló magyar sportolók. A fogadalomtétel szövegét Heidum Bernadett, Európa-bajnok, Universiade-bronzérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó mondta el. Az eseményen jelen állás szerint hat sportágban - rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, hódeszka, alpesi sí, szabadstílusú sí, valamint jégtánc - 18 magyar versenyző indul.

Zárásképpen a magyar egyetemi-főiskolai országos bajnokság pontversenyének legjobb intézményeit díjazták. A 2012/13-as tanév legjobbja a Semmelweis Egyetem lett, megelőzve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, valamint a Szegedi Egyetemet.