FACEBOOK

Ez volt 2015 - az év fontosabb fejleményei

Ez volt 2015 - az év fontosabb fejleményei
hozzászólás, 2016.01.03.

Íme, mi minden történt sportágunkban 2015-ben. Összeállításunk a vlv hírei alapján - a részletek megismerhetők a klikkelés után.

JANUÁR

Dr. Merkely Béla kardiológus professzor eleveníti fel Szivós Márton kezdődő szívinfarktusának történetét, azt állítva, hogy Szivósnál a legkisebb a hirtelen szívhalál kockázata.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy Marko Avramovics személyében szerb világbajnokot igazolt a Fradi.

vlv-interjú Horkai Györggyel arról, hogy mi vár az utánpótlás-szakágra 2015-ben.

A társak szerint 2014-ben Varga Dénes volt a legjobb magyar férfi vízilabdázó. Válaszok a vlv szokásos körkérdésére.

Izgalmas meccsen kétgólós győzelmet aratunk Görögország felett idegenben, s ezzel nagy lépést teszünk előre a Világliga-csoportgyőzelem felé.
 
Újabb fejlemények a Honvéd-Kaposvár bajnoki óvási botránya ügyében. Majd még aznap. És végül.

FEBRUÁR

Közzétették, hogy kik voltak a LEN szerint 2014 legjobbjai. A férfi vízilabdázóknál Filip Filipovics lett az első, Varga Dániel harmadik, Varga Dénes negyedik.

Teljes személycsere a szövetségen belül a játékvezetőkkel foglalkozó területen. A bírói munkáért felelős első számú vezető a háromszoros olimpiai bajnok Molnár Tamás lett, aki továbbra is aktív bíró marad, szegedi klubvezetőként is folytatja munkáját, s változatlan célja a nemzetközi sportdiplomáciai karrier, a LEN és a FINA vezető testületeibe való bekerülés. vlv-interjú.

Újabb óvás az OB1-ben. Szentes-BVSC.

Elvégezték a kazanyi vb csoportbeosztását. Senki nem örül. Harmatkönnyű csoportba kerülünk.

Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke, az olimpiai védnöki testület tagja szerint Magyarországnak szüksége van az olimpiára, amelyből csak haszna származhat. Gergely István óvatosabban nyilatkozik.

MÁRCIUS

A szövetség Versenybíró Bizottsága állásfoglalást tesz közzé az óvásokkal, bírói műhibákkal kapcsolatban.

Bejelentették, hogy változik a kazanyi vb lebonyolítási rendje. Az eredeti elképzelésektől eltérően a csoportelsők közvetlenül a negyeddöntőbe jutnak, nem kell ezért meccset játszaniuk egy másik csoport negyedikjével.

Eldőlt, hogy 2016-ban és 2017-ben Budapest lehet a házigazdája a férfi vízilabda Bajnokok Ligája hatos döntőjének. Alanyi jogon az Eger a final six-részvevő.

Guadalajara visszalépett, így Magyarország rendezheti meg a 2017-es vizes vb-t. Benedek Tibor és Varga Dániel a vlv-től tudta meg a hírt.

Kaposvár-Honvéd 0:5 - fehér asztal mellett.

vlv-interjú Görgényi Istvánnal.

ÁPRILIS

Egy osztrák és egy svájci klub is bejelentette, hogy leigazolta a vízilabdázástól a londoni olimpia után visszavonult Kásás Tamást. Kár, hogy éppen április 1-jét mutatott a naptár.

A Primorje nyerte a Regionális Ligát a Dubrovnikkal szembeni döntőben.

vlv-interjú Pásztor Mátyással, az alapszakasz gólkirályával.

Meghalt Ambrus Tamás. Ötvenéves volt, a gyógyíthatatlan betegséget nem tudta legyőzni szervezete. A 61-szeres válogatott kapust, az FTC örökös bajnokát gyászolta a sportszerető közvélemény. Súlyos betegségének hírére a magyar és az olasz vízilabdatársadalom is összefogott. A vlv koordinálásával magyar és olasz vízilabda-ereklyék kerültek árverésre a gyógyulás költségeinek támogatására, de e bevételt már csak Ambrus Tamás családja kaphatta meg.

Madaras Norbert, a Reccóból 11 év után hazaszerződött szolnoki játékos lett az alapszakasz legjobbja - a szövetség jegyzőkönyveken alapuló statisztikája szerint. vlv-interjú.

MÁJUS

Fülöp Bence a Honvédtól a Szolnokhoz igazolt.

Aranyi Réka, Dala Döme és Péter Levente kapta az idei Szalay Iván-díjat.

Kásás Tamás volt vízilabdázót választotta új tagjának a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. A vlv Kásás-interjúja.

Veretlenül nyerte a magyar bajnokságot a Szolnok csapata.

Hivatalosan bejelentették, hogy a Radnicski Kragujeváctól Budapestre, a Fradihoz helyezi át székhelyét az egyik legjobb szerb védő, Marko Csuk, aki az Egerben játszó Milos Csuk testvére.

"Csomagban" igazolt három nagyon tehetséges KSI-st a Honvéd. Fejős Róbert, Kardos Gergely, Kovács Gergő és Kalanovics Balázs nagy reményekkel kezdik majd a klubszezont új csapában, Fejős Róbert például elmondta a vlv kamerája előtt, hogy a 2015-16-os szezon végén bajnoki döntőt szeretne játszani!

Mindkét magyar csapat (az Eger és a Szolnok) éremért utazott Barcelonába, a BL hatos döntőjére, de csak a két utolsó helyet tudták megszerezni.

JÚNIUS

Benedek Tibor kihirdette vb-keretét, amelybe nem került be három játékos a 2014-es Eb-ezüstös csapatból: Decker Ádám, Tóth Márton és Szivós Márton.

Tóth Márton a Fradiban folytatja.

Szlovákiában elbúcsúztatták a Gergely testvéreket. Gergely István a kapuból lőtt egészpályás góllal zárta pályafutását.

Az OSC volt magyar válogatottja, Bundschuh Erik a szlovák nemzeti csapatban.

Fantasztikus sorozat szakadt meg: Varga Dénes csaknem két éven át mindegyik (összesen 43) válogatott mérkőzésen lőtt legalább egy gólt, amelyen szerepelt.

Bejelentik, hogy Tóth Márton és Szivós Márton kerékpárral teljesíti a híres zarándokutat, az El Caminót és közben pénzt gyűjtenek az Őrzők alapítvány javára.

Egy góllal kikapunk az USA csapattól a Világliga bergamói szuperdöntőjében a legjobb négy közé jutásért lejátszott meccsen. Itt kezdődött a magyar válogatott idén nyári vesszőfutása. Később az utolsó helyosztót is elveszítjük Bergamóban, az ausztrálokkal szemben. Benedek Tibor Bergamo utáni vlv-interjúja.

A szövetségi kapitány bejelenti, hogy Szivós Mártont - Salamon Ferenc helyére - visszahívja a válogatottba.

JÚLIUS

vlv-interjú Egressy Jánossal, a válogatott fontos háttéremberével.

Drámai küzdelemben, az ötméteres-párbaj nyolcadik körében nyerte meg az olaszok elleni döntőt Universiade-válogatottunk.

A VLV VB-ALOLDALA A TORNA ÖSSZES JEGYZŐKÖNYVÉVEL

AUGUSZTUS

Egy góllal elveszítjük az olaszok elleni negyeddöntőt a világbajnokságon, így a folytatásban az 5. helyért kell küzdenünk. Ez sem sikerül, utolsó meccsünkön kikaptunk Montenegrótól és a hatodik helyen végeztünk.

Kemény Dénes szövetségi elnök első értékelése.

Benedek Tibor vlv-interjúja Kazanyról.

Kiderült, hogy félreérthető volt a versenykiírás, ezért négy nap után módosítani kellett az új rendszerű OB1 csoportbeosztását. Kemény Dénes, a szövetség elnöke írásban vállalta magára a felelősséget.

Világszervezetet hoztak létre a vízilabdaedzők. Magyar nincs az alapítók között.

Megérkezett Decker Lilien.

Lukács Dénes, a szentesiek vezetőedzője irányítja az egyiptomi vízilabdázást.

Az MVLSZ elnöksége meghallgatta Benedek Tibor beszámolóját a nyári munkáról, a Világliga- és a vb-szereplésről és a férfi szövetségi kapitányt egyhangú szavazással további bizalmáról biztosította. Az ülésről és a nyári szereplésről alkotott véleményéről Kemény Dénes adott bővebb tájékoztatást a DigiSport reggeli magazinműsorában.

SZEPTEMBER

A vlv megkezdte "oknyomozó" interjúinak közlését. Az anyagok a magyar válogatott közösségének meghatározó tagjaival készültek, keresve és a nagyközönség elé tárva azokat a részleteket, amelyek a nyári gyenge szereplés magyarázatául szolgálhatnak:

HÁRAI BALÁZS

GERGELY ISTVÁN

VARGA DÁNIEL

NAGY VIKTOR

VARGA DÉNES

MADARAS NORBERT

A vlv szerkesztősége katasztrofális anyagi helyzete miatt az olvasókhoz fordul segítségért. (Helyzetünk sajnos azóta sem javult, így nem tudtuk a helyszínről tudósítani a görög-magyar Világliga-meccset és a kassai nemzetközi felkészülési tornát sem. Haldoklunk.)

Jól sikerült a II. Vízilabda Nyílt Nap és Expó, azonban kiderült, hogy néhány fontos döntéshozó enyhén szólva nem nézi jó szemmel a sportág egységes megjelenítését szolgáló kezdeményezést: "Véletlenül" ugyanerre a napra szerveztek Kópé-UVSE gálameccset Szentendrére, a legutóbbi bajnoki döntő két csapatának (Szolnok és OSC) részvételével, mi több, az utánpótlás bajnokságok eredetileg vasárnapra kiírt döntőit egy nappal korábbra (az expó napjára...) hozták előre.

A kisdöntőt ötméteresekkel megnyerve bronzérmet szerzett az U20-as válogatott az almati korosztályos világbajnokságon.

Szécsi Zoltán tovább véd, de egyben játékosként csapata a Kaposvár vezetőedzője.

További lényeges, a jövő szempontjából is meghatározó részletek hangzanak el a vb-szereplés utáni helyzettel kapcsolatban Kemény Dénes interjújában, amit az InfoRádió Aréna című műsorának adott a szövetség elnöke.

Az OSC és a Szolnok is csoportelső lett a BL második selejtezőkörében, így a két csapat elkerülte egymást a főtábláért vívott egyenes kieséses harcban. Az Eger "alanyi jogon" főtáblás.

Hosnyánszky Norbert az első pillanatban komolynak tűnő autóbalesetet szenvedett - a másik fél hibájából. Szerencsére sikerült gyorsan felépülnie.

Benedek Tibor bejelentette, hogy október elsejével Gerendás György olimpiai bajnok, a Ferencváros szakmai igazgatója váltja a vízparton és a kispadon Dabrowski Norbertet, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzőjét.

A 24 éves Madaras Markó (Madaras Norbert féltestvére) befejezi amerikai egyetemi tanulmányait, s mielőtt a New York Athletic Club játékosa lenne, majd nekifogna a mesterképzésnek Los Angelesben, fél évre hazatér. Az első osztályba feljutott Miskolc azonnal szerződtette.

vlv-interjú a vb-csapatból az utolsó pillanatban kikerülő Salamon Ferenccel.

Gerendás György beszélt másodedzői elképzeléseiről a Reggeli Startban.

OKTÓBER

Eb-sorsolás: Görögország, Oroszország és Törökország a csoportunkban.

Gyöngyösi András fiataloknak szóló cikke nagy közönségsikert arat a vlv Szakmai Sarok rovatában.

Három magyar csapat jutott a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A Szeged bejutott az Eurokupa negyeddöntőjébe, a Fradinak ez sajnos nem sikerült.

A három magyar BL-csapat meccseit három különböző tévétársaság közvetíti!

NOVEMBER

Kemény Dénes kezdeményezésére az International Swimming Hall of Fame, azaz a nemzetközi sportági halhatatlanokat tömörítő szervezet Team Hungary néven tagjai közé választotta a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpián aranyérmes magyar csapatban szerepelt Benedek Tibort, Biros Pétert, Kásás Tamást, Kiss Gergelyt, Molnár Tamást és Szécsi Zoltánt.

Kutyák és vízilabdázók részvételével készített jótékony célú falinaptárt a Vigyél Haza alapítvány.

Három hónapos kényszerpihenő vár a válogatott összetartásán vállsérülést szenvedett és megműtött Zalánki Gergőre.

Szokatlan módszer az egrieknél: Petrovai Márton másodedző dirigálta a csapatot a Miskolc elleni idegenbeli bajnokin. Dabrowski Norbert is a kispadon ült, de másodedzőként. Őt ugyanis a dubrovniki BL-meccsen kiállították, ezért a közelgő újabb, nagyon fontos BL-találkozó előtt "modellezték", milyen az, amikor Petrovainak kell meccselnie a csapatot.

Sérüléshullám sújtja a Joseph Kayes távolléte miatt egyébként is csonka OSC-t, Bundschuh Erik kézfejét törte, Német Toni pedig az ujját. Mindez a Pro Recco elleni hazai BL-meccs előtt.

Szoftverhiba miatt nem rögzítette az elektronikus jegyzőkönyv Vad Lajos piros lapját.

DECEMBER

Világliga-meccsen sima, négygólos vereséget szenved alaposan megfiatalított vlogatottunk Patraszban a vb-bronzérmes görögöktől.

Megműtik a válogatott center, Hárai Balázs vállát. Az orvosi prognózis szerint Pufi felépül az Európa-bajnokságra.

Hivatalos: Kis Gábor több mint két év után viszatér a válogatottba. A vlv interjúja Kicsivel.

Egy hétre szeretett volna Brazíliából centert igazolni a létszámban megfogyatkozott OSC, de gyorsan kiderült, hogy ezt a versenykiírás nem teszi lehetővé.

Egy különleges meccsszituációt járt körbe a vlv riportja, valamennyi érintett megszólaltatásával.

A ZF-Eger - hazai pályán, ötméteres-dobásokkal - nagy meglepetésre megnyerte a kupadöntőt a Szolnok ellen. A négyes torna emlékezetes azért is, mert az Eger elleni elődöntőt a medencében elveszítő OSC óvást adott be, amelynek jogosságát mindenki elismerte, majd az óvást sportszerűségből visszavonták.

Benedek Tibor kihirdette 19 tagú Eb-keretét, amelyben nem szerepel Decker Attila, Madaras Norbert és Szivós Márton.

Bejelentették, hogy Benedek Tibor javaslatára a szövetség Hárai Balázst ítélte 2015 legjobb magyar férfi vízilabdázójának.

Három győzelemmel nemzetközi felkészülési tornát nyer Kassán a magyar válogatott.

Benedek Tibor az év utolsó napján hirdette ki a számunkra január 11-én kezdődő belgrádi Európa-bajnokságon részt vevő 13-tagú csapat játékosainak névsorát.

Címkék:
ez volt 2015