FACEBOOK

Mi vár az utánpótlásra 2015-ben? - vlv-interjú Horkai Györggyel

Mi vár az utánpótlásra 2015-ben? - vlv-interjú Horkai Györggyel
hozzászólás, 2015.01.13.

Férfi utánpótlásunk számára jó év volt 2014. A korábbi lemaradást behozva válogatottjaink felzárkóztak a legjobb korosztályos csapatokhoz, s ennek egy vb-arany és egy Eb-ezüst lett a kézzelfogható eredménye. Vajon milyen lesz 2015?


HORKAI GYÖRGY utánpótlás szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Mindenféleképpen jó évet zártunk, ezt nem lehet elvitatni. Egy évvel korábban a 96-os válogatott Máltán negyedik lett, nagy csatában kaptunk ki az olaszoktól. Ez már akkor azt mutatta, hogy azért "ott vagyunk". Ám ehhez képest is nagyon komoly előrelépés volt, hogy 2014-ben nemcsak, hogy vb-döntőbe kerültünk, hanem meg is nyertük a világbajnokságot. Ami pedig a másik, a 95-ös válogatottat illeti: megmondom őszintén, magam sem vártam ilyen jó eredményt, mert az a csapat még nem állt annyira össze. Az Eb végére tényleg összejöttek, s bár a szerb válogatott kimagaslik a mezőnyből, azt az egy mérkőzést, a döntőt is volt sanszunk megnyerni. Mindenféleképpen előrelépés történt az utánpótlás terén a magyar vízilabdában. Megvan az eredménye annak, hogy jó az együttműködés a klubedzőkkel. Az a videóanyag, amit Tibivel (Benedek Tiborral - a szerk.) csináltunk a képzés egységesebbé tétele érdekében, bevált, egyre többen használják, ez már visszahat, a mi munkánkat is segíti. A bajnoki mérkőzéseken is elég komoly fejlődést látok, nem csak azoktól, akik az OB1-ben játszanak, hanem az egész utánpótlásban. Azzal, hogy bevezettük a serdülő és gyermek bajnokságokban a kötelező szoros emberfogást, nagyon komoly előrelépés történt, ugyanis ebben a játékelemben voltunk a legjobban lemaradva. Összességében nyugodtan mondhatom, hogy a tavaly elért sikerek a válogatottak stábtagjainak, valamint a klubedzőknek a közös eredményét jelentik.

- Hogy is van ez a kötelező szoros emberfogás?

- Az említett bajnokságokban a mérkőzések első két negyedében csak szoros védekezés lehetséges, a zónázást nem engedik meg a bírók. Sok csapatnál a meccs második felében is folytatják, mások váltanak zónára és utána megint visszatérnek a szoroshoz. Az is igaz, hogy olykor a zónázásban visszaesést tapasztalok, ez egyértelműen abból adódik, hogy eltolódott a hangsúly, nagy a fejlődés a szoros emberfogásban, egyre többet csinálják, de a zónát kevesebbet gyakorolják. Ez könnyen javítható, mert az alap a szoros emberfogás, és onnan könnyebb előrelépni. A változatosság jót tesz a játéknak, és a játékosok fejlődésének is, és ez az elsődleges cél.

- Milyen a "merítés"? Mennyire tehetségesek azok, akik jönnek fel "alulról"?

- A magyar vízilabdában mindig vannak tehetségek, jönnek ügyes játékosok. Nagy előrelépés volt, hogy bevezettük az utánpótlás napokat: minden hónapban egy hétvégén korosztályos utánpótlás-edzések vannak, tehát ezeken a napokon nincs bajnoki forduló. Ilyenkor a tehetséggondozóké és a válogatottaké a terep. Egyre több gyereket tudunk figyelemmel kísérni. Elkezdtük legalul, a 2002-es 2003-asokkal, ott bevezettük a területi egységenkénti utánpótlásképzést. Ilyen van Budapesten, a nyugat-magyarországi régióban Balatonfűzfőn, az észak-keleti országrészben Egerben, a középső országrészből érkezők pedig Kecskeméten tartják az edzéseket. Egy ilyen hétvégén egy korosztályon belül körülbelül száz gyerekkel foglalkoznak a szakemberek annak reményében, hogy hosszabb távon megbízható bázis alakul ki, s nem vesznek el tehetségek.

- Hogy zajlanak ezek a hétvégék?

- Ilyenkor négy edzésen vesznek részt a gyerekek, minden korosztályból. Az összes tehetséges gyerekkel foglalkozunk, a 2002/2003-korosztálytól kezdve  egészen a „legidősebbekig”.

- A legjobbakra, a válogatott kerettagokra mi vár idén?

- Két korosztálynak lesz világversenye. Az egyik megint egy új korosztály, ez a nehézsége bizonyos fokig az utánpótlásnak. Elértünk egy jó eredményt a ’96-osokkal, s ők most kiesnek, jön egy új korosztály és gyakorlatilag mindent kezdhetünk elölről.

- Tehát a ’95-ös megy tovább?

- Igen, és a ’98-as lép be, nekik lesz Bakuban az Európa bajnokság, illetve a 95-ösöknek lesz világbajnokság idén, már az új szabályokkal. Ezért aztán ez így megint egy zsákbamacska, nem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz. Az első edzéseket most tartottuk a ’95-nek, s a közös gyakorlásra most kevés lehetőség lesz, ami rossz hír, az viszont jó, hogy azért, mert az OB1-ben játszanak a játékosok, ez pedig nagy fejlődési lehetőség a számukra. Ami gond lehet: ebben a korosztályban debütálnak az új szabályok az idei világversenyen.

- Vagyis itt már nem csak a pálya lesz rövidebb, hanem a labda is kisebb és eggyel kevesebben vannak vízben mindkét csapatban?

- Igen. E téren eddig a Komjádi Kupa meccsein szerezhettünk tapasztalatokat. Azt láttam, hogy egyrészt szűkülnek a taktikai lehetőségek, ugyanakkor azon is el kell gondolkozni, hogy struktúrában miként kell változtatni a csapaton. Az szinte biztos, hogy a lassú gondolkodású játékosok nagyon nagy bajban lesznek. Pörög a játék, sokkal gyorsabb, jóval gyorsabban kell reagálni a játékvezetői ítéletekre, az adódó lehetőséggel azonnal élni kell. Azok a játékosok, akik jó reakcióképességgel rendelkeznek, s fejben gyorsan gondolkoznak, mindenképpen előnybe kerülnek.

- A kisebb létszám mennyire okoz változást?

- Bizony, az új csapatlétszám 11 fő. Ez felveti például azt a kérdést, hogy kell-e két center? Vagy az egyik helyén inkább olyan játékost kell szerepeltetni, aki gyorsabb és adott esetben be tud menni centerbe, ha kell. Lehet egy olyan taktikai variáció is, - ezt láttam a Komjádi Kupában,- hogy kiválasztják az ellenfél egyik játékosát, és azt "viszik be" centerbe. Erre jó példa, hogy a Fradi úgy nyerte meg a Komjádi Kupát, hogy egész a végkifejletig nem is volt centere. De ezek egyelőre csak találgatások. Sok minden van, amit a gyakorlatban kell látni, megtapasztalni. A 95-ösökkel februárban megyünk Belgrádba egy tornára, itt már az új szabályok szerint játszunk, a szerbek, a horvátok és az olaszok részvételével.



A 2014-es isztambuli világbajnokságon aranyérmes ifjúsági válogatott (hiányzik a képről Katics László erőnléti edző).
Hátsó sor, balról jobbra: Bors László kapusedző, Vogel Soma (kapus), Kiss Kristóf Szeif, Szatmári Kristóf, Tóth Kristóf,
Középső sor: Hornyák Olivér, Nagy Ádám, Lovas Péter, Csacsovszky Erik, Kis István vezetőedző
Első sor: Horkai György szövetségi kapitány, Vadovics Viktor, Vogel Simon, Manhercz Krisztián, Pellei Frank, Molnár Benedek (kapus)


- Hogy néz ki tovább a menetrend?

A STÁB

A 95-ös születésűek válogatottjánál továbra is Tóth Kálmán segíti Horkai György munkáját.

A 98-as válogatottnál a segítő Keszthelyi Tibor, aki tavaly is ezzel a korosztállyal foglalkozott.

Kis István a 97-esekkel dolgozik ebben az évben (a 96 válogatott tagjainak mintegy fele "97-es játékos" volt, őket továbbra is egyben tartja a vezetés), e mellett besegít a 95-ösökhöz és a 98-asokhoz is.

Továbbra is Bors László a kapusedző, Katics László pedig a kondiért felel mind a két korosztálynál.


- Ennek a korosztálynak világbajnokság lesz idén, Almatiban, szeptember 4-i kezdettel. Ezt megelőzően Szegeden rendezzük meg a hagyományos Tiszavirág Kupát az ausztrál, a montenegrói és még egy válogatott részvételével. Lesznek edzőtáborozások együtt az olaszokkal, szerbekkel is.

- Mivel lennél elégedett a 95-ösök vb-jén?

- Tényleg nem tudok mit mondani, főleg az új szabályok miatt. Azt láttam, hogy itt most már a háromgólos-négygólos előny jóformán semmit nem jelent, szinte pillanatok alatt behozható. Az biztos, hogy a magyar vízilabdában a léc eleve nagyon magasan van, s mi magunk is jó magasra helyeztük tavaly. Mindig hivatalos cél az első négybe kerülés. A magam részéről én is akkor lennék elégedett, ha a négybe be tudunk jutni. Hogy azon belül mire leszünk képesek, azt nem tudom, talán a belgrádi torna után már okosabbak leszünk.

­ -  A másik korosztály?

- Velük már az ünnepek alatt is dolgoztunk. Karácsony és szilveszter között volt egy háromnapos edzőtábor. Illetve ezen a héten Martfűn gyakorlunk. Érdekessége a mostani martfűi edzőtábornak, hogy csütörtökön csatlakozik hozzánk Montenegró csapata. Együtt edzünk, és 17-én játszunk egy rendes mérkőzést a Szolnok-OSC meccs előtt vagy után, ezt még nem tudjuk pontosan, valószínűleg utána. Egyébként edzünk délelőtt-délután a martfűi uszodában.

Ez a korosztály tovább folytatja a felkészülést, minden héten kedden és szerdán tartunk közös edzéseket. Figyelembe kell venni, hogy nagyon korán lesz (június 12-től 18-ig) a bakui Európai Ifjúsági Olimpiai Játékok, amelynek keretében rendezik meg az Eb-t, ezért már márciusban be kell fejezni e korosztály bajnoki küzdelmeit. Utána kezdjük is a felkészülést.

Bakuba korábbra, május elejei tornára is kaptunk meghívást, mindent fizetnek a részvevőknek, a utazást is, s az orosz, az olasz és a görög válogatott részvétele már biztos. Ezután Stuttgartban veszünk részt egy tornán a görögök, a montenegróiak, a szerbek és a szlovákok társaságában, majd a hónap végén Szentesen lesz egy torna, ahova a szerbeket, Montenegrót, a görögöket és az olaszokat várjuk. Úgyhogy alapos felkészülés lesz az Eb előtt.

Ezzel a korosztállyal szemben ugyanaz az elvárás, mint a 95-ösök esetében. Két olyan játékos szerepel a csapatban, aki már rutinosnak mondható, Vadovics és Nagy Ádám, de rajtuk kívül is vannak ügyes játékosok, ez már most látszik. Megjegyzem egyébként, hogy az Eb-n a régi szabályok lesznek érvényesek, mert az LEN-esemény, s a LEN nem változtat, csak a FINA... Úgyhogy az Eb után kezdjük a másik csapattal a közvetlen felkészülést a vb-re - már az új szabályokkal.



A felnőtt csapat így gratulált az isztambuli győzőknek


- Az utánpótlásnál mindig az az egyik fokmérő, hogy hányan tudnak megragadni a felnőtt csapatban, OB1-ben, a válogatottba kik kerülnek be. Ilyen szempontból hogy látod a korosztályos "elitet"?

- Úgy látom, hogy tényleg vannak tehetséges játékosok. Nagyon örülök, hogy Manó (Manhercz Krisztián - a szerk.) már most ott van a válogatottban, Tibi ad neki lehetőséget, próbálgatja. Ennek a korosztálynak ő az egyik legnagyobb tehetsége, egyre jobban játszik Szegeden is az OB1-ben és a válogatottban is.  Ez mindenféleképpen nagy előrelépés, és példa a gyerekeknek, akiknek mindig el is mondom: íme, oda lehet kerülni. Ha valaki ügyes, megkapja a lehetőséget. Aztán élni kell vele, az már egy más kérdés, ajándékba semmit nem adnak, se itt, se ott.

Sokat várok a 98-asok között játszó Nagy Ádámtól, az UVSE védőjétől is. Az "idősebbek" közül Kardost és Sedlmayert említhetném vagy például Kovács Gergőt. Külön öröm, hogy kapusposzton jól állunk, Kardos mellett ott van a fiatalabbik Vogel, Soma, aki máris világbajnok, de tehetséges a bátyja, a center Simon is, aki jelenleg az USA-ban tanul. Szóval minden korosztályban vannak tehetségek, a legfiatalabbaktól kezdve a "majdnem felnőttekig".

- Jó munkát, szép eredményeket kívánok erre az esztendőre is és köszönöm a beszélgetést!

(Lejegyezte: Kerbi)