FACEBOOK

Szolnok-Eger kupadöntő - különleges előzményekkel

Szolnok-Eger kupadöntő - különleges előzményekkel
hozzászólás, 2015.12.12.

A Szolnok a vártnál nehezebben, de azért magabiztosan jutott a döntőbe, az OSC-Eger meccset kétszer is megnyerték az egriek, egyszer a vízben, másodszor - egy visszavont óvás után - az OSC-sek jóindulatából. Részletek:

Az egri final fourról készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.



Canon Webáruház

Benu Magyar Kupa, elődöntők

Szolnok-Szeged 9:5 (2:1, 4:2, 0:2, 3:0)

Eger, Bitskey Aladár Sportuszoda, v.: Marosvári, Németh A.
Szolnok: Decker A., Madaras 1, Jansik D., Vámos 1, Varga Dénes 1, Mitrovics 1, Mezei. Cs.: Alekszics 1, Gocsics 1, Varga Dániel, Fülöp, Kis G. 1, Younger 2. Vezetőedző: Cseh Sándor
Szeged: Meixner, Sánta, Kiss Cs. 1, Manhercz Á., Sedlmayer, Manhercz K. 1, Kunac. Cs.: Varga II Zs., Chilkó 1, Seman, Pellei F. 1, Palotás. Vezetőedző: Varga Péter
Gól - emberelőnyből: 4/9, illetve 2/8 
Gól - ötméteresből: -, ill. 0/1

VLV-VIDEÓK (M4 és vlv):

M4-videók az MTVA felszólítására eltávolítva



Cseh Sándor az M4-nek


- Nem volt könnyű. Persze, említetted, hogy nem lesz könnyű, meg egy meccsen bármi lehet, de azért ilyen szoros mérkőzésre számítottál, meg mondjuk arra, ami a harmadik negyedben volt?

- Hát, 9:5-re végül is számítottam, csak egy kicsit máshogy. Nem azért egyébként, tényleg azt gondoltam, hogy szorosabb meccs lesz. Szerintem mi se játszottunk rosszul, a harmadik negyedtől nem mentek be a helyzeteink, viszont a Szeged szerintem nagyon jól játszott. Úgyhogy azt gondolom, hogy mind a két csapat beletett mindent, nyilván azért ez tőlünk a jövőben kevés lesz, de komolyan vettük a meccset. Egész egyszerűen jó volt a Szeged.

- A kötelezőt teljesítette tehát a Szolnok. Kit várna a döntőbe szívesen ellenfélnek?

- Hát azt, hogy kit várok, nem mondom el. Nem szeretnék sportszerűtlen lenni. Biztos, hogy kemény döntő lesz, bár szerintem benne van az, hogy sima lesz ez a második. Azt inkább nem mondom el kit várok. Igazából mindegy, ahogy szokták mondani. A döntő mindenképpen nehéz lesz. Láttuk, hogy az elődöntő is nehéz volt.

- Gratulálok még egyszer, jó pihenést kívánok. Aztán majd holnapra, jó mérkőzést..

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Varga Péter az M4-nek


- Így ki lehet kapni a Szolnoktól?

- Kikapni sose jó, de én azt gondolom, hogy amit elterveztünk azt nagyjából tudtuk hozni, a védekezésünk jó volt, ezt az utolsó gólt én már nem számolom. Én azt gondolom, hogy sokat léptünk előre.

- Bocsánat, ne felejtsük el, hogy kedden 18:9-re kapott ki ugyanettől a csapattól a Szeged. Ahhoz képest mennyit tudtatok fejlődni, elsősorban védekezésben?

- Hát, ha az eredményt nézzük akkor kétszer annyit, mert feleannyi gólt kaptunk. Nyilván szerettük volna megnyerni ezt a mérkőzést. Azt gondolom, hogy volt is rá esélyünk 6:5-nél, volt két-három támadás, amiből, ha gólt szerzünk, akkor X-nél teljesen másképp alakul, de a sportban nincsen ha. Mi innentől kezdve szerdára (a Hannover elleni Eurokupa-visszavágóra - a szerk) koncentrálunk.

- Köszönöm szépen, gratulálok Varga Péternek és a Szegednek.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Kiss Csaba a vlv-nek

- Gratulálok, Csaba, nagyon kitettetek magatokért, volt itt egy szakasza a meccsnek, a harmadik negyed után, amikor úgy tűnt, hogy meglepetést okoztok. Csalódott vagy?


- Csalódott nem vagyok, inkább elégedett. Ha boldog nem is, de elégedett vagyok. Főleg a  keddi mérkőzés után, mert szerettük volna, hogyha nem az marad meg az emberekben, amit kedden láttak a televízióban, hanem egy, a maihoz hasonló teljesítmény. Úgy gondolom, hogy a meglepetés annyira azért nem volt benne a játékunkban, de erőn felül teljesítettünk hátul, és hát, ez a támadás rovására ment, sajnos.

- Ebből a meccsből azért bennetek marad valami, hogy felálltatok?

- Az volt a célunk, hogy ma már jobb teljesítményt nyújtsunk és a javulásunk szerdán, a Hannover elleni mérkőzésen csúcsosodjon ki. Remélem, hogy így lesz, a tendencia ezt mutatja, ez már jobb volt, mint kedden, remélem, hogy a csúcs szerdán lesz. Amit még ki szeretnék emelni, az a bíráskodás, amely méltó volt a kupaelődöntőhöz.

- Köszönöm szépen.



Madaras Norbert a vlv-nek

- Gratulálok, Norbi, a sportévkönyvekbe az fog bekerülni, hogy döntőbe jutottatok. Milyen meccs volt?


- Azt gondolom, hogy volt egy ilyen egy negyednyi "black out", amikor megcsináltuk ugyan a helyzeteket, de kihagytuk azokat és ezzel megnehezítettük saját magunknak a meccset. A vége 9:5 lett, de azért ennél sokkal szorosabb volt.

- Ahhoz képest, hogy nagyon sima meccsnek ígérkezett és a vége tényleg sima lett...

- Hát a vége, igen. Ehhez kellett, hogy a negyedik negyedben kapcsoljunk egy fokozatot. Úgyhogy..., holnap ez nyilván kevés lesz...

- Nem tudjuk még, hogy kivel fogtok játszani, kit tippelsz?

- Az OSC center nélküli, az Egernél Pufi nincs, mindenképpen különleges meccs lesz ebből a szempontból. Azért az Eger hazai pályán talán jobb, de majd meglátjuk. Nem szeretek ezekkel foglalkozni, jön, aki jön...

- Holnap találkozunk, gratulálok, köszönöm!



Kis Gábor a vlv-nek


- Gratulálok, Kicsi, megvan a cél, amiért - gondolom - ezt a meccset lejátszottátok. Milyennek értékeled a teljesítményt?

- Köszönjük szépen a gratulációt. Hát..., a teljesítményt most nem értékelem olyan nagyon jóra. Volt egy kis kihahagyásunk, amikor a nyakunkra hoztuk a Szegedet, amelyet azért magabiztosan vagy magabiztosabban kellett volna megverjünk, mint az a legutóbbi bajnoki mérkőzésünkből kiderült. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy ez tökéletes volt így, ahogy volt. Magabiztos vezetésnél egy ilyen kis kihagyás, három-négy-öt perc egy Szegedet így fel tud hozni, ha vasárnap ilyet csinálunk - bárki az ellenfelünk - az végzetes lesz. Jó, hogy így sikerült ez a meccs és örülök, hogy nyertünk.


vlv-képek


OSC-Eger 4:5 (1:4, 0:0, 2:0, 1:1)
Eger, Bitskey Aladár Sportuszoda, v.: Molnár T., Csanádi Zs.
OSC: Bisztritsányi, Kovács G., Hegedüs 1, Graham, Salamon 1, Gór-Nagy, Drasko Brguljan. Cs.: Decker Á., Bátori 2, Juhász. Vezetőedző: Vincze Balázs
Eger: Mitrovics, Cuckovics, Lőrincz, Milos Csuk 1, Erdélyi 1, Vapenszki, Bedő. Cs: Angyal 1, Hosnyánszky, Szivós, Biros P. 2. Vezetőedző: Dabrowski Norbert
Gól- emberelőnyből: 1/10, ill. 2/9
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. 1/1
Kipontozódott: Lőrincz (21. p.), Angyal (26. p.), Bátori (27. p.)

A találkozót nem sokkal a lefújás után hivatalosan, írásban megóvta az OSC.

Arra hivatkoztak, hogy a negyedik negyedben, 6.33 perccel a befejezés előtt, amikor a játékvezetők páros kiállítást ítéltek, Hosnyánszky Norbert jogosulatlanul ugrott be a játéktérre. Ezért a cselekedetéért cserés, végleges kiállítás és büntető járt volna. Az észrevételt a mérkőzés felvétele igazolta.

Ezután hosszú tanácskozás kezdődött a medenceparton. A versenybizottság tagjait értesítették, s az óvást elkezdték érdemben tárgyalni. A történtekről telefonon a szövetség elnökét is tájékoztatták.

A háttérben valószínűleg megindult tárgyalások eredményeként kezdett egyszerűsödni a helyzet. Előbb azt jelentették be az OSC-sek, hogy ha az ügyben megszülető határozat elismeri igazukat, akkor az OSC visszalép a tornától és létrejöhet a vízben elért alapján kialakult Szolnok-Eger párosítás a döntőben. Gyorsan kiderült azonban, hogy ilyen jogi lehetőség nincs, ezért az óvást hivatalosan visszavonták.

BECSEY PÉTER sportigazgató (A-Híd OSC-Újbuda) a vlv-nek:

- Hivatalosan megóvtuk az OSC-EGER Magyar Kupa elődöntőjét. A negyedik negyedben 6 perc 33-nál egy páros kiállításnál Angyal Dániel volt kiállítva. Hosnyánszky Norbert nem szabályosan jött be a pályára. Beugrott a kétméteres bójánál és utána úszott ki, tehát jogosulatlanul volt a pályán. Ekkor az eredmény állása 4:4 volt, a szabályok szerint ötméterest kellett volna kapnunk és a Hosnyánkszy Norbertet cserével kiállítani. Tehát műhiba történt, és Hosnyánszky Norbert a játék folytatása után is bent maradt  a pályán, ami befolyásolta a végeredményt.

Ezeknek a tényeknek az alapján beadtuk az óvásunkat, amit itt versenybíró videofelvétele igazolt, a versenybíróság igazat adott nekünk, amit az eljárás folytatásaként határozatban közölnének vasárnap reggel. De mi a vízilabda érdekeire való tekintettel, a Magyar Kupa, a főtámogató és a Magyar Vízilabda Szövetség elnökére és az egész vízilabda-társadalomra való tekintettel másként döntöttünk. Nem szeretnénk vasárnap reggel kilenckor újrajátszani a mérkőzést - mert az lenne a határozatban -, ezzel ugyanis eleve a szolnokiak nyakába lehetne akasztani az aranyérmet. Elállunk attól, hogy újrajátsszuk a mérkőzést és az Eger fogja játszani a Szolnokkal a kupadöntőt.

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)

Nem sokkal később a szövetség az alábbi hivatalos közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

"A 2015. december 12-én lejátszott A Híd OSC Újbuda – ZF Eger, BENU férfi Magyar Kupa elődöntőjében, a negyedik negyedben 6:34-kor műhiba történt, ami miatt az OSC óvást nyújtott be.

Az A Híd OSC Újbuda óvása jogos és alapos, de az idő rövidségére tekintettel valamint a BENU Magyar Kupa színvonalának megtartása érdekében, az óvást Apáthy Endre az A Híd OSC Újbuda képviseletében visszavonta.

Az OSC ezen gesztusával a fair play szellemében járt el."


Az óvási alap

VLV-VIDEÓK:

M4-videók az MTVA felszólítására eltávolítva
.


Vincze Balázs a vlv-nek


- Szervusz, Balázs!

- Szia!

- Jó sok idő eltelt a meccs óta és váratlan fejlemények történtek, de megbeszéltük, hogy erről még nem társalgunk hiszen folyik az ügy, nem tudjuk, hogy mi lesz a vége. A meccsről kérdezném a véleményedet. Nagyon nagy hátrányból jöttetek fel, de nem sikerült a végén megszerezni, akár csak az ötméteresdobást sem.

- Igen. Nem azt mondom, hogy belealudtunk, mert nem aludtunk bele, hanem inkább fegyelmezetlenek voltunk az első negyedben, annál  a négy gólnál, amit kaptunk és utána rendeztük a sorokat. Még a felvezetésben beszéltünk arról, hogy mi kell ahhoz, hogy döntőbe tudjon jutni a csapat Egerben az Eger ellen - ahhoz jó játék kell, így meg egy negyednyi gyenge játékot, gyenge védekezést produkáltunk, amivel adtunk az Egernek egy olyan lehetőséget, hogy végig kézbe tartsák a mérkőzést, amit, azt mondom, hogy többé kevésbé meg is tudtak valósítani. Mert vezetni egyszer sem tudtunk, amikor meg oda kerültünk a negyedik negyedben, két és fél perccel a vége előtt - így utólag, meg akkor is gondolhattuk, hogy - egy döntő helyzethez, hogy legalább az ötméterespárbajt elérhessük, akkor azt az emberelőnyt nem sikerült gólra váltanunk. És az általában, forgatókönyv szerint jövő másik emberelőnyt, a másik csapat, ugye nekünk emberhátrányt, pedig időkéréssel meg tudták oldani és gólt lőttek, úgyhogy így a vízben lejátszott mérkőzésnek 5:4-es egri győzelem lett a vége.

- De gondolom azért, most van benned egy kis várakozás. Hiszen jogilag nincs vége az egész történetnek. Akármilyen döntés születik, azt hogy tudjátok elfogadni, feldolgozni, megvalósítani?

- Amit majd hoznak az ellen már nem fogunk fellebbezni, nem fogunk óvni. Azt el fogjuk fogadni, akármi lesz az. De a mérkőzésen olyan dolog történt, egy ilyen szoros mérkőzésen, olyan szituációban, amikor átvehettük volna a vezetést, hogy ezt meg kell lépnünk.

- Köszönöm szépen.

- Én is.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)



Dabrowski Norbert a vlv-nek


- Szervusz, Norbi! Köszöntelek a Magyar Kupa döntőjében, amit holnap délután fogtok lejátszani – elég sok izgalom előzte meg ezt a holnapi döntőt. Először a meccsről kérek néhány mondatot! Hogy történt ez?

- Nagyon-nagyon nehéz mérkőzés volt ez nekünk. Jól kezdtük, és utána az OSC megmutatta az erejét, szépen lassan lefaragta a hátrányt, ki is egyenlített, és a végén sikerült egy góllal nyernünk. Annyi minden van most a fejemben, hogy nagyjából ennyire emlékszem. Illetve nem néztem vissza, mert nem volt biztos, hogy játszunk holnap. Egyelőre most ebből nehéz lesz nekem fejben kijönni, azt hiszem, van rá három órám, mert nyolckor lesz a találkozó a csapattal.

- Jó, megnyertétek. 4:0-ra is vezettetek már, aztán feljöttek 4:4-re, és ott picit úgy tűnt, hogy lelkileg már ők vannak fölényben – de meg tudtátok fordítani egy Biros góllal, és a vége nem is ötméteres lett, hanem egyenes döntőbe jutás. Muszáj beszélni erről az esetről, ami a negyedik negyedben történt, mert úgy tűnt, hogy egy jogos óvást nyújtott be az ellenfél. Hogy értékeled, ez vagy véletlen volt, vagy mi történt ott?

- Elég káosz volt. Cseréltünk, Danit kiállították, páros kiállítás volt Angyal Daninál meg Decker Ádámnál. És Dani úszott vissza, Dani helyett becseréltem Hosit, aki nem figyelt, azt hitte, hogy áll a játék, vagy nem tudom, hogy mit gondolt, de a pályára ugrott be, nem a kiállítási zónába. Én szóltam neki, jeleztem, hogy rossz helyen van, és azonnal ki is jött – úgyhogy az óvás teljesen jogos. Ha jól emlékszem, a labdát is kikérték, de ez nem változtat a tényen, tehát ő hibázott, vagy mi hibáztunk, rossz helyre ment be. És ez problémákat szült volna – mert ugye holnap döntőt kell játszani –, az OSC elállt az óvástól, annak ellenére, hogy teljesen igaza van, úgyhogy ezt csak megköszönni tudjuk, de nem csak én, hanem az egész vízilabda-társadalom. Ez egy nagyon-nagyon sportszerű dolog volt, amit szeretnék megköszönni nekik és a csapatuknak, meg a főszponzornak is – ha jól tudom, együtt döntötték el.

- Holnap akkor döntő. Függetlenül attól, hogy nem kell délelőtt újból lejátszani egy elődöntőt, azért egyrészt fáradtak lehettek, másrészt a Szolnok egyébként is esélyese volt ennek a tornának. Mire lehet számítani így, hogy most már biztos résztvevők vagytok?

- Én azt gondoltam a meccs lefújásának pillanatában, hogy jó, nagyon sok hiba volt, és nyertünk úgy, hogy kikaphattunk volna, mert a végjátékban dőlt el. És azonnal pörgött tovább az agyam, hogy az a nehézsége, hogy holnap a Szolnokkal kell egy ilyen meccs után játszani. Ha 4:0-ról ki tudjuk nyitni a meccset, talán több sanszunk lett volna, és úgy éreztem a meccs után, hogy gyakorlatilag nulla az esélyünk a Szolnok ellen így, hogy hiányzóink vannak, sérültjeink vannak. A Szolnok nagyon erős, de a sport most igazolta, hogy a megnyert elődöntő is elmehet, úgyhogy innentől kezdve, hogy mi lesz holnap, nem tudom.

- Minden esetre jó pihenést kívánok, és sok sikert holnapra!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Biros Péter a vlv-nek


- Gratulálok, Péter, egy nagyon kemény meccset nyertetek meg! Dobtatok négy gólt az első negyedben, aztán a végéig szinte semmit.

- Ez így igaz, de úgy láttam, hogy túl sok gólt sem kaptunk, tehát igazából döntetlennél kezdett úgy tűnni, hogy ezt el is veszthetjük. Még volt egy nagy lehetőségünk, amit ha belövünk, akkor talán eldönthettük volna ezt a mérkőzést. De a sportban nincs „volna”, „de” meg „ha”, úgyhogy megdolgoztunk azért, hogy bekerüljünk a döntőbe – ez volt a tervünk hazai közönség előtt. Jól védekeztünk, én úgy érzem, hogy ezzel nyertük meg és végig higgadtak voltunk hátul. Ez volt a kulcsa az egésznek.

- 4:1 után próbáltatok egy kicsit tartalékolni, lassítani, visszafogni?

- Ilyen meccsen nem lehet tartalékolni, maximum azzal, ha valaki kevesebbet játszik. De néha rosszabb nem játszani, mint játszani. Szerintem nem volt tartalékolás.

- Úgy tűnt, kicsit ráültök az eredményre.

- Nem az eredményre ültünk rá, hanem mi is belehibáztunk, nyilván fárad az ember a mérkőzés hevében, és akkor jönnek elő a hibák. Ez természetes, mind a két csapat bele-bele hibázik, hiba nélkül nem lenne gól. De stabil védekezésünk volt, és ez meghozta a gyümölcsét.

- Továbbjutást érő gólt lőttél. Érezted, hogy neked kell ellőni?

- Nem éreztem, ott volt a lehetőség – szerintem, aki nem vállalja el, az nem való ilyen csapatba. Ugyanúgy más is ellőtte volna – kivéve a kapusunk, mert ő nem tudja ellőni –, de ilyenkor nem szabad már gondolkozni, cselekedni kell.

- Sikerült, gratulálok hozzá! Mi lesz holnap?

- Egy mérkőzés, játszunk a Szolnok csapatával. Nyilván kupadöntő, itt nem kell senkit sem feltüzelni, főleg, hogy hazai közönség előtt játszunk. Tényleg két nagyon jó csapat mérkőzése lesz. Pihenni kell, rá kell koncentrálni, igazából itt már a fizikai fáradtság nem lesz befolyásoló tényező, itt az számít, hogy fejben ki mennyire lesz friss, és amit kérnek tőle, azt mennyire tudja majd megvalósítani a mérkőzésen. Bárki bármit mondhat, hogy majd így fel fogunk készülni, de az nem mond igazat. Nyilván lehet speciális dolgokat megmutatni, de itt már tényleg a fej, a higgadtság fog dönteni.

- Meg tudjátok nyerni?

- Nyilvánvaló, azért vagyunk itt!:-)

- Köszönöm szépen, Peti, jó pihenést kívánok!

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)



Gór-Nagy Miklós a vlv-nek


- Hú, Miki... 0:4-ről feljönni, és hát, tulajdonképpen ott voltatok a gólvonalon és nem sikerült a vége. Nagyon csalódott vagy?

- A gyors válaszom az, hogy igen, hiszen nagyon-nagyon akartunk nyerni és ez nem jött össze. Nagyon készültünk és azt kell mondjam, hogy a meccs képe..., feláltunk 4:0-ról, olyan energiákat mozgósítottunk, hogy már úgy gondoltam, itt mi fogunk győzni, bármi történjen. A végén sajnos nem jött ösze, ez minddenképpen csalódás. Viszont az szerintem nagyon nagy dolog, hogy egy rossz szériából, egy nagyon rosszul sikerült OB1-es meccsből és egy nagyon rossz első negyedből, 0:4-ről fel tudtunk állni egy ilyen erőt képviselő Eger ellen. Úgy gondolom, hogy ez mindenképpen előremutató és ebből nagy erőt kell merítenünk, ez mindenféleképpen rettenetesen pozitív. Ennek a meccsnek, ha van üzenete, akkor az az, hogy mindegy, hogy 4:0 ide vagy 0:4 oda, az utolsó egy-két fór számít és az, hogy akkor kinek van helyén a keze és a szíve. Ma az Eger egy picit erősebb volt ebben, de teszünk arról, hogy ez többé ne legyen így.

- Köszönöm szépen.


vlv-képek


A Szolnok-Eger kupadöntő vasárnap 16.30-kor kezdődik, az M4 élőben adja, a vlv a szokásos szöveges élő közvetítéssel szolgál.