FACEBOOK

Gerendás György a válogatott új másodedzője

Gerendás György a válogatott új másodedzője
hozzászólás, 2015.09.24.

Október elsejével Gerendás György olimpiai bajnok, a Ferencváros szakmai igazgatója váltja a vízparton és a kispadon Dabrowski Norbertet, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzőjét. Benedek Tibor döntéséről csütörtökön, kora délután tájékoztatta a vlv szerkesztőségét.

BENEDEK TIBOR szövetségi kapitány a vlv-nek:

- Úgy gondolom, hogy egy évvel az olimpia előtt kell most egy olyan váltás, ami ad majd egy plusz lökést a csapatnak - a stábból is. Nyilván szakmailag és emberileg is teljesen jól tudtunk Norbival együtt dolgozni, ezzel nem volt gond, nagyon meg is köszöntem neki a munkát, de azt gondolom, hogy egy váltásra volt szükség. Gyurit kértem meg, aki az ő karizmatikus viselkedésével tud egy olyan pluszt hozni a csapatnak, ami szerintem most mindenképpen szükséges.

- Gerendás György a Fradinál végzett munkája mellett lesz a segítőd?

- Igen.

- Milyen munkamegosztás lesz köztetek, mit fog csinálni, mi lesz a munkája a gyakorlatban?

- Ugyanúgy, ahogy Norbinak is voltak edzésfeladatai, ő is részt vesz ebben a munkában, ott lesz a Világliga-meccseken is. Neki annyival talán könnyebb, hogy a Fradinál nem ő a vezetőedző, tehát nem fog "kibillenni" abból, hogy egy csapathoz tartozik.

- Van-e bármi válktozás abban, ahogy eddig a stáb dolgozott, valami új reszort esetleg, a másodedzőnél vagy ugyanazt fogja csinálni, mint amit Dabrowski Norbert csinált?

- Ugyanazt fogja, igen.

- A kispadon is ott fog ülni melletted?

- Igen. Persze

- Van-e más változás a stábban, bármilyen szinten?

- Nincs.

- Mikor kapcsolódik be a munkába Gerendás György? Mindjárt a következő összetartáskor, az első, október 20-i új Világliga-mérkőzést megelőzően?

- Igen, már akkor bekapcsolódik.

- Dabrowski Norbi hogyan reagagált az őt érintő változásra?

- Elfogadta a döntésemet.


A szövetség honlapja megszólaltatta Gerendás Györgyöt és Kemény Dénes szövetségi elnököt is a bejelentés kapcsán. Szavaikat idézzük az alábbiakban:

„Az élet néha furcsa dolgokat produkál, annyi szent… – említette Gerendás György. – Másfél-két hete beszélgettem Tibivel, azt gondoltam, kíváncsi néhány ember véleményére a rossz világbajnoki szereplés kapcsán, gyűjti a tapasztalatokat azoktól, akiknek ad a véleményére. Elmondtam, mit gondolok, majd átvette a szót, és a tárgyra tért: elmondta, szeretné, ha a segédje lennék. Alaposan meglepett, aminek örült. Hazamentem, gondolkodtam, majd újra leültem vele, és négy órán keresztül beszélgettünk. És közben természetesen igent mondtam.”

Gerendás György szentül hiszi, a legjobb lehet a csapat, bízik Benedek Tiborban, benne látja a garanciát az előrelépésben. Csak örül annak, hogy mindebben tevékeny részt vállalhat: „Lehet, hogy idétlenül hangzik, de Varga Zsolt határozta meg legjobban a helyzetet. Azt mondta, olyan ez, mint a katonaság: ha háborúba hívnak, mész, védened kell a hazát. Ez a kutya kötelességed. Nekem is kutya kötelességem volt elvállalni a feladatot, a magyar vízilabda számomra a hazát is jelenti. Ha Tibi és a szövetség is úgy érzi, tudok segíteni, akkor megpróbálom. Zsolt is viccesen azt mondta, ha hívja Tibi, kell neki egy center, már ugrik is” – említette a válogatott új edzője, akinek a Ferencvárosnál is áment mondtak az új munkájára, természetesen úgy, hogy közben a Népligetben is teszi a dolgát.

„Örülök, hogy Tibi keresi a folyamatos javulási lehetőséget, mert ez a záloga a jövő nyári jó szereplésnek” – kommentálta a hírt Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke.


Gerendás György 61 éves. Vízilabdázóként itthon az FTC, a Honvéd és a BVSC, külföldön a nápolyi Posillipo játékosa volt. A válogatottban 230 alkalommal játszott, tagja volt az 1976-os olimpiai aranyérmes és az 1980-as olimpiai bronzérmes magyar válogatottnak, Európa-bajnok. 1981-ben Az év vízilabdázója volt Magyarországon.

Szakedzői képesítést szerzett, edzői munkájának pályaíve: Nápoly, BVSC, Eger. Tavaly május óta az FTC szakmai igazgatója, ebben a minőségében a meccseken Varga Zsolt vezetőedző mellett másodedzőként ül a kispadon. Vehemens vérmérséklete miatt edzői pályafutása miatt gyakran kapott pénzbüntetést vagy eltiltást, sokak szerint éppen ebben rejlik egyéni "varázsa", igyekszik minden helyzetben feltüzelni játékosait.

1996-ban ő is pályázott a szövetségi kapitányi posztra, de akkor Kemény Dénes nyert, aki ezután 16 éven át irányította a "nagy generáció" - többek között - három olimpiai bajnoiki címet elért csapatát.