FACEBOOK

Kemény Dénes a kazanyi szereplésről

Kemény Dénes a kazanyi szereplésről
hozzászólás, 2015.08.11.

Kemény Dénes és Benedek Tibor hétfőn hosszú beszélgetést folytatott egymással. Ez a szövetség elnökével folytatott, a HírTV Magyarország élőben című műsorában sugárzott beszélgetésből derült ki. A téma természetesen a kazanyi vb-szereplés volt.

A stúdióbeszélgetés során Kemény Dénes nem kudarcnak nevezte a Kazanyban történteket, mert - mint mondta - e szó használatát saját edzői múltja során mindig méltánytalannak tartotta. Megfogalmazása szerint "kisebb, nagyobb vagy súlyosabb csalódásról" van szó, e kifejezések valamelyikét tartja helytállónak.

Nagyon sajnálatosnak nevezte, ahogy a női és a férfi csapat szerepelt. Hozzátette: "az, hogy én itt vagyok, nekem friss hír, mert eddig úgy volt, ameddig edző voltam, hogy ha nyer a csapat, akkor az a fiúk érdeme, ha kikap, az az edző hibája, most megtudtam, hogy az elnöké is."

A félig tréfás megjegyzésre reagálva a műsorvezető megkérdezte: tehát az ön hibája is?

- Biztos vagyok benne, hát én vezetem ezt a szövetséget, részem van abban, hogy ki vezeti a csapatokat, nekem az a dolgom, hogy kiszolgáljam őket, együtt sírunk, együtt nevetünk. Hogyha veregették a vállamat és kaptam az sms-eket, amikor érmesek voltak a csapatok, vagy mondjuk, két évvel ezelőtt a férfi csapat nyert, akkor normális, hogy most én is azon a padon ülök, ami éppen nem a boldogok padja.

Kemény Dénes utalt arra, hogy ő nem sportvezetőből lett szövetségi elnök, hanem 16 éven át sikeres szövetségi kapitánynak számított. Ezért tudja, hogy a felelősség mindig a kapitányé, magától nem is áll elő azzal, hogy tanácsot adjon, csak ha megkérdezik.

A hiba forrását firtató kérdésre válaszolva azt mondta: a fiatalos hév - és itt a stáb tagjaira is gondol, akik frissen lettek a csapat szakmai vezetői - alapján lelkesen kezdtek el dolgozni két és fél évvel ezelőtt, és nagyon ütőképes csapatot csináltak. A csapat ezt a szintet továbbra is tudja, ugyanakkor az ellenfelek láthatóan nem kapkodtak annyira a riói csapatuk kialakítása terén, vagy abban, hogy az olimpián szükséges tudást mihamarabb elérjék, és körülbelül mostanra lettek annyira ütőképesek, hogy már sokkal több erős ellenfelünk van, mint tavaly vagy tavalyelőtt volt. Korábban arról beszélt mindenki, hogy a döntőben a magyar és a szerb csapat lesz, idén ez egyszer sem volt így.

Az elnök szerint a férfi csapat vezetői (elsősorban Benedek Tibor) most nyilván felmérik a kialakult helyzetet és kitűznek egy olyan fejlődési lehetőséget, hogy azokat a csapatokat, amelyek minket utolértek, újra elhagyjuk. Van erre egy évünk.

- Ha Benedek Tibor felhívná önt és megkérdezné, hogy miben változtasson, mit tanácsolna? - szólt a következő riporteri kérdés.

- Beszéltünk elég sokat ma, én igazából tanácsot azért nem adtam, mert mindent nagyon hasonlóan látunk vagy egyformán. Én nyilván hidegebb fejjel, a lelátóról, ő meg más lelkiállapotban, a partról, de hasonlóan azt láttuk, hogy két év alatt kezdenek minket megtanulni, azok az extra teljesítmények, amelyek nélkül egy jól felépített csapat kifejezetten jó eredményt nem tud elérni, a nyerő teljesítményre képes játékosoknak ezt újra meg újra hozni kell, ezek most kicsit elmaradtak. Az edző 60-70 százalékig tud mindent megtervezni, a többi már a sapka alatt lévő játékosok dolga.

- De miben kell változtatni a jobb eredmény érdekében?

- Valószínűleg olyan utakat kell keresni, amelyek újból ismeretlenek lesznek az ellenfeleknek és meg kell őket lepni. Egy darabig ez sikerült, nyilván mindenki analizálja az ellenfelet, és most sokkal nehezebb a dolgunk, mint esetleg egy vagy két évvel ezelőtt.

A beszélgetés végén a riporter kérdésére válaszolva Kemény Dénes elmondta: azért nem vett részt a kazanyi záróünnepségen, amelyen Magyarországnak átadták a vb-rendezést jelképező zászlót, mert a világbajnokság alatt haza kellett jönnie, hogy szponzorokkal tárgyaljon, ezt követően pedig olyan egészségi problémája volt, ami nem tette lehetővé a visszautazást.

- Tehát akkor nem a zárómérkőzések eredményei miatt nem vett részt az ünnepélyes átadáson? - kérdezte a műsorvezető.

- A felvetés is azt jelentené, hogy én csak akkor állok a csapat mellett, amikor aranyérmes. Amikor a csapat aranyérmes volt, akkorra vonatkozóan azért komolyabb díjat ajánlok bárkinek, hogyha egy olyan fényképet  talál, amin én ott voltam a közelükben - szólt a szövetség elnökének válasza.

A teljes beszélgetés, amelyben természetesen a női válogatottról is sok szó esik:


Magyarország élőben - Kemény Dénes