FACEBOOK

Bundschuh Erik a szlovák válogatottban!

Bundschuh Erik a szlovák válogatottban!
hozzászólás, 2015.06.10.

Az OSC még most is csak 25 éves védőjét, a kassai születésű Bundschuh Eriket "elcsábították", mostantól a szlovák válogatottban szerepel.

Bundschuh Erik szülőhelyén, a kassai vízilabda-klubban ismerkedett meg a póló alapjaival (édesapja, Bundschuh Tamás annak idején az egyik legismertebb játékosa volt a csehszlovák válogatottnak), de már 15 éves korában átköltözött Egerbe, s attól kezdve sorozatban ért el sikereket a magyar korosztályos bajnokságokban. 2008-ban két mérkőzésen is szerepelt a szlovák válogatottban, s ugyanebben az esztendőben kapott szerződést az egriek felnőtt csapatához. Az akkori szövetségi kapitány, Kemény Dénes is felfigyelt a hatalmas termetű és óriási lövőerejű védőre, 2009 januárjában Erik első magyar válogatott meccsét játszhatta Brandenburgban, a németek ellen. (Érdekes, hogy azon a találkozón másik három fiú is debütált: Babay Árpád, Hegedüs Gábor és Török Béla.)

Ettől számítva a következő öt évben évben Bundschuh összesen 26-szor szerepelt a magyar válogatottban, de világversenyre csak egyszer sikerült kijutnia: 2010-ben a zágrábi Európa-bajnokságon negyedik lett a magyar csapat tagjaként.

Az Eger játékosaként három bajnoki aranyat és ugyanennyi ezüstöt "zsebelt be", majd tavaly nyáron - több társával együtt - a fővárosba költözött, az OSC játékosa lett, s a legutóbbi bajnokságban ismét ezüstérmet szerzett.

BUNDSCHUH ERIK a vlv-nek:

- Pár évvel ezelőtt került szóba a szlovák válogatottság, de akkor még nem foglalkoztam vele, igazából idén kezdtem el rajta gondolkodni, mivel már hetente keresett a szlovák válogatott menedzsere, és barátommal Lukassal (Lukas Semannal, a szlovák válogatott centerével - a szerk.) is sokat beszéltünk erről, meg persze a szüleimmel is. Motivál, hogy válogatott szinten nemzetközi tornákon szerepeljek, különösen a soron következő, jövő januári belgrádi Európa-bajnokságon, amelyre jó eséllyel kijuthat a szlovák válogatott.

- Mi lesz a szereped a szlovák nemzeti csapatban?

- Ezt majd az edző fogja meghatározni, de gondolom, bekkelni fogok.

- Nem szeretnék politikát belevinni a beszélgetésbe, de Szlovákiában nem tilos a kettős állampolgárság vagyis, nem veszíti el a szlovákot az, aki magyar állampolgár lesz?

- Én még jóval az előtt kettős állampolgár lettem, hogy meghozták ezt a szabályt.

- Hogy alakul a programotok?

- Hétfőn kezdtük meg a felkészülést Nováky-ban, most utazunk Budapestre és a magyar Universiade-válogatottal együtt készülünk, edzőmeccseket is játszunk. Úgy tudom, szerepel a programunkban egy júliusi hollandiai edzőtáborozás, július 3-án Tatabányán hivatalos mérkőzést játszunk a magyar válogatottal, utána néhány hétig még tovább folytatódik a felkészülésünk.

- Az Eb-selejtezők utolsó fázisában a szlovák csapat Franciaországgal, Fehéroroszországgal és Ukrajnával került egy csoportba, s az első két hely valamelyikét kell megszerezni a belgrádi szerepléshez. Hogy látod az esélyeket?

- Nem akarom lebecsülni a csoportellenfeleket, de valószínűnek tartom, hogy Szlovákia 2008 után ismét tagja lesz az Európa-bajnokság mezőnyének.

- Sok sikert, köszönöm a beszélgetést!

Címkék:
Bundschuh Erik