FACEBOOK

U20-as vb - Bronzérem Almatiból

U20-as vb - Bronzérem Almatiból
hozzászólás, 2015.09.12.

Különleges mérkőzésen, egy megnyert meccset "ikszre adva", ötméteresekkel szerezte meg junior válogatottunk a bronzérmet az almati U20-as világbajnokságon, szombaton.

U20-as világbajnokság, Almati (Kazahsztán)

Bronzmérkőzés

Görögország-Magyarország 12:13 (3:1, 1:2, 1:3, 4:3 - 3:4) - ötméteresekkel

Almati, v.: Franulovics (horvát), Toygarli (török)
Görögország: Zerdevasz, Kopeliadisz 5, Szarcetakisz, Foszkolosz 2, Argiropulosz-Kanakkisz 1, Nikcolaidisz, Kalogerakosz, Kapetanakisz, Athmaritisz, Forocidisz. Az eltiltását töltő szövetségi kapitányt Nikolaosz Karamanisz helyettesítette
Magyarország: Kardos, Kolozsi, Pohl 1, Sedlmayer 2, Nagy Á. 1, Kalanovics, Zalánki 2, Kovács G., Manhercz K. 3, Vogel Simon, Vogel Soma (kapus). Szövetségi kapitány: Horkai György
Gól - emberelőnyből: 5/8, ill. 4/10
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -

A meccsen kétgólos hátrányból fordítottunk és egy perccel a vége előtt már mi vezettünk két góllal. Fatális, tragikomikus jeleneteket követően alakult döntetlenre a végeredmény. A helyszínről származó információk szerint egy hiba utáni leindítással jöttek fel egyre a görögök, majd a labdát hátrafelé vezető játékosunk ellen kontrát ítéltek időhúzás miatt. Gyorsan jött egy kiállítás, de ekkor már csak 9 másodperc volt hátra, talán ki lehetett volna védekezni. Csakhogy a "kacskaujjú" játékvezető jelét nem értették meg játékosaink, a kiállított helyet más akart kimenni, így két másodperccel a dudaszó előtt kaptak ötméterest a görögök - ki is egyenlítettek.

A görögök az első három ötméterest értékesítették, előnyre tettek szert. Ekkor Horkai György lecserélte a meccsen egyébként végig nagyon jól védő Kardos Gergőt és a frissen beállt Vogel Soma meghálálta a bizalmat: egymásután három ötméterest védett ki. Ezzel behoztuk a görög előnyt, sőt, Zalánki sikeres lövésével "mégiscsak" megnyertük a meccset...

Egyes hírek szerint Horkai György utánpótlás szövetségi kapitányt a gutaütés kerülgette és talán még most sem nyugodott meg teljesen...

HORKAI GYÖRGY a vlv-nek:

- Legszívesebben nem is mondanék semmit, mert ami eszembe jut, az nem nagyon tűri a nyomdafestéket. Hosszú pályafutásom alatt ilyen jeleneteket még sosem láttam, mint amit most, a saját játékosaimtól a rendes játékidő utolsó percében... Öregedtem pár évet.

Mindenesetre sikerült nyerni és ez a csapat tavaly második lett a világversenyén, most pedig harmadik - ez jó eredmény. Nagyon nehéz meccs volt egyébként, a görögöknek eltiltásaik voltak, kevesebben is játszottak és a szövetségi kapitányuk sem ülhetett a kispadon. Emiatt élvezték a bírók "szimpátiáját". Sikerült elfárasztanunk az ellenfelet, de közben rengeteget hibáztunk, kihagytunk helyzeteket, s ettől még idegesebbek lettek a fiúk. Egy kicsit tudat alatt is az lehetett a fejekben, hogy óh, hát ezeket a csoportban megvertük nyolccal, most is simán bedaráljuk őket. Így pedig nem lehet hozzáállni egyetlen mérkőzéshez sem.

Nagy csata, hatalmas izgalom volt, de az a fontos, hogy végül megnyertük, most boldog mindenki. Nem volt az életük meccse, de hát világbajnoki dobogóért folyt a küzdelem és megcsinálták.


SEDLMAYER TAMÁS csapakapitány a vlv-nek:

- Elég lomhán kezdtük a mérkőzést, nem tudtuk értékesíteni az emberelőnyeinket. Vezettek is a görögök, de aztán sikerült megfordítani az eredményt és három góllal is vezettünk, de a saját butaságunkból kiegyenlítettek a végére és ötméterespárbaj lett a vége. Sikerült megnyernünk és ezzel a bronzérmet is.

Külön gratulálok Vogel Somának, hogy három egymast követő büntetőt kivédett, emellett az egész csapatnak gratulálok!!


MANHERCZ KRISZTIÁN a vlv-nek:

- Meccs előtt még kkicsit csalódott volt a csapat, ez meg is látszott a kezdésen. Utána megfordítottuk a mérkőzést, ami ki is tartott a negyedik negyed utolsó két percéig. Ekkor olyan hibákat követtünk el, amiket nem engedhetünk meg magunknak. A büntetőpárbajban Vogel Soma remeklése miatt sikerült megnyernünk a bronzmérkőzést.

- Összegezve: örülsz?

-
Persze, hatalmas dolognak tartom, hogy sikerült a dobogóra kerülnünk.


KOLOZSI MARCELL a vlv-nek:

-
A tegnapi nap után nagyon csalódottak voltunk, nehezen tudtuk összeszedni magunkat, a szívünk hajtott minket előre az egész mérkőzésen. A jó védekezésnek köszönthető a győzelem, Pipi (Kardos Gergely) és Soma nagyon jól védtek, ez is meghatározó volt. Hajrá magyarok!

- Mennyire tudtatok örülni a bronznak, át tudtatok lépni a tegnapi napon?

- Nyilván csalódottak vagyunk, tegnap az olaszok voltak a jobbak, ezen sajnos már nem tudunk változtatni! De már csak becsületből meg kellett nyernünk a bronzot. Igazából nyerni jöttünk, ez most nem sikerült, de talán a jövőben felértékelődik ez a bronzérem.


KARDOS GERGELY a vlv-nek:

- Elég nehézkesen indult a mecs, kicsit szerintem belealudtunk az elejébe, így aztán el is mentek a görögök, aztán a második negyedre magunkhoz tértünk és feláltunk a kétgólos hátrányból. A harmadik negyedre megszereztük a vezetést és onnantól az utolsó negyed utolsó másfél percéig tartottuk is a legalább 2-3 gólos előnyünket, majd aztán a végén 9:6-ról másfél perc alatt, érthetetlen hibák miatt kiegyenlítettek fórból, illetve ötméteresből és így készülhettünk az ötméterespárbajra.

Az első hármat én védtem, sajnos mind bement, utána Gyuri bá becserélte Somát, hátha... és elképesztő, amit Soma művelt, három egymásutani ötméterest védett ki és ezzel a csapat bronzérmet tudott szerezni! Amúgy a mecsen én védtem végig és szerencsére nagyon jól ment. A csapat a végsőkig küzdött, nagyon nagy gratuláció mindenkinek és hajrá magyarok!


VOGEL SOMA a vlv-nek:

- T
udtuk, hogy ez a mérkőzés teljesen más lesz, mint amit a csoportmeccsek során játszottunk a görögökkel. Ez már az elejétől fogva látszodott, fegyelmezettebbek és összeszedettebbek voltak, mint az előző meccsünkön. A mi játékunkból hiányoztak a lefordulásgólok és a megfelelő emberelőny-kihasznalás. A végére elléptünk három góllal, de a saját buta hibáinkból ikszre tudták hozni a görögök a meccset, így következhettek a büntetők, ahol szerencsém volt. Hármat is belém lőtt az ellenfél, így miénk a harmadik hely. Gratulálok a csapatnak és köszönjük mindenkinek a szurkolást, illetve szeretném megköszönni Bors Laci bának, Béres Gergőnek és apukámnak a belém fektetett munkát! :-)


A torna utolsó napjának eredményei:

Horvátország-Ausztrália 14:10 (4:2, 5:4, 3:3, 2:1) (a 7-8. helyért)

Spanyolország-Montenegró 14:9 (
2:2, 4:1, 3:4, 5:2) (az 5-6. helyért)

Döntő

Szerbia-Olaszország 13:12 (
4:1, 3:3, 5:6, 1:1)
G.: Szubotics, Gogov 5-5, Gvozdanovics 2, Arsanovics, ill. Ravina, Dolce 4-4, Velotto 2, Esposito, di Somma

A világbajnokság végeredménye:


1. Szerbia
2. Olaszország
3. Magyarország
4. Görögország
5. Spanyolország
6. Montenegr
ó
7. Horvátország

8. Ausztrália
9. Hollandia
10. Mexikó
11. Kazahsztán
12. Egyiptom
13. Japán
14. Kanada
15. Kína
16. Üzbegisztán
17. Irán
18. Dél-Afrika

A torna gólkirálya a korábban évekig az egri utánpótlásban szerepelt üzbég Kirill Rasztumov lett 55 találattal.

A legjobb kapus: Lazar Dobozanov (Szerbia)

A legjobb center: Roger Tahull (Spanyolország)

A legjobb védő: Vincenze Dolce (olasz)

A torna álomcsapatába magyar játékos nem fért be, a fentiek mellett Gavril Szubotics (szerb) és Alessandro Velotto (olasz) az all star csapat tagja.


A magyar válogatott:


Felső sor, balról jobbra: Nagy Ádám, Vogel Soma, Kovács Gergő, Kalanovics Balázs, Pohl Zoltán, Kardos Gergely
Alsó sor: Vogel Simon, Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás, Zalánki Gergő, Kolozsi Marcell


ARCKÉPCSARNOK

A magyar válogatott Frankfurt érintésével vasárnap reggel 10 órakor érkezik haza Ferihegyre.