FACEBOOK

Kis Gábor visszatér a válogatottba!

Kis Gábor visszatér a válogatottba!
hozzászólás, 2015.12.07.

Régóta "benne volt a levegőben" és most itt a hír: Kis Gábor több mint két évnyi szünet után újból tagja a magyar válogatott keretének.

A nagyon fontos fejleményről Benedek Tibor szövetségi kapitány tájékoztatta a vlv-t hétfőn kora délután.

BENEDEK TIBOR a vlv--nek:

- Kis Gábor bekerül a keretbe, ő az első tagja az Eb-re készülő keretnek. Ez fontos változás a válogatottnak, s bár úgy gondolom, nem csak azért leszünk jobbak, mert ő visszajön, tudjuk, hogy a képességei alapján ott a helye a keretben, aztán remélhetőleg a csapatban is.

- Milyen előzmények után történik most ez a bejelentés?

- Hosszabb, mondhatni, kétéves egyeztetés előzte meg. Nem kellett most újra felvenni a szálat, mert az "megvolt", a kellő időpontot szerettük volna jól meghatározni. Most Gábor számára is könnyebb a visszatérés, mint mondjuk a győzelmünkkel zárult barcelonai vb után lett volna. Nyilvánvaló, hogy az ő megjelenésétől is várom a csapat fejlődését, de - mint az imént hangsúlyoztam - ettől függetlenül is javulásra számítok.

- Jelent-e ez a lépés szerkezetileg vagy a játékstílust tekintve bármilyen változást, vagy egyszerűen csak annyi történik, hogy beraksz arra a posztra egy régi-új játékost, egy kitűnő centert?

- Elsősorban: nagyon bízom abban, hogy Hárai Balázs meggyógyul és valóban két nagyon erős centrerrel tudunk majd játszani, ez jelentősen megerősítené a támadó játékunkat. Természetesen nyilván a taktika szempontjából is sok minden változik azzal, hogy Gábor itt van, persze.

- Mondjuk, ő teljesen kimaradt eddig a taktikai gyakorlásokból...

- A bőrén azért érezte, hiszen a Szolnokkal sokat kétkapuztunk... Meg hát azért Gábor egy jó csapatban játszik, nem az történt, hogy kikerült a nemzetközi vízilabdaéletből. Ő látta, végig érezte, hogy mennyit változott a vízilabda az elmúlt években és szerintem gyorsan fog tudni alkalmazkodni a változásokhoz.

- Mit vársz a visszatérésétől? Mennyire fogunk erősödni?

- Elsősorban azt várom, hogy nagyon erős párost alkossanak Háraival. Fontos, hogy mind a két centerünk nagyon erős legyen. Azt látom, hogy a legjobb csapatoknál mindkét csenter nagyon "markáns egyéniség", ezt az utat célszerű követni, még akkor is, ha természetesen másként is megolkdhatóak a feladatok. Úgy gondolom, hogy a csapatnak a nyarat követő újraépítésében ez egy fontos elem.

- Kicsi játékát nyilván figyelted azóta is, hogy nem válogatott. Hogy értékeled őt, a teljesítményét, megítélésed szerint a pályafutásának milyen stádiumában tart?

- Bízom abban, hogy jó stádiumában :-). Eléggé meghatározó a szerepe a Szolnok játékában, természetesen azért a kora miatt nem négy negyedeket fog játszani a válogatottban sem, de egyértelmű, hogy amikor ő a vízben lesz, akkor a támadó játékunk erősödik.

- Ki kezdeményezte a visszatérést?

- Nem volt konkrét kezdeményező, mint utalam rá, egy folyamatról beszélhetünk.




KIS GÁBOR a vlv-nek:

- Igazság szerint a hátam nem lett sokkal jobb. Annyiban változott a helyzet, hogy most már tudom kezelni az időnként jelentkező fájdalmat, míg annak idején, amikor lemondtam a válogatottságot, teljesen kilátástalannak éreztem a helyzetemet. Mostanra meggyőződésemmé vált, hogy az elmúlt két év tapasztalatai alapján joggal hihetek abban: képes vagyok a válogatottsággal járó terhelést elviselni. Ez vol a legfontosabb. A döntést már több hete meghoztam és nagyon várom, hogy újra a válogatottban szerepelhessek. Teljesen új motivációt kaptam ettől a lehetőségtől és szeretném, ha egyrészt biztosítani tudnám a helyemet a belgrádi Eb-re utazó csapatban, onnan pedig a lehető legszebb eredménnyel térnénk haza.

KIS GÁBORRAL KÉSZÍTETT HOSSZABB INTERJÚNK


Mint Benedek Tibor a napokban bejelentette, a napokban 16 tagú Eb-keretet hirdet. Ez vélhetően a hét végén, az egri kupa-final four befejezését követően történik meg.

A válogatott a jövő hét második felében Kassán szerepel nemzetközi tornán, itt térhet vissza Kis Gábor.