FACEBOOK

Magyar kezekben az egyiptomi póló

Magyar kezekben az egyiptomi póló
hozzászólás, 2015.08.28.

Lukács Dénes, a szentesiek vezetőedzője "másodállásban" az egyiptomi vízilabdasport felvirágzásán dolgozik. A résztekről tudakozódtunk a jelenleg Magyarországon edzőtáborozó egyiptomiak szövetségi kapitányától.

LUKÁCS DÉNES a vlv-nek:

- Június 19-én kezdtük meg Kairóban a munkát, elsődlegesen az U20-szal, mivel részvevői vagyunk a szeptemberi kazahsztáni korosztályos világbajnokságnak, de igazából egyik korosztálynak sem volt csapata, így gyakorlatilag nulláról indultunk.

Jelentősen nehezítette a dolgokat, hogy kiérkezésem napján vette kezdetét a Ramadán, ami a helyi vallás legnagyobb ünnepe, egy hónapig tart. Magával az ünneppel, az "ünnepléssel" nincsen gond, azzal sokkal inkább, hogy a játékosok ilyenkor naponta 17 órán keresztül nem vesznek magukhoz ételt és italt, ez pedig azért már egy kicsit kihatással van a biológiai funkciókra... Így kezdtem el dolgozni...

- Nagy meglepetés ért a helyi pólós világgal kapcsolatban?

- Nem, mert két évet dolgoztam már ott, a srácok 80 százalékát személyesen ismertem. Rossz állapotban voltak, vagy inkább azt mondom: semmilyenben. Nagyjából két hónapot tudtunk együtt dolgozni, többé-kevésbé napi két edzéssel, nyilván egy-két pihenőnapot beiktatva. Végig Kairóban.

- Milyen Egyiptomban vízilabdázni?

- Bármilyen furcsa, kedvelt sport ott a vízilabda, az elit klubokban különösen nagy népszerűségnek örvend. Jellemzően nagyobb a klubok létszáma, mint itthon, de kevesebb helyre koncentrálódik a sportolás. Zömében Kairóban van a sportág bázisa, ezen kívül Alexandriában van még vízilabdaélet, és mindig történnek kezdeményezések itt-ott, kisvárosokban, például  Ismaelát vagy Port Saidot említhetem, ezek olyan három-hatmilliós "falvak". De sokat az ottani helyzetről nem tudok, az az igazság. A nálam lévő játékosok mind kairóiak.

Közben persze - nem mellékesen - összehívtuk a felnőtt válogatottat is, tehát további lépéseket is tettünk az utánpótláscsapat létrehozása mellett.



- Abban a térségben milyen játéklehetőségek vannak?

- Ezen most kezdtünk el dolgozni, elsősorban a finanszírozási háttér megteremtésére kellett komoly lépéseket tenni. Most már vannak meghívásaink akár felnőtt, akár korcsoportos utánpótlás válogatottak számára. Minden azon fog múlni, hogy milyen feltételeket tud biztosítani az egyiptomi úszó szövetség, amely négy-öt vizes sportágat fog össze, köztük a vízilabdát is. Számomra az lesz a kérdés, hogy mennyire komoly az az elképzelés, amit nekem felvázoltak, mennyire akarják tényleg, hogy ez a most alakuló junior válogatott - kiegészülve másokkal - felnőtt válogatottként szerepeljen. Amikor kiérkeztem, megbeszéléseink középpontjában az a stratégiai elképzelés állt, hogy egy hosszabb távú program alapján a 2020-as olimpiára hozzunk létre csapatot. Európai edzők rajtam kívül nincsenek, helyi szakemberekkel dolgoznak a csapatok.

- Próbálod képezni őket?

- Igen, ezzel kapcsolatban kidolgoztam egy stratégiát, amit letettem a szövetség elnökségének asztalára. A legnagyobb kérdés, mint mondtam, az, hogy lesz-e megfelelő anyagi bázis. Van forrás, más kérdés, hogy mire akarják elkölteni. Úszásban most komoly sikereket értek el a saját szintjükön, Kazanyban egy negyedik és egy ötödik helyet szereztek hosszútávúszásban, ez stabilan tartja a szövetség helyzetét is.

Ami minket illet, augusztus közepétől Görögországban voltunk edzőtáborban, a görög U20-as válogatottal készültünk, majd Syros szigetén részt vettünk egy négycsapatos, háromnapos tornán az olasz, a görög és az orosz válogatott társaságában.


- Gondolom, kikaptatok mindhármuktól...

- Kikaptunk, az igaz, de talán mondhatom, hogy "nem egyiptomi módon" kaptunk ki. Az első meccsen 15:9-re vesztettünk az olaszok ellen úgy, hogy három-négy perccel a vége előtt még 11:9-re állt a meccs. Kikaptunk az orosztól 16:9-re, majd a görög válogatottól 15:10-re. Az orosz egyébként nem fog szerepelni a vb-n, pedig körbeverés után megnyerte ezt a tornát. És azt ugye nem kell mondani, hogy ha a junior vb-n az olasz vagy a görög válogatott bekerül a legjobb négybe, akkor a világ nem lepődik meg...

Reálisan felmérve, jelen állapot szerint öt-hat gólra vagyunk a világ élvonalától, ami úgy gondolom, hogy egy egyiptomi válogatottól nem olyan rossz helyzet, főleg úgy, hogy ezek a fiúk két hónapja készülnek, az ellenfeleik pedig nyolc éve...

Nálunk Magyarországon 12 éves korban kezdődik az utánpótlás-válogatott program, ami egy komolyan felépített rendszer, a 20 évesek egyiptomi válogatottjának tagjait pedig június 19-ére hívták össze... Úgyhogy egy nagyon pici hátrányunk még van, hét év és tíz hónap...

- Hogyan tovább?

- Görögországból Magyarországra jöttünk, innen utazunk majd Kazahsztánba, a vb helyszínére. Szentesen és Martfűn készülünk, a martfűi Termál Hotelben van a bázisunk. Játszunk a szentesi, a debreceni utánpótlással, valamint a ceglédi felnőtt csapattal is. A vb-ig ez a programunk, szeptember 2-én utazunk Almatiba.

- És te mikor térsz vissza a "saját", hazai csapatodhoz?

- Ezen a héten én is részben velük vagyok, a Steaua Bukaresttel vannak közös edzések -  és szeptember 14-én utazok vissza Kairóba, de már másnap találkozom a szentesi csapattal amely - a KSI-vel együtt - részt vesz a hagyományos Heliapolis tornán. Ez egy jó színvonalú, jó szervezett, nagy hagyományokra visszatekintő verseny, amelyen korábban már egyszer a szentesi csapat is részt vett. Tökéletes felkészülés lesz ez a magyar bajnoki rajtra.

- További jó munkát kívánok mindkét csapatoddal!