FACEBOOK

Märcz Tamás: ,,Manó matek-korrepetálását elhalasztjuk,,

Märcz Tamás: ,,Manó matek-korrepetálását elhalasztjuk,,
hozzászólás, 2021.08.05.

Hogy telt az idő a horvátok elleni siker óta? Mire készülünk a görögök ellen? Van-e eddig eltitkolt csodafegyverünk? A szövetségi kapitányt kérdezgettük a csütörtöki szünnapon, fél nappal az olimpiai elődöntőt megelőzően.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Este 10-fél 11-kor érkeztünk vissza a faluba a horvátok elleni meccsről, így igyekeztünk azon nyomban lezárni magunkban a történteket, s gondolatban rögtön áttérni a következő feladatra. 

Minden csapat számára egy edzéslehetőséget biztosítanak a rendezők, nekünk a 11 órás időpont jutott - egyébként közös pályán a montenegróiakkal -, úgyhogy viszonylag gyorsan ágyba küldtem mindenkit este. Nem volt ez egyszerű, hiszen mindenki felpörgött állapotban volt még. 

Reggel a szokásos tematikájú edzést tartottuk meg, volt egy hosszabb úszásrésze, inkább átmosó jelleggel, passzolás, lövés és azért egy kis taktikai gyakorlás is. Igyekeztük tökéletesíteni mindazt, amin az elmúlt időszakban dolgoztunk. 

A délután nagy része pihenéssel telt, majd kora este videóztunk, tehát a megszokott edzésnapi menetrend fő elemei ezúttal felcserélődtek. A felvételek alapján átbeszéltük a hibákat, de konstruktív módon, előre tekintve, minden egyes témát beleillesztve a görögök elleni elképzeléseinkbe. Természetesen visszanyúltunk az itteni görög-magyar meccshez is, amit a csoportkör első fordulójában játszottunk. Elég sok anyagunk van a görögökről.

Pénteken kora délután játszunk, itteni idő szerint 15.30-kor kezdünk, igyekszünk frissek lenni, most már pontosan tudjuk, hogy  mire van szükségünk ehhez az itteni viszonyok között.. Természetesen lesz még egy megbeszélésünk is a mérkőzésről. 

- A görögök eddigi tokiói teljesítményét milyennek látod, mire készüljünk, mi az, amire vigyázni kell pénteken?

-  A szokott görög stabilitáshoz képest is komplettebb, stabilabb most a válogatottjuk. Elsők voltak a csoportunkban és jól is játszottak. Nagyon jó volt a védelmük minden mérkőzésen, szerintem abszolút megérdemelten kerültek ide, a négy közé. Nagyon kemény, nehéz ellenfél a görög válogatott mindenki számára. Ugyan nincs bal kezesük, de ez számukra megszokott, mindig jól pótolják ezt a hiányosságot. Gyenge pontról tehát itt sem beszélhetünk, más poszton pedig szóba sem kerülhet ilyen, akár a hátvédekről,  akár a centerekről szólunk, és külön extra, hogy a kapusteljesítményük sokkal jobb ezen a tornán, mint amilyen általában szokott lenni. 

Leginkább a védekezésre építenek, nagyon szervezett, egyben mozgékony a védelmük. Átgondoltak, pontosak a támadásaik, szeretik, ha emberelőny-emberhátrány-küzdelembe terelődik a mérkőzés, amire egyébként megvan az esély most is, hiszen leginkább ez jellemezte eddig a torna meccseit.

- Be tudsz dobni olyan dolgokat, amiket eddig nem alkalmaztunk? Várható tőlünk valamilyen "meglepetésfegyver"?

- Nagy újdonságra nem lehet számítani, de azért van olyasmi, amit nem sütöttünk még el és holnap szükség esetén fogunk használni. Vannak olyan támadásvariációink is, amikkel eddig nem vagy csak nagyon ritkán éltünk. 

Azt tartom a legfontosabbnak, hogy nagyon precíz, pontos játékot játsszunk, minimalizáljuk a hibák számát. Ők biztosan keveset fognak hibázni, nekünk még annál is kevesebbet kell. A védelmünk egyre masszívabb, az egyének és a csapat szempontjából is egyre jobb. Folyamatosan azt látom, hogy jönnek már a jó egyéni teljesítmények támadásban is, ez különösen a negyeddöntőben volt látványos. Mindez biztató, magabiztosságot kell, hogy adjon a következő mérkőzés előtt. Bátran, de meggondoltan, jól szervezetten kell majd támadnunk.


Fotók: Illyés Tibor/MTI, Kovács Tamás/MTI, Czeglédi ZsoltMTI

- Nem tudom, milyenek ott a körülmények, tudtatok-e Manhercz Krisztián mellé egy korrepetáló metaktanárt fogadni? Ugye, arra célzok, hogy a horvátok elleni meccs utáni nyilatkozatodban tréfásan letoltad őt, hiszen 3-4 lövést/gólt kértél tőle, erre lőtt 7/8-at...

- Most ezt a korrepetálást elhalasztjuk, de azt mondom, mindig csak ilyen gondjai legyenek a matematikával...

- Komolyra fordítva a szót: egészen biztos, hogy Dumi mellett most már Manó is fokozott figyelmet kap, nyilván másnak, másoknak is előre kell lépniük a vállalkozókedv, a hatékony lövések terén...

- Azt gondolom, hogy olyan csapat vagyunk, és ezt már itt is bizonyítottuk, hogy minden meccsen "előkerül" két-három játékos, aki húzóembernek bizonyul. A védekezésből mindenki kiveszi a részét, támadásban padig ki vannak osztva a feladatok, van, aki az egyik napon kicsit előre lép, a társa inkább kiszolgáló szerepet vállal, de ez így van jól. Öt hat játékos is képes arra, hogy betöltse az általad említett húzóember-szerepet, felvállalja kritikus szituációkban is a lövés felelősségét. Ez megnehezíti az ellenfelek helyzetét. Én magam sem tudom egy meccs előtt, hogy ki lesz az, aki nagyobb szerephez jut és ez kicsit még az aktuális ellenféltől is függ, hiszen gyakran nagyobb teret adnak valakinek, szinte kiválasztják, hogy közülünk ki jusson több lehetőséghez más hátrányára. Azt is mondhatom: fájjon az ő fejük, hogy kit fognak majd kevésbé. Aki közülünk ezzel a helyzettel találkozik, annak fel kell majd vállalnia a felelősséget, egy kicsit ez is része annak, hogy csapatként működünk, mindenki megteszi a magáét, amikor rá kerül a sor.

- Mindenki jól van?

- Igen, mindenki egészséges.

- Sok sikert a görögök ellen!


Decker Ádám szubjektív értékelése a magyar-horvát negyeddöntőről:


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A folytatás menetrendje:

Augusztus 6., péntek, elődöntők


07.00 Montenegró-Horvátország (M35)
08.30 Görögország-MAGYARORSZÁG (M37) - M4 Sport, vlv (szöveges élő)
11.20 Olaszország-USA (M36)
12.50 Szerbia-Spanyolország (M38)

Augusztus 8., vasárnap

02.30 M35 vesztese-M36 vesztese (a 7. helyért)
04.00 M35 győztese-M36 győztese (az 5. helyért)
06.40 M37 vesztese-M38 vesztese (bronzmérkőzés)
09.30 M37 győztese-M38 győztese (döntő)

A torna négy csapatnak már befejeződött, számukra ez már végeredmény:

(...)
9. Ausztrália
10. Japán
11. Kazahsztán
12. Dél-Afrika


A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSA FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


A vlv eddigi tudósításai a tokiói olimpia férfi tornájáról:

Magyarország-Horvátország 15:11 - ELŐDÖNTŐBEN VAGYUNK!

Magyarország-Horvátország - élő közvetítés

Így állunk Horvátországgal - A fontos meccsek szempontjából mi következnénk...

Märcz Tamás a horvátok elleni negyeddöntőről: ,,Férfias, kemény küzdelem lesz,,


Tokió - Statisztikák a csoportkör után

Magyarország-Olaszország 5:5

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Vasárnapi beszélgetésünk Märcz Tamással

USA-Magyarország 8:11

USA-Magyarország - élő közvetítés

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?

Magyarország-Dél-Afrika 23:1

Magyarország-Dél-Afrika - élő közvetítés

Dumi kimarad - Mi várható Dél-Afrika ellen?

Japán-Magyarország 11:16

Japán-Magyarország - élő közvetítés

Märcz Tamás a vlv-nek: Nincs ok letargiára, nehéz lesz a japán meccs, de hozni kell!

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10

Magyarország-Görögország - élő közvetítés

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!

Közvetítések az olimpiáról

Ojamai helyzetkép - Märcz Tamás a csapat életéről

Brit bukmékerek szerint még mindig Magyarország a legesélyesebb!

Ábrándozás helyett vágyakozás - olimpia előtti összegző interjú Märcz Tamással

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról

Märcz Tamás a vlv-nek az utazásról, az első japán élményekről

Tokió 2021 - olimpia

Címkék:
Märcz Tamás Tokió