FACEBOOK

Magyarország-Dél-Afrika 23:1

Magyarország-Dél-Afrika 23:1
hozzászólás, 2021.07.29.

Könnyed játékkal huszonkét gólos győzelem a csoport leggyengébb ellenfelével szemben a tokiói olimpia csoportkörében. Olimpiai rekord. Részletek, nyilatkozatok - folyamatosan.



A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK

A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI 2021-BEN

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

MÄRCZ TAMÁS A VLV-NEK A SZERDAI SZABADNAPON


Tokiói olimpia, csoportkör, 3. forduló

Magyarország-Dél-Afrika 23:1 (4:0, 5:0, 8:0, 6:1) - a hivatalos jegyzőkönyv
Tokió, Tacumi Waterpolo Center, v.: Daners Chao (uruguayi), Möller (argentin)
Magyarország: Nagy V., Angyal 2, Manhercz K. 5, Zalánki, Vámos 4, Hosnyánszky 1, Pásztor 4, Jansik Sz. 2, Erdélyi 3, Mezei 1, Hárai 1, Vogel Soma. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Dél-Afrika: Madi, Card, Rezelman, Badenhorst, Laurenson, Stone, Evezard, Rodda 1, Margro, Mayman, Neill, Stewart. Szövetségi kapitány: Paul Martin
Gól - emberelőnyből: 7/9, ill. 1/5
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. -
Kipontozódott: Jansik Sz., ill. Laurenson

EZ TÖRTÉNT A MÉRKŐZÉSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE


Ez a győzelem olimpiai rekord, 22 gólos különbséggel még senki nem nyert meccset olimpián:



Az Eurosport összefoglalója:


MÄRCZ TAMÁS a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Ezt a mérkőzést is le kellett játszani, de azt gondolom, talán más szemüvegen keresztül nézte, mint ahogy én - mert én ma fel sem vettem a szemüveget. De a viccet félretéve, ez a mérkőzés milyen célokat szolgált?

- Én meg ma felvettem a szemüvegemet egyébként, kivételesen... Minden meccsben azért lehet találni valamit, ami esetleg a későbbieket szolgálja. Igaz ez a Japán elleni mérkőzésre, ami egy teljesen más típusú mérkőzés volt, mint a megszokott, és ilyen a Dél-Afrika elleni mérkőzés is. Egyrészt gyakorolhattuk továbbra is a négy negyeden át tartó koncentrációt, hogy igenis az elsőtől az utolsó percig legyen figyelem, hogy belőjük a helyzeteket, kiblokkoljuk, labdákat szerezzünk, ez tartson ki, ne lankadjon - erre szükség lesz a továbbiakban. Másrészt, úgy éreztem az elmúlt időszakban, hogy pár játékosnak - még annak ellenére is, hogy jó játékosok, jó lövők - hiányoznak a gólok, jó lenne, ha "belőnék magukat". Örülök, hogy sok játékosunk osztozott a gólokon, és mondhatom azt, hogy gyorsak voltak a felúszások, elég jó arányban befejeztük azokat a kialakított helyzeteket, amik adódtak. Ez egy jó gyakorlás volt a jövőre nézve, illetve azokat a támadásokat, amiket produkált Dél- Afrika, jól kontrolláltuk, levédekeztük, mindig ott voltunk, kevés lövést engedtünk el a kapuig. Amikor eljöttek a kapuig a lövések, ott voltak a kapusaink, ők is nagyon együtt éltek a játékkal.

Nekem összességében tetszett a mérkőzés, annak ellenére, hogy tudjuk, a nehézségi foka nem ugyanaz, mint a többi mérkőzésnek, ami itt az olimpián ránk vár, vagy volt korábban.

- Ha már nehézségi fok, akkor most nem egyet, hanem kettőt, hármat, négyet kell majd ugrani egyből, az amerikaiak ellen. Megmondom őszintén, most fogalmam sincs, hogy az amerikaiak hol tartanak, mert olyan régen láttuk őket és olyan régen játszottunk velük. Ön nyilván jobban tudja.

- Természetesen én láttam őket, és nagyon kellemetlenek tudnak lenni. Nagyon jól vannak felkészítve fizikailag, szépen összeérett az a csapat, amin most már évek óta dolgoznak. Nem nagyon cserélnek játékost, elég stabil a játékoskeretük, és megvan a nemzetközi tapasztalatuk is, tudjuk, hogy játszanak. Nagyon jól játszottak a Világligán, ahol másodikok lettek, ami azért nekik nagy eredmény.

Nehéz mérkőzést várok, ma fogjuk először őket is látni igazán jó, igazán vízilabdás mérkőzésen. Nekik eddig Dél-Afrika és Japán ellen volt mérkőzésük, ma viszont Olaszország ellen fognak játszani, ezt mindenképpen megnézzük, elemezi fogjuk.

Azt várom, hogy egy fizikailag és taktikailag is nehéz mérkőzés lesz az amerikai csapat elleni, amit természetesen szeretnénk megnyerni. Szerintem napról napra lépdelünk előre játékban, és ritmusban, dinamikában tudunk még előre menni. Szükség is lesz rá már az USA ellen

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


PAUL MARTIN dél-afrikai szövetségi kapitány a FINA-nak:

- Az eredmény ellenére az egész tornán vannak jó periódusaink, csak meg kellene tanulnunk a kitartást. A fiúkat meglepték az eddig történtek, azt mondták, "ilyen nincs, ez nem lehetséges", szóval nagy nyomást helyeztek magukra.

Ma megkaptuk az emberelőnyöket és versenyképesnek tűntünk. A srácokra erősen hatott a légkör és egyéni akciózásba kezdtek. Azonban túl sok volt az egyéni hiba, még akkor is meg kell ezt állapítani, ha a hat a hat elleni játékunk rendben lévőnek értékelhető.

Sajnos az emberelőnyeinket nem tudtuk kihasználni.


VÁMOS MÁRTON a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Ezt is le kellett játszani 23:1. Nagyjából olyan volt, amilyennek kellett lennie. Ugye, ez a monokli, ez nem mostani?

- Ha ilyen hamar belilulna az gyors lenne. Nem, ezt még a görög meccsen szereztem, egy véletlen következtében.

- Összességében azért nem volt véletlen, hogy a görögök nyertek ellenünk, de aztán pedig megvertétek Japánt. Az is érdekes meccs volt, ez a dél-afrikai is. Ebből valami megmarad neked emlékül?

- A centereik erősek és nagy testűek, ezenkívül talán annyi, hogy nagyon érdekes, hogy ha elkezdtél erősen úszni egy játékos mellett, akkor szereztél egy testhossz fórt, nem kellett ráugrani a fejére leforduláskor. Ezenkívül, nagyon sok érdekességet nem tudok mondani.

- Annyit talán, hogy a társak  jól megtaláltak téged és nagyon jól jöttek kézre a labdák vagy csak én láttam így?

- Jól láttad, nem csak te láttad, szerintem aki felkelt hajnali háromkor, hogy megnézze ezt a mecccset, az így látta. Örülünk, de azért ezt most félre tesszük, este már fogunk egyet edzeni és készülünk az amerikai meccsre, mert jó erőt képviselnek és nekünk nagyon fontos az a három pont.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


MOB-fotók - Szalmás Péter


MANHERCZ KRISZTIÁN a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Most már a csapatból mindenki gólt szerzett, talán egy aprócska rész nem teljesült azon kívül, hogy meg kellett nyerni, vigyázni kellett magatokra, hogy ne kapjatok gólt, de hát harminc perc után betaláltak egyszer. Ez benne van a vízilabdában, nem?

- Hát benne van, nyilván azért ahogy egyre nagyobb lesz a különbség úgy a figyelem is egy kicsit lazul, de a védekezésünk, azt gondolom, végig nagyon jól tudott működni, a blokkok is  a helyükön voltak, a támadójátékban is koncentráltak tudtunk maradni annak ellenére, hogy az elején pontatlanok voltak a lövéseink. De türelmesek voltunk, úgyhogy szerintem ez egy jó mérkőzés volt számunkra.

- Ha jól láttam, bár én nem vagyok egy nagy internetező, posztoltál a görög meccs után, hogy nem most kell a legjobbnak lenni, majd feltörünk előre az utolsó héten. De pont a görög meccsen te sem kaptad el igazán a fonalat. Ez így is volt megbeszélve? Nyilván nem az, hogy kikapjunk, hanem hogy szépen jöjjünk lendületbe, mert az utolsó hét is majd az olasz meccsel, még csoportmeccsel kezdődik, tehát most még majdnem "akklimatizálódás" van a játék szempontjából.

- Azért ez így nem teljesen igaz, ahogy ezt Ön említette. De tény, hogy az érdemi mérkőzések nem ezen a héten vannak. Hanem ahogy Szerbia is 2016-ban, - lehet ezzel példálózni, - két döntetlennel, vereséggel kezdett a csoportjában Rióban, aztán az utolsó négy mérkőzését megnyerte és olimpiai bajnok lett.

A játékunk még nem volt tökéletes ezen a héten, azt gondolom, de minden egyes mérkőzésen tudunk rajta csiszolni, tudunk előre lépni mind mentálisan, mind fizikálisan és ezek azok a nüanszok, amik esetlegesen a végjátékban dönthetnek.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ANGYAL DÁNIEL a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Azt mondtam a közvetítésekben, hogy megbízhatóan teljesítesz, és mindig odateszed a góljaidat is. Aztán majd lehet, hogy egyszer még kiszakad a gólzsák is, de itt nem ez az elsődleges feladat. Hogy látod az eddigi három meccset? A görögök elleni elment, pedig jól játszottatok, vezettetek, aztán meglett a japán elleni küzdelmes, valamint a könnyed, Dél-Afrika elleni is. Így megyünk az amerikaiaknak és az olaszoknak.

- Igen, alapvetően azért van bennem hiányérzet. A görög és a japán meccsen is volt olyan hibák, amik nemcsak annak tulajdoníthatók, hogy még nem a csúcsformában játszunk, hanem volt egy-két elméleti hiba, ezeket mindenképpen szeretnénk kiküszöbölni. Sokszor elmondták, hogy az, hogy most az olimpia elején még nincs csúcsformában a csapat, az nem probléma, ezt én is így gondolom, de azért vannak azok a hibák, amiket mindenféleképpen javítani kell. Ezen dolgozunk, és bízunk abban, hogy ez a forma felfelé fog ívelni.

- Te mindig nagyon komoly vagy, nem tudom, milyen, amikor az öltözőben vagytok vagy egymás között, nyilván nem így van. De mégiscsak újonc vagy te is egy olimpián, mit élsz át, hogy érzed magad Tokióban?

- Örülök, hogy itt vagyok, nagyon nagy élmény. Minden sportolónak egy valóra vált álom, hogy szerepelhet egy olimpián, ezzel én is így vagyok. Próbálom a meccseket komolyan venni, de azért persze a szabadidőben nem vagyok ennyire komoly. Élvezem egyelőre a mérkőzéseket, és hogy itt vagyunk, de szeretném, ha emellé egy nagyon jó teljesítmény is társulna, az az igazi. Ezen dolgozunk. 

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


NAGY VIKTOR a vegyes zónában (forrás: Index):

- Nagyon jó kis edzőmeccset játszottunk, örülök annak, hogy a kitűzött célunkat elértük, hogy a védekezésre koncentráljunk leginkább. Egy gól becsúszott, de az benne van, de összességében elégedett voltam a védekezéssel. Nyilván más, ha egy erősebb ellenfél jön.

Örülök, hogy ilyen jól vettük ezt az akadályt, és nem sérült meg senki, most már fejben kell készülnünk az Egyesült Államokra. Azt hittem, 12-ből van 6 erős csapat, de mostanra kiderült, hogy az 8-9. Nagyon fontos mérkőzések állnak előttünk, jó lenne, ha tudnánk építeni magunkat folyamatosan.

Jól érzem magam egyébként, kezdem megszokni a sok gyaloglást, nagyon jó a szervezés, nem lehet semmire panaszunk. Mindenkinek volt már jó meg rossz meccse is délelőtt, ugyanúgy este is. Fontos a megfelelő táplálkozás, ma megpróbáltunk egy picit tovább aludni is. Ez a mérkőzés jó volt arra, hogy tesztelje magát az ember.

Címlapkép: Czeglédi Zsolt/MTI


MOB-fotók - Szalmás Péter


A további csütörtöki eredmények és ami még hátravan a csoportkörből:

Július 29., csütörtök

Spanyolország-Kazahsztán 16:4 (3:0, 3:0, 5:2, 5:2)
G.: Granados 5, Sanahuja 3, Fernandez, Mallarach 2-2, Munarriz, De Toro, Tahull, Bustos, ill. Vuksanovics 2, Markovics, Ruday

USA-Olaszország 11:12 (4:2, 3:3, 2:3, 2:4)
G.: Obert, Cupido, Bowen, Irving 2-2, Hooper, Vavics, Daube, ill. Di Fulvio 5, Luongo 3, Figlioli, N. Presciutti 2-2

Horvátország-Montenegró 13:8 (1:1, 6:4, 4:3, 2:0) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: L. Fatovics 3, Bukics, Vukicsevics, X. Garcia 2-2, Loncsar, Buslje, Milos, Obradovics, ill. Perkovics, Ivovics, Matkovics 2-2, Ukropina, Banicsevics

Görögország-Japán 10:9 (1:1, 4:4, 2:1, 3:3)
G.: Geniduniasz, Kapocics 3-3, Szkumpakisz, Argiropulosz, Murikisz, Kolomvosz, ill. Adacsi 3, Arai, Inaba 2-2, Josida, Araki

Szerbia-Ausztrália 14:8 (6:0, 4:1, 1:2, 3:5) - az egyik FINA-ellenőr Molnár Tamás volt
G.: Mandics 4, Sz. Rasovics 3, Prlainovics 2, Dedovics, D. Pijetlovics, Jaksics, F. Filipovics, S. Mitrovics, ill. B. Edwards 2, Campbell, Tonmasevics, L. Edwards, Roach, Younger, Ford

Július 31., szombat

03.00 Montenegró-Kazahsztán
04.30 Ausztrália-Spanyolország
07.00 USA-MAGYARORSZÁG
08.30 Horvátország-Szerbia
11.20 Olaszország-Japán
12.50 Dél-Afrika-Görögország

Augusztus 2., hétfő

03.00 MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG
04.30 Görögország-USA
07.00 Szerbia-Montenegró
08.30 Spanyolország-Horvátország
11.20 Japán-Dél-Afrika
12.50 Ausztrália-Kazahsztán

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL