FACEBOOK

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!
hozzászólás, 2021.07.24.

Rajtra kész a csapat, vasárnap 4.30-kor megkezdi szereplését a tokiói olimpián. Märcz Tamás a vlv számára összegezte az elmúlt napok eseményeit, az olimpiai faluban szerzett tapasztalatokat és persze a görögök elleni rajtról is beszélt:


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI 2021-BEN

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- A legfontosabb az, hogy mindenki jól van - ez azért mindig kiindulási alap. Valamennyi játékos egészséges és játékra kész. Tegnap és ma is jól tudtunk edzeni, egy és negyedórás gyakorlási lehetőségek vannak, de ma délelőtt például a szerbek nem jöttek el, így a teljes medence a miénk volt. Tornateremben is voltunk, viszonylag kényelmesen, hiszen falun belül meg tudtuk oldani ezt az edzést is. Már tegnap volt egy hosszabb videózásunk, természetesen a görögökkel foglalkoztunk, egy korábbi mérkőzésüket néztük meg, illetve bizonyos részleteket elemeztünk. Mivel a mérkőzés itteni idő szerint is reggelre, délelőttre esik, már ma tartottunk egy ráhangolódó megbeszélést is. 

- Milyen az élet az olimpai faluban?

- Nagyon jók a tapasztalataink. Egy blokkban van a teljes magyar delegáció, s viszonylag jó helyen, közel van az étkezés, a tornaterem és a kikapcsolódásra működtetett épület is.

Hatalmasok a méretek, az étterem például kétszintes és a felső része kétszer-háromszor akkora, mint az alsó. A tornaterem is extrém nagyságú. A faluban szabadon mászkálhat mindenki, de a maszkviselés kötelező. Rendszeresen mérik a testhőmérsékletet mindenkinél edzésre menet. Továbbra is naponta van Covid-tesztelés is, de eredményt - az ojamai gyakorlattól eltérően - nem kapunk, onnan tudjuk, hogy minden rendben, hogy semmilyen intézkedés nem történik.

Egyszerűek az apartmanok, érdekes, hogy külön burkolatot helyeztek a falakra, hogy az olimpia után a majdani tulajdonosok tényleg újszerű állapotban vehessék át lakásukat. Az apartmanok két-három szobásak, van, aki egyedül van a szobában, de legfeljebb ketten laknak együtt, a lakásokban egy vagy két fürdőszoba van, függően attól, hogy hány szobás az apartman. Mindenütt van egy nappali helyiség, amely azért egy közös életteret ad. A berendezés egyszerű, de tévé mindenütt van és ami a legfontosabb: légkondicionáló is. Azt ugyanis még nem mondtam, hogy nagyon meleg van Tokióban és nagy a páratartalom. 

- A görögökkel kezdünk. Mit mondasz róluk...?

- Reggel találkoztam a szövetségi kapitányukkal, Teodorosz Vlahosszal. Arról beszélgettünk, hogy játszottunk ugyan egy-két felkészülési meccset, de 2017 óta nem találkoztunk egymással komoly tornán, tétmérkőzésen, az akkor a világbajnoki elődöntő volt. Azóta ők erősebbek lettek, de mi is jobbak vagyunk, jó néhány játékosunk ma sokkal érettebb. 

Nyilvánvaló, hogy a görög csapat ellen senki nem mehet biztosra, nagyon fegyelmezett, stabil játékot nyújtanak mindig. Most már a korábbinál jóval több a nagytestű játékosuk is, és nemcsak centerben, hanem a bekkek között is. Továbbra sincs balkezesük, de ez számukra megszokott és nem jelent hátrányt. Sok játékosukat ismerjük, ugye, nálunk idegenlégióskodott Funtulisz és Vlahopulosz, akik kivételesen jó vízilabdázók, de szeretném kiemelni Geniduniaszt is, aki ugyanebbe a kategóriába tartozik. A feltörekvő fiatal generációból is beépítettek több játékost, ők tagjai voltak az elmúlt években számos utánpótlásverseny trófeáit megnyerő görög korosztályos csapatnak. 

Nehéz mérkőzés lesz, de mindenképpen szeretnénk győzelemmel kezdeni a tornát, mert az mentálisan jó helyzetet jelentene a folytatásra nézve. Nem lennék meglepve, ha egy gól döntene a meccsen. 


A magyar csapat:

Nagy ViktorVogel Soma (kapusok),
Angyal DánielErdélyi BalázsHárai BalázsHosnyánszky NorbertJansik SzilárdManhercz KrisztiánMezei TamásPásztor Mátyás,  Varga DénesVámos MártonZalánki Gergő (mezőnyjátékosok).

Az olimpián meccsenként 12 játékos szerepelhet minden válogatottban, de a tornára 13 játékost lehetett nevezni. Az adott meccs napjának reggelén, 8.30-ig kell leadni a 12-es listát. A 13. játékos minden indoklás nélkül, "oda-vissza" cserélhető a torna során.

A magyar csapat programja a csoportkörben (időpontok magyar idő szerint):

Június 25., vasárnap

04.30 MAGYARORSZÁG-Görögország - Duna, vlv (szöveges élő)

Július 27., kedd

11.20 Japán-MAGYARORSZÁG

Július 29., csütörtök

03.00 MAGYARORSZÁG-Dél-Afrika

Július 31., szombat

07.00 USA-MAGYARORSZÁG

Augusztus 2., hétfő

03.00 MAGYARORSZÁG-Olaszország


Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább, a folytatásban az első a másik csoport negyedikjével, a második a harmadikkal játszik és így tovább. Ez már egyenes kieséses meccs lesz, a legjobb négy közé jutásért jutásért zajlik. Ezt követi a két elődöntő, majd a bronzmeccs és a finálé.


Szakkommentátori szerepet vállalt Decker Ádám, aki a legutóbbi olimpián még oszlopos tagja volt a magyar csapatnak. Észrevételeit mi is rendszeresen közreadjuk majd a verseny során.


A magyar küldöttség szombaton kora délután megszerezte az első tokiói aranyérmet. Egy különleges sportember, Szilágyi Áron révén, aki London és Rió után Tokióban is megnyerte a kardozók versenyét. Fantasztikus sikeréhez szívből gratulálunk!

Címkék:
Märcz Tamás Tokió