FACEBOOK

Märcz Tamás a horvátok elleni negyeddöntőről: ,,Férfias, kemény küzdelem lesz,,

Märcz Tamás a horvátok elleni negyeddöntőről: ,,Férfias, kemény küzdelem lesz,,
hozzászólás, 2021.08.03.

A szövetségi kapitányt a csoportkört követően hosszabb beszélgetésre, az első tokiói versenyszakasz értékelésére kértük. Természetesen érdeklődünk a horvátok elleni szerdai negyeddöntővel kapcsolatos várakozásairól is.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

MÄRCZ TAMÁS:

"Természetesen néztük a lányok mérkőzését. Jól játszottak, megérdemelten jutottak be a legjobb négy közé. Női meccs volt, de férfias küzdelemmel, a jobbik csapat nyert, az, amelyik ráadásul jobban is játszott.

Gratulálunk nekik és mivel ők mindig egy lépéssel előttünk járnak az itteni tornán, szerdán szeretnénk utánuk menni..."

- Ha kicsit kívülről próbálom nézni a férfi tornát, azt látom, hogy a színvonal elképesztően magas. Erős a mezőny, a spanyolokat leszámítva mindenkinek volt pontvesztése a csoportkör alatt, ez is jelzi, hogy nagyon összecsúszott a mezőny. 

Ami a saját csoportunkat illeti: beigazolódott, hogy nemcsak az olasz, a görög és a magyar válogatott volt fontos szereplője ennek a társaságnak, hanem az USA is komoly erőt képviselt, még ha az utolsó mérkőzésen ki is kapott nagyon, de szerintem a negyeddöntőre össze fogja magát szedni. Bár nincs könnyű dolguk az eddig legjobbnak tűnő spanyolok ellen. Azt gondolom, a görögök csoportelsősége meglepetés, de a folytatás szempontjából nem jelent előnyt, hiszen bármi megtörténhet a negyeddöntős ki-ki meccsen. Mindenesetre erős volt a csoportunk és Japán is mindent megtett, hogy beleszóljon az első négy hely sorsának alakításába, a görögök és az amerikaiak ellen majdnem sikerült is pontot szerezniük. 


Fotó: MOB/olimpia.hu

- Hogy fejlődött a mi csapatunk, ilyen szempontból hogy értékeled a Tokióba érkezés óta eltelt időszakot?

- Többször elmondtam a Japánba indulás előtt, hogy a felkészülés úgy zajlott, ahogy szerettük volna, de a mérkőzések hiányoztak. Ebben láttam még nagy fejlődési lehetőséget. Most, így a csoportmérkőzések után mondhatjuk, hogy az egyik legerősebb, legjobb vízilabdát játszó csapattal, a spanyolokkal edzettünk Ojamában. Az sem titok, hogy okoztak nekünk ott nehéz perceket, nagyon-nagyon jók voltak, mi pedig akkor még kerestük a saját játékunkat. Javultunk és az biztos: nagyon kellettek azok a mérkőzések, hogy megfelelő állapotban ékezzünk meg az olimpiára. 

A torna kezdetekor nem voltunk csúcsformában, ennek ellenére azt mondom, hogy a görögök elleni vereséget a saját hibáinknak "köszönhetjük", bőven volt lehetőségünk jobb eredményre, de nem is akarok túlságosan visszatekinteni az első mérkőzésekre, annyira a következő feladatra koncentrálunk már. 

Amit fontosnak tartok megjegyezni: megfogalmaztam a felkészülési időszak vége felé kritikát azzal kapcsolatban, hogy túl sok gólt kapunk. Ez igaz volt a sibniki edzőtáborozásra, a Benu Kupára, de még az ojamai teljesítményre is, de azért utána folyamatosan csökkent a kapott gólok száma. Egészen odáig, hogy az olaszok ellen mindössze öt gólt kaptunk a 32 játékperc alatt. Ez utóbbbi eredmény minket is dicsér, megtettünk mindent, hogy ne kerüljenek könnyen gólhelyzetbe, de az is igaz, hogy az olasz csapat bizonyos szituációkban nem a legjobb megoldást választotta. 

Mindenesetre fejlődik a védekezés, ebben a játékelemben egyre fürgébbek a játékosaink, ezen a téren mindenféleképpen javulást látok. Ugyanakkor el kell mondani: a mezőny többi csapata is egyre jobban összerakja a védekezését, egyre nehezebb a góllövés a komoly találkozókon, a védelmek jól zárnak, a kapusok jól védenek. Ezen dolgoztunk egyébként az elmúlt napokban, igyekeztünk növelni a hatékonyságunkat támadásban. Úgy látom, hogy van még előre lépési lehetőségünk ezen a téren, nem "játszottuk ki" még magunkat teljesen.


Fotó: MOB/olimpia.hu

- Jön a negyeddöntő, egy régi, nagy rivális ellen. Ahhoz képest, amilyen képet kialakítottál a horvátokról a közös munka, az eddigi meccseink során, láttál-e valamilyen változást, újdonságot az itteni szereplésük során?

- Nem láttam tőlük extrém új dolgokat vagy eldugták és még csak ezután veszik elő ezeket. Amit ők játszanak: stabil védelem, jó emberhátrányos védekezés, a két erős center fokozott "használata" a támadások során, a fórok minél hatékonyabb megjátszására való törekvés. Körülbelül erre épül a játékuk, illetve azért mind bal oldalon, mind jobb oldalon van gyors játékosuk, próbálnak olyan védekezést játszani, ami megadja e játékosok számára a lefordulás lehetőségét. Nem probléma számukra a test test elleni harc, komplex a repertoárjuk a játékosállomány összetételét és a taktikai elemeket tekintve is. 

Nem vagyunk könnyű helyzetben, de ismerjük azokat a mozgásokat, amiket támadásban és védekezésben produkálnak, nagy meglepetésre nem számítok holnap, inkább az dönt majd, hogy melyik csapat lesz képes jobb minőségben előadni azt, amit tud. 


Fotó: Kovács Tamás/MTI

- Hogy állunk mi? Egyrészt fizikailag, másrészt egészségileg, harmadrészt lelkileg?

- Egy negyeddöntő előtt mindig az az egyik legfontosabb kérdés, hogy az adott csapat mit hozott magával az addigi mérkőzésekből, mennyire kellett "szétégetnie" magát, mennyi sérülést szenvedtek el a játékosai. Ilyen szempontból nagyon jól állunk. mindenki egészséges Covid-szempontból is, meg amúgy is, egyébként úgy tudom, a torna teljes mezőnyéből senki nem volt érintett a Covid-ügyben. Elkerültek mindek a sérülések is, csak azok a minimális problémák adódtak, amik egy vízilabda-mérkőzés szinte természetes velejárói. Itt van egészségesen az a 13 játékos, akit kihoztunk és ez jó kiindulási alap. 

Mentálisan erős a csapat, várja a negyeddöntőt. Az olaszok elleni utolsó meccs ebből a szempontból jó "felhozó mérkőzés" volt, nem nyertünk, de nem is maradtunk alul, olyan találkozó volt ez, ami "megtartott minket a földön", lehetővé tette, hogy pszichésen magabiztosan készüljünk a következő, nagyon fontos próbatételre.

- Itt megjegyzem, hogy a szerdai ellenfél egyik legjobbja, Obradovics állítólag komoly bordasérüléssel küzd, nem is játszott a horvátok utolsó csoportmeccsén. Ez a tényező jelenthet számunkra valamiféle előnyt?

- Nem akarok ezzel foglalkozni, nem is tudjuk pontosan, mekkora a gond, úgy gondolom, nagyon nagy sérülésnek kellene lennie ahhoz, hogy az befolyásolni tudja a dolgokat, azzal számolunk, hogy százszázalékos horvát csapat lesz az ellenfél. Erre készültünk, mentálisan is arra számítunk, hogy a legjobb horvát válogatott száll majd szembe a jelenlegi legjobb magyar csapattal. Férfias, kemény küzdelemben fog eldőlni a továbbjutás kérdése és mindkét csapatnak megvan erre az esélye. 

- Köszönöm a beszélgetést, sok sikert szerdára!


A torna hátralévő menetrendje:


Augusztus 4., szerda, negyeddöntők

07.00 USA (A4)-Spanyolország (B1) (M34)
08.30 Görögország (A1)-Montenegró (B4) (M31)
11.20 Olaszország (A2)-Szerbia (B3) (M32)
12.50 MAGYARORSZÁG (A3)-Horvátország (B2) (M33)

Augusztus 6., péntek, elődöntők

07.00 M31 vesztese-M33 vesztese (M35)
08.30 M31 győztese-M33 győztese (M37)
11.20 M32 vesztese-M34 vesztese (M36)
12.50 M32 győztese-M34 győztese (M38)

Augusztus 8., vasárnap

02.30 M35 vesztese-M36 vesztese (a 7. helyért)
04.00 M35 győztese-M36 győztese (az 5. helyért)
06.40 M37 vesztese-M38 vesztese (bronzmérkőzés)
09.30 37 győztese-38 győztese (döntő)


A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSA FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL

Decker Ádám a magyar-olaszról:


A vlv eddigi tudósításai a tokiói olimpia férfi tornájáról:

Tokió - Statisztikák a csoportkör után

Magyarország-Olaszország 5:5

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Vasárnapi beszélgetésünk Märcz Tamással

USA-Magyarország 8:11

USA-Magyarország - élő közvetítés

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?

Magyarország-Dél-Afrika 23:1

Magyarország-Dél-Afrika - élő közvetítés

Dumi kimarad - Mi várható Dél-Afrika ellen?

Japán-Magyarország 11:16

Japán-Magyarország - élő közvetítés

Märcz Tamás a vlv-nek: Nincs ok letargiára, nehéz lesz a japán meccs, de hozni kell!

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10

Magyarország-Görögország - élő közvetítés

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!

Közvetítések az olimpiáról

Ojamai helyzetkép - Märcz Tamás a csapat életéről

Brit bukmékerek szerint még mindig Magyarország a legesélyesebb!

Ábrándozás helyett vágyakozás - olimpia előtti összegző interjú Märcz Tamással

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról

Märcz Tamás a vlv-nek az utazásról, az első japán élményekről

Tokió 2021 - olimpia