FACEBOOK

Märcz Tamás: "Ha valaki taktikázik és minket választ, állunk elébe"

Märcz Tamás:
hozzászólás, 2021.08.01.

Szokásos szünnapi helyzetjelentésünk a szövetségi kapitánytól. Ezúttal nemcsak az elmúlt másfél nap történéseiről és hétfői ellenfelünkről (az olaszokról) kérdeztük, hanem arról is, hogy miként áll az utolsó forduló előtti taktikázási szituációhoz.


MÄRCZ TAMÁS a vlv-nek:

- Az amerikaiak elleni meccsen elég későn végeztünk, úgyhogy aznap már nem volt más elfoglaltságunk. Ma délelőtt, a videózáson viszont már célirányosan foglalkoztunk az olaszok elleni mérkőzéssel, igaz, pár jelenet erejéig visszanyúltunk az USA-meccshez is, néhány védekezési hibát elemeztünk.

Délután a szokásos lehetőségünk volt egy egy és negyedórás vizes edzésre, előtte közösen gimnasztikáztak a fiúk. A szerbekkel volt közös pályánk, ahogy láttam, mindkét csapat hasonló módon dolgozott, ilyenkor azért fél szemmel mindig figyeljük a medencében lévő másik csapatot, hogy annak játékosai mekkora intenzitással és milyen munkát végeznek. Nagyjából ugyanaz volt a program mindkét oldalon: úszás is, lövőedzés is, illetve nálunk még az emberelőnyös játék pontosítása volt napirenden.

- Milyen a hangulata a csapatnak, hogy vagytok ilyen szempontból?

- Én úgy látom, hogy jó. Fontos volt és jó irányba mozdította el a hangulatot az is, hogy győztünk az amerikaiak ellen, akikkel sosem könnyű a meccs. Most sem volt az, még ha volt is olyan periódusa a szombati találkozónak, amikor azért nagyobb gólkülönbséggel is tudtunk vezetni. Mindenképpen pozitív töltetet adott a fiúknak a következő időszakra az a meccs.

Ma este már volt egy megbeszélésünk a hétfői mérkőzéssel kapcsolatban, hiszen ismét korán, itteni idő szerint reggel 10-kor játszunk. Átbeszéltük, hogy mik azok a taktikai elképzelések, amiket meg szeretnénk valósítani. Biztosan nehéz mérkőzés lesz, nekünk is és az olaszoknak is megvan még a lehetőségük akár a csoportelsőség megszerzésére, ez igaz a görög csapatra is, amely utánunk fog játszani. Mi saját magunkkal foglalkozunk, igyekszünk a maximumot kihozni az olaszok elleni mérkőzésből és minél jobb formában odaérkezni a negyeddöntőre.

- Gondolom, az olasz csapatot "töviről hegyire" ismered, nem fog meglepetés érni...

- Már az ide utazó keret összetételében sem volt meglepetés, titkos fegyverre nem számítok Campagna mestertől. Ismerjük a játékstílusukat, azt a taktikai repertoárt, ami jellemzi a játékukat, igazából az dönt majd hétfőn, hogy a saját játékát ki tudja majd jobban játszani, ki az, aki az akaratát négy negyeden keresztül jobban fogja tudni érvényesíteni, és hát: ki fog kevesebbet hibázni. Egy-két hiba is elég, hogy könnyű gólokat szerezzen az ellenfél, ilyesmivel nem szabad megkönnyíteni a másik fél dolgát.

Kemény, szoros emberfogást játszó csapat az olasz, a játékosok jól fel vannak készítve fizikailag, de azt gondolom, hogy mindenben fel tudjuk velük venni a versenyt. Egyelőre felfelé ível a játékosaink fizikai állapota és szép lassan érik össze a csapat itt a torna alatt. Azt várom, hogy folytassuk azt a folyamatok, amit érzékelni lehet.

- Mindenki jól van?

- Mindenki egészséges, igen.

- Van még egy kérdés. Minden olimpiai tornán ilyenkor, a csoportkör utolsó fordulója előtt jelentősége van annak, hogy a meccseket nem egy időben rendezik, a két csoport részvevői figyelik a másik ág eredményeit és adódnak olyan szituációk, amikor bizony, az esetleges taktikázás lehetősége is felvetődik. Hogy állunk most ebből a szempontból - kérdezem ezt úgy, hogy az első meccset játsszuk hétfőn, tehát a "mesterséges irányváltás" elsősorban majdani ellenfeleink számára lehet realitás.

- Nem mondom, hogy nem folynak számolgatások, elméleti szinten természetesen mindenki nézegeti, hogy kivel, kikkel kerülhet össze a folytatás során. Mi is látjuk a variációs lehetőséget. Örülök hogy a miénk az első meccs a hétfői programban, nyugodtan játszhatunk, majd a sors elénk sodorja a következő ellenfelet, illetve, ha valaki taktikázik és el akar kerülni minket vagy éppen szeretne velünk összekerülni, annak állunk elébe.




Decker Ádám értékelése az USA elleni meccsünkről.


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


Az A csoport állása a csoportkör utolsó fordulója előtt:


1. Görögország 7,
2. Olaszország 7,
3. Magyarország 6,
4. USA 4,
5. Japán 0,
6. Dél-Afrika 0 pont

A B csoport állása az utolsó forduló előtt:

1. Spanyolország 8,
2. Horvátország 6,
3. Montenegró 4,
4. Szerbia 4,
5. Ausztrália 2,
6. Kazahsztán 0 pont

Az utolsó forduló programja:

Augusztus 2., hétfő

03.00 MAGYARORSZÁG-OLASZORSZÁG - M4 Sport vagy Duna TV, vlv (szöveges élő)
04.30 Görögország-USA
07.00 Szerbia-Montenegró
08.30 Spanyolország-Horvátország
11.20 Japán-Dél-Afrika
12.50 Ausztrália-Kazahsztán

Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább, a folytatásban az első a másik csoport negyedikjével, a második a harmadikkal játszik és így tovább. Ez már egyenes kieséses meccs lesz, a legjobb négy közé jutásért jutásért zajlik. Ezt követi a két elődöntő, majd a bronzmeccs és a finálé.

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSA FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


A vlv eddigi tudósításai a tokiói olimpia férfi tornájáról:

USA-Magyarország 8:11

USA-Magyarország - élő közvetítés

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?

Magyarország-Dél-Afrika 23:1

Magyarország-Dél-Afrika - élő közvetítés

Dumi kimarad - Mi várható Dél-Afrika ellen?

Japán-Magyarország 11:16

Japán-Magyarország - élő közvetítés

Märcz Tamás a vlv-nek: Nincs ok letargiára, nehéz lesz a japán meccs, de hozni kell!

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10

Magyarország-Görögország - élő közvetítés

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!

Közvetítések az olimpiáról

Ojamai helyzetkép - Märcz Tamás a csapat életéről

Brit bukmékerek szerint még mindig Magyarország a legesélyesebb!

Ábrándozás helyett vágyakozás - olimpia előtti összegző interjú Märcz Tamással

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról

Märcz Tamás a vlv-nek az utazásról, az első japán élményekről

Tokió 2021 - olimpia

Címkék:
Märcz Tamás Tokió