FACEBOOK

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10
hozzászólás, 2021.07.25.

Nem sikerült a rajtunk a tokiói olimpián. Jó kezdés után a görögök fordítani tudtak és egy góllal nyertek. Kedden Japán következik. Részletek, nyilatkozatok - folyamatosan: 


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


A MAGYAR VÁLOGATOTT EDDIGI MÉRKŐZÉSEI 2021-BEN

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


Tokiói olimpia, csoportkör, 1. forduló

Magyarország-Görögország 9:10 (3:2, 3:4, 2:3, 1:1) - a hivatalos jegyzőkönyv
Tokió, Tacumi Waterpolo Center, v.: Zwart (holland), Putnikovics (szerb)
Magyarország: Nagy V., Manhercz K. 1, Vámos, Jansik Sz., Erdélyi 3, Varga D. 3, Mezei. Cs.: Angyal 2, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Görögország: Cerdevasz, Geniduniasz 2, Szkumpakisz, Kapocisz 1, Funtulisz 3, Kolomvosz, Vlahopulosz 2. Cs.: Papanasztasziu 2, Derviszisz, Argiropulosz, Murikisz, Gkiuvecisz. Szövetségi kapitány: Teodorosz Vlahosz
Gól - emberelőnyből: 5/15, ill. 9/13
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Hárai, ill. Szkumpakisz, Derviszisz, Argiropulosz

EZ TÖRTÉNT A MECCSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Csapatunk legközelebb kedden, 11.20-kor száll vízbe, az ellenfél Japán.



Fotó: Illyés Tibor/MTI


MÄRCZ TAMÁS a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:

- Igazából mindegy, hogy hányadik helyen végez a csoportban a válogatott, mert egyforma erősségű ellenfél fog érkezni a negyeddöntőben, de mégis, azért ma Görögországtól kikapott a csapat. Leginkább miért, miben voltak jobbak a görögök? Talán a játék egyes elemeiben volt különbség a két csapat között.

- Teljesen igaz, amiket mondtál, ettől függetlenül természetesen nyerni szerettünk volna ezen a mérkőzésen, és szerintem bőven benne is volt, folyamatosan végig lehetett volna vinni azt a lendületet, ami az elejétől kezdve jellemzett bennünket.

Jól nyitottuk ezt a mérkőzést, az elején jobban használtuk ki a helyzeteinket, aztán utána kicsit vakvágányra kerültünk. Ott sok helyzet volt, ami kimaradt, rosszul bántunk a szerzett helyzetekkel. Ha csak a statisztikát nézem, azt látom, hogy sokkal jobban használták ki az emberelőnyöket, mint mi. Körülbelül ugyanannyit kaptak, de jóval több volt a gólra váltott emberelőny, illetve rengeteg védése volt a kapusnak. Nekem kívülről úgy tűnt, hogy ezek gyengén leadott lövések voltak, tehát ezek nagy része nem pontos lövés volt, félmagasak voltak, tempóra érkeztek a kapusnak, ezzel megkönnyítettük a dolgát. És elpuskáztunk egy jó lehetőséget, hogy győzelemmel indítsuk az olimpiát.

- A játékosok utaltak itt a tempóra, a sebességre, hogy talán emberelőnyben lassabban járt a labda, és nem sikerült olyan hőfokon pörögni, mint a görögök. Kapitány úr ezt a részét hogyan látta?

- Én is úgy láttam, mérkőzés közben fel is hívtam a figyelmét a játékosoknak, hogy nem megy a labda, lassan megy, áll a kezekben. Nem tudom, hogy miért akadozott ennyire, én többször kértem. Volt, amikor kialakult jó helyzet, de már lejárt az időnk, pedig szépen kidolgozták a fiúk.

Gyorsítani kell egy kicsit. Ezen dolgoztunk egyébként az elmúlt napokban, mégis valahogy visszalassultunk vagy itt mérkőzéshelyzetben egy kicsit dekoncentráltak lettünk olyan szempontból, hogy nem figyelték azt, hogy milyen gyorsan kellene megoldani ezeket a helyzeteket. Ebben biztosan előre kell lépni, már holnapután is, amikor az egyik leggyorsabb csapat, Japán lesz majd, aki szembejön. 

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


Gazdag képanyagot tett közzé a MOB a magyar-görög meccsről, Szalmási Péter felvételei


TEODOROSZ VLAHOSZ görög szövetségi kapitány a FINA-nak:

"Első olimpiai meccsként nehéz volt. Különösen azért, mert a magyarokkal játszottunk, ez a tény különlegessé tette a mérkőzést. 

Magabiztosan, koncentráltan kezdtünk és ugyanígy is fejeztük be.

Jelentős volt a különbség az emberelőnyös játékban - ennek köszönhetjük a győzelmet egy valóban erős csapat ellen."


VARGA DÉNES csapatkapitány a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:


- Az érmeket majd két hét múlva osztják, de azért az tény, hogy ma azért Görögország egy góllal jobbnak bizonyult, pedig úgy nézett ki az elején, hogy jobb a magyar csapat. Mi változhatott meg, vagy mi fordulhatott meg mérkőzés közben?

- Nem tudom, hogy bármi megfordult-e, ők végig elég jól használták ki az emberelőnyt. Az az igazság, hogy rengeteg blokkhibával operáltunk, ami..., hát, nem az ő bravúrjuk, hogy úgy mondjam. Ráadásul azt is tudjuk, hogy a görögök legnagyobb erőssége ez, hogy a hat az ötös helyzeteket jó százalékban használják ki.

- Az elmúlt napokban a spanyol válogatottal készültetek együtt, arról azt lehetett hallani, olvasni, hogy egy jól sikerült edzőtábor volt. Az milyen ritmusba hozta a csapatot? Ahhoz képest ez a mérkőzés mit mutatott?

- Nézőpont kérdése, hogy, hogy értékeljük azt az edzőtábort. A spanyolok ott azért jobban pörögtek, mint mi. Voltak olyan pillanatok amikor ez kétségbeejtő volt, úgyhogy ahhoz képest szerintem ma közelítettünk ahhoz amit igazán tudunk, de nem volt elég, úgyhogy a következő meccseken rá kell kapcsolni.

Én úgy látom, hogy a csoportban az USA hasonló erőt képvisel, mint ez a mai görög csapat, de hogy ha nem figyelünk, ez Japán ellen is kevés lehet.

- A két következő ellenfél viszont azért gyengébb, hogyan lehet az ilyen jellegű ellenfelek ellen jobban felpörögni, mert azért ők más színvonalat képviselnek, ez mennyire nehéz feladat?

- Akinek motiváció kell az olimpián a pörgéshez, az bajban van, azt kell, mondjam, hogy talán nincs is itt a helye, de nem hiszem, hogy ezzel nálunk probléma lenne. Japán különleges vízilabdát játszik, ami ellen egy meccsre ugyan, de teljesen más hozzáállással kell vízbe ugrani, ezt fogjuk átbeszélni és hát, élesben fog debütálni, mert nagyon régen játszottunk ellenük. 

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


ERDÉLYI BALÁZS a közszolgálati televíziónak, Farkas Mártonnak:

- Aggodalomra, gondolom, semmi ok, de gondolom, azért tanulságokkal szolgált ez a mérkőzés. Az előny-hátrány szituációkban jóval jobbnak tűntek a görögök. Mit kell ebből a meccsből tovább vinni?

- Így van, ahogy mondod, tudtuk, hogy ez az egyik erősségük és mi is nyilván és a bírók is belementek inkább a sok oda-vissza kiállításba, amiből most jobban jöttek ki a görögök. Amit rettentő módon sajnálok, mert azért jól kezdtük a meccset 5:2-re vezettünk talán és onnan fordítottak 8:6-ra talán, hát oda kell figyelni jobban, nehéz mit mondani most.

- Ez  még csak a torna első mérkőzése volt és mint ilyen, azért szól arról is, hogy egy picit meg kell szokni a körülményeket, a játékvezetést is. Azt láthattuk, hogy szórtak ki titeket rendesen. Mennyire volt dinamikus, pörgős ilyen szempontból a mérkőzés, hogy azért mindannyian feltűntetek minden pozícióban, tudtátok, hogy ez lesz. Nyilván itt azért az olimpián kell ezt megtapasztalni.

- Így van. Jobb lett volna, ha nem így tapasztaljuk meg első körben, hogy milyen is a játékvezetés, azt gondolom, hogy az emberelőny nagyon lassú volt és az volt a legnagyobb hiba, a legnagyobb baj igazából. Az, hogy hátul kaptunk gólokat, végül is 10 gól, az nyilván nem kevés, de még akár benne is lehet és lehet 10 kapott góllal nyerni esetlegesen, de sajnos az emberelőnyeink rettenetesen lassúak voltak és nem igazán sikerült kihasználni az előnyös szituációkat.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


NAGY VIKTOR a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Viktor, ez az első mérkőzés elment. Van ilyen, persze, nyilván nem örültök. Hogy látod most, pillanatokkal a lefújás után a tanulságokat?

- Ez igen rossz kezdés volt. Egyértelmű, hogy az előnyön és a hátrányon dőlt el ez a mérkőzés a görögök javára, ők nagyon jól értékesítették, mi meg nem, ők jól védekezték, mi meg nem. 

Most nem tudok mit hozzáfűzni, nyilván rengeteg hibával játszottunk. És meccs előtt is ugyanazt gondoltam, mint most, azt, hogy ez a mérkőzés, mint a legtöbb, leginkább rajtunk múlik.

Ez van. Ki fogjuk elemezni és megyünk tovább. Hála istennek, a csoportmeccsek nem életbe vágóak, nem mindent eldöntő mérkőzések, a másik csoport is nagyon jó csapatokból áll, úgyhogy..., próbáljuk a jövőben ezt a mait kijavítani.


PÁSZTOR MÁTYÁS a Kossuth Rádiónak, P. Fülöp Gábornak:

- Gyere, parancsolj, a BVSC olimpiai újonca. Most már nem újonc, hiszen debütáltál. Persze, nem ilyenről álmodtál, de hát ez benne van, ez már itt a legmagasabb színvonal, gondolom, hogy erre is készítettek titeket, hogy akár a görögök is meglephetnek titeket!

- Mindenki tudta, hogy a görög nagyon jó csapat. Sajnos így alakult a végeredmény. Azért a második negyedben volt egy lélektani előnyünk plusz háromnál, ha egy vagy két gólt még sikerült volna lőni, akkor teljesen máshogy alakul a meccs képe. Sajnos vissza tudtak jönni, vissza is tudták hozni őket, mert sok előny-hátrány volt a mérkőzésen. Nem mondom..., mind a két oldalra, szóval nem volt semmilyen ellenszél egyik csapatnak sem. Így alakult, megyünk tovább előre, azért még messze a vége.

- Hogy látod a debütálásodat? Azért játszottál már nemzetközi meccseket, nyertél Világkupán, voltál Világligán is, tehát még véletlenül sem neveznélek újonc játékosnak... De valami újdonságot hozott ez? Mert hiába vertük a horvátokat idegenben kétszer is, aztán ők egy nem teljes csapatnak visszavágtak, a spanyolokkal egy iksz. Azok mégiscsak nem éles meccsek voltak... Persze ez az üres uszoda azért szörnyű...

- Igen, ahogy mondod, ez a "Covid-olimpia" sajnos ilyen, ezt a légkört kell megszoknunk, de nemcsak nekünk, hanem mindenkinek. Nagyon furcsa felnézni, egy néző sincs a lelátón nem tudnak se nekünk, se más csapatnak drukkolni. Ezt kell megszoknunk, mert nincs más esélyünk, meg kell szokni.


MANHERCZ KRISZTIÁN a saját facebook-oldalán:

"Gyenge emberhátrányos védekezésünk volt és pontatlanok voltak a lövéseink elöl. Hosszú még az olimpia, de fejlődni kell már a következő meccsre is!"