FACEBOOK

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?
hozzászólás, 2021.07.29.

Laptársunk, a Total Waterpolo tett közzé érdekes összeállítást arról, hogy a tokiói olimpiai torna mezőnyébe mely klubok adják a legtöbb játékost. Természetesen a Pro Recco áll a lista élén és érdekesség, hogy a Vasas megelőzi az FTC-t. 


Címlapkép:

Sandro Sukno és Zalánki Gergő, a Pro Recco két "új szerzeménye". Mindketten ott vannak a tokiói olimpián, de már a horvát és a magyar válogatott sibeniki közös felkészülésekor találkoztak. Ekkor készült a vlv fotója.


A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


A Total Waterpolo munkatársai tüzetesen felmérték a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának mezőnyét a klubhovatartozás szempontjából és összeállították a listát arról, hogy mely európai egyesületek adják a legtöbb szereplőt. Ezt a listát ismertetjük.

Nem meglepő, hogy a legtöbben a Pro Reccónál keresik a kenyerüket a mezőny tagjai, mondhatjuk, sztárvízilabdázói közül a "szürke hétköznapokban". A friss BL-győztest 12 játékos képviseli Tokióban - hat válogatott tagjai ők. És még az új vezetőedző is szereplője az olimpiának, hiszen Sandro Sukno jelenleg másodedző a horvát szövetségi kapitány, Ivica Tucak mellett.

A CNA Barceloneta előkelő helye is várható volt, hiszen ez a csapat adja már évek óta a spanyol válogatott tagjainak túlnyomó többségét, jelenleg 9 játékost és immár az "övék"  Elvisz Fatovics, az ausztrálok szövetségi kapitánya is, aki ősztől a Barceloneta kispadján folytatja az edzői munkát.

A klubszezont követő átigazolási időszak két legaktívabb klubja, az Olympiakosz és a Novi Belgrád is ott van a listán. Előbbi játékosai közül kilencen harcolnak most Tokióban, érdekesség, hogy közülük hárman - Filip Filipovics, Andrje Buslje és Ioannisz Funtulisz - nemzeti válogatottjuk csapatkapitányi tisztét is betöltik, emellett az Olympiakosz vezetőedzője Teodorosz Vlahosz a görög szövetségi kapitány.

Az újonnan formálódó belgrádi sztárcsapatban hat tokiói olimpikont foglalkoztatnak ősztől, a vezetőedző, Vladimir Vujasinovics pedig a szerb szövetségi kapitány, Dejan Szavics munkáját segíti ezekben a napokban is.

Érdekes, hogy magyar részről nem az FTC, hanem a Vasas képviseletében játszik Tokióban a legtöbb játékos, mondjuk az igaz, hogy ketten éppen a közelmúltban, szerződésük lejártakor igazoltak át a Fraditól a piros-kékekhez.

A Total Waterpolo megjegyzi, hogy a legtöbb "transzfer" már lezajlott, de az átigazolási időszak még nem zárult le, vannak neves játékosok, akik "csapat nélkül" jelzéssel szerepelnek a tokiói mezőny névsorában, például Bodegas (ITA) vagy Milos (CRO).

Azon klubok listája, amelyek játékosai közül hárman vagy annál többen szerepelnek a tokiói olimpiai tornán (csillaggal jelölve azok neve, akik most igazoltak az adott csapathoz):

PRO RECCO (olasz) - 12 játékos és a vezetőedző:

Marco Del Lungo*, Pietro Figlioli, Nicholas Presciutti, Alessandro Velotto, Gonzalo Echenique, Francesco Di Fulvio, Matteo Aicardi (Olaszország),
Alekszandar Ivovics (Montenegró),
Zalánki Gergő* (Magyarország),
Luka Loncsar* (Horvátország),
Aaron Younger (Ausztrália),
Ben Hallock (USA),
Sandro Sukno* vezetőedző (a horvát válogatott másodedzője).

CNA BARCELONETA (spanyol) - 10 játékos és a vezetőedző:

Daniel Lopez, Felipe Perrone, Francisco Fernandez, Alberto Munarriz, Marc Larumbe, Miguel De Toro, Alvaro Granados, Martin Famera, Alejandro Bustos Sanchez, Unai Aguirre* (Spanyolország)
Elvisz Fatovics vezetőedző (Ausztrália jelenlegi szövetségi kapitánya)

OLYMPIAKOSZ (görög) - 9 játékos és a vezetőedző:

Emmanuil Zerdevasz, Konsztantinosz Geniduniasz, Ioannisz Funtulisz*, Georgiosz Dervisis, Konsztantinosz Murikisz, Krisztodulosz Kolomvosz* (Görögország),
Marko Bijac*, Andro Buslje* (Horvátország),
Filip Filipovics* (Szerbia),
Teodorosz Vlahosz vezetőedző (Görögország szövetségi kapitánya)

Érdekesség, hogy a görög klubot ezen a nyáron öt olyan játékos hagyta el, akik szintén ott vannak Tokióban: az amerikai Irving és Daube, valamint a görög Argiropulosz, Kapocisz és Szkumpakisz.

NOVI BELGRÁD (szerb) - 6 játékos és a vezetőedző:

Gojko Pijetlovics*, Dusko.Pijetlovics*,  Dusan Mandics*, Nikola Jaksics*, Sztrahinja.Rasovics* (Szerbia),
Angelosz Vlahopulosz* (Görögország),
Vladimir Vujasinovics vezetőedző (a szerb válogatott jelenlegi másodedzője)

BRESCIA (olasz) - 5 játékos:

Vincenzo Dolce, Vincenzo Renzuto Iodice, Stefano Luongo* (Olaszország),
Gyorgye Lazics (Szerbia),
Petar Tesanovics* (Montenegro)

VASAS - 5 játékos:

Erdélyi Balázs*, Mezei Tamás* (Magyarország),
Braniszlav Mitrovics, Szava Rangyelovics (Szerbia),
Drasko Brguljan (Montenegró).

JUG DUBROVNIK (horvát) - 5 játékos:

Maro Jokovics*, Loren Fatovics (Horvátország),
Alexandrosz Papanasztasziu, Sztirianosz Argiropulosz* (Görögország),
Alex Obert (USA)
Megjegyzendő: szintén a Jug játékosa volt a horvát válogatottban szereplő Xavier Garcia, aki az olimpia után visszavonul.

MARSEILLE (francia) - 4 játékos és a vezetőedző:

Andrija Prlainovics (Szerbia),
Uros Cuckovics, Vladan Spaics (Montenegró),
Ante Vukicsevics (Horvátország),
Milos Scsepanovics új vezetőedző (a montenegrói válogatott másodedzője)

FTC - 4 játékos:

Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vámos Márton, Vogel Soma (Magyarország)

PARTIZAN BELGRÁD - 3 játékos:

Stefan Mitrovics, Milan Alekszics (Szerbia),
Alex Bowen

(Nincs a listán a legnagyobb klubok közül a Tokióba két, illetőleg egy játékost "küldő" Szolnok és Dinamo Zágráb).