FACEBOOK

Magyarország-Olaszország 5:5

Magyarország-Olaszország 5:5
hozzászólás, 2021.08.02.

Két nyugodt csapat viszonylag békés döntetlent játszott - nem így lesz, ha legközelebb, még Tokióban találkozunk. Az ellenfél a negyeddöntőben a horvát csapat lesz szerdán, magyar idő szerint 12.50 órától. Részletek, eredmények, nyilatkozatok:


A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


Olimpia, csoportkör, 5. forduló

Magyarország-Olaszország 5:5 (2:1, 2:1, 1:1, 0:2) - a hivatalos jegyzőkönyv
Tokió, Tacumi Waterpolo Center, v.: Buch (spanyol), Vojvodin (orosz)
Magyarország: Nagy Viktor, Manhercz K., Vámos, Jansik Sz. 1, Erdélyi, Varga Dénes 3, Mezei. Cs.: Angyal 1, Zalánki, Hosnyánszky, Pásztor, Hárai. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Olaszország: Del Lungo, Di Fulvio 1, N. Presciutti, Velotto, Aicardi 1, Dolce. Cs.: Luongo, Figlioli 2, Echenique 1, Figari, Bodegas. Szövetségi kapitány: Alessandro Campagna
Gól - emberelőnyből: 2/11, ill. 3/12
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Hárai, ill. Figari

EZ TÖRTÉNT A MÉRKŐZÉSEN - A VLV SZÖVEGES ÉLŐ KÖZVETÍTÉSE

Csapatunk a csoport harmadik helyén végzett, ellenfelünk vagy Spanyolország vagy Horvátország lesz a negyeddöntőben.

Várható: nyilatkozatok és természetesen folyamatosan frissítjük az eredményeket, amint kiderül szerdai ellenfelünk kiléte, megírjuk. 

Címlapkép: Illyés Tibor/MTI


Az Eurosport összefoglalója:

 


MÄRCZ TAMÁS a közszolgálati médiának, Farkas Mártonnak:

- Az ilyen mérkőzéseken általában az dönt, hogy ki tudja érvényesíteni a játékstílusát, az akaratát. Nem született döntés tulajdonképpen a végén - vagy hát az a döntés, hogy döntetlen lett -, de azért sikerült a mi játékunkat dominálni, nyomatékosítani?

- Szerintem igen, én úgy éreztem, hogy ezt a meccset mi uraltuk. Ez nagyon jó, mert nem könnyű az olasz csapat ellen a magunk kezében tartani a meccset, viszont úgy éreztem, hogy ezt mi engedtük ki a kezünkből. A meglévő helyzetek gólokat hozhattak volna, azok megtarthatták volna az előnyünket, még ha akár kívülről is akarnak belenyúlni, akkor sem tudtak volna visszajönni az olaszok. Tényleg a saját kezünkben maradhatott volna ez a mai győzelem. Egy picit ilyen szempontból mérges is vagyok, mert egyszer-kétszer nem úgy járt a labda, ahogy megbeszéltük, nem is abban az iramban járt, kicsit dadogott, meg lassú volt megint.

Ennek ellenére azt gondolom, nagyon pozitív a mérlege ennek a meccsnek, mert a védelem fantasztikusan jó volt, nagyon megnehezítettük az olaszok dolgát. A helyzeteket kidolgoztuk, megvoltak, sőt azt mondom, hogy lehetett volna még két ötméteresünk - a játékvezető a végén elnézést is kért, hogy valószínűleg hibázott, amikor befújta azt az ötöst az olaszok oldalára, mert két méteren belül volt az eset. De ezekkel nem kell foglalkozni, a lényeg az, hogy játszottunk egy jó meccset korán reggel, abszolút koncentrált volt a csapat, és továbbra is jó az a vonal, amin vagyunk. A helyzeteket azért hosszú távon nem szabad elpuskázni.

- Ha már helyzetek: Manhercz Krisztián utalt arra, hogy most kevesebb volt az extra megoldás, a bravúr, de talán jobb volt a csapatjáték? Az Egyesült Államok elleni mérkőzés után beszéltünk arról, hogy jöttek a klasszisgólok, de talán ezek inkább egyéni megoldások voltak. Mi a helyzet a maival?

- Csapatként dolgoztuk ki a helyzeteket, voltak viszont egyénileg nem megoldott helyzetek, ahol tényleg egy-egy emberen múlott, hogy gólra váltja, vagy még harcosabban küzd esetleg a helyzetért. Csapatként jól működtünk, ezt mutatja a védekezés, de nekem a támadásrésze is tetszett. Nem kapkodtunk, a támadásokat szépen felépítettük, igazándiból csak ott van hiányérzetem, hogy az emberelőnyös helyzetekből többet kell kihasználni. Egyébként a tűz, az egymás felé forduló motiváció nagyon jó volt, ez azért biztató.

- Egy gondolat a negyeddöntőről?

- Nem leszünk sem elsők, sem másodikok, így valószínűleg a horvát vagy a spanyol csapat közül érkezik valaki. Ha ilyen védelem lesz, akkor nyugodtan várhatjuk bármelyik ellenfelünket. A spanyolokkal együtt készültünk, a magunk kárán is láttuk, hogy nagyon-nagyon jók, a horvátok pedig szépen lendülnek bele az olimpiába, a szerbek ellen nyertek. Nincs könnyű meccs, egyik mérkőzés sem könnyű, a negyeddöntő sem lesz az, de természetesen szeretnénk nyerni.

(Lejegyezte: Ötvös Csilla)


ALESSANDRO CAMPAGNA olasz szövetségi kapitány a FINA-nak:

- Pozitívnak értékelem a mérkőzést, jó edzés volt a kieséses meccsek előtt. Az ilyen mérkőzéseken az sem baj, ha alulmaradsz, a lényeg az, hogy nem szabad feladni. A játékra kell koncentrálni és komoly teljesítményt nyújtani az utolsó másodpercig. 

Ma szilárdak voltunk a védekezésben,de nem elég jók a támadásban. A végén nyerhettünk volna, de az utolsó emberelőnyünket elhibáztuk. Jól játszottunk, kár, hogy Bodegas lövései nem sikerültek.

Hogy miben kell javulni a negyeddöntőre?

Sok mindenben. A negyeddöntő egy pszichológiai csata. Játszhatsz rosszul, de nagyon jól is. Csodálatos mérkőzés lesz.


VARGA DÉNES csapatkapitány nyilatkozata az Indexen:

- Nagyon fizikális meccs volt, aki nem aludt sokat, annak nagyon fárasztó volt a korai időpont miatt is. Az elsődleges célunk az volt, hogy fegyelmezetten védekezzünk, mert a korábbi meccseinken volt ezzel kapcsolatban hiányérzetünk. Ezt maximálisan teljesítettük.

Értelemszerűen győzni mentünk be, nem számolgatunk, egyébként sem tudjuk, ki lesz az ellenfél. Aki számolgat, azzal majd a sport istene elszámol úgyis. Győzni jöttünk, nem jött össze, de azt is látni kell, hogy ha az utolsó helyzetet belövik, még ki is kapunk.

Így kívántuk időzíteni a dolgot, hogy egyre javuljunk. Úgy néz ki, ez jól megy, bízom benne, hogy a negyeddöntőben is tudjuk ezt prezentálni. Mindenkit tárt karokkal várunk, egy olimpiát csak azzal a hozzáállással lehet megnyerni, ha úgy állunk hozzá, hogy mindenkit le kell győzni.


Címlapfotó és galéria: Illyés Tibor/MTI


MANHERCZ KRISZTIÁN a közszolgálati médiának, Farkas Mártonnak:

- Krisztián, 5:5 lett a vége, egy percig sem voltunk hátrányban, és talán úgy lehetett érezni, hogy a mi akaratunk érvényesül ezen a mérkőzésen és talán ez a fontos. Te hogy láttad?

- Egy jó, kemény és brusztos mérkőzés volt azt gondolom. Öt kapott góllal lehet meccset nyerni, azért ez mindenképpen egy biztató építkezési alap. Elöl pontatlanabbak voltunk, azt gondolom, hogy sokat hibázztunk és sok pontatlan lövésünk is volt. De olyan volt amilyennek egy olasz-magyar rangadónak lennie kell. Elégedett vagyok összességben az eredménnyel, annak ellenére, hogy döntetlen lett, ahogy te is mondtad, egy perccel a vége előtt tudtak egalizálni, ez benne van sajnos.

- A lehetőségeink, helyzeteink azok megvoltak? Tehát számszerűleg jól álltunk elöl?

- Hiányoztak az extra gólok, amik a magyar válogatott játékában általában mindig benne vannak, de sok emberelőnyt kaptunk, ezeket meg is tudtuk játszani, jól működött az olasz védekezés, rengeteg blokkjuk volt, ami nem feltétlenül a támadás hibája, mondom ez egy biztató építkezési alap.

- Két nap múlva jön az öt év egyik legfontosabb mérkőzése. Jelen pillanatban nem tudjuk, hogy a spanyolokkal vagy a horvátokkal. Hogyan tekintesz a negyeddöntőre így 48 órával előtte?

- Öt éve készülünk erre a mérkőzésre. Tegnap még négy csapat között gondolkodhattunk, hogy kit kapunk. Mind a két csapat nagyon jó formában van, ezt mondanom sem kell. Az ötéves ciklust nézve a spanyolok már három világverseny-döntőt is játszottak. A horvátok pedig az ausztrálok kivételével megvertek itt mindenkit. Én bízom a csapatban, azt gondolom, hogy minden megvan bennünk ahhoz, hogy megnyerjük a soron következő mérkőzésünket.

(Lejegyezte: Zsigmond Orsi)


NAGY VIKTOR az MTI-nek:

- Kemény mérkőzést játszottunk az olaszokkal, a végeredmény azonban bosszantó.

A fő elhatározásunk az volt, hogy a védekezésben fejlődjünk, mert meccseket nyerni csak úgy lehet, ha a védelem stabil.

Úgy érzem, hogy ebben nagyot léptünk előre, ami ma bennünk volt, azt kiadtuk.

Várjuk a következő ellenfelet, és ha így védekezünk, de a támadást kicsit jobban összerakjuk és koncentráltak vagyunk a kapu előtt, akkor bárki jöhet, meg tudjuk verni.


Címlapfotó és galéria: Illyés Tibor/MTI


VÁMOS MÁRTON a vlv-nek:

- Döntetlen lett. Gratulálok! Gratulálok?

- A védekezéshez gratulálhatsz, az jól működött, összeállt. Az USA ellen kezdtük összerakni, most vittük tovább, egy polccal magasabbra helyeztük a védekezés szintjét. Ezt most már csak tartani kell, elöl pedig meg kell találni magunkat. Erre két napunk van. Hiszek abban, hogy ez megtörténik és bárki jön, akár a spanyol, akár a horvát, meg fogjuk őket verni. Mégpedig azért, mert jó csapat vagyunk, nagyon.

- Milyenek a körülmények, milyen a hangulatod, milyen a csapat hangulata?

- Nagyon jól érzem magam. Nagyon jó olimpia ez, még talán a rióinál is jobb. Meg van minden szervezve, mindenben magas a minőség, például az ételek alapanyagában is, ami fontos. A szálláshelyünk is kiváló, nagyon kedvesek az önkéntesek, mindig mosolyognak. Szóval ez egy jó olimpia, már csak eredményt kell elérni...

- Most, amikor beszélünk, még nem tudjuk, ki lesz a szerdai ellenfél, így nem kérdezhetlek a jellegzetességeiről...

- Vagy a horvát vagy a spanyol. Mind a két csapat jó, a négy közé jutásért már nem érkezhet gyenge csapat. Valamennyiünknek ez lesz az elmúlt öt év legfontosabb mérkőzése. Meg kell tudnunk ugrani ezt az akadályt, ha be akarjuk teljesíteni az álmainkat.


JANSIK SZILÁRD a vlv-nek:

- Pozitívan értékelem ezt a mérkőzést. Amit megbeszéltünk, hogy a védekezés álljon ösze, az nagyon összeállt, azt akartuk, hogy minél kevesebb gólt kapjunk, legfeljebb 5-6-ot. Az utóbbi időben azért elég sokat kaptunk, akár a görögök, akár Japán ellen. Örülök, hogy ez ma így sikerült. Rengeteg blokk volt, ha éppen nem volt, akkor jött Viktor. Elég jól működött a zónánk is, ugyanígy a hátrányos védekezés - sokat játszottunk emberhátrányban.

- A negyeddöntő...? Te személy szerint hogy gondolsz most rá, hogy készülsz?

- Úgy, hogy életem mérkőzése lesz, mint ahogy, azt gondolom, hogy mindenkinek. Bárki jön, mindkettőt ismeerjük, éppen a horvátokkal és a spanyolokkal edzőtáboroztunk együtt. Igaz, ez azt jelenti, hogy ők is jól ismernek minket.

Bízom abban, hogy jól felkészülünk és sikerül erre a mérközésre kihegyezni a csúcsformánkat. Remélem, hogy a védekezés hasonló lesz a maihoz.

- Köszönöm, jó munkát nektek és sikeres szerdai meccset!



A MOB-fotók galériája


Az utolsó forduló eredményei:


Augusztus 2., hétfő

Görögország-USA 14:5 (4:1, 2:2, 5:2, 3:0)
G.: Geniduniasz 5, Funtulisz 4, Argiropulosz 2, Szkumpakisz, Kolomvisz, Vlahopulosz, ill. Bowen 2, Obert, Stevenson, Irving

Szerbia-Montenegró 13:6 (6:1, 2:1, 3:2, 2:2) 
G.: F. Filipovics 3, Dedovics. D. Pijetlovics 2-2, Mandics, Lazics, Alekszics, Jaksics, Prlainovics, S. Mitrovics, ill. Ivovics 3, Matkovics 2, Ukropina

Spanyolország-Horvátország 8:4 (2:1, 1:0, 4:2, 1:1) - az egyik játékvezető Kun György volt
G.: Granados 2, Munarriz, Sanahuja, Famera, Tahull, Mallarach, Bustos Sanchez, ill. Bukics 2, Macan, L. Fatovics

Japán-Dél-Afrika 24:9 (5:4, 7:4, 6:1, 6:0) - az egyik FINA-delegátus Molnár Tamás volt
G.: Adacsi, Arai 4-4, Simizu, Inaba, Okawa, Araki 3-3, Siga, Takata 2-2, ill. Neill 4, Badenhorst 2, Card, Stone, Stewart 

Ausztrália-Kazahsztán 15:7 (4:1, 3:0, 5:2, 3:4)
G.: Howden 5, B. Edwards 3, Campbell, Younger 2-2, L. Edwards, Ford, Putt, ill. Sakenov, Ukumanov 2-2, Smider, Ruday, Svedov

Mindkét csoportból az első négy helyezett jut tovább, a folytatásban az első a másik csoport negyedikjével, a második a harmadikkal játszik és így tovább. Ez már egyenes kieséses meccs lesz, a legjobb négy közé jutásért jutásért zajlik. Ezt követi a két elődöntő, majd a bronzmeccs és a finálé.

Az A csoport végeredménye:

1. Görögország 9,
2. Olaszország 8,
3. Magyarország 7,
4. USA 4,

5. Japán 2,
6. Dél-Afrika 0 pont

A B csoport végeredménye:

1. Spanyolország 10,
2. Horvátország 6,
3. Szerbia 6,
4. Montenegró 4,

5. Ausztrália 4,
6. Kazahsztán 0 pont

Augusztus 4., szerda, negyeddöntők

07.00 USA (A4)-Spanyolország (B1) (M34)
08.30 Görögország (A1)-Montenegró (B4) (M31)
11.20 Olaszország (A2)-Szerbia (B3) (M32)
12.50 MAGYARORSZÁG (A3)-Horvátország (B2) (M33)

Augusztus 6., péntek, elődöntők

07.00 M31 vesztese-M33 vesztese (M35)
08.30 M31 győztese-M33 győztese (M37)
11.20 M32 vesztese-M34 vesztese (M36)
12.50 M32 győztese-M34 győztese (M38)

Augusztus 8., vasárnap

02.30 M35 vesztese-M36 vesztese (a 7. helyért)
04.00 M35 győztese-M36 győztese (az 5. helyért)
06.40 M37 vesztese-M38 vesztese (bronzmérkőzés)
09.30 37 győztese-38 győztese (döntő)

A VLV OLIMPIAI ALOLDALA FOLYAMATOSA FRISSÜLŐ EREDMÉNYEKKEL


A vlv eddigi tudósításai a tokiói olimpia férfi tornájáról:

Magyarország-Olaszország - élő közvetítés

Vasárnapi beszélgetésünk Märcz Tamással

USA-Magyarország 8:11

USA-Magyarország - élő közvetítés

Mely klubok adják a legtöbb játékost a tokiói tornán?

Magyarország-Dél-Afrika 23:1

Magyarország-Dél-Afrika - élő közvetítés

Dumi kimarad - Mi várható Dél-Afrika ellen?

Japán-Magyarország 11:16

Japán-Magyarország - élő közvetítés

Märcz Tamás a vlv-nek: Nincs ok letargiára, nehéz lesz a japán meccs, de hozni kell!

Tokiói rajt: Magyarország-Görögország 9:10

Magyarország-Görögország - élő közvetítés

Akkor hát, vasárnap hajnalban kezdünk!

Közvetítések az olimpiáról

Ojamai helyzetkép - Märcz Tamás a csapat életéről

Brit bukmékerek szerint még mindig Magyarország a legesélyesebb!

Ábrándozás helyett vágyakozás - olimpia előtti összegző interjú Märcz Tamással

Köpni kell Tokióban - érdekességek a Covid-protokollról

Märcz Tamás a vlv-nek az utazásról, az első japán élményekről

Tokió 2021 - olimpia