FACEBOOK

Covid-körkép: sok helyen tesztelik a játékosokat, a miskolci vezető, Bachner András vére már ellenanyagot termel!

Covid-körkép: sok helyen tesztelik a játékosokat, a miskolci vezető, Bachner András vére már ellenanyagot termel!
hozzászólás, 2020.08.14.

Az idő múltával immár 15 OB1-es csapat érintett valamilyen módon a Covid-vírus okozta válságban. A szövetség - dr. Merkely Béla segítségével - maga is segítséget nyújt a tesztelésekhez. Miskolcon kiderült, hogy Bachner András szakmai vezető átesett a vírusfertőzésen, vérplazmájában ellenanyag termelődik.


A vlv úgy értesült, hogy az MVLSZ-elnökség rendkívüli ülése után a szövetség vezetői hivatalosan felvették a kapcsolatot az MVLSZ stratégiai partnerével, a Semmelweis Egyetemmel és kaptak egy elérhetőséget, amelyen keresztül a klubok felvehetik a kapcsolatot az illetékesekkel, hogy szakszerű és hiteles eredményt produkáló vizsgálatokat kezdeményezhessenek.

Emlékezetes, hogy az első pozitív teszteredményeket négy FTC-játékosnál mutatták ki, emiatt kellett félbeszakítani a Magyar Kupa versenysorozatát. A FRADI HIVATALOS KÖZLEMÉNYE. 

​A klub kezdeményezésére ezután ismételten mintát vettek azoktól a zöld-fehér játékosoktól és vezetőktől, akiket a korábbi vizsgálat egészségesnek talált. A PCR-teszt eredményének megérkezése után a klub közleményben tudatta, hogy valamennyi vizsgált személy SARS-CoV-2 PCR mintája negatív lett. Az FTC továbbra is folyamatos kapcsolatban van az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal, melynek ajánlásait, előírásait figyelembe véve jár el.

Az FTC-MVM Sportközpontban az edzések és foglakozások minden sportágban továbbra is az egészségügyi előírások maximális betartása mellett zajlanak - szól az FTC közleménye.

Nem tér ki a dokumentum a megfertőződött négy játékos helyzetére, ők nyilván az ilyenkor szokásos eljárás alá esnek, tehát hatósági karanténben kell tartózkodniuk.

Közben több klub hasonló intézkedésről adott hírt. Elsőként a BVSC jelentette, még csütörtökön, hogy teszteltette játékosait és mindenki negatív mintát produkált. A vizsgálatot azért is szükségesnek tartották, mert a BVSC-sek a Fradival játszottak a Magyar Kupa harmadik körében. A vlv úgy értesült, hogy a teszt eredményét vérmintából állapították meg. Kedden este tette közzé a klub a következő tájékoztatást: a második teszt eredménye is mindenkinél negatív lett. Később a létesítmény bűféjének dolgozói pozitív tesztet produkáltak, így a klub teljes területén újra vizsgálatokat tartottek és persze fertőtlenítettek. A pólósoknál néhányan tüneteket produkáltak, így a klub meccshalasztást kért.

A PVSK-Füszért csapata szerdán késő este érkezett haza a budapesti Magyar Kupa-tornáról és a Pécsi Tudományegyetem segítségének köszönhetően még akkor, rögtön teszteltek minden játékost, stábtagot és szakvezetőt. (Az eredményig az érintettek nem mozdultak ki otthonukból.) A klub facebook-oldalán tette közzé: minden minta negatív lett. A sikeres első PCR-tesztelés után a második alkalmával sem találtak fertőzöttet a pécsi csapatban. Aztán szeptember 10-én arról adott hírt a klub, hogy egyik játékosa pozitív Covid-tesztet produkált.  A pécsiek lejátszották mérkőzésüket az OB1 alapszakaszának harmadik fordulójában (16:5- re legyőzték a Debrecent, a gólok megtekinthetők tudósításunkban). Ezután Török Viktor vezetőedző két nap pihenőt adott a játékosoknak, majd a keddi edzés előtt a csapat egyik tagja jelezte: nem érzi jól magát, ezért kihagyná a tréninget. 

"Vízilabdázónk a szabályoknak megfelelően telefonon felkereste háziorvosát, aki a tüneteken hallatán koronavírus-tesztet kért, amely pár perccel ezelőtt igazolta, hogy pólósunk sajnos elkapta a vírust.

A pozitív eset a felnőttcsapat további felkeszülését nem befolyásolja, továbbra is együttműködünk a hatóságokkal és a kötelező higiéniai szabályokat betartva egymás, a többi sportoló, a Hullámfürdő munkatársai és vendégei biztonságát szem előtt tartva folytatjuk a munkát.

A PSN Zrt. utánpótlás-csapatainak életére és a Hullámfürdő dolgozóira, vendégeire nincs hatással a pozitív eset." - szól a klub közleménye.

Az egri klub is tudatta, hogy a teljes csapat és stáb PCR-tesztelésen vett részt, amelynek eredményét közzéteszik majd. Addig is felfüggesztették a férfi keret közös munkáját. Az egerhirek.hu oldalon jelent meg a hír, hogy az egyik fiatal játékos tesztje pozitív lett.

A klub hivatalos közleményt hozott nyilvánosságra:


Mint arról már hírt adtunk, a férfi csapatunk teljes kerete, valamint a stábtagok részt vettek a Semmelweis Egyetemen az úgynevezett PCR koronavírus teszten. Ez az egyetlen hivatalosan elismert vírusteszt.  Erre azért volt szükség, mert az elmúlt  szombaton a férfi csapatunk is megmérkőzött a BENU Magyar Kupa kapcsán azzal az FTC-Telekommal, amelyiknek négy játékosa azóta pozitív koronavírus tesztet produkált.

A nem hivatalos, előzetes tájékoztatás alapján egy játékosunk kivételével, beleértve a stábtagokat is a tesztek eredménye negatív lett. Az érintett játékos esetében a Nemzeti Népegészségügyi Központ elindította a megfelelő eljárást. A játékosok vasárnap egy újabb PCR teszten vesznek részt, szintén az egyetemen. Ennek eredménye, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ útmutatásai alapján járunk el. Addig mindenféle közös érintkezés, edzés, konditermi, szárazföldi munka fel van függesztve. Természetesen minden további intézkedésről tájékoztatást adunk.


Az egriek második tesztje mindenkinél negatív eredményt hozott azok közül, akik első alkalommal is ugyanilyen mintát produkáltak.

Az OB1-es kaposvári csapat edzései egyelőre szintén szünetelnek. Amikor Budapestről hazatértek és értesültek a "hivatalos hírekről", megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket. A csapat tagjai hétfőn estek át tesztelésen, vérvizsgálattal derítették ki, hogy van-e a vírus által érintett közöttük. Az eredmény: mindenki negatív, s kiderült, hogy egyikük korábban már átesett a fertőzésen, vérplazmája ellenanyagot tartalmaz. Később az egyik játékos tesztje pozitív lett. A klub közleménye.

Az UVSE vasárnap délben tette közzé tájékoztatását, miszerint a pénteken elvégzett tesztvizsgálatok három esetben pozitív eredményt mutattak. A Semmelweis Egyetem klinikáján szerdán, 19-én végezték el a második vizsgálatot. Az erre az időszakra esedékes edzéseket és edzőtábort lemondták, és a karanténban megszokott szárazföldi edzéseket végezték a játékosok. Az UVSE pénteken tette közzé, hogy az összes, korábban negatív eredményt produkáló sportember eredménye ismét negatív lett.

A KSI felnőtt vízilabda-csapata (27 játékos 6 fős szakmai stáb ) SARS2-CoV-2 vírus első PCR tesztje negatív eredményt hozott. A B-próba mitáit is levették, fertőzöttségről senki nem kapott értesítést, így a karanténidőszak elteltével a csapat augusztus 24-én, hétfőn megkezdte az edzéseket. Később újabb teszteléseket végeztek, ennek során az egyik serdülő játékos mintája pozitívnak bizonyult, ezért a KSI meccshalasztást kért.

Az OSC-nél karantén után a szövetségi kapcsolat alapján végeztették el a játékosok és a stáb PCR-vizsgálatát. Az eredmény mindenkinél negatív volt. Augusztus 29-én, szombaton, nem sokkal 17 óra előtt jelentették be, hogy a bajnoki nyitó fordulóra tervezett OSC-Szeged mérkőzést is elhalasztják. Mint kiderült, a vizsgálatok "második fordulója" aztán 10 embernél pozitív eredményt hozott. AZ OSC KÖZLEMÉNYE.

Az újbudai csapat kénytelen volt visszalépni a Magyar Kupa négyes döntőjéről és a klub közleményéből az is kiderölt, hogy több játékosnak komoly tünetei vannak, egyikük kétoldali tüdőembóliával ápolják kórházban, egy másik pedig tüdőgyulladásból lábadozik.

A vlv-nek Varga Dániel nyilatkozott azt megelőzően, hogy az OSC október 7-én, az OB1-es alapszakasz 8. fordulójában bemutatkozik a bajnokságban.

A vlv interjút készített a Covid-vírus által lesúlyosabban érintett két játékossal:

VLV-INTERJÚ BURIÁN GERGELLYEL

VLV-INTERJÚ TÓTH KRISTÓFFAL

A szentesiek augusztus 18-i közleménye:


Mindent koronavírus-tesztünk negatív

A Metalcom Szentes felnőtt férfi vízilabdacsapata a 2020–2021-es BENU Magyar Kupa küzdelmei után kétszer vett részt a Semmelweis Egyetemen PCR koronavírus-teszten.

A teljes férficsapat és edzők, összesen 18 fő. A csapat 36 negatív tesztet produkált 2020.08.14-én és 2020.08.17.-én. Ezen eredményektől függetlenül, a Csongrád-Csanád megyei lakosokat a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatala járványügyi megfigyelés alá helyezte, karanténba zárta 2020.08.26.-ig lakóhely elhagyási tilalommal. Azzal az indoklással, hogy 2020.08.12.-én az UVSE csapata ellen játszott a Metalcom Szentes, és az UVSE-ben szerepelt olyan személy, aki pozitív koronavírus-tesztet produkált.

Ez a rendelkezés 15 főt érint. A 3 Pest megyei lakóhellyel rendelkező játékosunkat az ottani hatóságok nem helyezték járványügyi megfigyelés alá, ugyanezen indoklás alapján, mivel nem zárt térben nem volt 15 percnél hosszabb a kontakt.

Természetesen bennünk is felmerül a kérdés, hogy egy jogszabályt, hogyan lehet többféleképpen értelmezni, az ország más-más pontjában, de ezt önökre bízzuk.

Ezeknek a következményeként a 2020.08.29-re kiírt felnőtt bajnoki rajton nem tud csapatunk részt venni, illetve mivel több ifjúsági korú játékosunk és edzőjük is karanténba került, az utánpótlás kvalifikáción sem tud a Szentesi Vízilabda Klub részt venni, reméljük, a Magyar Vízilabda-szövetség hozzájárul a mérkőzések halasztásához.


A Debrecen csapatánál is megtörtént az első PCR-es mintavétel, A 19 fős keret és a szakmai stáb közül egy játékos produkált pozitív eredményt, a többi teszt negatív lett. Az érintett sportoló azóta is házi karanténban tartózkodik, a keret többi tagja pedig a következő tesztelésig otthon maradt. A második tesztelés eredménye mindenkinél negatív lett, akiket vizsgáltak, négy embert később tesztelnek. 

A szegedieknél húsz emberen végezték el a legbiztonságosabb PCR-tesztet, az eredmény: mindenki negatív. A második teszt során egy játékos pozitív tesztet produkált, ő karanténba került, a többi játékos és a státagok eredménye negatív. A klub közleménye.

November 2-án újabb tesztelés történt és nyolc vizsgálati minta pozitív lett. A KLUB KÖZLEMÉNYE.

Közleményt adott ki szeptember 10-én, csütörtökön a Kaposvári Vízilabda Klub is. Mint megírtuk, a kaposváriak szeptember 7-én, hétfőn jelentették be, hogy egyik játékosuk Covid-tesztje pozitív lett. A csapat az elmúlt hétvégén az OSC vendége lett volna, ez a meccs a fővárosiak Covid-érintettsége miatt halasztódik, a hétfői kaposvári bejelentés után viszont biztossá vált, hogy a péntekre tervezett Kaposvár-FTC meccs sem lesz megtartható, noha a zöld-fehérek már "játékképesek". A kaposvári klub csütörtökön arról adott tájékoztatást, hogy a hatóságokkal történt egyeztetést követően a felnőtt csapat teljes állománya önkéntes karanténba vonult a hét elején. Minden játékost teszteltek, aminek során kiderült: újabb három játékos fertőződött meg. Az edzések tehát leálltak és az első vizsgálatot negatív eredménnyel teljesítők is csak a második, hasonló "próbatétel" után folytathatják a munkát.

"A pozitív esetek az utánpótlás-csapatok munkáját nem befolyásolják, a fiatalok teljes erőbedobással készülnek a hétvégi bajnoki folytatásra." - szól a klub közleménye.

A KAPOSVÁRI KLUB ELNÖKÉNEK SZEPTEMBER 11-I KÖZLEMÉNYE

A Vasas és a Szolnok szabadságolta játékosait és ezt követően várhatóan a szövetség által szervezett tesztelés lehetőségét veszik igénybe - szólt a korábbi hír.

A Vasas augusztus 31-i közleménye.

Több mérkőzés lejátszása után a piros-kékeket november első napjaiban ismét elérte a koronavírus-járvány, meccshalasztást kért a klub: KÖZLEMÉNY.

A szolnokiak augusztus 26-án, szerdán estek át az első tesztelésen és az egyik játékos mintája pozitív lett. A kötelező 24 órás várakozás után újabb tesztelés történt, ennek eredménye szombat délutánra várható. A Kaposvár elleni bajnokit elhalasztották. Bár a Covid-ügyek kezelésének állami protokollja szeptember 1-jén megváltozik, s jelenleg még nem tudni, hogy ilyen esetben milyen lesz az eljárási rend, az valószínűnek tűnik, hogy a szolnokiak az első négy bajnoki meccsüket nem tudják a kiírás szerint lejátaszani. A második vizsglat során újabb egy vízilabdázó mintája bizonyult pozitívnak.

A miskolciak az első PCR-tesztelést megismételték, közben mindenki szigorúan karanténban volt, aki szállón lakik, annak az ajtaja elé tették le az ételt. Mind az első mind a második teszt valamennyi sportembernél negatív eredményt hozott. A klub a szeptember 12-re kiírt Miskolc-Eger bajnoki elhalasztását kérte, mert négy játékos esetében - bár pozitív teszteredmény még nincs - indokoltnak ítélték elővigyázatossági intézkedések megtételét.

Bachner András szakmai igazgató a vlv-nek elmondta, hogy a csapat stábtagjainak, vezetőinek gyorstesztet csináltattak, s ez különleges eredményt hozott. Azon túl, hogy szerencsére minden érintett negatív eredményt produkált, róla magáról kiderült, hogy már átesett a fertőzésen, s kigyógyult belőle. Sőt! A vizsgálat megállapította, hogy a vére ellenanyagot termel a vírussal szemben. A sportvezető - aki egyébként már két szívműtéten esett át, - emlékszik arra, hogy jó fél évvel ezelőtt nagyon komolyan beteg lett, fájt a feje, taknyos volt, köhögött, az ízületei borzasztóan fájtak, nem tudott az ágyból sem kikelni. Gyógyszerek mellett sok folyadékot vett magához, s mintegy két hét után gyógyult meg.

Szeptember 21-én a helyi sajtóban megjelentekre hivatkozva az MTI adta hírül, hogy a teljes miskolci keret karanténba vonult, így a bajnoki alapszakasz 5. fordulójára kiírt Miskolc-FTC mérkőzést el kell halasztani. Több mint két hét elteltével még mindig öt játékos tesztje volt pozitív, október 8-i remények szerint talán a hónap végén megkezdheti a csapat al elmaradt mérkőzések pótlását. 

A Budapesti Honvéd Sportegyesület még a bajnoki start előtt azt tette közzé, hogy a BHSE vezetése elvégeztette a szükséges teszteket: férfi csapat tagjainak és a teljes stábnak negatív lett az eredménye, mindenki egészséges, így egy rövid pihenő után – a higiéniai előírások mellett – a csapat folytatja a felkészülést a hamarosan kezdődő bajnoki sorozatra.

Szivós Márton vezetőedző akkor elmondta, hogy a kialakult helyzettől függetlenül is adott volna pihenőt a fiúknak, hiszen hosszú munka áll mögöttük, a nyáron alig volt megállás, és úgy érezte, játékosai meg is érdemlik a pihenőt. "Maximálisan elégedett vagyok azzal, ahol ez a megújult csapat most tart. Tudom, hogy van még bennünk bőven fejlődési lehetőség akár csapatként, akár egyénileg, ugyanakkor önbizalmat kell adjon az, ahogyan mérkőzésről mérkőzésre előre léptünk. Tetszik a játékosaim hozzáállása, és bízom benne, hogy a pihenőt követően ott folytatjuk majd, ahol most abbahagytuk” - mondta Szivós Márton.

Az OB1 5. fordulója után a Honvéd is belépett azon csapatok sorába, amelyek valamilyen módon érintettek a koronavírusjárvány által. A klub nem adott ki közleményt, de az MVLSZ főtitkára a Magyar Kupa négyes döntője előtt (amikor az OSC a Covid-érintettség miatt visszaépett), a vlv-nek azt nyilatkozta, hogy a beugrás lehetőségét először a piros-fehéreknek ajánlották fel, de mint mondta: "A klub szakvezetésétől azt a tájékozatást kaptuk, hogy a játékosaik körül jelenleg sok a bizonytalanság, napok óta nem tudtak edzeni, így a felkínált lehetőséggel nem éltek."

A csapat 6. fordulóbeli bajnokija elmaradt, de az még hivatalosan a Vasas kérésére történt, hiszen a piros-kékek nagy energiával készültek a Magyar Kupa négyes döntőjére, a következő forduló előtt viszont a pécsiek tájékoztatásából derül ki, hogy a 7. fordulóbeli Pécs-Honvéd meccset a Honvéd kezdeményezésére rendezik meg később. Ezt követően a Honvéd 7., 8. 9. és 10 fordulóbeli bajnoki meccsét mind halasztani kellett.

VLV-INTERJÚ SZIVÓS MÁRTONNAL AZ AKTUÁLIS HELYZETRÓL OKTÓBER 21-ÉN

Ezzel egyértelművé vált, hogy a 16 OB1-es csapat között már csak egyetlen van, amelyet mind ez idáig semmilyen formában nem érintett a vírushelyzet. A vlv kifejezett érdeklődésére a klub vezetése már korábban megerősítette ezt, ugyanakkor a TVSE közleményt juttatott el a sajtóhoz a náluk alkalmazott biztonsági óvintézkedésekről (amelyek fő oka az, hogy a játék Tatabányán a szabad levegőről sátor alá kerül és ez egészen más helyzetet teremt vírusügyben...):

A Tatabánya teljes kerete átesett az első PCR-tesztelésen - az MVLSZ által megadott kontaktot vették igénybe. Az eredmény is megvan, minden minta negatív. Augusztus 21-én, pénteken jelezte a klub vezetése a vlv-nek, hogy a második teszt is mindenkénél negatív eredményt hozott.

A 6. bajnoki forduló után a csapat vezetése a vlv kérdésére megerősítette, hogy náluk még mindig nincs semmilyen érintettség. Mive azonban a meccseket a szabad levegőről sátor alá viszik biztonsági intézkedéseket tesznek. Ezek sorában a legfontosabb, hogy a meccseken nem lehetnek nézők.

A 10. forduló után a vlv ismét érdeklődött a klub vezetésénél. A helyzet nem változott, Tatabányán továbbra is mindenki egészséges - leszámítva a szokásos sportsérüléseket.

A kluboknál folyó intézkedéseket természetesen továbbra is figyelemmel kísérjük.

Az MVLSZ elnöksége augusztus 19-i ülésén foglalkozott a Covid-helyzettel és az a döntés született, hogy a versenyek folytatódnak.