FACEBOOK

Rendkívüli MVLSZ-elnökségi ülés - Új február 26-i állásfoglalást tettek közzé!

Rendkívüli MVLSZ-elnökségi ülés - Új február 26-i állásfoglalást tettek közzé!
hozzászólás, 2019.05.21.

Nem sokkal a bajnoki pontvadászat vége előtt az MVLSZ tisztázta, hogy miként kell értelmezni a kiesés és feljutás eddig "sajnálatos módon nem egyértelmű" szabályozását. A most közzétett értelmezés alapján a KSI mindenképpen kiesett az OB1-ből, a Vasasnak pedig osztályozót kell játszania.


Kedden rendkívüli elnökségi ülést tartottak az MVLSZ székházában. Az ülés tényéről nem jelent meg semmilyen információ, így természetesen arról sem, hogy a fórumon milyen döntések születtek. Az alapszabály szerint ez is nyilvános tanácskozás kellett, hogy legyen, s noha a vlv korábban a szövetség főtitkáránál bejelentkezett az esetleges rendkívüli elnökségi ülésre, valamint a rendes ülésekre, azt a választ kaptuk (május 15-én), hogy az elnökség a közeljövőben rendkívüli ülést nem fog tartani. (A május 16-i ülésről így sikerült tudósítanunk.)

A szövetség vezetői már nem válaszolnak a vlv írásban elküldött kérdéseire, a telefont nem veszik fel, visszahívásra sem számíthatunk. Így kérdéseket a rendkívüli ülésről nem tudtunk feltenni. Nincs információnk arról, hogyan oldja meg az MVLSZ a május 31-i közgyűlés szabálytalan összehívásával előállt problémát és arról sem, hogy milyen fontos döntések születtek még a keddi tanácskozáson.

Mindenesetre a szövetség honlapjára kedden 19.15-kor kikerült az alábbi (kiadói forrás, aláírás nélküli) Elnökségi állásfoglalás című közlemény:


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            2019. május 21. 19:15

A 2018-19–es OB I. és OB I/B Versenykiírások - sajnálatos módon - nem egyértelmű szabályozása miatt, az MVLSZ Elnöksége szükségességét érezte annak, hogy a Versenykiírások értelmezését segítve az alábbi állásfoglalást hozza a 2019/2020. évi E.ON Férfi OB I. Osztályú Országos Bajnokságba való feljutás és kiesés kérdésében a 2019. évi február hónap 26. napján megtartott ülésén. 


ÁLLÁSFOGLALÁS 


A 2019/2020. évi E.ON Férfi OB I. Osztályú Országos Bajnokságban való részvételre az a sportszervezet jogosult, amely a bajnokságban úgy végez az első helyen, hogy nem esik az OB I/B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdése hatálya alá. 


Amennyiben a 2018/2019. évi OB I/B-s bajnokság első helyen végzett sportszervezet az OB I/B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdése hatálya alá esik, abban az esetben ezen sportszervezet után a legjobb helyezést elért azon sportszervezet jut fel a 2019/2020. évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokságba, amely sportszervezet nem esik az OB I/B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdés hatálya alá. Ebben az esetben a feljutásra jogosult csapat osztályozó nélkül jut fel az OB I.-es bajnokságba és az OB I. bajnokság 16. helyezettje kiesik. 


Az a sportszervezet, amely a bajnokságban úgy végez a második helyen, hogy nem esik a 3.2.3 pont (5) bekezdés hatálya alá, és a bajnokságot feljutásra jogosult csapat nyeri meg, két győzelemig tartó osztályozót játszik a 2018/2019. évi E.ON Férfi OB I. Osztályú Országos Bajnokság 15. helyen végzett csapatával. Ezt követően értelemszerűen a 3.2.3. pont (3) és (4) bekezdése az irányadó. 


Amennyiben a második helyen végzett sportszervezet az OB I/ B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdés hatálya alá esik, abban az esetben a következő második legjobb helyezést elért azon sportszervezet játszik két győzelemig tartó osztályozót a 2018/2019. évi E. ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokság 15. helyen végzett csapatával, amely sportszervezet nem esik az OB I/ B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdés hatálya alá. 


Az MVLSZ Elnöksége es Vezetősége a fenti állásfoglaláson túl sem írásban, sem szóban nem kíván a jövőben a témával kapcsolatos nyilatkozatot tenni. 


Kérjük ezen állásfoglalás szíves tudomásulvételét és együttes használatát a hatályos Versenykiírással, mind a sportszervezetek, mind a média képviselői részéről.


Érdekesség, hogy ugyanebben a témakörben, ugyanarról a február 26-i elnökségi ülésről a szövetség május 9-én már közzétett egy állásfoglalást, amely kedden este eltűnt a honlapjukról. Az alábbi screenshotot még akkor készítettük, amikor fent volt. (E dokumentum alapján bombáztuk újra és újra kérdésekkel a szövetség vezetői, jelezve, hogy a kiesés és a feljutás kérdéseit speciális, várhatóan éppen bekövetkező esetekben ez a dokumentum nem tisztázza.)


Az OB1-es bajnokság alsó részén a versengés már befejeződött, a Vasas lett a 15., a KSI a 16. Előbbinek osztályozót kell játszania az OB1B második helyezettjével, a KSI kiesett és jövőre a másodosztályban szerepelhet.

Az egész probléma lényege az, hogy a másodosztályban szép számmal vannak olyan klubok, amelyeknek már van OB1-es csapata. Ezek a versenykiírás szerint nem indulhatnak az első osztályban, akkor sem, ha ereményeikkel, helyezésükkel kivívják ezt a jogot. A kérdés az volt, hogy ha ilyen csapat nyeri a másodosztályú bajnokságot, mondjuk a BVSC, amelynek jelenleg erre esélye van, akkor a feljutási jog átszáll-e a következő, erre "jogszerűen alkalmas" csapatra vagy elvész - és ugyanez a kérdés vonatkozik az osztályozós helyezésre.

A KAPUT KIEMELTÉK

Közhasznú civilszervezet irányítóitól merőben szokatlan mondat szerepel az MVLSZ elnökségének(?) kedd esti közleményében:

"Az MVLSZ Elnöksége es Vezetősége a fenti állásfoglaláson túl sem írásban, sem szóban nem kíván a jövőben a témával kapcsolatos nyilatkozatot tenni." 

Nincs itt semmi látnivaló, a helyzetet (amelyről korábban is megmondtuk, hogy nem rendezetlen) rendeztük. 

Ne tessék érdeklődni, nem érünk rá beszélni, levelezni. Sok a dolgunk. Ja, és mostanában ne tessék bemenni a szövetségbe... a kaput kiemelték... most átalakítják... nincs kapu... nem lehet bemenni... majd egy-két év múlva...

(A Karinthy Frigyes "Tanár úr kérem/Magyarázom a bizonyítványom" művével kapcsolatos bármilyen hasonlóság kizárólag a véletlen műve - a szerk.)

A korábbi gyakorlat (amit bemutattunk) az volt, hogy a feljutási jog csak az első helyezettet illette meg, ha az nem élhetett ezzel a versenykiírás korlátozó pontja miatt, akkor az OB1 15. helyezettje fellélegezhetett, osztályozó nélkül bent maradt, a 16 helyezett pedig osztályozót játszhatott az első, feljutásra jogot szerzett másodosztályú csapattal.

Ez az "értelmezés" módosult most, ezzel a bajnokságok befejezése előtt néhány nappal közzétett (februári....) elnökségi állásfoglalással.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a KSI mindenképpen kiesett, a Vasasnak pedig osztályozót kell majd játszania az OB1B azon csapatával, amely a feljutó mögötti helyen végez, s a versenykiírás nem zárja ki OB1-es indulását.

Az OB1B-s bajnokság az utolsó forduló előtt áll, de az élmezőny két csapatának van egy egyás elleni elmaradt meccse is.

Az állás jelenleg:

1.  BVSC 31,
2. Szeged 31,
3. Kanizsa 27 pont

A BVSC nem indulhat az OB1-ben.

Ha a BVSC és a Szeged egyenlő pontszámmal végez, akkor a BVSC pozíciója jobb, mert mindkét, egymás elleni mérkőzésüket megnyerte.

Az érintett csapatok hátralévő mérkőzései:

Május 23., csütörtök

BVSC-Kanizsa

Május 24., péntek

Ybl-Szeged

Május 25., szombat

Kanizsa-BVSC


A fentiekből is kiderül, hogy a kedden este nyilvánosságra hozott (februári...) "Állásfoglalás" a KSI-t érinti a legsúlyosabban. Horváth János vezetőedző még az utolsó OB1-es meccsüket követő sajtótájékoztatón is úgy nyilatkozott: bízik a BVSC OB1B-s sikerében és abban, hogy csapata osztályozót játszhat.

A KSI szerdán horvátországi edzőtáborozásra utazott, amelynek programját annak figyelembe vételével alakították ki, hogy mikor kell osztályozót játszaniuk a bent maradásért...

HORVÁTH JÁNOS (KSI) vezetőedző a vlv-nek:

- Hivatalos értesítést még nem kaptunk arról, hogy megváltoztatták annak a versenykiírásnak az értelmezését, amelynek alapján tavaly ősszel elindultunk a bajnokságban. Egyébként úgy tudom, hogy az elnökség ülésén annak idején nem szavaztak erről az Állásfoglalásról, a bajnokság pedig jelenleg még sem az OB1-ben, sem az OB1B-ben nem fejeződött be, így érdemben egyelőre nincs értelme foglalkozni az esetleges jogorvoslati lehetőségekkel.


ELŐZMÉNYEK:

Kiesés, feljutás - OB1-es és OB1B-s izgalmak

OB1B-ből az OB1-be? - Balázs László (Nagykanizsa) és Molnár Tamás (Szeged) a vlv-nek


Kovács Zoltán főtitkár és Vári Attila elnök a vlv-nek (2019.05.09.):

 

Állásfoglalást az állásfoglalásról! - Ki juthat fel az OB1-be?

Visszaszámlálás - a vlv nyílt levele a szövetség vezetőinek

Az MVLSZ elnökségének ülése - a vlv kiküldött tudósítója jelenti