FACEBOOK

OB1B-ből az OB1-be? - Balázs László (Nagykanizsa) és Molnár Tamás (Szeged) a vlv-nek

OB1B-ből az OB1-be? - Balázs László (Nagykanizsa) és Molnár Tamás (Szeged) a vlv-nek
hozzászólás, 2019.05.08.

A másodosztály mindkét, feljutásra esélyes csapata vállalná az OB1-et. A két elnököt kérdeztük klubja helyzetéről, várakozásairól, terveiről. vlv-interjúk:


Kedden megmutattuk a másodosztály helyzetét a véghajrá előtt és megígértük, hogy a feljutásért harcban álló két csapat körülményeit részletesebben is olvasóink elé tárjuk. Íme:

BALÁZS LÁSZLÓ elnök (Kanizsa Vízilabda Sportegyesület) a vlv-nek:

- Négy mérkőzésünk van hátra. Jelenleg négy ponttal állunk a Szeged előtt, tehát úgy számolunk, hogy nekünk a négy meccsből hármat hozni kell ahhoz, hogy az első helyen végezzünk. Úgy gondolom, hogy a bajnokság végkimenetele csak rajtunk múlik.

- Nagy ugrás az OB1 minden szempontból. Ez volt a kitűzött cél?

- Igen. Most már két éve erre készülünk, tavaly osztályozót játszottunk, a mostani bajnokság előtt pedig kifejezetten célul tűztük ki a feljutást. Tudom, hogy a következő kérdés az lenne, hogy az első osztályban indulás feltételei biztosítottak-e... Erre még nem tudok százszázalékos bizonyossággal válaszolni. Sajnos az uszodánk OB1-es mérkőzés rendezésére nem igazán alkalmas. Úgy készültünk, hogy az előzetes várakozással szemben 2019 december végéig átadják Nagykanizsa új uszodáját. Ez sajnos nem valósul meg, az átadás tervezett időpontja 2021, akkor, úgy gondolom, az infrastrukturális feltételek teljes mértékben adottak lesznek. Az MVLSZ-hez beadtunk egy kérelmet, hogy ideiglenesen, az új uszoda elkészültéig engedélyezzék számunkra a jelenlegi létesítmény használatát. Ez ügyben még nem született döntés, gondolom, a szövetség megvárja, hogy egyáltalán aktuális lesz-e a kérdés.

Ha megnyerjük a bajnokságot és egyenes ágon feljutunk, nagy feladat lesz a következő, immár OB1-es szezonra való nevezésig tartó, nagyjából két hónapban az anyagi feltételek teljes megteremtése. A város, az országgyűlési képviselőnk támogatja az elképzelésünket, sőt, el is várják a feljutást, az anyagiakat illetően pedig még további tárgyalásokra lesz szükség.

- Anélkül, hogy konkrét számot kérdeznék, az OB1B-s szerepléshez képest az első osztály nagyságrendileg mennyivel jelent nagyobb terhet?

- Körülbelül a duplájára lesz szükség.

- És van erre remény?

- Nem akarok olyan közhellyel élni, mint, hogy "a remény hal meg utoljára"... Mindent meg fogunk tenni. Feltételezésekről nem érdemes beszélni, amikor megvan a feljutás, teljesítettük, amit ígértünk, akkor lehet beszélni arról, hogy a korábbi ígéretekből mi az, ami megvalósul. Úgy gondolom, hogy ennek a kérdésnek június végéig mindenképpen tisztázódnia kell.

- A költségek megduplázódásának mi az oka?

- A többletköltséget részben az okozza, hogy egy OB1-es mérkőzésen kötelező biztonsági személyzetet alkalmazni, az OB1B-ben nem. A versenyeztetés egyéb elemeit tekintve nincs nagy különbség, ami viszont még nagy differenciát okoz, az a játékosok jövedelme. E téren egyébként is nehéz helyzetben vagyunk, hiszen a bajnokság vége előtt senkinek nem ígérhetünk semmit, addigra pedig az OB1-es csapatoknál nagyjából mindenkinek elrendeződik a sorsa. Meghatározó játékosok szerződtetése akkor már szinte lehetetlen. Bár hangsúlyozom, mi két éve úgy készülünk, hogy a legmagasabb osztály a cél, a társaság 90 százaléka együtt fog maradni. 

A Kanizsa VSE 2018-19-es kerete:

Balli Kristóf, Dobay Gergely, Dobay Péter,  Fodor Richard, Francsics Dániel, Hertzka Olivér, Horváth Botond, Kaszper Gábor, Knézy Márk, Kovács Ábel, Leposa Gábor, Mezei Zsombor, Mocsári Máté, Pelle Balázs, Salamon Attila, Szilágyi Attila, Szilvasán Bence, Szöllősi Krisztián, Vadovics Ákos, Varga Dániel, Vlaszák Flórián. 

Vezetőedző: Ludányi Kadosa
  


- Vannak már saját nevelésű játékosaik vagy elsősorban korábban az OB1 "peremén" szerepelt játékosokkal érik el a feljutást?

- Az utóbbi a jellemző, a legtöbben több szezont játszottak OB1-es csapatban, csapatokban. Vannak saját nevelésű vízilabdázóink is, sőt, leigazoltunk most egy olyan játékost, aki Kanizsáról "származott el" és most visszatér hozzánk. Több hasonló jelöltünk is van, olyan, aki Kanizsán nevelődött és most máshol játszik. Egy-két utánpótlás-játékosunk is szerepet fog játszani az OB1-es csapatban, ha feljutunk.

- Ha sikerül a feljutás, akkor az történelmi jelentőségű lesz, hiszen Nagykanizsa még sosem szerepelt az első osztályban...

- Nemcsak vízilabdában, hanem más csapatsportágban sem, illetve fociban volt még valamikor, anno, az én gyermekkoromban.

- Ez mennyire érződik a városban? Milyen a sportág helye Nagykanizsán?

- Nincs olyan nagy felhajtás. Tavaly volt egy kis felbolydulás, amikor osztályozót játszottunk, mondhatni, egész váratlanul, s egyetlen mérkőzésen múlt a feljutásunk. Felkapták a fejüket az emberek, de sajnos azt kell mondanom, egy NBIII-as focimeccs még jobban megmozgatja az itteni embereket, mint a vízilabda, igaz, azt hiszem, ez országosan is jellemző.

- Hozhat ezen a téren változást az esetleges OB1-es szereplés?

- Úgy gondolom, hogy igen, de csak akkor, ha a hazai meccseinket Kanizsán tudjuk játszani.

- Ha nem lesz meg erre az engedély, akkor hol lesz a hazai pálya?

- Talán Kaposváron.

- Köszönöm szépen a beszélgetést!


MOLNÁR TAMÁS elnök (Szegedi Vízilabda Akadémia) a vlv-nek:

- Az OB1-ből úgy esett ki a csapat egy éve, hogy az méltatlan volt Szeged városához, nulla ponttal. Nem is nagyon volt szándékunkban megtartani a játékosokat, de közben egyértelmű cél volt a feljutás. Jelen pillanatban is ezért küzdünk. Sajnos úgy alakult, hogy ahhoz, hogy egyenes ágon feljussunk, a Nagykanizsának pontot kell veszítenie.

Nem azt mondom, hogy rossz ez a jelenlegi rendszer, de az, hogy különböző fázisokban játszunk azokkal a csapatokkal, amelyek tagjai tét nélkül szállhatnak vízbe ellenünk, mert nem juthatnak fel - ez nem mindig szerencsés...

- Talán elsősorban a BVSC-re gondolsz, amely nem lehet OB1-es, mert már van ott egy csapata, viszont a két vereségeteket tőlük szenvedtétek el...

- A BVSC nyilván utánpótlás-játékosokból áll, de bízom abban, hogy meg akarják nyerni a másodosztályt annak ellenére, hogy nem tudnak feljutni. (A vasutasok még kétszer játszanak a jelenlegi listavezető Nagykanizsával, s e meccsek eredményétől függően előzheti meg őket a Szeged - a szerk.). 

- A kiírásból nem derül ki, hogy ez esetben a következő jogosult automatikusan a helyükbe léphet...

- Ezért mentem ennek elébe és februárban az MVLSZ elnökségének ülésén született erről a helyzetről egy állásfoglalás. Eszerint a feljutásra jogosult első csapat indulhat az OB1-be, ha akar, akár a harmadik helyről is.

- Na de térjünk vissza hozzátok. Milyen volt a szezon?

- Nem volt rossz, de sajnos azokon a meccseken, amiket hozni kellett volna (a BVSC elleni két mérkőzés és a Nagykanizsa elleni találkozó) nem sikerült nyerrni. A Nagykanizsa ellen talán mi mentettünk döntetlenre, de a BVSC elleni két meccsen gyakorlatilag engedtük, hogy a sajtot kiénekeljék a szánkból. Emiatt nyitott jelenleg is a feljutás kérdése.

- Év közben Szegeden jelentős szervezeti változás történt.

- Szegeden van férfi és női vízlabda is - ez két klub. A városban történelmileg úgy alakult, hogy az utánpótlás is külön klubban működik. Mindez egy egységnek számít, de jogilag nem, külön jogi személyekről volt szó. Az erőforrások jobb felhasználása, a hatékonyabb gazdálkodás, közös célok kitűzése és megvalósítása egységesítést igényelt, már csak azért is, hogy próbáljuk az egész vízilabdasportot vonzóbbá tenni külső támogatók számára. Fontos volt, hogy legyen egyértelmű: akarunk valamit és azt meg is fogjuk csinálni.

Vannak gazdasági különbözőségek, a TAO-elszámolások miatt is hosszabb folyamat lenne egy jogi személyként egyesülni, így a három klub fölött egy ernyőszervezet jött létre, ez a Szegedi Vízilabda Akadémia, amely szintén egy egyesület, ezzel van együttműködési megállapodása mindhárom klubnak. 

A Szeged 2018-19-es kerete:

Antal Csongor, Berki Richárd, Berkó Ákos, Bicskei Attila, Blank Ádám, Boros Tamás, Börcsök Milán, Farkas Kristóf, Katona Bálint, Lakatos Soma, Lihótzky Donát, Mekkel Máté, Molnár Dávid, Palotás Gergely, Somlai Tamás, Szedmák Dávid, Török András, Vidovics Barnabás, Zsigri Bence. 

Vezetőedző: Csányi László  


- Az oly régóta várt szegedi uszodával mi a helyzet?

- Épül. Elkezdődtek a munkálatok, de sajnos már az első fázisban módosítani kellett a tervek néhány részletét, mert kiderült, hogy hiába voltak próbafúrások, a Tisza közelsége miatt a talaj szerkezete másfajta alapozást igényel, emiatt van egy kis csúszás, de az építkezés folyamatban van.

- Mikor adják át?

- Sok mindent hallottam már, szerintem reálisan jövő nyárra várható.

- De az eddigi uszodátok fel lett újítva, nektek nincs gond az OB1-es szerepléssel ebből a szempontból, ugye?

- Nincs. Teljesen megfelelő az OB1-re, de azért természetesen nem sátortető alatt szeretnénk játszani, a fedett uszoda most már elengedhetetlen és Szeged ezt meg is érdemli. Az Akadémia létrejöttének egyébként éppen az volt az egyik célja, hogy a rendelkezésre álló vízfelületet hatékonyan osszuk majd el.

- Ha sikerül a feljutás, lehet-e már most annyira előre gondolkodni, hogy jövőre ne átjáróház kegyen számotokra az első osztály, hanem meg tudjatok ragadni? Van már a fejedben elképzelés ezzel kapcsolatban?

- Elképzelés van és az első lépés nyilván az kell, legyen, hogy a mostani csapat magját megtartsuk. Ehhez kell majd két-három embert hozni, illetve a saját utánpótlásunkban is van két-három játékos, akivel szerintem potenciálisan lehet már számolni jövőre. Szóval azt mondom, ha feljutunk, nem elképzelhetetlen a bennmaradás.

- Köszönöm szépen a beszélgetést!