FACEBOOK

Mi újság? - Horváth János

Mi újság? - Horváth János
hozzászólás, 2019.08.06.

Ma, kedden jár le az OB1-es bajnokság 2019-2020-as szezonjának nevezési határideje. Megkérdeztük Horváth Jánost, a KSI vezetőedzőjét, hogy klubjuk melyik bajnokságra nevezett, az OB1-re vagy az OB1/B-re.


A kérdés joggal kelthet megütközést, hiszen a KSI a 2018-19-es bajnokságban az utolsó, 16. helyen végzett, így osztályozó nélkül kiesett a legmagasabb osztályból. Érdeklődésünk mégis indokolt, hiszen a kiesés/feljutás kérdésében hosszú huzavona után, sokak által máig vitatott módon, kevéssel a bajnokságok befejezése előtt hozott (nyilvánosságra) megfellebbezhetetlen döntést az MVLSZ elnöksége. E döntés pecsételte meg az addig osztályozóra készülő KSI sorsát.

Egyes jogi vélemények akkor arra mutattak rá, hogy mivel a versenykiírás utólagos megváltoztatása ellen az érintettek számára nem állt rendelkezésre jogorvoslati lehetőség, jogi eszközzel csak úgy lehetne élni, ha a KSI pályázik az OB1 következő szezonjára, azt a szövetség (nyilván) elutasítja, s ez ellen már bírósághoz fordulhatna a klub.

"Hab a tortán", hogy a hamarosan kezdődő új szezon versenykiírása a kiesés/feljutás kérdésében "visszatért" a korábbi szabályozáshoz, ami azt jelenti, hogy a KSI a 2018-19-es szezonban elért 16. helyével egy esztendővel korábban és 2020 tavaszán is osztályozót játszott volna/játszana (azonos körülmények fennállása esetén), csak 2019 tavaszán esett ki.

HORVÁTH JÁNOS (KSI) vezetőedző a vlv-nek:

- Az OB1/B osztályú bajnokságban veszünk részt a következő szezonban.

- Hogy fogadtátok a következő bajnokság versenykiírását, amely visszatért a korábbi szabályozáshoz, s a 16. helyezett számára biztosítja az osztályozó lehetőségét, ha az OB1B-t olyan csapat nyeri meg, amely nem lehet OB1-es vagy nem vállalja az első osztályú szereplést?

- Tátott szájjal néztük. Ez azt jelenti, hogy az a bizonyos "Állásfoglalás" tulajdonképpen csak pár napig volt érvényben, addig, amíg mi kiestünk, utána visszaállították az eredeti szabályozást.

- Mi most a terv?

- Természetesen a lehető legrövidebb időn belül szeretnénk visszatérni az OB1-be. Egészen az ominózus "Állásfoglalás" közzétételéig osztályozóra készültünk és 90 százalékos esélyt láttam arra, hogy a Szeged elleni osztályozón biztosítjuk a bennmaradást.

- Hogyan alakul a játékoskeret a KSI-nél? Történtek-e változások?

- Bányai Márk a Szolnokhoz, Rádli Rajmund és Horváth Ákos a Debrecenhez, Turnai Bálint a Szombathelyhez igazolt, a többiek maradtak. Érkezett az OSC-ből Szalai Márk kapus. A serdülő csapatunkból "hozunk fel" gyerekeket: Pető Attilát, Dubinák Szabolcsot, Csapó Ádámot és időlegesen, "rotáció" alkalmazásával a négy serdülő Európa-bajnokot: Országh Mihályt, Nagy Ákost, Szépfalvi Gergőt, valamint Szalai Pétert. 

- Az MVLSZ június 15-i elnökségi ülésén hoztak egy határozatot, amely "jóváhagyja az KSI kérelmét és engedélyezi a Bóbis Botond, Grieszbacher Márk és Schmölcz Norman játékosok OBI-es csapatokban való szereplését". Ez mit jelent?

- Három olyan játékosról van szó, akinek esélye van bekerülni a decemberi junior világbajnokságon szereplő magyar korosztályos válogatottba. Nyilvánvaló, hogy az ő további fejlődésük érdekét az szolgálja, hogy hétről hétre a legerősebb csapatokkal szemben szállhassanak vízbe. Ugyanakkor a KSI-nek is szüksége van rájuk, hiszen, mint mondtam, mielőbb szeretnénk újra az OB1-ben szerepelni, ráadásul Bóbis Botond még az ifjúsági csapatunknak is erőssége. Ezért minden körülményt mérlegelve azt kértük a szövetségtől, hogy e három játékos úgynevezett kettős igazolással az OB1B-s KSI-n kívül OB1-es klubban is szerepelhessen. Ezt hagyta jóvá az elnökség. (A vlv információi szerint Schmölcz Norman a Szolnokban szerepel majd az OB1-ben, a másik két játékos szerződtetését még nem jelentették be - a szerk.)

Egyébként nem most történik először ilyen, annak idején Vámos Márton esetében hasonlóan elnökségi engedély tette lehetővé a játékos szereplését egyidejűleg az OB1-ben és az OB1B-ben.

- Hogy zajlik a felkészülésetek?

- Július 8-án kezdtünk, jelenleg napközis rendszerben, a Margitszigeten készülünk a bajnokság rajtjára.

- Köszönöm a tájékoztatást!