FACEBOOK

Kiesés, feljutás - OB1-es és OB1B-s izgalmak

Kiesés, feljutás - OB1-es és OB1B-s izgalmak
hozzászólás, 2019.05.07.

Végkifejletéhez érkezik a bajnokság, s nemcsak "fent", hanem "lent" is nagy a harc. A Vasas és a KSI a biztos kiesés elkerüléséért, az osztályozó lehetőségéért harcol, de mi a helyzet a másodosztályból való feljutás terén?


Az OB1-es versenykiírás szerint a bajnokság utolsó szakaszában a 15. és a 16. helyezett (idén az Vasas és a KSI) az egyik fél második győzelméig tartó páros mérkőzést vív egymással. A vesztes kiesik az első osztályból, a győztesnek ugyanilyen páros mérkőzést kell vívnia az OB1B második helyezettjével a bennmaradásért.

Ennek menetrendje:

Május 11., szombat

19.00 Vasas-KSI

Május 18., szombat

11.00 KSI-Vasas (Széchy uszoda)

Ha szükséges: május 19., vasárnap

19.00 Vasas-KSI

Az OB1B szintén a hajrájához ért. A bajnokság rendszere itt más, a rájátszás nem folytatódik páros mérkőzésekkel, a végső sorrendet a felsőház és az alsóház utolsó fordulóban kialakult helyzete jelenti.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a versenykiírás szerint azok az OB1B-s szereplők, amelyek első osztályú klubok második csapataként vagy "fiókcsapataként" játszanak, nem jogosultak a feljutásra. Ugyanakkor a riválisokkal szemben elért eredményeikkel akár döntően is befolyásolhatják az OB1B első két helyének sorsát.

Érdekesség, hogy a versenykiírás nem határozta meg, mi van akkor, ha az első két helyen a feljutásból kizárt csapat végez. Az elnökség szezon közben, külön állásfoglalásban mondta ki, hogy ilyenkor a feljutásra jogosult két, legmagasabb helyen végzett csapat jön számításba. (A vlv információi szerint ez a kérdés súlyos jogi viták forrása lehet, amennyiben olyan helyzet áll elő, hogy alkalmazni kell az értelmező állásfoglalást. A témára visszatérünk!)  

A pontvadászatból három forduló van hátra. Az OB1B-s felsőház jelenlegi állása:

1. Kanizsa 26 (10 mérkőzésből),
2. BVSC 25 (10),
3. Szeged 25 (11),
4. Ybl 16 (11),
5. Vasas 15 (11),
6. ASI 10 (11),
7. Debrecen 4 (11),
8. Dunakanyar 3 (11)

Ha a vesztett pontokat nézzük, a Kanizsa még veretlen, két döntetlenje van és eggyel kevesebb mérkőzést játszott, mint a feljutásért vívott harcban immár egyedüli riválisa, a Szeged (egy döntetlen, két vereség). (Az Ybl-nek még matematikai esélye van az osztályozót jelentő hely elérésére.)

A két csapat hátralévő ellenfelei:

Kanizsa: Vasas (o), Szeged (i), BVSC (i), BVSC (o), 

Szeged: Debrecen (i), Kanizsa (o), Ybl (i)

Nagykanizsa még soha nem szerepelt az OB1-ben, a Szegednek viszont nagy múltja van a klubnál éppen a napokban ünnepelték a LEN Kupa megnyerésének tizedik évfordulóját.

Mindkét klub vezetőjével interjút készítettünk. Arra voltunk kíváncsik, hogy milyen szezonjuk volt, mi jellemzi mostanság a pólóéletet városukban, hogy állnak "uszodafronton", s persze a legfontosabb kérdést is feltettük: csak a dicsőségre hajtanak vagy feljutó hely elérésekor vállalják-e az első osztályú szereplést. Az interjút Balázs Lászlóval, a Kanizsa Vízilabda Sportegyesület elnökével és Molnár Tamással a Szegedi Vízilabda Akadémia elnökével - szerdán közöljük.