FACEBOOK

Állásfoglalást az állásfoglalásról! - Ki juthat fel az OB1-be?

Állásfoglalást az állásfoglalásról! - Ki juthat fel az OB1-be?
hozzászólás, 2019.05.10.

Bár hivatalosan "minden rendben van", hamarosan olyan helyzet állhat elő az OB1B-s bajnokság lezárultával, amely példátlan zűrzavart okoz a feljutást, illetve az OB1-ből történő kiesést illetően. Megpróbáltunk utánajárni.


A napokban interjút készítettünk az OB1-be való feljutásra esélyes két klub elnökével. Amikor erre készültünk, elolvastuk a másodosztályú bajnokság versenykiírását, hogy tisztában legyünk a feljutás szabályaival. Már akkor feltűnt, hogy előállhat olyan helyzet, amelyre vonatkozóan nem adnak eligazítást a versenykiírás pontjai.

A problémát az okozza, hogy a másodosztályban szerepel több olyan, elsősorban utánpótláskorú játékosokat foglalkoztató csapat, amely az OB1-ben szereplő klubok "második csapata" vagy "fiókcsapata". Határozott rendelkezése a versenykiírásnak, hogy ilyen csapat nem juthat fel az OB1-be, s osztályozót sem játszhat a feljutásért. Igen ám, de mi van akkor, ha a bajnokság végén feljutó helyen végez? A jog, amivel nem tud élni, "alászáll" a következő - "OB1-kompatibilis" - klubra vagy elvész és a további helyezettek ennek megfelelően, tehát a bajnoki tabellán elfoglalt valós helyezésüknek megfelelően jutnak lehetőséghez?

Hogy mi volt az eddigi gyakorlat, az lenti gyűjtésünkből kiderül (a közvetlen feljutás lehetősége "elszállt", amikor nem OB1-képes csapat végzett az élen, a második helyezettnek osztályozót kellett játszania az OB1 kiesőjével, az első osztály 15. helyezettje pedig megmenekült).

Utólagos nyomozásunk alapján tudjuk, hogy a klubok képviselőit tömörítő Liga az év során többször is foglalkozott a kérdéssel, ajánlást is tett, de a végső döntés az elnökség hatáskörébe tartozik.

A fent már jelzett, Molnár Tamással készített interjúból tudtuk meg, hogy az ügyben a szegedi klubelnök, az MVLSZ alelnöke kezdeményezésére született  egy elnökségi állásfoglalás. Molnár Tamás és a szövetség valamennyi illetékese, akivel azóta beszéltünk, úgy értelmezi a helyzetet, hogy ezen állásfoglalás szerint a feljutási jog "átszáll" és az a csapat élhet vele, amely a legmagasabb helyen végez az OB1-es szereplésre jogosultak közül.

Mivel ennek az állásfoglalásnak nem találtuk nyomát, s érdeklődésünkre több érintett csapatnál elmondták, hogy hivatalos tájékoztatást ilyen dokumentumról nem kaptak, a "zuhanyhíradóból" tudnak az esetleges fejleményekről, írásban tettük fel kérdésüket (több más, a bajnoki véghajrával kapcsolatos kérdéssel együtt) a szövetség főtitkárának: 


- A legutóbbi napokban tudtuk meg, hogy súlyos jogi tisztázatlanság árnyékolja be az OB1-es kieséssel, illetve a feljutással kapcsolatos versenykiírási szabályozást. Nem világos, hogy az OB1B-ben feljutó helyen végző, de a versenykiírás alapján az OB1-ben való szereplésre nem jogosult csapatok helyezése hogyan befolyásolja a feljutás kérdését. Ez alapvetően befolyásolja az OB1-ből történő kiesés ügyét is.

Mi a szövetség álláspontja e kérdést illetően?

Úgy tudjuk, hogy ez ügyben elnökségi állásfoglalás született. Mit tartalmaz? Ez a dokumentum miért nem nyilvános (hiszen maga a versenykiírás természetesen az)? A tartalmát ismerik-e a két bajnoki osztályban szereplő csapatok?


Írásos választ nem kaptunk, de a szövetség csütörtöki sajtótájékoztatóját követően, a hivatalos program végeztével feltehettük kérdéseinket a szövetség két vezetőjének, Vári Attila elnöknek és Kovács Zoltán főtitkárnak.

A válaszokból az derült ki, hogy itt csupán egy pontosításról, egyértelműsítésről van szó, nem változtattak meg semmit, csak egyértelműbbé tették a helyzetet, amit esetleg többféle módon is lehetett értelmezni. Tehát nincs semmi különlegesség, akkor lenne probléma, ha úgy fejeződne be a bajnokság, hogy a kialakult helyzetre nem lenne kész szabályozás, akkor kellene döntést hozni.

A mostani konkrét szituációra is rákérdeztünk, feltettük a kérdést, hogy amennyiben az a BVSC nyeri meg az OB1B-s bajnokságot, amely az első osztályban nem indulhat, akkor a feljutás lehetősége automatikusan a második helyezett kezébe kerül-e. Vári Attila válasza az volt: "Természetesen!"

Érdekes színfoltja volt a beszélgetésnek, hogy amikor az elnökségi állásfoglalás nyilvánosságának kérdését feszegettük, Kovács Zoltán azt mondta: az  elnökségi ülés nyilvános, bárki végighallgathatja. Azonnal jeleztük, hogy a jövőben élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel.

A felvett interjúnak ezzel a témával kapcsolatos részét vágatlanul, teljes terjedelmében adjuk közre:

 


A fenti kronológiából kihagytuk, hogy a sajtótájékoztató reggelén (május 9-én) a szövetség hivatalos honlapján közzétette az említett (február 26-i) elnökségi állásfoglalást. Minden magyarázat, értelmezést segítő információ nélkül, nem közölve azt sem, hogy a dokumentumot az elnökség mikori ülésén fogadta el.

A meglepetés akkor ért minket, amikor este tüzetesebben tanulmányoztuk a dokumentumot.


A 2019/2020. évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokságban való részvételre az a sportszervezet jogosult, amely a bajnokságban úgy végez az első helyen, hogy nem esik az OB I/B-s versenykiírás 3.2.3 pont (5) bekezdése hatálya alá. 

Az a sportszervezet, amely a bajnokságban úgy végez a második helyen, hogy nem esik a 3.2.3 pont (5) bekezdés hatálya alá, két győzelemig tartó osztályozót játszik a 2018/2019 évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokság 15. helyen végzett csapatával. Ezt követően értelemszerűen a 3.2.3. pont (3) és (4) bekezdése az irányadó. 


Döbbenten kellett megállapítanunk, hogy ez az állásfoglalás - már ha jól értjük - éppen a szóban forgó, esetlegesen előálló problémás helyzetre nem ad értelmezési direktívát! Hiszen ebben (leegyszerűsítve) az szerepel, hogy az az első helyen végzett csapat juthat fel az OB1-be, amelynek ezt a versenykiírás nem tiltja meg!

De hát ez éppenhogy nem szabályozza a "leeső jogosultság" kérdését, semmilyen alapot nem ad arra, hogy az ilyen különleges helyzetben alkalmazott értelmezés más legyen, mint korábban! Mi legalábbis így látjuk, de természetesen ezen majd a jogászok elvitatkozgatnak, ha ez szükségessé válik.

És hogy mikor válik szükségessé? Íme, megmutatjuk.

Az OB 1-es bajnokság az utolsó szakaszánál tart. A Vasas és a KSI (a 15. és a 16. helyezett) az egyik fél második győzelméig tartó páros mérkőzést vív egymással (az első találkozó szombaton lesz).

A versenykiírás szerint e párharc győztese osztályozót vív a bent maradásért az OB1B-s bajnokság második helyezettjével, a vesztes pedig kiesik az első osztályból. Rendelkezik a versenykiírás arról, hogy:

"Amennyiben az OB I/B osztályú bajnokság 1. helyezett csapata nem kíván élni a feljutás jogával, úgy az OB I/B osztályú bajnokság 2. helyezett csapata két győzelemig tartó osztályozót játszik a Bajnokság 16. helyen végzett csapatával. Ha az OB I/B osztályú bajnokság 2. helyezett csapata nem kíván élni az osztályozó lehetőségével, úgy a Bajnokság 16. helyen végzett csapata bent marad."

E fenti passzus eddigi gyakorlati alkalmazásakor a feljutási jog nem szállt át a következő, jogosult csapatra, igaz, szemantikai vita adódhat abból, hogy itt úgy szerepel az érintett csapat, hogy "nem kíván élni a feljutás jogával", más lehet a helyzet, ha nem kívánság kérdése a lemondás, hanem a feljutást a versenykiírás eleve nem teszi lehetővé. De akkor ezt a szabályozást kellett volna tisztázni!

Az OB1B-s versenykiírás ezt mondja:


3.2.3. Feljutás az E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokságba

(1) A Bajnokság győztese jogosult a 2019/2020. évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokságban való részvételre.

(2) A 2. helyen végzett csapat két győzelemig tartó osztályozót játszik a 2018/2019. évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokság 15. helyen végzett csapatával.

(3) Amennyiben a Bajnokság győztese nem kíván élni a feljutás jogával, úgy a 2. helyezett csapat két győzelemig tartó osztályozót játszik a 2018/2019. évi E.ON Férfi OB I Osztályú Országos Bajnokság 16. helyen végzett csapatával.

(4) Ha sem a győztes, sem a 2. helyezett csapat nem kíván élni a feljutás lehetőségével, osztályozó lejátszására nem kerül sor.

(5) Az OB I osztályú bajnokságban csapatot indító sportszervezet OB I/B-ben közvetlenül indult saját második vagy fiókcsapat megállapodással részt vett csapatai nem jogosultak az OB I osztályú bajnokságba történő feljutásra, utóbbiak akkor sem, ha fiókcsapat megállapodásukat megszüntetik, illetve abban az esetben sem, ha az OB I osztályban indult csapat kiesett az első osztályból. Nem lehetséges továbbá OB I anyaegyesület és fiókcsapata, valamint OB I és saját második csapata közötti osztályozó mérkőzés sem.


Az OB1B állása három fordulóval a befejezés előtt:

1. Kanizsa VSE 27,
2. BVSC 25*,
3. Szeged 25 pont

*Eggyel kevesebb mérkőzést játszott.

Az érintettek hátralévő mérkőzései:

Kanizsa: Szeged (i), BVSC (i), BVSC (o), 

BVSC: ASI (i), Debrecen (i) Kanizsa (o), Kanizsa (i)

Szeged: Debrecen (i), Kanizsa (o), Ybl (i)


Érdeklődtünk Tóth Franknál, a Versenyiroda vezetőjénél, aki elmondta, hogy ő jogalkalmazó és interpretációja szerint a jelenlegi helyzetben a BVSC esetleges győzelmekor a második helyezett egyenes ágon feljut az OB1-be. (Ez az OB1es kiesési párharc vesztesének automatikus kiesését jelenti.)

Megkérdeztük a témában erősen érintett, a korábbi Ligaüléseken az ügyben többször is megnyilvánult Horváth Jánost a helyzetről.

HORVÁTH JÁNOS (KSI) a vlv-nek:

- Van egy évek óta érvényben lévő versenykiírás, ami nem változott, amit egyféleképpen értelmeztünk, s erre precedensek vannak az elmúlt évekből. Az én számomra egyértelmű a helyzet: ha olyan csapat nyeri az OB1B-t, amely nem jogosult az első osztályban való szereplésre, akkor a feljutási joga nem száll át a második helyezettre, hanem az OB1 15. helyezettje osztályozó nélkül bent marad, a 16. helyezett pedig osztályozót játszik az OB1B második helyezettjével.

Ha az eddig következetesen alkalmazott értelmezést most bizonyos érdekek miatt megváltoztatják, az ellen nyilván nem tehetünk semmit, de elfogadni nem tudjuk, s ha ez megtörténik, át kell gondolnunk, hogy milyen lépéseket teszünk. 

Azt sem tudom elfogadni, hogy ezzel a kérdéssel két nappal a kiesés elkerüléséért kezdődő párharc előtt kell foglalkoznom. Ezt napirendre lehetett volna tűzni szeptemberben, esetleg a bajnokság elején. Akkor senki nem foglalkozott ezzel, most került elő, ezt nem tartom elegánsnak és nem tudom elfogadni. Egyébként senki nem tájékoztatott minket erről az állásfoglalásról, senki az égegyadta világon, én úgy tudom, hogy a Versenyirodát sem értesítették.


Dr. Boros Tamástól, az MVLSZ elnökségének tagjától, aki hosszú ideje látja el a szövetség jogászi feladatait, emailben kértünk értelmezést a helyzetről. Annak megvilágítását is kértük tőle, hogy az általa számunkra megküldött értelmezési verzió miként vezethető le a csütörtökön nyilvánosságra hozott elnökségi állásfoglalásból. 

Ezt a választ kaptuk:

"Az elnökségi állásfoglalásokkal kapcsolatos bármely nyilatkozat a Magyar Vízilabda Szövetség Elnöksége hatáskörébe tartozik."


MAROSVÁRI ATTILA, a Versenyfelügyeleti Bizottság volt elnöke, a jelenleg használatban lévő versenykiírások megalkotója a vlv-nek:

- Az OBI és OBI/B osztályú versenykiírások helyes értelmezései szerint az OBI/B 1. és 2. helyezésből származó feljutási jog az elért pozíciókhoz kötődik, így nem szállhat át a további helyezettekre, továbbá teljesen független a pozíciót elért sportszervezet indulási képességétől. Ezt támasztják alá a következők:

1. Amennyiben az OBI/B osztály 1. helyezettje nem indul az első osztályban, akkor osztályozóra nem az OBI osztály utolsó előtti helyezettje (15.) köteles (aki egyébként lenne az első feljutása esetén), hanem az OBI utolsója(16.). Ebből következőleg az OBI/B 2. helyezettje nem kapja meg az automatikus feljutás jogát, tehát nem száll tovább a pozícióból származó jog.

2. A versenykiírás alapján jelen kérdésben abszolút irreleváns, hogy az OBI/B-ben első két helyezett csapatok bármelyike nem vállalja, vagy szabály szerint nem vállalhatja az 1. osztályban való szereplést, mert az indulási jog kizárólag a bajnokságban elért pozícióhoz és nem az indulási képességhez kötődik. A választási lehetőség ugyanazon jognak csupán bővebb formája, így mindegy, hogy tiltás vagy visszautasítás okán nem indulnak az OBI-ben. Hozzátéve, hogy a magyar bajnokság színvonalához mérten minimálisan elvárható az, hogy egy első osztályba kandidáló csapat ifi korosztályú ellenfeleket gond nélkül le tudjon győzni.


AZ ELMÚLT HÁROM ÉV KIESÉSÉNEK, FELJUTÁSÁNAK KRÓNIKÁJA

2017-18


OB1:

...
15. UVSE
16. Szeged

OB1B

1. KSI
2. Kanizsa VSE

A Szeged kiesett, a KSI feljutott, az UVSE-Kanizsa osztályozót az UVSE nyerte, így OB1-es maradt.

2016-17

OB1

...
15. Szentes
16. KSI

OB1B

1. AVUS
2. BVSC
3. Eszterházy
4. Békéscsaba

A KSI kiesett, az AVUS feljutott, a Szentesnek nem kellett osztályozót játszania, mert az OB1B második helyezettje nem juthatott fel az első osztályba, ahol már szerepelt a BVSC, az Eszterházy pedig nem vállalta az OB1-es indulást.

2015-16

OB1

...
15. Tatabánya
16. KSI

OB1B

1. UVSE
2. Neptun

Az UVSE nem juthatott fel a versenykiírás szerint (az OB1-ben már volt csapata) és a feljutási jog nem szállt át a második helyezettre, így a Tatabánya osztályozó nélkül bent maradt az első osztályban, és a KSI sem esett ki, mert a Neptun nem vállalta az osztályozót.