FACEBOOK

A-Híd OSC, A-Híd Vasas - fontos hét következik!

A-Híd OSC, A-Híd Vasas - fontos hét következik!
hozzászólás, 2020.04.20.

A hivatalos bejelentés megtörtént, most következik az "aprómunka". Ennek eredménye azonban meghatározó lesz. Összefoglaljuk, honnan folytatódnak az A-Híd-ügy fejleményei 2020. április 20-án:


Elsőként a Nemzeti Sport írta meg, hogy az A-Híd Zrt., az A-Híd OSC-Újbuda főszponzora nem marad az idén különösen eredményes, bajnoki győzelemre és akár BL-sikerre is esélyes csapat mögött. Becsey Péter sportigazgató több forrásból megerősített információ szerint azt közölte a játékosokkal, hogy akinek ajánlata van más csapattól, nyugodtan fogadja el. 

A főszponzor képviselője, Apáthy Endre a vlv-n szólalt meg először, lényegében azt mondta, hogy nincs itt semmi látnivaló, a támogatói szerződés lejárt és azt nem hosszabbítják meg. Már ekkor sejtetni engedte, hogy az OSC legjobb játékosai esetleg más OB1-es csapatban tűnnek fel. A pletykák azonnal elindultak, már az ügy kirobbanásának estéjén találgatások(?) keltek szárnyra arról, hogy az A-Híd talán a Vasashoz "közeledik".

Árnyalta a helyzetet, hogy a koronavírusjárvány miatt a magyar bajnokságot egyelőre csak felfüggesztették, lezárásáról nincs döntés, sőt, a "hivatalos szándék" az, hogy a járványhelyzet gyors javulása esetén a szövetség meccsekkel zárná le a bajnoki szezont. A kényszerű karantén, a vizes edzések hiánya azt a látszatot kelti, hogy vége a szezonnak, de ez még nincs így.

A Vasas április 17-én tette meg a hivatalos bejelentést. E szerint a klubot Apáthy Endre kereste meg, s a tárgyalások eredményeként az A-Híd Zrt. lesz a következő szezontól a Vasas felnőtt vízilabdacsapatának kiemelt, névadó szponzora. Az A-Híd VasasPlaket vezetőedzője Vad Lajos, az ő segítője Bóbis Máté, míg a kapusedző Mátéfalvy Csaba lesz. A közlemény szerint "a végleges játékoskeret a következő hetekben alakul ki, de a tervek szerint több válogatott játékos is piros-kékben folytatja majd pályafutását."

Vad Lajos aznap a vlv-nek nyilatkozva mondta el, hogy két évre szóló megállapodást kötött, s az általa átadott "kívánságlistán" 9 eddigi OSC-játékos neve szerepel. Az elérendő cél - ha a keret összetétele optimálisan alakul - a "minden" vagyis az új Vasas valamennyi fronton az aranyéremre tör.

Ugyancsak a vlv-nek nyilatkozott ismét Apáthy Endre, aki jelezte, hosszabb távú együttműködést tervez a piros-kékekkel, de a mostani megállapodás - a gazdasági helyzet bizonytalanságai miatt - 1 + 1 évre szól. Az új Vasasnak nyújtandó támogatás konkrét összegét firtató kérdésre kitérő választ adott.

A Vasasnál most az a helyzet, hogy úgy kell szelektálni az eddigi játékoskeretből, hogy még nem tudni, pontosan, hány játékos (és milyen poszton szereplő vízilabdázó) kerül át az OSC-ből. Úgy tudjuk, hogy a "tavalyiakkal" és néhány friss érkezővel már korábban lefolytatták a tárgyalásokat, a szerződések aláírásra várnak, de most értelemszerűen "jegelve vannak", amíg ki nem derül, hogy kire van és kire nincs szükség.

Az OSC menedzsmentje az első napok bénultságából - látszólag - azóta sem ocsúdott fel. A klub hivatalos honlapján egyetlen szó sincs a változásról, a facebookra sem került fel bővebb információ az április 9-i három mondatnál:


Mai naptól az A-Híd Zrt. nem támogatója az OSC Waterpolonak. Köszönjük a több éves együttműködést! 
A továbbiakról később tájékoztatunk.


Becsey Pétert a bejelentés óta napi gyakorisággal hívtuk telefonon - nem reagált. 

A XI. kerületi önkormányzatnál április 15-én szóban és írásban bejelentkeztünk, kompetens nyilatkozót kérve, s megadtuk várható kérdéseink főbb témaköreit. Sürgetés ellenére sem kaptunk érdemi visszajelzést.

Az Újbuda Sportjáért nevű internetes oldal (amely gyakorlatilag a kerületi önkormányzat hivatalos fóruma) április 15-én foglalkozott a témával. Rég elkopott kremlinológiai készségünk felélesztésével arra jutottunk, hogy április 15-i állapot szerint a kerület vezetése nem számolt azzal, hogy a játékosok többségét sikerül megtartani, a csapat marad OB1-es, de mások lesznek a célok, mint eddig. 


A sport.ujbuda.hu információi szerint a főszponzor távozása azonban nem a véget jelentheti az újbudai vízilabdázásban, hanem egy új kezdet lehetőségét. Mint megtudtuk, az OSC-nél keresik a megoldást a helyzetre. Ez részben a felnőtt csapat további működtetését is érinti, hiszen a játékoskeret várható átalakulása ellenére nem tettek le arról, hogy Újbudának továbbra is élvonalbeli csapata legyen, még ha megváltozó célokkal is.

Előtérbe kerülhetnek például a helyi fiatalok, az utánpótlás, amely az elmúlt években az önkormányzat támogatásának is köszönhetően jelentősen megerősödött. Így egy olyan megújult, még inkább helyi kötődésű csapat jöhetne létre Újbudán, amely komoly lehetőséget biztosíthatna a fiataloknak a bizonyításra.


Közben egyre több apró részlet látott napvilágot más szerkesztőségek által készített cikkekben.

Előbb a Magyar Nemzet, majd a 24.hu írt arról, hogy Apáthy Endre és Becsey Péter viszonya egy uszodaépítéssel kapcsolatos ügy miatt romlott meg, s tulajdonképpen ez áll a szakítás hátterében. 

Kész ténynek vehetjük már azt is, hogy az OSC elmaradásban volt/van a játékosok fizetését illetően. Ugyanis Manhercz Krisztián nyilatkozta a Magyar Nemzetnekhogy "még a februári és a már­cius 15-ig járó fizetésével tartozik neki az OSC, tudniillik ekkor függesztették fel a bajnokság küzdelmeit. De, mint mondta, nem aggódik, mert Becsey Péter sportigazgató április végéig ígérte a bérek kifizetését, és addig még majdnem két hét van."

Ilyen előzmények után folytatódnak tehát ezen a héten a tárgyalások az eddig OSC-ben szerepelt játékosok átigazolásáról.

Több játékossal beszéltünk, egyelőre senki nem hajlandó érdemben nyilatkozni. Azt azonban megtudtuk, hogy eddig két vízilabdázóval sikerült megállapodnia az átszerződésről a főszponzornak, bár a szerződést még egyikük sem írta alá. Az első név már publikus, hiszen Vad Lajos nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy Burián Gergellyel már megegyeztek. (Burián éppen a Vasasból ment át az OSC-hez két éve, élve a szezon közbeni villám-átigazolás lehetőségével, s a mostani idény hozott számára áttörést, állandó csapattag lett, kiszorította a nagy tervekkel Budapestre érkezett, 22 éves Aleksza Ukropinát, a montenegrói vízilabda komoly reménységét.)

Apáthy Endre szintén a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, hogy a képességeket tekintve csak Varga Déneshez hasonlítható szerb Andrija Prlainovics azok között van, akikkel tárgyalnak.


Igen, tárgyalunk vele, és úgy tűnik, megérti, hogy egyfelől a mi lehetőségeink is korlátozottak, másfelől a koronavírus utáni helyzetben ésszerű szintre süllyednek a csillagászati játékosbérek.


A főszponzor szavaiból az derül ki, hogy az "újratervezés" során az eddigi fizetésük jelentős csökkenésével kell, hogy számoljanak azok, akik a Vasasba tartanak. (Ezt egyébként számunkra több, egymástól független forrás is megerősítette.)

További néhány idegenlégiós mellett az új Vasas gerincét az OSC standard válogatott játékosai jelentenék - Erdélyi Balázs, Hárai Balázs (az OSC eddigi csapatkapitánya) és Manhercz Krisztián. A három idei Európa-bajnokkal ezen a héten tárgyalnak. Úgy tudjuk, hogy az érintetteknek máshonnan is vannak ajánlataik, sőt, újabban az a változat is szóba került, hogy esetleg nem igazolnak el az OSC-től.

Innen folytatódik minden a 2020-as esztendő 17. hetében.




A Vasas és az OSC hivatalos kerete a 2019-20-as OB1-ben (forrás: MVLSZ)

(A bajnokságot OSC-s-ként kezdő Kovács Gergely a szezont Tatabányán fejezi be. A játékos a következő bajnokságban a Szolnokot erősíti.)


A VLV EDDIGI CIKKEI AZ A-HÍD/OSC/VASAS-ÜGYRŐL:

VÉGE AZ OSC-NEK?

OSC-S MEGLEPETÉSEK - APÁTHY ENDRE A VLV-NEK

OSC-BŐL A VASASBA? - MARKOVITS LÁSZLÓ A VLV-ENK: ,,VAN ALAPJA A PLETYKÁNAK, DE DÖNTÉS MÉG NINCS,,

ITT A HIVATALOS BEJELENTÉS - OSC-SEKKEL BŐVÜL A VASAS-CSALÁD

MI ÚJSÁG? - VAD LAJOS

APÁTHY ENDRE A VLV-NEK: "TOPCSAPAT ÉPÍTÉSÉRŐL VAN SZÓ"

Címkék:
Vasas OSC átigazolás