FACEBOOK

Mi újság? - Burián Gergely

Mi újság? - Burián Gergely
hozzászólás, 2020.03.10.

Nagyon szalad a szekér! Burián Gergely elmúlt egy hónapja maga volt a megvalósult álom. Megkérdeztük, hogyan éli meg ezt az időszakot.


Burián Gergely két esztendeje, szezon közben igazolt a Kondorosi útra, úgy, hogy a 2017-18-as bajnokság alapszakaszában a Vasasnál, a középszakaszban már az OSC-ben szerepelt. Az első éve viszont új klubjában nem úgy sikerült, ahogy remélte. Ehhez képest a mostani szezonban valósággal berobbant az élvonalba. Annak ellenére sok játéklehetőséget kap, hogy csapatának nagyon bő a kerete és komoly riválisok maradnak rendre parton a meccsek idejére. Ezt a pozíciót teljesítményével vívta ki, most már szinte nehéz őt nem betenni a csapatba. Gólerős, s ami különösen fontos: éles meccseken, nagy tét esetén is kiválóan szerepel, megbízható teljesítményt nyújt. Két gólt lőtt a Fradi ellen idegenben megnyert BL-meccsen, szintén kettőt a Pro Reccónak Veronában, hozzájárulva csapata meglepetésgyőzelméhez, a Terrassának pedig - a legutóbbi BL-fordulóban - már ötöt.

BURIÁN GERGELY (A-Híd OSC-Újbuda) a vlv-nek:

- Az első évben kevesebbet is játszottam és amikor megkaptam a lehetőséget, nem nagyon tudtam azzal élni. Valóban nem az volt a legjobb szezonom, szívem szerint el is felejteném... Aztán új edzőt kaptunk, játékosok is jöttek, új csapat jött létre. Több lett a feladatom, a lehetőségem és persze egy kicsit szerencsém is volt. Például a Fradi ellen "jó helyen voltam jó időben" annál a bizonyos két megúszásnál, amit sikerült belőnöm. Ilyen "apróságokon" is múlik az ember sorsa, mert az a meccs tényleg változást hozott. Utána nem sokkal jött a Recco elleni mérkőzés idegenben, amely számomra egy valóra vált álom, szinte hihetetlen, hogy meg tudtuk verni a világ egyik legjobb csapatát Olaszországban! Telt ház volt, minden támadásunknál fújoltak, mutogattak, élmény volt átélni azt az atmoszférát, különösen úgy, hogy győztesként szállhattunk ki a vízből!

A Terrassa-meccs is jól sült el  mind a csapat szemszögéből, mind az én számomra. A mérkőzés nagy részében szinte kifogástalan volt a teljesítményünk, jól védekeztünk és a támadásban is minden összejött - szerencsére nekem is. Az a célom, hogy egyenletes legyen a  játékom, minél többször tudjam hozni azt a szintet, ami ezeken a meccseken jellemzett. Ezen vagyok, ezért megyek le minden nap az edzésekre, hogy erősebb, gyorsabb legyek, jobban ússzak, jobban lőjek. Nyilván örülök, hogy nekem is és a csapatnak is jól megy, remélem, hogy ez a szezon végéig ki fog tartani.

- Mi az, ami változott tavalyhoz képest? Akkor még görcsös voltál, ezért nem tudtál élni a lehetőséggel?

- Mondhatjuk, igen. Félénk volt a játékom, nem mertem bevállalni olyan megoldásokat, amiket most már igen.

- Ehhez önbizalom kell?

- Igen, ez valószínűleg elsősorban önbizalom kérdése. Itt el kell mondanom, hogy nyáron ott voltam az Universiadén, ott sokat játszottam, jól is ment, ez kellő önbizalmat adott nekem a klubszezon elejére. Ez nagyon sokat számított. Igen, valószínűleg az önbizalom a fő különbség a tavalyi és az idei teljesítményem között.

- Sokan vannak most az OSC-ben és te most nagyon jó pozícióban vagy. Vad Lajostól hallottuk az "állandó csapat" kifejezést és abban a névsorban a te neved is szerepel...

- Egészséges versenyhelyzet van nálunk, ugye, 17-en vagyunk a keretben, ebből indul meccsre 13, illetőleg 14 játékos, attól függően, hogy hol szereplünk. Nem lehet lazsálni, hétfőtől úgy végzem az edzésmunkát, hogy biztos legyen a helyem a hétvégi csapatban és tudom, hogy ha nem megfelelően teljesítek, nem leszek ott a meccsen. A pillanatnyi forma sem minden, pontosan tudom, hogy van még hova fejlődnöm, akár a passzolásban, akár a védekezésben, sok mindenben. 



- Már megvan a helyetek a BL final eightben. Sőt, ahogy az ember nézegeti a tabellát, könnyen lehet, hogy előkelő pozícióból kezdhetitek majd ott a tornát. Ez nagyon nagy dolog és gondolom, számodra különösen az. Foglalkoztat-e már, hogy mi lesz azon a tornán?

- Nyilván megfordul néha a fejemben, hogy mi lesz, hogy lesz, de azért vannak még fontos meccseink a BL-főtáblán, ugye, megyünk Marseille-be és Zágrábba is, nagyon kemény meccs lesz mindkettő és még az elmaradt Fradi-Pro Recco mérkőzéstől is sok minden függ a csoportban. Nekünk az a feladatunk, hogy megnyerjük a meccseinket, hogy a lehető legjobb pozícióban jussunk tovább. Ha ez sikerül, a final eightben két mérkőzést kell nyerni a döntőbe jutáshoz, szóval ott már minden megtörténhet...

- Annyira megy most a szekér, hogy az emberben felvetődik a kérdés, napirendre kerülhet-e vajon a válogatottban való szereplésed. Bár, ugye, tudjuk, hogy akik most balkezesként ott vannak, azokat elég nehéz kiszorítani...

- Természetesen "alapból" mindig a fejemben van, mint minden magyar vízilabdázónak, hogy bekerüljek a válogatottba. Szeretnék egyszer majd a nagyok között, lehetőleg rendszeresen szerepelni. Amit mondtál, az igaz, a világ talán legjobb rossz kéz oldala jelenleg a magyar válogatotté, Vámos és Zalánki személyében, sőt, nyugodtan ide vehetjük még Hosnyánszkyt is. Nyilván, akkor tudom magamnak megadni az esélyt bármire, ha minél többször jó teljesítményt nyújtok. Rövid távú célként jelenleg azt tartom reálisnak, hogy a bő keretbe, egy-egy edzésre meghívást kapjak. Álmom a válogatottság és mindent megteszek, hogy sikerüljön.

- Köszönöm a beszélgetést!