FACEBOOK

A BVSC a másodosztály bajnoka, a Szeged újra OB1-es!

A BVSC a másodosztály bajnoka, a Szeged újra OB1-es!
hozzászólás, 2019.05.25.

Befejeződött az OB1B küzdelemsorozata, a versenyt olyan csapat nyerte, amely a versenykiírás szerint nem indulhat az első osztályban, így a második helyezett Szeged egy év után visszakerült az OB1-be, a harmadik Kanizsa pedig az egyik fél második győzelméig tartó osztályozót játszhat a Vasassal. Ez a végkimenetel nemcsak a medencében dőlt el a bajnokság végén, az MVLSZ a megvalósuló kiesési-feljutási "értelmezést" négy nappal ezelőtt(!) tette közzé első alkalommal. A tények és a vlv hírmagyarázata:


Az OB1B 2018-19-es versenysorozatának végeredménye:

Felsőház


1. BVSC 34*,
2. Szeged 34*,
3. Kanizsa 30,
4. Ybl 22,
5. Vasas 17,
6. ASI 14,
7. Dunakanyar Waterpolo 6,
8. Debrecen 4 pont

*Az elsőség sorsát az egymás elleni eredmény döntötte el, a két csapat még az alapszakaszban találkozott egymással és mindkét alkalommal a BVSC győzött.

A fenti végeredmény - a szövetség által május 21-én nyilvánosságra hozott elnökségi állásfoglalás értelmében - azt jelenti, hogy a Szeged az OB1B-s bajnokság második helyezettjeként a következő szezonban az OB1-ben szerepelhet (lásd alábbi hírmagyarázatunkat). A másodosztály harmadik helyezettje, a Kanizsa pedig az egyik fél második győzelméig tartó osztályozót játszhat az OB1-es bajnokság 15. helyezettjével, a Vasassal - utóbbi pályaelőnye mellett. A KSI az OB1 16. helyezettjeként kiesett az első osztályból.

Az osztályozó első meccse május 29-én lesz a Komjádiban, a visszavágó június 1-jén Pécsen (a szövetség a nagykanizsai uszoda használatát annak hiányosságai miatt nem engedélyezte), az esetleges harmadik mérkőzésnek ismét a Komjádi adhat otthont, június 7-én.

Középház

9. Neptun 27,
10. Cegléd 19,
11. FTC 19,
12. Honvéd 17,
13. Kaposvár 10,
14. OSC 1 pont

Alsóház

15. Fehérvár 22,
16. Hódmezővásárhely 22,
17. Szolnok 15,
18. Eszterházy 14,
19. Békéscsaba 14,
20. MAFC 0 pont


A VLV HÍRMAGYARÁZATA

Az elmúlt hetekben a vlv több alkalommal foglalkozott a kiesés-feljutás kérdésével. Jeleztük, hogy előállhat olyan helyzet (a BVSC feljutó helyre kerülése esetén), hogy a pontvadászat végén jogbizonytalanság alakul ki, mert nem világos, hogy a feljutó helyen végző, de a versenykiírás szerint OB1-es szereplésre nem jogosult csapat elveszi-e a továbbjutói státuszt a mögötte lévőtől vagy nem.

Szóvá tettük, hogy e várhatóan bekövetkező különleges helyzetre a versenykiírás nem ad egyértelmű eligazítást, a szövetség vezető tisztségviselői pedig a problémát csak szóbeszéd útján terjedő értelmezés alapján készülnek megoldani, írásbeli, elnökségi döntést rögzítő dokumentumot a csapatok nem kaptak, ilyen nem is került nyilvánosságra. Vélhetően a vlv következetes, "el nem múló" érdeklődésének hatására az MVLSZ május 9-én tette közzé azt az elnökségi Állásfoglalást, amely a közlés szerint a testület február 26-i ülésén született, s a szövetségi adminisztráció értékelése szerint rendezi a problémát. Mivel azonban kiderült, hogy a szóban forgó dokumentum éppen a kérdéses esetekre nem ad eligazítást, a szövetség május 21-én, kedden este (mindkét bajnokság utolsó fordulója előtt) újabb Állásfoglalást hozott nyilvánosságra. A hivatkozás szerint ez is egy, a február 26-i elnökségi ülésről származó dokumentum, s immár valóban választ ad az eddig vitás kérdésekre, "legitimmé teszi" azt az értelmezést, amely szerint a feljutásra jogosító helyen végzett, "nem OB1-képes" csapat helyezése kvázi nem számít be a feljutási helyek sorrendjébe.

(Bemutattuk a korábbi évek gyakorlatát, amely ezzel éppen ellentétes volt.)

A mostanra kialakult helyzet elvileg végleges, ezen két dolog változtathat. Ha előkerül és nyilvánosságot kap egy újabb, immár harmadik február 26-i elnökségi Állásfoglalás (ez kevéssé valószínű, de mit lehet tudni...) vagy ha valamelyik érintett klub a versenykiírás utólagos, jelentős megváltoztatásának minősíti a bajnokság vége előtt kibocsátott, őt sújtó értelmezést és jogi eszközt vesz igénybe. Az ügy esetleges folytatásáról tájékoztatjuk olvasóinkat.


A VLV EDDIG PUBLIKÁLT ANYAGAI A KIESÉS-FELJUTÁS PROBLEMATIKÁJÁRÓL

Kiesés, feljutás - OB1-es és OB1B-s izgalmak

OB1B-ből az OB1-be? - Balázs László (Nagykanizsa) és Molnár Tamás (Szeged) a vlv-nek


Kovács Zoltán főtitkár és Vári Attila elnök a vlv-nek (2019.05.09.):

  

Állásfoglalást az állásfoglalásról! - Ki juthat fel az OB1-be?

Visszaszámlálás - a vlv nyílt levele a szövetség vezetőinek

Az MVLSZ elnökségének ülése - a vlv kiküldött tudósítója jelenti


Rendkívüli MVLSZ-elnökségi ülés - Új február 26-i állásfoglalást tettek közzé!

Címkék:
Szeged OB1B feljutás