FACEBOOK

Lukács Gergely: ,,Nekem egy fiatal játékos ne törődjön a papírformával!,,

Lukács Gergely: ,,Nekem egy fiatal játékos ne törődjön a papírformával!,,
hozzászólás, 2017.10.11.

Sokak szerint az új szezon meglepetéscsapata lehet a Pécs. Vezetőedzőjükkel folytatott beszélgetésünkben a PVSK-Mecsek Füszért szakmai és emberi hátterét próbáltuk feltérképezni - a 2. fordulóban megrendezett (egyébként sima hazai győzelemmel végződött) Pécs-Szeged találkozó előtt.

LUKÁCS GERGELY (PVSK-Mecsek Füszért) a vlv-nek:

- Mióta is irányítod a pécsi csapatot?

- Ez a negyedik szezonom, de az első még csak egy fél szezon volt, utána következett két teljes évad.

- Csak azért kérdeztem, hogy tisztázzuk, mekkora ívet fogsz át.

- Nézd, a pécsi vízilabda terén elég nagy ívet átlátok, hiszen játékosként itt vízilabdáztam egész pályafutásom során, 2014-ben vonultam vissza, több mint 200 OB1-es meccsel a hátam mögött. 2000-től utánpótlásedzőként dolgozom, 2009 óta vagyok utánpótlás-szakágvezető, 2015-ben az utánpótlásnál végzett munkám mellett a felnőtt csapatot is átvettem. Azóta egyszerre töltöm be ezt a két pozíciót.

- Milyenek a pécsi vízilabda hagyományai? Mit kell erről tudni?

- Másodosztályú, harmadosztályú szinten hosszú időre tekinthetünk vissza, volt azért vízilabdaélet itt Pécsen, de igazából Ambrus Tamásék érkezésekor, 2004-ben kezdődött új korszak: Ambrus Tamás, Petővári Zsolt, Kósz Zoli rakták le az OB1-es szereplés alapjait. Ugye, a BL-győztes Sugár Sanyival, és a LEN Kupa-győztes Kollár Gyurival kiegészülve, egy jó k

is csapattal rögtön meg is nyertük az OB1B-t, azóta pedig az OB1-ben szerepel a csapat, tehát lassan már egy emberöltő telik el úgy, hogy Pécsnek van első osztályú csapata.

- Az utánpótlásból nevelődtek már ki olyan játékosok, akiket ismerhetünk?

- Hogyne, a mostani csapatban is sokan vannak ilyenek! Csaba Marci, Lajkó Marci, Opacak Toni, Safrankó Donát - ők pécsi nevelésűek és hát Krizsán András, aki már 30 éves, neki volt egy kis KSI-s kitérője is, de ő is pécsi születésű játékos. Van Pécsett nevelkedett fiatal más csapatban is, például Duvnjak-Starcevic Borna, a Honvéd jelenlegi második számú kapusa is azok közé tartozik, akiket saját nevelésnek tartunk, hiszen 14 éves korától dolgoztunk együtt Pécsen, akárcsak Opacak Tonival.

- Mi a játékfilozófiád? Úgy is fogalmazhatom a kérdést, hogy a pécsi csapattal kapcsolatban mit az amit szeretnél, ha az embernek először eszébe jutna?

- A fiatalság és a lendület. Amikor átvettem ezt a csapatot, valami ilyesmit szerettem volna megvalósítani, mint ami a tavalyi és az idei keretet jellemzi. Rengeteg a fiatal, köztük sokan itt kezdték, azon vagyok, hogy megkapják a lehetőséget és minél többet tudjanak játszani, fejlődni. Olyan munkát szeretnénk végezni, amivel - a csapat eredményessége mellett - jó kis OB1-es játékosokat nevelünk. Sőt, a munkánk elismerésének fogjuk tekinteni, ha játékost adunk majd egyszer a "top négyhez" tartozó csapatok valamelyikének, sőt, a válogatottnak. Ez nyilván "kétélű történet", a tehetséges fiatalembereket szeretnénk minél tovább itt tartani és a Péccsel folyamatosan előre és előre menni, viszont örülni fogunk annak is, ha "fölfele" tudunk játékost adni.


- Minden edző, akivel beszélek, elhárítja, amikor, ha nem is direktben, de kicsit próbálom feszegetni, hogy milyen anyagi lehetőségei vannak. Legalább annyit mondj, hogy ebből a szempontból jelenleg nagyjából hol helyezkedhet el a mezőnyben!

- Élsportról beszélünk, az anyagiak kérdése mindig nagyon fontos tényező. Stabil anyagi bázissal rendelkező csapat vagyunk, ugyanakkor az éves költségvetésünk nem túlzottan nagy, ilyen szempontból a mezőny második feléhez tartozunk, de ezt egyáltalán nem tartom bajnak. Kicsit hozzá is tartozik a mi filozófiánkhoz: próbálunk abból főzni, amink van, addig nyújtózkodni, amíg a takarónk ér. Fiatal játékost inkább azzal tudunk ide csábítani, hogy lehetőséget kap az OB1-ben való bizonyításra és igyekszünk a lehető legjobb szakmai munkát kínálni, csak harmadrészt számít az anyagi szempont. Tudjuk, hogy sok csapattal nem tudunk versenyezni az anyagiak terén, ennek ellenére vonzók lehetünk fiatalok számára. Ez egyébként meg is mutatkozott a mostani szezon előtt, amikor Zerinváry Lóri, Sebestyén Balázs és Szatmári Kristóf, három tehetséges fiatalember bennünket választott.



- Az augusztusi sajtótájékoztatótokon azt mondta az elnökötök, hogy ha bejönnek a szponzoroktól a pénzek, akkor stabil háttér lesz erre a szezonra is. Azért kérdezem, hogy ez hogy áll, mert Pécs város gazdasági helyzetéről hallani rossz híreket, az országos sajtó is foglalkozott ezzel a témával. 


- Ez tényleg nem az én kompetenciám, de annyit tudok mondani, hogy egyelőre nem érezzük az általad említett gondok hatását, a játékosok, a szakmai stáb tagjai fillérre pontosan megkapják a szerződés szerint járó összegeket.

- A tavalyihoz képest hogy változtok szakmai téren?

- Az említett három játékos mellett Chilkó Marci jött hozzánk. A tavalyi csapat magja együtt maradt, ugyanakkor két góllövő játékos távozott, Kolozsi Marci és Drasko Gogov, így posztokra próbáltunk igazolni. Szeretnék - és most az egész edzésmunkát ennek rendeltem alá, - egy fizikailag rendkívül jól felkészült és nagyon gyors vízilabdát játszó csapatot kialakítani, amely masszív védekezésből képes lendületes, lefordulós támadójátékra váltani. Azt gondolom, ebbe az irányba halad most a világ vízilabdázása és erre tökéletesen alkalmasnak is tartom a keretet. Amire nagyon kell figyelni, hogy ez ne párosuljon túl sok hibával. Az alapozás nyolc hétében rengeteg munkát végeztek el a játékosok annak érdekében, hogy ez menjen. Már az új bajnokság első fordulójában is lehetett látni, hogy ennek a tervnek van realitása. Nyilván a keret életkorát és tulajdonságait tekintve vannak kevésbé erős oldalaink is, de ahogy mondtam, ez egy fiatal csapat, tehát ez természetes. A huszas éveik elején járó fiatalok mellé kellenek a rutinos játékosok is. Chilkó Marci ilyen, ezért hoztuk el Szegedről a balkezes, kétszeres Universiade-győztes játékost. Az a feladat vár rá, hogy vezére legyen ennek a fiatal társaságnak és hát Zlatko Rakonjac is tökéletesen alkalmas erre a szerepre, sajnáljuk, hogy az áprilisi vállműtétje után még mindig nem fejeződött be a rehabilitációja. Érezzük a hiányát, de a fiatalok igyekeznek mindent megtenni a pótlása érdekében.


NN fotó, Hubay József felvételei

Ahogy mondtam az eredményesség egy dolog, emellett kifejezetten szeretném ezeket a fiatalokat KÉPEZNI. Az edzésmunkát próbálom úgy felépíteni, hogy az ne csak és kizárólag a  következő mérkőzésre való felkészülésről szóljon, hanem legyen mód egyéni képzésre is. Igyekszünk segíteni, hogy a játékosok ki tudják magukból hozni a maximumot. Ez kell ahhoz, hogy néhány év alatt olyan teljesítményszintet érjenek el, amire akár a szövetségi kapitány is felfigyelhet.

Továbbá, még nem említettem, de nekem mindig nagyon-nagyon fontos volt, hogy egy összetartó társaság, igazi csapat legyen a Pécs. Ez nemcsak lózung, nagyon sokat dolgozunk ezen, egyenként beszélgetek a játékosokkal arról, hogy miként kellene ennek kinéznie, hogyan valósulhat ez meg a meccsek közben. Olyasmiről van szó, hogy a legnehezebb helyzetben is feltétel nélkül bocsássák meg a másik hibáját és ne csak megbocsássák, hanem azonnal érezzék át, hogy segíteniük kell. Szerintem ezen a téren is jó úton haladunk, ragyogó közösség kezd formálódni, a játékosok szeretnek együtt dolgozni és ez a mai modern sportban a sikeres szereplés egyik záloga.



- Mi a hivatalos cél, amit a csapatvezetés tűzött ki erre a szezonra?

- Az, hogy a tavalyi 12. helyhez képest lépjünk előre. Hivatalosan az a megfogalmazás, hogy a 8-11. helyek valamelyikére érkezzünk meg. Mi a csapaton belül mindent meg fogunk tenni azért, hogy bekerüljünk a legjobb nyolcba, viszont ez csak akkor lehetséges, ha - bár magunk között megfogalmaztuk - rögtön félre is tesszük ezt a gondolatot, helyette mérkőzésről mérkőzésre haladunk, próbáljuk mindig a maximumot kihozni magunkból és ezzel nyerni. Nyilván vannak olyan meccsek, amikor ez majdhogynem mission impossible, de ezzel nekünk nem szabad foglalkoznunk. Kit érdekel, hogy az ellenfél papíron sokkal jobb nálunk? Nekem egy fiatal játékos ne törődjön a papírformával, próbálja meg azt felborítani, igyekezzen nyerni mindenki ellen, aki vele szembe jön, és aztán meglátjuk, hogy ez mire lesz elég!

Látszik, hogy nagyon erős csoportba kerültünk, nem lesz egyszerű történet, de kard ki kard, lássuk, hogy hol tartunk. Szeretnénk pozitív meglepetéseket okozni, és ami nagyon fontos: azért itt Pécsen - mint az első fordulóbeli tévés meccsen is látszott - van 300-400 ember, aki szívesen jön ki a vízilabdameccsre. Borzasztóan fontos, hogy ha ők az idejüket áldozzák arra, hogy kijöjjenek megnézni bennünket, szurkolni, akkor a lehető legjobban szolgáljuk ki őket. Tényleg olyan csapatot lássanak a medencében, amelynek tagjai minden meccsükön szívüket-lelküket beleadják a játékba és úgy jönnek ki a medencéből, hogy nem volt ebben számukra több, mert mindent kiadtak magukból. Ha ezt tudjuk abszolválni, akkor ezzel kiszolgáljuk a közönségünket is.



- Az a bemutatkozó sajtótájékoztatótokon is elhangzott mondat, hogy szeretnétek "nagy meglepetéseket okozni", hogy értendő? Úgy, hogy a hivatalosan deklarált célnál nagyobbat ugrik a csapat vagy úgy, hogy egy-egy olyan győzelmet is elértek, amire mindenki felkapja a fejét, például megveritek a Szolnokot vagy az OSC-t?

- A kettő összefügg. Mindjárt az első fordulóban ilyen lehetett volna a Miskolc elleni meccsünk, nagyon közel voltunk ahhoz, hogy olyan eredményt érjünk el, amit talán senki nem várt. Ha nem követünk el három orbitális egyéni hibát, akkor más is lehetett volna a végeredmény. Igen, egy-egy mérkőzésen szeretnénk váratlan eredményt elérni, ugyanakkor azokon a meccseken, amelyeken győznünk kell, muszáj begyűjtenünk a három pontot. Ahogy már emítettem, mindent megteszünk azért, hogy bekerüljünk a legjobb nyolcba, további célokat pedig az alapszakasz vége után lehet felállítani. A bajnokság lebonyolítása olyan, hogy a rájátszásban lehet akár egy nagyot is ugrani előre.

Az, hogy a Honvéd megverte az OSC-t, kicsit felborított mindent és ez közvetve minket is érint. Nem lesz egyszerű, de azt mondom a játékosoknak, amit utánpótlásban is mindig vallottam: majd a legvégén elég rápillantani a tabellára, lesz időnk jó sokáig büszkén nézegetni, ha jól alakul, most nem kell számolgatni, mindig egy meccs van: ma a Szeged. És durr bele, gyerünk, csinálni kell! Hozzuk a legjobbunkat. Ilyen vagy olyan ok miatt nekünk minden mérkőzésünk nehéz lesz, iszonyatos alázattal, rengeteg munkával a hátunk mögött kell bevetnünk magunkat, hogy győzni tudjunk és lépésről lépésre haladjunk előre, aztán az alapszakasz végére kiderül, hogy mire jutunk. Nagyon-nagyon örülnék, ha az alapszakaszbeli utolsó meccsünknek, a Honvéd-Pécs találkozónak lenne tétje a nyolcba kerülés szempontjából...

- Köszönöm a beszélgetést, sikeres szereplést kívánok!


A bajnokság 2. fordulójában a Pécs hazai pályán 11:5-re legyőzte a Szegedet.


A PVSK-Mecsek Füszért 2017-18-as kerete:

Barát Ferenc, Józsa Ottó - kapusok
Chilkó Márton, Csaba Márton, Csacsovszky Erik, Csacsovszky Alex, Horváth Zsombor, Krizsán András, Lajkó Márton, Mijic Dávid, Opacak Toni, Rakonjac Zlatko, Safrankó Donát, Sebestyén Balázs, Szatmári Kristóf, Zerinváry Lóránd - mezőnyjátékosok. (Átlagéletkor: 22 év)


A VLV SZEZON ELŐTTI HELYZETKÉPE AZ OB1-ES CSAPATOKRÓL:

Földi László: ,,Építgetjük az új csapatot,,

A Miskolc lassan kihívó lesz - vlv-interjú Sike Józseffel

Erősödött a keret Tatabányán

Szűcs Levente: ,,Ebben a bajnokságban háromszor kell topon lenni,,

Szezonnyitó sajtótájékoztató Egerben

Bekezd az OSC

Fradi-edzésen jártunk

A Debrecen szezonnyitó sajtótájékoztatója

Elképesztő újrakezdés Szegeden - vlv-interjú Varga Péterrel

Változik a Szolnok - Cseh Sándor az új szezon terheiről a vlv-nek

Bemutatkozott a szombathelyi OB1-es(!) vízilabdacsapat

Az illuzionista új mutatványba fog

Kaposvári készülődés az OB1-re - Szécsi Zoltán szerint lehetetlen igazságosan sorsolni


(A sorozatot még folytatjuk.)