FACEBOOK

Az illuzionista új mutatványba fog

Az illuzionista új mutatványba fog
hozzászólás, 2017.08.22.

Vad Lajos újra elölről kezdi - ahogy minden évben. A Honvéd ott van az élmezőny mögött (ha legutóbb már nem is közvetlenül), ennél többre csak nagy (anyagi) változás esetén lenne mód. Szezon eleji beszélgetés a vezetőedzővel.

Támogatónk a HerbaDoctor

VAD LAJOS (RacioNet-Honvéd) a vlv-nek:

- Kezdődik egy újabb szezon. Milyen a várakozásod, van-e benned még "éhség"?

- Az mindig megvan, azzal nincs gond, de ugye jönnek-mennek az emberek, megint ott tartunk, hogy négy-öt új emberrel kell elkezdeni a szezont, ugyanaz a helyzet, mint ami eddig volt.

- A költségvetésetek hogy változik?

- Ehhez semmi közöm, ez szakosztályvezetői és elnöki kompetencia, nem is tudok, nem is akarok ezzel foglalkozni.

- De hogy ez a helyzet a lehetőségeidet befolyásolja, az nyilvánvaló.

- Ez egyértelmű. Az elmúlt években látottak alapján mindenki tudja, hogy kis pénzből kell nagy eredményt elérni.

- Eddig azért nagyjából sikerült, mindig letettetek valamit az asztalra. Mi ennek a titka?

- Eddig nagyjából valóban sikerült, a tavalyi szezonunkban egyetlen gólon múlt, hogy a felsőház helyett a mezőny alsó felében kellett folytatnunk. Úgy érzem, a szerencse mindig ikszre játszik, visszakaptuk azt, amit korábban "elvittünk", meglátjuk. Megint fiatalabbak vagyunk, azok a játékosok, akik jöttek, éhesek, megint meg kell próbálni és megpróbáljuk.

- Ők mennyire érzik ezt kiugrási lehetőségnek, hiszen itt lehetőségük lesz arra, hogy felhívják magukra a figyelmet, meccset döntsenek el az élvonalban... Ez mennyire vehető észre, az edzéseken "benne van a levegőben"?

- Az edzéseken még nem veszed észre, mert végzik a dolgukat, ahogy kell, becsületesen. Valóban általában azért igazolnak ide a fiatalok, mert itt meg tudják mutatni magukat, a "nagy masszából" ki lehet válni, itt kiderülhet, hogy valójában ki milyen játékos. Nem véletlen, hogy a jelenlegi bajnok csapatban három volt honvédos van.



- Mi a módszered? Folytatod az eddigieket, megtanítod az újaknak a korábban alkalmazott taktikai variációkat vagy megnézed, mit tudnak azok, akik jönnek és ahhoz igazítod a játékstílust?

- Mind a kettő igaz. Ez egy komplex feladat. Van egy elképzelésem, annak megfelelően azért "átalakítom" őket, de mivel sok új fiú van, kicsit mindig vissza kell menni az alapokig. Azért az, hogy nincs két egymást követő évben azonos csapat, azt jelenti, hogy hiányzik a továbblépés lehetősége egy már elért szintről. Ez már hosszú évek óta így van.

- Viszont ez azt is jelenti, hogy egyre nagyobb rutinod van ennek a helyzetnek a kezelésében - és ezt nem az ironizálás szándékával mondom...

- Jó, de azért ez is véges... "Szép feladat", "nemes feladat", lehet ezeket a pátoszos szavakat használni, de néha úgy érzem magam, mint egy illuzionista, akinek újra és újra be kell csapnia a közönséget, el kell hitetnie a mutatványával, hogy a csapatának ott van a helye a legjobbak között.

Természetesen mindenki nyerni szeretne, én is. Talán azért tűnhetek türelmesnek, mert én már nyertem... Nem kell a siker minden áron.

Azért a világ nagyot fordult. Az én időmben, akkor, amikor elkezdtem edzősködni, még nagyjából azonos erejű csapatok versenyeztek a bajnoki címért. Ma kiemelnek néhány csapatot, nagyon megerősítik és ilyen értelemben (hangsúlyozottan csak ilyen értelemben!) a mai bajnoki címek nem megnyert, hanem megvett bajnokságok és ez nemcsak a vízilabdában, hanem más csapatsportágakban is így van.

- Mi ezzel a baj, erős csapatok jönnek létre, amelyek nemzetközi szinten is eredményesek!

- Nincs vele semmi baj, csak ennek fényben másként kell kezelni az olyan csapatok munkáját, mint amilyenek mi vagyunk, meg kell nézni, micsoda energiabefektetés kell ahhoz, hogy elérjünk egy hatodik helyet. Hozzáteszem: úgy, hogy egyre több vidéki bázis is látványosan erősödik.



- Na, mutasd be a csapatot, kérlek! Kik mentek el, kik jöttek?

- Kalanovics ment el, Fejős, Fazekas Tibi, ők hárman Tatabányára. Barna abbahagyta, Gergő jóval kevesebbet fog játszani, az egyik japánunk is távozott. Jött Manhercz Ádám és Illés Sanyi Szegedről, Tóth Peti Debrecenből. Igazoltunk egy orosz centert a Dinamo Bukarestből.

- Milyen lesz a csapat?

- Figyelj ide... Nem nálam van a varázsgömb, de arról biztosíthatok mindenkit, hogy borrrrrzasztó kellemetlen lesz velünk játszani, mint ahogy eddig is!

Nekünk reálisan valahova a középmezőny elejére kellene odaérnünk. Ez nem lesz egyszerű, ne felejtsük el, hogy ebben a sávban nagyon megerősödött a Miskolc, a BVSC - az első négyről nem is akarok beszélni, mert az olyan messze van tőlünk, mint a hold. De váltig állítom, hogy amit én képviselek és ami látható volt eddig is, az hozható lesz ebben az évben is.

- Van hivatalos, "felülről elvárt" cél?

- Nézd, arról beszéltünk, hogy az 5-6-7. hely körül, valahova oda be kellene érnünk.

- Köszönöm a beszélgetést!


A RacioNet Honvéd 2017-18-as kerete:

Decker Attila, Duvnyak Sztarcsevics (kapusok),
Andrej Balakirjev, Borsós Endre, Gyárfás Tamás, Illés Sándor, Irmes Pál, Kiss Bálint, Kiss Gergely, Manhercz Ádám, Juszuke Simizu, Simon Adrián, Simon Roland, Szivós Márton, Tóth Péter (mezőnyjátékosok).

Vezetőedző: Vad Lajos

Címkék:
Vad Lajos Honvéd