FACEBOOK

Erősödött a keret Tatabányán

Erősödött a keret Tatabányán
hozzászólás, 2017.10.03.

A minimális célt teljesítették a tatabányai pólósok az előző szezonban. Most némi előrelépés a terv, amire a vezetőedző lát reális esélyt. Szezon előtti helyzetkép Zantleitner Tamás vezetőedzőtől.

ZANTLEITNER TAMÁS (Tatabánya) a vlv-nek:

- Hogy sikerült az előző évad, milyennek értékelte a szerepléseteket a klubvezetés?

- A minimális tervet teljesítettük, de mi többet vártunk magunktól, mindenképpen több meccset szerettünk volna nyerni, mint amennyit sikerült.

- Mi volt a hivatalos cél?

- Az, hogy az utolsó két hely egyikére se kerüljünk, ezt elértük, de a 14. helynél jobb eredményre számítottunk, a 12. helyet terveztük megszerezni.

- Hogy alakul a keretetek, mekkora volt most a mozgás?

- Volt bőven, azt gondolom, hogy talán egységesebb lett a keret, hasonló erők lesznek a kispadon és a vízben. Ennek eredményeként sokcserés játékkal igyekszünk előbbre kerülni a tavalyinál.

- Hányan mentek el és hányan jöttek?

- Hat ember ment el és heten jöttek. Kalanovics Balázs és Fazekas Tibor a Honvédtól, Kuncz Tamás Debrecenből, Kistamás Zsolt Svájcból, az Újpestből Szentesi Ádám és Márkus Martin és Katonás Gergő a Fradiból.

- Hova taksálod a csapatot ez után a vérfrissítés után?

- Össze kell állnunk, ha ez jól sikerül, akkor a tavalyinál mindenképpen jobban kell szerepelnünk, bízunk abban, hogy az idén elérjük a tavaly is megcélzott 12. helyet.

- Mos már azért túl vagytok két tornán, mik az eddigi tapasztalatok?

- Vegyesek. Volt, ami már egész jól ment, volt, ami még gyengén, látszik, hogy a csapatjáték még messze nem tökéletes.

- Most újra kellett kezdeni mindent nulláról vagy maradt azért valami a régi játékstílusból, taktikából?

- Talán nem teljesen a nulláról, de azért újra kellett kezdeni, igen. Ez egyelőre tükröződik a játékunkon, kicsit szélsőséges néha.

- Mi az, amit biztatónak látsz az eddigi meccsek alapján?

- Ha oda tudunk figyelni, akkor stabilabb a védekezésünk, mint korábban, aminek mindenképpen örülök, s ebből kiindulva várható, legalábbis remélem, hogy elöl is jobbak leszünk.

- Hogy értékeled a sorsolásotokat, a bajnoki alapszakasz besorolását?

- Harmadik alkalommal vagyunk a "kicsit nehezebb" csoportban. Nincs nagy különbség, de azért mindig van valamennyi, nem lehet két egyforma csoportot kialakítani. De hát ezt kell megoldani.

- Kik a legnagyobb ellenfelek számotokra a szezonban?

- Van bőven nehéz ellenfél. Ha kivesszük a négy nagyot, az összes többi felsorolható. A BVSC és a Miskolc talán kicsit más kategória, de a Pécs, a Kaposvár, a Szeged, a Szombathely, az Újpest, a Debrecen - ők mind nagy ellenfelek lesznek a számunkra.

- Tatabányán mennyire népszerű sport most a vízilabda?

- A nézőstatisztikák szerint előrébb végeztünk, mint a tabellán, ha jól emlékszem, nyolcadikok lettünk. Nyilván itt is szeretnénk még feljebb kerülni, ehhez elsősorban több győzelemre volna szükség.

- Vannak törzsszurkolók, akik rendszeresen kijárnak?

- Vannak, igen.

- És a csapat mennyire tatabányai? Nyilván az identitásra célzok.

- A keretben csak ketten vannak tatabányaiak. Amikor elkezdtük újraépíteni a vízilabdát, 2009-ben, a 98-as korosztállyal kezdtünk, és ugye, tavaly ők még csak ifik voltak. Ráadásul azért sem könnyű saját erőből megteremteni a felnőtt csapat utánpótlását, mert már 13-14 éves korukban elmennek Budapestre a tehetséges játékosok.

- ?? A szülők viszik el vagy elhívja őket más csapat?

- Az utánpótlás-nevelés eléggé Budapest-centrikus - legalábbis ezt gondolják a szülők, bár erre "közvetlen bizonyíték" nincs. A szülők egymásnak adják az információkat, szóbeszéd útján terjed az "okosság". Most ez van, talán majd egyszer megváltozik. Csak hát, időnként válaszolni kell arra a kérdésre - mert felteszik -, hogy miért nincs sok tatabányai a keretünkben...

Van egy furcsa sajátosságunk is, ez a Budapesthez közeli fekvés. Ez a felnőtt csapatnál előny, mert könnyebben jönnek "le" a fővárosban élő játékosok, hiszen ha valaki Budáról indul, gyakran hamarabb ideér, mintha pesti uszodába kellene mennie. Ugyanez az adottság már hátrány abból a szempontból, hogy a gyerekek sokkal könnyeben választanak budapesti középiskolát, ami egyben azt is jelenti, hogy a vízilabda szempontjából mi elveszítjük őket.

- És egyébként van érdeklődés a tatabányai gyerekek körében a vízilabda iránt?

- Igen, évről évre többen vagyunk.

- Sikeres szezont kívánok, köszönöm a beszélgetést!


A Tatabánya 2017-18-es kerete:

Jászberényí Gábor, Moravcsik Martin - kapusok,

Fazekas Tibor, Francsics Dániel, Hoppál Gergely, Kalanovics Balázs, Katonás Gergő, Kistamás Zsolt, Martin Kolarik, Kuncz Tamás, Márkus Martin, Máthé Balázs, Mészáros Erik, Szabó Botond, Szentesi Ádám