FACEBOOK

Földi László: ,,Építgetjük az új csapatot,,

Földi László: ,,Építgetjük az új csapatot,,
hozzászólás, 2017.10.09.

Az egykor szebb napokat látott budapesti piros-kékek úgy futottak neki az idei szezonnak, hogy várhatóan sokkal nehezebb lesz elérniük a tavaly még teljesített célt, a felsőházi részvételt. Idegenlégiósuk nincs, új a csapatkapitány, ismét az otthonukban játszanak - ezek a legfontosabb hírek a Vasas háza tájáról. Földi László vezetőedzővel a bajnoki start napján beszélgettünk.

FÖLDI LÁSZLÓ (VasasPlaket) vezetőedző a vlv-nek:

- Mi van veletek?

- Köszönjük, jól vagyunk. Szép idő van, visszaköltöztünk a Komiba. Csináljuk a dolgunkat, az új csapatot építgetjük.

- Mi az íve a fejlődéseteknek? Régen a Vasas nagy csapat volt, nemzetközi szerepléssel, válogatottakkal, világsztárokkal és most egy jó ideje inkább az utánpótlásból építkezik vagy olyan külföldieket hív, akik nem tartoznak a világ élmezőnyéhez.

- Tizenhárom fős keretünk van, egy játékos folyamatosan érkezik majd a felnőtt csapat meccseire az utánpótlásból, ez most a terv, aztán meglátjuk, hogy mennyire lesz eredményes. A dolgok nyilván nem mindig csak rajtunk múlnak, az ellenfeleken is, akikről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyire erősödtek meg - persze azokra gondolok, akikkel nekünk kell versengeni, nem az első négyre.

- A költségvetési kérdésekkel nyilván nem hozzád kell fordulni...

- Semmiképpen sem...

- ... ezt mindenhol a szakosztályvezetés válaszolja meg, ha megválaszolja, de annyit talán megkérdezhetek: azt, hogy mi a keret összetétele, ugye azért elsősorban az anyagi lehetőségek határozzák meg?

- Én azt gondolom, hogy ez mindenhol így van, nemcsak a Vasasnál. Ez teljességgel igaz.

- Ebben a tekintetben neked a korábbi évekhez képest nehezedett a helyzeted?

- Változott a cél is, már nem a bajnoki aranyérem, hanem az, hogy a legjobb nyolc közé bejussunk. Ez szerintem a mostani bajnokságban még nehezebb lesz, mint legutóbb. Akkor sem volt egyszerű, de a jelenlegi mezőny sokkal kiegyenlítettebb. 


Fotók: Vasas Attila/vasassc.hu

- A legutóbbi szezonban sikerült, de a felsőházban az utolsó helyen végeztetek. Így utólag hogy vagy megelégedve azzal a 2016-17-es évvel?

- Úgy gondolom, nem volt ezzel különösebb baj. Januártól-februártól folyamatosan betegségek sújtottak minket, volt olyan, hogy a negyedik serdülőt már be se írtam, inkább "lyukkal játszottunk", mert nem volt meg a 14-es keret. Ezt is figyelembe kell venni az értékelésnél, de nem hiszem, hogy rossz évünk lett volna. A mostani csapat egyébként nagyjából ugyanazokból áll, mint a tavalyi, két új játékosunk van, és még változékony ugyan, de úgy láttam a felkészülés során, hogy elég jól funkcionál a csapat. Reméljük, hogy tudunk kellemes perceket szerezni a szurkolóinkat és a vízilabdát kedvelő embereknek.

- A két új játékosotok Miklós Levente és Sélley-Rauscher Domonkos. Őket kifejezetten posztra igazoltátok?

- Abszolút. "Sélót" Mészáros Csaba helyett, a balkezes Miklós Leventét pedig Nyegovan helyére igazoltuk. 

- Beléptetek azok kevés csapat sorába, amelyek nem foglalkoztatnak idegenlégióst. Ez elvi döntés eredménye vagy anyagi oka volt, esetleg nem voltatok megelégedve a külföldi játékosokkal?

- Elvi döntés volt, de sok minden közrejátszott, szinte mindaz, amit elmondtál. Én hoztam meg ezt a döntést, nem az történt, hogy "meg kellett hoznom".

- Hogy értékeled a sorsolásotokat, az alapszakasz csoportbeosztását?

- Nem szoktam ezzel foglalkozni, akkor sem tettem, amikor bajnok csapatként játszottunk. Arra koncentrálok, hogy a következő meccset megnyerjük. Most is az a feladat, hogy este az UVSE-t legyőzzük, utána meg már a Debrecenen gondolkodunk.

- Magyar Kupa?

- A négy nagyot nem sorsolták össze, így azt gondolom, nagyjából adott, hogy melyik négy csapat jut be a legjobb négy közé. Nyilván mindent megpróbálunk és nekünk ez a két meccs azért is fontos, mert ez a fiatal gárda sokat tud tanulni ilyen erős ellenféllel szemben, mint amilyen az OSC. Ha nem is a következő meccseken, de hosszabb távon ez mindenképpen hasznos lehet.

- Elég fiatal a csapatod, milyen a hangulat? Hogy változott nálatok a légkör az elmúlt években? 

- Nehéz összehasonlítani, két csapatot, akár a tavalyit, meg az ideit is, pedig most kevés változás történt. Ez mindig a játékosok személyiségétől, egyéniségétől függ, változik az életkoruk is,  módosulhat a hierarchia, nem nagyon szoktam összehasonlítgatni. Szerintem jó a csapat, jók az edzések, dolgoznak a srácok rendesen. Nincs zavaró tényező nálunk, talán az uszodaproblémát említhetem, de annak is vége már, visszaköltöztünk a Komiba a Tüske uszodából.

- Változás történt nálatok a csapatkapitány személyében is: Bóbis Máté vette át ezt a feladatkört, de még "elődje", Steinmetz Ádám is játszik.

- Ádi természetesen nem azért nem csapatkapitány már, mert elfelejtett vízilabdázni. Neki játékosként nagy valószínűséggel ez lesz az utolsó éve, időben sem tud már annyit velünk lenni, amennyi egy csapatkapitány esetében szükséges, ezért meg kellett csinálni ezt a váltást. Az első tapasztalatok azt mutatják számomra, hogy "jó embert találtunk".

- A politika mennyire téma az öltözőben, edzés előtt, után? Ezt természetesen Ádi nemrég bejelentett szerepvállalása miatt kérdezem.

- Szinte semennyire. Egy-egy mondat hangzik el néha. Én ezt régen sem szerettem, azt vallom, hogy a politikának nincs helye az öltözőben, ki-ki a saját életében annyit fogalkozik ezzel, amennyit akar. Van nekünk elég problémánk, megoldandó feladatunk, amibe bele kell tenni az energiát.



- Végül is az idei évre a felsőház a cél?

- Igen. De ahogy mondtam, nem lesz könnyű, nagyjából olyan nehéz lesz vagy még nehezebb, mint tavaly. 

- Van olyan titkos terved vagy nem titkos, hanem a játékosokkal is "egyeztetett", hogy például elvenni pontokat egy-egy nagy csapattól?

- Ilyet nem hiszem, hogy bárki "ki tud találni". Ez az én megközelítésemben úgy néz ki, hogy ha a nagy rosszul játszik, akkor lehet esélyünk bármikor. Ismerem ezt a mások oldalról, annak idején ellenünk is akkor volt esélye bárkinek, ha vagy nagyon fáradtak voltunk, vagy sok volt a betegünk, nem voltak elég koncentráltak a játékosok, ha nem sikerültek a dolgok, mert olyan is van, hogy egyszerűen rossz napja van a csapatnak, nem megy a játék. Nem hiszem, hogy ilyet bárki tervezhet. 

- Akkor tehát ti is úgy vagytok, mint a középmezőny többi tagja: a veletek egy kategóriába tartozó csapatok a legnagyobb ellenfelek.

- Igen. A négy nagy csapat kiemelkedik a mezőnyből, most a Miskolc ott van mögöttük. Így indul a szezon.


- Köszönöm a beszélgetést, sikeres szereplést kívánok!


A VasasPlaket 2017-18-as kerete

Jónás György, Tihanyi Bernát - kapusok,
Babay Árpád, Bencz Rolf, Bóbis Máté, Burián Gergely, Hőna Dávid, Marnitz Gergő, Miklós Levente, Sélley-Rauscher Domonkos, Simon Henrik, Steinmetz Ádám, Takács Bálint - mezőnyjátékosok.

Az ifjúsági keretből alkalmanként lehetőséget kaphat az OB1-ben való szereplésre: Trombitás Tamás, Makszim Soma, Péter Levente.


Az új bajnokság első fordulójában a Vasas 10:10-es döntetlent játszott az UVSE-vel, majd hazai pályán javított, a második fordulóban 7:6-ra legyőzte a nagy rivális Debrecent. 


A VLV SZEZON ELŐTTI HELYZETKÉPE AZ OB1-ES CSAPATOKRÓL:

A Miskolc lassan kihívó lesz - vlv-interjú Sike Józseffel

Erősödött a keret Tatabányán

Szűcs Levente: ,,Ebben a bajnokságban háromszor kell topon lenni,,

Szezonnyitó sajtótájékoztató Egerben

Bekezd az OSC

Fradi-edzésen jártunk

A Debrecen szezonnyitó sajtótájékoztatója

Elképesztő újrakezdés Szegeden - vlv-interjú Varga Péterrel

Változik a Szolnok - Cseh Sándor az új szezon terheiről a vlv-nek

Bemutatkozott a szombathelyi OB1-es(!) vízilabdacsapat

Az illuzionista új mutatványba fog

Kaposvári készülődés az OB1-re - Szécsi Zoltán szerint lehetetlen igazságosan sorsolni


(A sorozatot még folytatjuk.)