FACEBOOK

Mi történt az OSC-nél?

Mi történt az OSC-nél?
hozzászólás, 2022.01.12.

Játék nélkül 10:0-ra elveszítette BL-meccsét szerdán este az OSC csapata. A klub rövid közleményt adott ki a történtekről, megpróbáltunk kicsit többet megtudni.

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát. Kérjük, lépjen be támogatóink közé. RÉSZLETEK


A címben feltett kérdésre az a rövid, lakonikus válasz: teszteltek.

A vlv a BL-meccsek újraindulása előtt külön cikkben jelezte, hogy a Covid-járvány újabb hulláma láthatóan a vízilabdaéletet is megnehezíti. A LEN szigorított a protokollján, az adott meccs napjára még egy antigéntesztet írt elő, de tulajdonképpen már a PCR-teszt is nóvumnak számít, hiszen a BL-szezon korábbi meccsei előtt ez még nem volt "rendszerszerű".

Az OSC-nél állítják, hogy a csapaton belül semmilyen előjele nem volt a szerdán történteknek. Tünetekre senki nem panaszkodott és kivétel nélkül valamennyi játékos túlvan a harmadik védőoltáson is.

A hivatalos közlemény arról ír, hogy a PCR-teszt során 9 játékos és egy edző produkált pozitív mintát. A nekünk adott tájékoztatás szerint kicsit árnyaltabb a kép, ezek az említett eredmények nem adtak teljes bizonyosságot, "de inkább a pozitivitás irányába mutattak". A mintavétel egyébként már hétfő este megtörtént, kedd reggelre lett eredmény. A klub jelezte a LEN-nek a helyzetet, majd az előírt antigéntesztelés mellett még egyszer PCR-vizsgálatnak vetettek alá mindenkit. Ennek eredményei meccskezdésig nem érkeztek meg, az antigénteszt négy sportoló és egy vezető esetében lett pozitív, ami már nyilvánvaló bizonyosságot jelent. Vélhetően ezt követően adta le a hivatalos nevezést a klub. Ez a névsor felkerült a BL-meccsek követésére kialakított internetes felületre, ma is látható:



A nevezhető 13 játékos helyett tehát csak 11 vízilabdázóval (9 mezőnyjátékossal és két kapussal) játszotta volna le a mérkőzést az OSC - Cseh Sándor irányításával. Ez egyébként a mai időkben nem különleges, a Brescia úgy nyert szerdán 6:5-re a Jadran Split ellen, hogy mindössze 10 játékost tudott nevezni.

A klub közlése szerint a meccskezdésig a második PCR-tesztelés eredménye nem érkezett meg, ők pedig nem vállalhatták a játékosok meccsbe küldésének kockázatát. Így végül klubvezetői döntés alapján nem állt ki a csapat, az ellenfél viszont jelen volt, készen állt a mérkőzésre, így a szabályok szerint 10:0-as gólkülönbséggel hozzájut a három ponthoz.

A vlv úgy tudja, hogy a LEN-delegátus az utolsó pillanatig várt, végül a 19.00-as kezdésnél állapította meg, hogy az egyik csapat nincs jelen, így a meccset nem lehet lejátszani. (Információnk szerint a LEN-nél rosszallták, hogy a klub már korábban, háromnegyed ötkor gyorshírszerű közleményben jelezte, hogy nem lesz mérkőzés, de a hivatalos közléssel kivárt.)

Szóba jöhetett volna még, hogy ideiglenes beugrókkal, juniorok szerepetetésével oldja meg a gondot a magyar csapat. A LEN azonban már korábban jelezte, nincs mód a szezon elején leadott nevezési lista utólagos bővítésére. (Az OSC 14 játékos nevét adta le annak idején, a plusz egy fő be is volt írva a Spandau elleni meccsre.) Ha megnézzük, hogy a BL-főtábla mezőnyének tagjai milyen nevezési listákat adtak le induláskor, azt látjuk, hogy viszonylag nagy a szórás. A Barceloneta például csak az alapcsapatot, 13 játékosát nevezte, mások 2-3-4 pluszjátékost is beírtak, voltak, akik még többet, a Radnicski Kragujevác plusz tizet, a Marseille plusz kilencet, a Fradi plusz hetet.

Az OSC-nél most úgy gondolják, hogy a BL-szereplés "okozta" kötelező tesztelés áldozatai, ami aztán kihathat hazai szereplésükre is, hiszen most elkezdődik a naponkénti tesztelés, az érintettek elkülönítése, közben pedig szombaton Szentesen kell bajnokit játszaniuk. Nem tudni, hogy ha a többi OB1-es csapat számára is kötelező lenne a meccsek előtti PCR-teszt alkalmazása, hány mérkőzést lehetne lejátszani. Bonyolítja a helyzetet, hogy a fertőzések nagy részét ma már az Omikron-variáns okozza és ez sokaknál semmilyen tünetet nem okoz, állítólag két nap alatt átviharzik a szervezeten, ám ha éppen erre a két napra esik a tesztelés időpontja, akkor persze az eredmény pozitív lesz.

Mindenesetre az OSC a Covid-pandémia legnagyobb áldozatának tekinthető a magyar vízilabdaéletben. Emlékezetes, hogy 2020 szeptemberében egyszerre tíz OSC-s lett Covid-pozitív, emiatt a klub kénytelen volt visszalépni a Magyar Kupa küzdelemsorozatától a négyes döntő előtt. Országos visszhangot váltott ki a csapat centerének, Tóth Kristófnak a megbetegedése. Kristófnak végül a Covid következményei miatt be is kellett fejeznie vízilabda-pályafutását.


A vlv-t az OSC-től csütörtökön arról tájékoztatták, hogy a BL-meccs előtt elvégzett második PCR-teszt négy játékos és egy vezető esetében mutatott Covid-pozitivitást. 

Szerkesztőségünk több OB1-es klubnál érdeklődött, s azt tudtuk meg, hogy a szövetségtől csütörtök kora délutánig semmilyen instrukciót, feladatot nem kaptak azzal kapcsolatban, hogy a szombati teljes bajnoki forduló előtt Covid-ügyben bármilyen teendőjük lenne.

Az OSC szombaton 16.00 órakor Szentesen játssza a következő bajnokiját. Az ottani csapat is folyamatosan gondokkal küzd, hivatalos forrásból megtudtuk, hogy jelenleg két covidosuk és ugyancsak két sérültjük van, akik nem szerepelhetnek majd a szombati meccsen.

Címkék:
OSC OSC-Spandau Covid