FACEBOOK

Folytatódik a BL-sorozat - Covid-gondok közepette

Folytatódik a BL-sorozat - Covid-gondok közepette
hozzászólás, 2022.01.09.

Kedden és szerdán folytatódik a BL-főtábla versenysorozata. A Covid újabb és újabb hullámától a versenysport, a vízilabda sem tudja függetleníteni magát, innen is és onnan is hallani híreket a részvevő - külföldi - csapatoknál megállapított Covid-fertőzésekről  A LEN magyar sajtófőnökétől arról érdeklődtünk, hogy a világjárvány jelenlegi helyzete milyen következményekkel jár a BL-meccsekre nézve.

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát. Kérjük, lépjen be támogatóink közé. RÉSZLETEK


A BL-főtábla 14 fordulós versenysorozatából hat játéknapon vagyunk túl, tehát most érkezünk el a félidőhöz. Így áll a két csoport:

Bajnokok Ligája, főtábla, A csoport

AZ ELSŐ FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

A MÁSODIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

A HARMADIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

A NEGYEDIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

AZ ÖTÖDIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

A HATODIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (A CSOPORT)

Az A csoport állása hat forduló után:

1. Brescia 14,
2. Olympiakosz 13,
3. FTC 10,
4. Barceloneta 10,
5. Novi Belgrád 10,
6. Jadran Split 6,
7. Radnicski Kragujevác 4,
8. Dinamo Tbiliszi 0 pont

Bajnokok Ligája, főtábla, B csoport

AZ ELSŐ FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

A MÁSODIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

A HARMADIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

A NEGYEDIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

AZ ÖTÖDIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

A HATODIK FORDULÓBAN TÖRTÉNT (B CSOPORT)

A B csoport állása hat forduló után:

1. Pro Recco 18,
2. Marseille 15,
3. Jug Dubrovnik 12,
4. OSC 10,
5. Hannover 5,
6. Spandau 04 4,
7. Crvena Zvezda 3, 
8. Steaua Bukarest 3 pont


Kedden az A csoport, szerdán a B csoport meccsei következnek. (Ezt követően megfordul a menetrend és a B csoport csapatai játszanak előbb, majd másnap az A csoportosok.)

A Fradi vasárnap délelőtt elindult Tbiliszibe, ott szerepel kedden este, helyi idő szerint 19.00 órakor. (Ott az óra három órával előbbre jár, tehát magyar idő szerint 16.00-kor lesz a meccs, remélhetőleg nézni tudjuk a LEN-streamen keresztül.) Meccselőzetest hétfőn közlünk, de azt már most megírjuk, hogy a Dinamónál komoly Covid-gondok vannak. Több nappal a meccs előtt öt játékosuk produkált pozitív Covid-tesztet, köztük a két kapus(!). Ők természetesen nem játszhatnak kedden.

A Fradinál az utazás előtt elvégzett PCR-tesztek valamennyi játékos esetében negatív eredményt hoztak. 

Az OSC-nél sem tudunk pozitív esetről, Varga Dániel fiai szombaton bajnokit játszottak, egyedül Hárai nem szerepelt a meccsen, de ő sem covidos, hanem ilyen-olyan apró sérülések miatt pihentették. Az OSC szerdán este 19.00-kor a Nyékiben fogadja a Spandau 04 csapatát. (vlv-s meccselőzetes szintén később.)

A Covid újabb hulláma minden országban más következményekkel jár, a szabályozások is különbözőek, ez azért lényeges, mert a LEN versenyek általános környezete határozza meg alapvetően a lehetőségeket, a helyi szabályozást egészíti ki az ennél általában szigorúbb LEN-protokoll. (Mint ismert, Magyarországon a sportrendezvények jelenleg védettségi kártyával és fényképes igazolvánnyal látogathatók.)

Csurka Gergelytől, a LEN sajtófőnökétől azt kérdeztük, hogy a Covid okozta problémák befolyásolják-e a közeljövőben a főtábla meccseit, mit tudni, a mezőny csapatai mennyire érintettek a fertőzésben és adott esetben van-e mód halasztásra?

Hogy az utóbbival, a lényeggel kezdjük: a LEN álláspontja szerint nem lehet elhalasztani kiírt főtáblameccset. Annyira zsúfolt a versenynaptár, hogy ez nem fér bele. Ha máshogy nem lehet, akkor juniorok szereplésével kell lejátszani az adott mérkőzést. Amennyiben erre sincs mód, akkor az ellenfél játék nélkül, 10:0-as gólkülönbséggel jut a három ponthoz.

A jelenlegi helyzet több klubnál okoz problémát, nem ritka, hogy három-négy-öt Covid-pozitív is van egy-egy csapatban a BL-re nevezett játékosok között. Érintett a Pro Recco, az Olympiakosz, a már említett Dinamo Tbiliszi, a német csapatoknál pedig a nemzeti szabályok miatt már az is gondot okoz, hogy az egészségesek útra keljenek, ha a környezetükben covidos volt.

Fontos információ, hogy a LEN szigorította a korábban kiadott Covid-protokollt, azt az eljárási rendet, amelynek szabályait egészségvédelmi okból alkalmazni kell a BL-meccseken. A kötelező PCR-teszt mellett a játékosokat a meccsnapon antigéntesztnek is alá kell vetni. A delegátusok kiemelten figyelik majd, annak betartását, hogy a lelátón sem lehet szájmaszk nélküli néző, az pedig szintén friss előírás, hogy az edzőknek mérkőzés közben is viselniük kell a szájat és orrot eltakaró maszkot.