FACEBOOK

Molnár Tamás a kísérleti szabálymódosítások első tapasztalatairól

Molnár Tamás a kísérleti szabálymódosítások első tapasztalatairól
hozzászólás, 2018.08.16.

Mint korábban megírtuk, a szombathelyi ifjúsági világbajnokság az egyik terepe a várható FINA-szabálymódosítások tesztelésének. Az első tapasztalatokról kérdeztük az illetékest, Molnár Tamást.


A FINA a kísérleti szabálymódosítások tapasztalatait alaposan kiértékeli. Statisztikák készülnek minden olyan felnőtt és korosztályos világversenyről, amelyen tesztelték-tesztelik a szabálymódosításokat. Átfogó értékelés várhatóan késző ősszel, a szintén kísérleti szabályokkal zajló szeptemberi berlini Világkupa után készül, mi most az eddigi első tapasztalatokról kérdeztük Szombathelyen Molnár Tamást, aki ezúttal nem FINA-delegátusként tartózkodik az U18-as világbajnokságon, hanem éppen a kísérleti szabályok alkalmazásának értékelésében segédkezik.

MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- Első látásra úgy tűnik, hogy a játék képe jelentős változást nem mutat. Két dolgot emelnék ki. Megállapítható, hogy junior szinten a hat méterről leadott, szabaddobás utáni lövések száma elenyésző. A cél itt az volt, hogy megnyíljon a tér a bemozgásnak, tehát, hogy a csapatok ne csak a centerpasszra és az ötméteres szabaddobáslövésre koncentráljanak.

A másik tapasztalatot kifejezetten kedvezőnek értékelem: sokkal folyamatosabb, aktívabb a játék annak hatására, hogy a második-harmadik labdabirtoklásnál, tehát kiállításnál, szöglet után nem 30, hanem csak 20 másodperc van az új támadásra. Ez láthatóan jót tesz a játéknak, egy aspektusból viszont minden téren nagyon meg kell vizsgálni a következményeket, mégpedig a tekintetben, hogy a módosítások egy része extra fizikális terhelést jelent az egyébként is túlterhelt játékosoknak. Amikor értékeljük majd a tapasztalatokat, nagyon komolyan előtérbe kell helyezni a játékosok egészségének védelmét.


A SZOMBATHELYI IFJÚSÁGI VB-N ALKALMAZOTT KÍSÉRLETI SZABÁLYOK

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül rálőhető, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.


A SZOMBATHELYI IFJÚSÁGI VB A VLV-N:

AZ IFJÚSÁGI VB PROGRAMJA ÉS A SZABÁLYOK

RIPORTUNK A SZERDAI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A CSÜTÖRTÖKI EDZÉSRŐL

RIPORTUNK A PÉNTEKI (az első szombathelyi) EDZÉSRŐL


ARCKÉPCSARNOK

MAGYARORSZÁG-KÍNA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

MAGYARORSZÁG-KÍNA 22:11 (nyilatkozatok, gólok, fotók)

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

GÖRÖGORSZÁG-MAGYARORSZÁG 15:12


BÜKFÜRDŐI EDZÉSRIPORT 

MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS


MAGYARORSZÁG-ARGENTÍNA 30:1

BRUTALITÁS MIATT ELTILTOTTAK EGY OROSZT

OROSZORSZÁG-MAGYARORSZÁG - ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

OROSZORSZÁG-MAGYARORSZÁG 9:9