FACEBOOK

Mi újság? - Molnár Tamás

Mi újság? - Molnár Tamás
hozzászólás, 2020.08.20.

Az MVLSZ elnöksége szerdai ülésén megerősítette, hogy ismét Molnár Tamást jelöli a LEN vízilabda technikai bizottságába (TWPC). Papesszel a tisztújítás részleteiről, az európai vízilabdahelyzetről és a Szeged idénykezdetéről beszélgettünk.


MOLNÁR TAMÁS a vlv-nek:

- A LEN tisztújító közgyűlése eredetileg májusban lett volna, a budapesti úszó Európa-bajnoksággal egy időben, mivel azonban a versenyt a vírushelyzet miatt el kellett halasztani, értelemszerűen a közgyűlést sem rendezték meg. Az Eb átkerült jövőre, de a közgyűlést a szabályok szerint ez év végéig meg kell tartani, az november 8-án lesz, Budapesten.

- A LEN TWPC-nek már eddig is tagja voltál, milyen munka zajlik ott?

- A bizottság hatáskörébe tartozik a LEN által rendezett versenyek felügyelete, a játékvezetők képzése, menedzselése, az európai vízilabdaélet technikai feltételeinek biztosítása.

A nemzetközi pólóélet Európa-központú, de a FINA direktíváit kell követni, mert világviszonylatban azok érvényesülnek, s a legfontosabb világversenyek (vb, olimpia) a FINA a rendezője. Nem lenne szerencsés, ha a LEN és a FINA közötti egyetértés hiánya miatt a játék szabályai a két szervezet által gondozott versenyeken eltérnének egymástól, amire sajnos már volt példa. 

- Milyen most a kapcsolat?

- Optimalizálódik. Három évvel ezelőtt volt egy időszak, amikor "nem volt zökkenőmentes", de szerintem mindenki belátta, hogy a sportág érdeke a jó együttműködés, úgy látom, hogy a helyzet konszolidálódott. 

- Hogy áll most az európai vízilabdasport? A bajnokságok a legtöbb helyen nem fejeződtek be, folyamatosan hallani a híreket pólósok megfertőződéséről. Nem tudjuk, hogyan alakul az európai klubtornák sorsa ősszel...

- A vízilabdasport vezető országai mind érintettek voltak a Covid-vírus-járványban, sok hír érkezett, még a szerb szövetségi kapitány is megfertőződött, a turizmus terén frekventált Olaszország, Spanyolország, Horvátország helyzete nehéz, s most mindenkinek egy újabb hullámmal kell szembenéznie. 

A LEN-nél folyamatosan ötletelünk, vannak különböző forgatókönyvek. Jelen pillanatban az az "érvényes változat", hogy szeptember közepéig lehet nevezni az európai kupákra és október közepén elkezdődnek a versenyek. Természetesen senki nem tudja megmondani ma, hogy ez így megvalósítható-e, a járványhelyzet nem szól-e ismét közbe. Vannak alternatív elképzelések, készülünk mindenre, de jelen pillanatban a LEN sem tud ennél többet tenni. Hétről hétre, napról napra változik a helyzet.

- Szegeden az OB1-es klubot működtető kft. ügyvezetője vagy. Hogy értékeled a csapatod szezonkezdetét? Nekem úgy tűnt, hogy a Magyar Kupában meglepően jó rajtot vettetek, biztató volt ez a start.

- Abszolút.

Amikor feljutottunk az OB1-be, elkezdtük egy koncepció megvalósítását: elsősorban fiatal, tanulni vágyó magyar játékosokra alapozunk. Ez tavaly kevéssé sikerült, most újabb lépést tettünk előre ezen a téren, a külföldieket "kiváltottuk" fiatal, tehetséges, ambiciózus fiatalokkal. Azt gondolom, hogy a Szegednek ezt az utat kell követnie.

Az első meccsek után nekem is az a véleményem, hogy az indulás jól sikerült, most teljesen reálisnak látszik az a cél, hogy érjük el az alsóház tetejét, esetleg, ha a csillagok is úgy állnak, a felsőház alsó részét. Ehhez rengeteget kell dolgozni, s emellett sok mindennek kell összejönnie, a vírushelyzet is beleszólhat, előfordulhatnak sérülések, amiket jó lenne megúszni. Ami viszont nagyon fontos és örömteli: már a Magyar Kupa meccseken is debütáltak 15 éves játékosaink a magyar felnőtt mezőnyben!

- Köszönöm a beszéletést!