FACEBOOK

Itt a legújabb Fradi - további olimpiai bajnokok zöld-fehérben!

Itt a legújabb Fradi - további olimpiai bajnokok zöld-fehérben!
hozzászólás, 2017.05.29.

Hét új játékos érkezik a Ferencvároshoz, amely a következő szezonban mindhárom versenysorozatban (Eurokupa, bajnokság és Magyar Kupa) megcélozza a döntőt, s ezt úgy tessék érteni, hogy ez a vezetés minimális elvárása. vlv-riport a sajtótájékoztatóról, videókkal, interjúkkal.

A Fradi új igazolásai:

Varga Dénes, Vámos Márton, Manhercz Krisztián, Sedlmayer Tamás, Német Toni, valamint két szerb olimpiai bajnok: Nikola Jaksics és Szlobodan Nikics.

SZLODODAN NIKICS

A szerb válogatottól a múlt év végén visszavonult center a Kondorosi útról teszi át székhelyét a Népligetbe.

A 34 éves Nikics olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok, ötszörös Európa-bajnok. Összesen 29 érmet nyert világversenyeken szerb színekben, ami példátlan.

Két évre szerződött a Fradihoz.

NIKOLA JAKSICS


A kimagasló tehetségű szerb védőjátékos mindössze húszéves, de már olimpiai bajnokot, világbajnokot és Európa-bajnokot tisztelhetünk benne. 

Belgrádból érkezik, ahol a fiatal, de a BL-ben is kemény meccseket vívó Partizan csapakapitánya volt.

Honfitársához hasonlóan két évre lett a Fradi játékosa.

Az eddigi csapatkapitány, Nyéki Balázs befejezte vízilabdázói pályafutását, ősztől Varga Zsolt másodedzőjeként ül a Fradi kispadján. Az új csapatkapitány Madaras Norbert, aki még egy évet hosszabbított.

VLV-INTERJÚ MADARAS NORBERTTEL

VLV-INTERJÚ VARGA DÉNESSEL

VLV-INTERJÚ VÁMOS MÁRTONNAL

VLV-INTERJÚ MANHERCZ KRISZTIÁNNAL

VLV-INTERJÚ SEDLMAYER TAMÁSSAL

VLV-INTERJÚ NÉMET TONIVAL


AZ FTC-PQS WATERPOLO 2017/18-as KERETE:

Kapusok:
Gárdonyi András, Vogel Soma
Mezőnyjátékosok: Jansik Szilárd, Nikola Jaksics, Szlobodan Nikics, Német Toni, Madaras Norbert, Manhercz Krisztián, Stefan Mitrovics, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Szirányi Balázs, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton
Vezetőedző: Varga Zsolt
Másodedző: Nyéki Balázs

Érkezők: Nikola Jaksics (Partizan Belgrád), Szlobodan Nikics (OSC), Német Toni (OSC), Manhercz Krisztián (Szeged), Sedlmayer Tamás (Szeged), Varga Dénes (Szolnok), Vámos Márton (Szolnok)
Távozók: Marko Avramovics, Marko Csuk, Tóth Márton, Dőry Farkas, Vogel Simon


VLV-VIDEÓK:


Varga Zsolt a vlv-nek

- Szervusz, Zsolt! Minden évben rendeztek egy sajtótájékoztatót és olyan emberek jönnek ide be az asztalhoz leülni, hogy az ember csak bámul. És ez most is így volt. Gondolom, hogy ez egy édes teher, de mivel jár?

- Hát igen. Azt gondolom, hogy ha terhekről vagy feszültségről beszélünk az tavaly is megvolt, tavalyelőtt is. Én nem érzem ennek úgymond azt a fajta növekedését, hogy ez minden évről ötven kiló vagy száz kiló a hátamon. Minden évben megvoltak a céljaink. Komoly céljaink voltak és minden egyes csapattal az, amit végül elértünk, kitűzött cél volt, sikerült megvalósítani. Talán egy picit a tavalyi év végén éreztem egy pici hiányérzetet. Mert úgy éreztem, hogy közelebb vagyunk a harmadik helyhez, mint végül is a végén az eredmény megmutatta. De azt gondolom, hogy itt a legeslegfontosabb most az, hogy a hét új ember, aki jön, a tavalyiakkal, akik itt maradtak egységet tudjon alkotni. Ez a legfontosabb. Ehhez kell egy izoláció. Az kell, hogy együtt tudjunk dolgozni, hogy el tudjuk kezdeni a munkát, együtt legyen a csapat. Együtt kell őket tartani, és nyilván kell az áldozat a játékosok részéről, hogy ebbe tényleg beletegyék önmagukat. Hiszen nagyon sok embernek van családja, de ez egy közös munka. A játékosokkal kell tudnom úgy együtt dolgozni, hogy ők annyira motiváltak legyenek, hogy beletegyenek százszázalékot a közösségépítésbe. Ez a legfontosabb. Mert a taktikai építkezés, az úgyis egy folyamat.

- Mennyire lehet ráhagyni játékosokra dolgokat? Ez nyilván érinti az edzői felfogást is, de hát itt azért világklasszisok is vannak. Mi a terved? Lesznek-e olyan meccsszakaszok, amikor azt mondod, hogy na, most ti döntsétek el, hogy mi legyen. Most nem úgy értem, hogy nem tudod, hogy mit kell csinálni hanem, hogy szabadon engeded, a fantáziájuk szerint dolgozhatnak.

- Igen. Azt gondolom, hogy itt a legfontosabb edzői szerep ebben a tekintetben, hogy azokat a szabályokat, amelyeket lerakunk taktikai alapszabályoknak, azokat mindenki betartsa. Nincs olyan, hogy valaki nem tartja be, azt mindenkinek be kell tartania. Bizonyos területeken, ez érvényes a védekezésre és a támadásra is, viszont az egyén érvényesül. A játékos fog ott állni egy fórban hátul, és ő dönti el, hogy azt a labdát ellövi, vagy lepasszolja. Ez felelősség. Felelősség az egész közösség, a csapat, mindenki iránt. Én azt gondolom, hogy ebben a csapatban vannak olyan játékosok, akik egyénileg is képesek sokat hozzátenni, és azt is átérzik, hogy ez egy csapat, egy közösség, ezért felelősséggel tartoznak. Biztos, hogy lesznek olyan területei a játéknak, ahol rá lesz bízva arra a hat-hét emberre, aki bent van a vízben, hogy esetlegesen - az alapokat megtartva - mit tud hozzátenni. Azt gondolom, hogy ennek ebben a játékosállományban mindenképpen benne kell lennie, mert ha nem, akkor elveszítenénk a kreativitásunkat.

- Végül egy kérdés. Nyéki Balázs leül melléd a kispadra, ezt bejelentettétek, és úgy tudom, hogy felkérted Madaras Norbit, aki egy évet még hosszabbít, hogy legyen ő a csapatkapitány. Mit vársz tőle? Milyen lesz az év az ő szempontjából így? Nem nevezhető ez levezetésnek, ha neki kell a csapat dolgait a vállára venni.

- Nem is szeretném, hogy a Norbi "levezessen" ebben az évben.

- Én is csak idézőjelesen mondtam.

- Azt szeretném, ha ő nagyon komoly szerepet vállalna mind a közösségben, a csapatépítésben, mind a vízben. Azt gondolom, meg is van hozzá a fizikuma, meg a kellő lelkiereje. Ebből a kettőből tevődik össze, én úgy érzem. Az biztos, hogy egy picivel talán több pihenőre van szüksége, azt már látom. De talán ez is segít minket abban, hogy az elmúlt évben így együtt dolgoztunk, és érzékeltem, hogy mikor van az, amikor elkezd fáradni, mikor kell neki a pihenő. Ezt talán még abból is érzem, hogy a saját játékosmúltamban is volt ilyen időszak, amikor ennyi évvel kellett játszanom, ennyi év volt a hátam mögött. Jó a kommunikációnk, sokat beszélgetünk. Azt gondolom, hogy nagyon sok mindent meg tudunk beszélni, még esetleg nehezebb témákat is. Úgyhogy úgy érzem, hogy ez egy jól működő felállítás lehet.

- Sok sikert kívánok nektek erre a szezonra, és érjétek el a célokat!

- Köszönöm! Úgy legyen! Hajrá Fradi!

(Lejegyezte: Monoki Nikolett)


Nyéki Balázs a vlv-nek

- Szervusz Balázs! Hát eljött ez az idő is, de inkább te mondd el! Mi a hír?

- Szervusz Geyza, üdvözlök mindenkit! Hát a hír az, mint lehetett hallani a sajtótájékoztatón, hogy abbahagyom a vízilabda-pályafutásomat, és edző leszek.

- Hirtelen nem jut eszembe, melyik csapatnál is leszel edző? :-)

- Zsolt felkért, hogy segítsek neki a felnőtt csapat mellett, és segítenem kell majd egy gyerekcsapatnál is.

- Mennyire volt ez nehéz döntés? Már nem az edzőség, hanem az, hogy befejezd.

- Nem volt nehéz, benne volt a pakliban. Úgy gondoltam, hogy egy év még benne van esetleg, de így alakult. Azt hiszem erre a felkérésre nem nagyon lehetett nemet mondani, ez egy jó átmenet lehet a sportolói karrierem után.

- Előre tervezted az edzői pályát?

- Igen, anno megszereztem a diplomát is. Szerettem volna mindenképp edző lenni, nyilván sokan gondolják így, de én biztos vagyok benne, hogy jó edző leszek. Ennyi magabiztossággal azt hiszem, el lehet indulni.

- Egy ilyen pálya elején mi lehet a végcél? Szövetségi kapitány olimpiai bajnok a magyar válogatott élén? Vagy mi az, amit kitűzöl magad elé?

- Nem, nem gondolkozom semmi ilyenben, mert szerintem lépésről lépésre kell haladni. Nyilván a játékosok mindig úgy gondolják, hogy mindent tudnak a vízilabdáról és esetleg jobban meg tudják oldani néha, mint az edző, de azért tisztában vagyok vele, hogy ez egy más szakma és meg kell tanulni ezt is.

- Rögtön olyan csapatnál ülsz a kispadon, ami, hát, eléggé álomszerű. Mit vársz a következő klubszezontól?

- A csapattól egyértelműen azt várom, amik a célkitűzések a vezetőség és az edzők felől. Meg kell védeni az Eurokupát, ez egyértelmű, nem is lehet kérdés. A bajnoki döntőbe be kell jutni. Én úgy gondolom, hogy a Szolnok nem fog akkorát gyengülni, jól igazoltak a végére. A többi csapat is erős marad, úgyhogy azért nem lesz egyszerű, de be kell jutni a döntőbe. És most már jó lenne végre a Magyar Kupában is döntőig eljutni.

- Köszönöm szépen! Sikeres új pályafutást kívánok!

- Köszönöm szépen!

(Lejegyezte: Vona Lilla)


A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ TELJES FELVÉTELE:


Varga Dénes az FTC-sajtótájékoztatón


Vámos Márton és Szlobodan Nikics az FTC-sajtótájékoztatón


Manhercz Krisztián az FTC-sajtótájékoztatón


Sedlmayer Tamás, Német Toni és Nikola Jakcsics videóüzenete az FTC-sajtótájékoztatón


Nyíri Zoltán az FTC-sajtótájékoztatón


Gerendás György és Varga Zsolt az FTC-sajtótájékoztatón