FACEBOOK

Varga Dénes ismét budapesti lakos - vlv-interjú

Varga Dénes ismét budapesti lakos - vlv-interjú
hozzászólás, 2017.05.29.

A Ferencváros hétfőn bejelentett bombaigazolásai közül Varga Dumi szerződtetése a leginkább hírértékű. Nemcsak azért, mert a világ egyik legjobb játékosáról van szó, hanem a megállapodás időtartama miatt is.

VARGA DÉNES a vlv-nek:

- Három évre igazolok a Fradiba.

Sokat töprengtem azon, hogy maradjak-e a Szolnoknál vagy máshol folytassam, szerencsére mind a két lehetőség adott volt, én választhattam. Nagyon szerettem a szolnoki csapatot, nagyon jól éreztem ott magam, még azt is mondhatom, hogy lineárisan felfelé ívelő szakasz volt ez a pályafutásomban, nemcsak az eredményeket tekintve, hanem a teljesítményemet és a közérzetemet illetően is. Úgy érzem, hogy szakmai szempontból még egy év "belefért volna", de mindent felülírt, hogy 30 évesen, két gyerekkel most már erősen foglalkoztat az, hogy mit csinálok majd a vízilabda után. És mivel Budapesten tervezek végleg letelepedni a családommal, inkább a Fradi felé hajlottam. Meg kell, hogy mondjam, nagyon örültem, hogy egyáltalán van ilyen lehetőség, hiszen ez "egybevág" az én élethelyzetemmel. Különösen örülök, hogy a Fradiról van szó, mert olyannak tartom az FTC-t, amely egy épülő, növekvő, ugyanakkor történelmi időtávot nézve is állandó értékű klub.

- Borzasztóan kíváncsi vagyok, hogy a te "kategóriádban" milyen számban érkeznek ajánlatok, amikor lejár valahol a szerződésed. Sok szempont van, aminek nehéz megfelelni a te esetedben és ne legyünk álszerények, nyilvánvaló, hogy az anyagiak is ezek között vannak. Sok ajánlatot kaptál?

- Szerencsére igen. Nyilván nem minden csapattal jutottunk el addig, hogy részletekről beszéljünk, szűkítettem a kört és végül eddigi csapatom, a Szolnok és az FTC között vacilláltam egy hétig-tíz napig.

- Amikor Szolnokra igazoltál, készítettünk egy interjút és elmondtad, hogy a tárgyalások során feltettél egy szakmai kérdést Cseh Sándornak. Nem árultad el, hogy mi volt az, de végül a vezetőedző válasza adta meg a bizonyosságot számodra, annak hatására döntöttél úgy hogy elfogadod a Szolnok ajánlatát. Most, ennyi idővel később megtudhatjuk, hogy mi volt az a bizonyos kérdés?

- Emlékszem erre, igen, már csak azért is, mert nagyon emlékezetes maradt bennem az első benymás Sanyival kapcsolatban. Nem tudtam róla semmit, még telefonon se nagyon beszéltünk előtte. Ezért volt fontos, hogy miként reagál és nagyon tetszett a válasza arra a bizonyos kérdésre, amit most sem osztanék meg a közvéleménnyel. Olyan dolgokat mondott (és ezekkel győzött meg), amik nekem nagyon hiányoztak Rijekában, ahol akkor játszottam. Emberközpontúság, rugalmasság és más, vízilabdaedzői szinten általában hiánycikknek számító tulajdonságok kerültek elő és ez nekem nagyon imponált, emlékszem, nem is voltak további kérdéseim...



- Ennek tükrében a Szolnokon eltöltött évek milyenek voltak?

- Nagyon tetszett, hogy valamennyire átmenetet jelentett számomra ez a három év a külföldön játszás és az itthon szereplés között, ami furcsának tűnhet, de ha figyelembe vesszük, hogy a Szolnokban nem akármilyen idegenlégiósok játszottak, akkor érthetővé válik. Élmény volt velük együtt vízilabdázni, örülök, hogy tovább bővültek általuk a különböző nemzetekkel kapcsolatos ismereteim.

Élveztem ezt a három évet szakmai szempontból is, egészen ritkán éreztem hullámvölgyet a kedélyállapotomban, szerintem a három év alatt csak annyit, ami még egy szezon alatt is normálisnak nevezhető. A magyar bajnokságban jól szerepeltünk, a nemzetközi kupasiker kicsit hiányzott - egészen az utolsó pillanatig, hiszen a beteljesülést az jelentette, hogy a harmadik év végén a BL-t is megnyertük.

- A szombati győzelem teljes sikert jelent, ezután semmilyen hiányérzet nem marad benned?

- Nem. Hát klubszinten ez a csúcs.) Mint a szombati döntő után is nyilatkoztam, nagyon régóta vártam erre, mert magasan jegyzem ezt az eseményt, talán közvetlenül azok alatt, amiket eddig sikerült megnyernem, ugye itt az olimpiai bajnoki és a világbajnoki címre gondolok. A saját magam teljesítményével is elégedett voltam a szezon során, úgyhogy úgy fogok emlékezni erre a szezonra, mint amit nehéz lesz felülmúlni. Ez a kedvenc szezonom eddig. :-)



- A Fradi évek óta épül, egyre erősebb, s ami most történik, az egészen elképesztő: olyan csapat jön létre, amely tényleg álomszerű. Neked jelent ez pluszmotivciót, illetve egyáltalán szükséged van-e ilyesmire, hogy "pluszmotiváció"? Kell-e mindig valami külső hatás, hogy fenntartsd magadban az érdeklődést, a kíváncsiságot?

- A pluszmotivációt az adja, hogy ismét új közegbe kerülök Ez persze elsülhet bárhogy, még akkor is, ha csapattagok közül sokan ismerőseim, játszottam már velük korábban. Ilyenkor lényeges, hogy ki mit tud tenni egyénként azért, hogy egy homogén társaság jöjjön létre. Ez nagyon fontos, mert a játék is akkor lesz hatékony, ha ezt a feladatot sikerül megoldani.

- Varga Zsolt minden évben hűti kicsit a kedélyeket, elmondja, hogy bár nagyszerű játékosok jönnek azért össze kell szokni, csapattá kell válni és ez időigényes. A laikus viszont nehezen látja be, hogy ha a legjobb játékosokat egy csapatba rakják, az a csapat miért nem nyer meg azonnal mindent, ahol elindul. Szerinted is kell egy fejlődési ív és ez meddig tarthat?

- Kell, ugyanakkor szerintem most tette meg a Fradi, hogy olyan játékosokat igazolt, akikkel együtt nem kell olyan sok idő az eredményes csapat kialakításához. Úgy kalkulálok, azt tartom elfogadhatónak, hogy ez legkésőbb a Magyar Kupa idei döntőjéig megtörténik. Ez, ugye, decemberben szokott lenni, s úgy gondolom,hogy az addig együtt eltöltött több hónap, a sok lejátszott bajnoki és kupameccs elegendő kell, hogy legyen ahhoz, hogy már az idei év végén szép eredményt tudjunk elérni.

- Mennyire sajnálod, hogy nem sikerült a Fradinak a harmadik hely, így jövőre csak Eurokupa-címvédés jöhet szóba, a BL-ben nem szerepelhettek?

- Mivel az Eurokupa-győzelem még hiányzik a trófeáim közül, örülök. Pontosítok: elfogadhatónak tartom ezt a kihívást is.

- Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a következő három évre is!