FACEBOOK

Most az Eger büntette meg a vlv-t

Most az Eger büntette meg a vlv-t
hozzászólás, 2020.07.18.

Elfelejtettek meghívót küldeni szerkesztőségünknek az egri klub pénteki sajtótájékoztatójára - gondoltuk mi. De kiderült, hogy nem így van, szándékosan kerültünk ki a meghívottak köréből. Ez egy szankció, szerintünk nagyon súlyos döntés, büntetés valamiért, amiről nem is volt eddig fogalmunk. Részletek:


Szóval pénteken késő délelőtt internetes stream alapján értesültünk arról, hogy az egriek megtették a hetekkel korábbra ígért bejelentéseket, ismertették a női és a férfi keretet és a szakmai vezetésben történt változásokat. Nem értettük, miért nem kaptunk meghívót, szemben az eddigiekkel, hiszen a korábbi években, amikor csak módunk volt rá, elmentünk a klub évindító sajtótájékoztatójára. (Annak ellenére hogy az időpont nem mindig volt "budapestiúságíróbarát", s hogy nekünk bizony egy tank benzin is tétel a mai időkben.)

Ez itt a tavalyi, hasonló tematikájú egri sajtótájékoztató vlv-s tudósítása. 

Az ideire nem érkezett meghívó, ezért nem sokkal az esemény után telefonon jeleztük csalódottságunkat. Ekkor derült ki, hogy nem véletlenről van szó, Szécsi Zoltán klubelnöknek nem tetszett, hogy az egri klubbal foglalkozó legutóbbi három cikkünk tartalmával kapcsolatban nem kérdeztük meg a klubvezetést. Úgy tudjuk, elsősorban a Dabrowski Norberttel készült interjúnk "verte ki a biztosítékot".

A vlv írásai az egri klub anyagi helyzetéről és kormányzati támogatásáról:

A MÁJUS 11-i EGRI BEJELENTÉS

MEGMENEKÜL AZ EGRI KLUB?

300 MILLIÓ FORINTOT KAP KÜLÖN KORMÁNYRENDELET ALAPJÁN AZ EGRI KLUB!

 MIRE ELÉG A 300 MILLIÓ - HELYZETKÉP EGERBŐL

Az Egerben történtek követésével kapcsolatban ezen a ponton a vlv szerkesztője hozott egy döntést: kiszálltunk a helyi események naprakész követéséből. Részben azért, mert a történet erősen átcsúszott a politika világába, részben pedig azért, mert úgy értékeltük, akkor segítünk a legtöbbet az egri vízilabdasportnak - közvetlenül egyébként éppen Szécsi Zoltánnak -, ha nem hozzuk fel újra és újra a médiában megjelenő nyilatkozatok idézésével az egri helyzethez vezető út különböző állomásait. (Ahogyan azt a napokban az Index tette meg, összevetve Szécsi Zoltánnak az ügyben tett különböző, egymásnak ellentmondó nyilatkozatait.) 

Nem voltunk lájkvadászok, elvágtuk az egri "katasztrófahírek" fonalát, nem követtük a sárdobálás újabb és újabb állomásait. Először még úgy gondoltuk, meg kellene szólaltatni a "másik felet", az előző klubelnököt, így kívánta volna a szakmai tisztesség Szécsi Zoltán megnyilatkozásait követően. Ekkor Bárány Attila nem nyilatkozott, aztán pedig már mi se forszíroztuk a reagálását - a fent említett, nehezen meghozott szakmai döntésünk miatt.

Az egri csődhelyzettel kapcsolatos, fent dokumentált cikkeink kivétel nélkül az egri "hivatalos tájékoztatáson" alapultak. Itt tehát valószínűleg hiába keressük az okot. De hozzánk a klub részéről mind ez idáig semmilyen észrevétel, megjegyzés nem jutott el a cikkeinkkel kapcsolatban.

Elképzelhető, hogy az átigazolási időszakban általunk rendszeresen közölt játékosinterjúkban kell keresni az okot? Erre utal, hogy konkrétan megnevezték számunkra a Dabrowski-interjút. Megnéztük tehát, milyen "rémségeket" fogalmaztak meg az egri helyzetről a klubtól most távozó, nekünk nyilatkozó játékosok.

DABROWSKI NORBERT-INTERJÚ


- Sokkal több a szép emlék, mint a kevéssé szép, a vége nem alakult jól, de nemcsak az egri problémák miatt, hanem erre az időszakra rányomta a bélyegét a vírushelyzet is, valahogy befejezetlen lett az egész. Ugyanakkor a hétéves "korszak" egészét nézve nincs hiányérzetem. Azt tanultam világéletemben, már a BVSC-nél is, lehet beszélni bármit, ott vannak az eredmények feketén-fehéren, eldöntheti bárki a saját értékelése alapján, hogy ennek a hét évnek a mérlege pozitív vagy negatív.

Szép évek voltak és az egri csapat meghatározó szereplője volt az európai és a világ vízilabdasportjának ebben az időszakban. Négy éven keresztül folyamatosan ott voltunk a Bajnokok Ligája végjátékában, igaz, érmet nem sikerült szereznünk. Nyertünk bajnokságot, Magyar Kupát. Szerettem volna az Eurokupa versenysorozat végén szép eredménnyel búcsúzni, de az elvárást, a legjobb négy közé jutást itt is teljesítettük. A Bresciával szemben a kinti háromgólos vereség után vártuk a hazai visszavágót, amikor a vírus közbeszólt. 

- Az utolsó időszakban milyen változásokat tapasztaltál Egerben? Akár a vízilabda megítélésével, az anyagi helyzettel kapcsolatban. A végére keserű szájízzel emlékezel vissza?

- Ahogy mondtam, valahogy lezáratlan minden, ez is. Azzal, hogy június 30-án lejárt a szerződésem, sajnos nem ért még véget számomra az egri történet és ezzel elmondtam mindent. 

Amit kérdeztél, arra nem szeretném megkerülni a választ: nyilvánvaló, hogy az utolsó években lefelé mutatott a tendencia, ezt az eredmények is mutatták. Változott az a nívó, amit az egriek megszoktak és egyre nehezebb volt tartani a lépést az európai élmezőnnyel, valamint a legjobb hazai csapatokkal. Már a tavalyi fináléból is hiányoztunk és a most lezáratlanul véget ért bajnokságban sem tudtunk volna döntőt játszani, csak bronzérmet szerezhettünk volna. Én nagyon remélem, hogy a lefelé tartó tendencia megáll és legalább a jelenlegi szintet sikerül tartani, mert Eger városára szüksége van a vízilabda-sportnak. Egyébként leginkább a szakavatott és lelkes egri közönséget sajnálom, amely többet érdemel. Ők hozzászoktak egy minőséghez és a legutóbbi egy-két évben már nem azt kapták.

Szóval egy folyamat utolsó része volt ez, a korábbi eredményeket már nem tudtuk tartani, egy szakasz most nyilván lezárult - ahogy az Eger, úgy az én életemben is, most pedig kezdődik egy új. Én úgy érzem, hogy ami benne volt a csapatban, azt majdnem száz százalékig sikerült kihozni, persze az edző sosem elégedett, mindig helye van annak a megközelítésnek, hogy "lehetett volna még jobb is".

Hozzáteszem: egy klub eredményességét azon is mérni kell, hogy hány játékost ad a válogatottnak. Ahogy az eredményjelző felirata, ez is valamennyire objektív mérce és meg lehet nézni, hogy az elmúlt években az egri klub ezen a téren mit teljesített. És itt nem az én munkámról, hanem az egész klub teljesítményéről van szó. Egy Egerbe érkező játékos fejlődéséhez ugyanúgy szükség volt az irodai alkalmazottak munkájára, mint ez edzőkére, a stábtagokéra. 


Tisztelettel kérdezzük, mi a probléma? Miért kellett volna felkeresnünk az egri klubvezetést, hogy reagáljon az elhangzottakra?

HOSNYÁNSZKY NORBERT-INTERJÚ


- A döntésem ( a Honvédhoz igazolás - a szerk.) oka: a fiam iskolás lesz és nem szerettem volna, ha elkezdi valahol és máshol kell folytatnia, ráncigáljuk őt városról városra.

- Mit tudsz mondani az egri évekről, azért ez mégis egy hosszabb szakasz volt az életedben.

- Igen. Elég sokat játszottam Egerben, igaz, volt közben megszakítás is. Úgy gondolom, nagyszerű sikereket értünk el, ezúton is köszönöm a városnak a remek élményeket.


Tisztelettel kérdezzük, mi a probléma? Miért kellett volna felkeresnünk az egri klubvezetést, hogy reagáljon az elhangzottakra?

DECKER ÁDÁM-INTERJÚ


- Egy évre állapodtam meg (a Honvéddal - a szerk.) és az ok szerintem ismert: az Egri Vízilabda Klub nehéz, csődközeli helyzetbe került, és a nagymértékű kormánytámogatás a fennálló tartozások kiegyenlítésén túl jövőbeni top csapat építésére nem elegendő. Ott a megfiatalodás és újraszervezés van napirenden. Egyelőre rossz szájízzel kell búcsúznom, pedig Eger a második otthonom volt. A napokban ígéretet kaptam, hogy ez még változhat. Bízom benne, hogy pozitívan tudok majd nyilatkozni az ott töltött utolsó évemről is. Leginkább azt sajnálom, hogy ott kellett hagynom a barátaimat. Összesen 9 évet játszottam a Bitskeyben a pályafutásom során, talán mondhatom, hogy a született egrieknél is többet - gondolok itt Hegére (Hegedüs Gáborra - a szerk.), Zalánkira vagy Erdélyi Balázsra, nagyon megszerettem a várost, a szurkolókat, mély barátságok alakultak ki, biztos, hogy egy darabot otthagytam a szívemből.


Tisztelettel kérdezzük, mi a probléma? Miért kellett volna felkeresnünk az egri klubvezetést, hogy reagáljon az elhangzottakra?

KARDOS GERGELY-INTERJÚ


- Kérdezhetlek arról, hogy hogy váltál el Egertől, ahova nagy reményekkel szerződtél egy évvel ezelőtt?

- Ez érdekes történet és el kell, mondjam, óriási hiányérzet maradt bennem mind az eredményeket illetően, mind pedig magával a klubbal kapcsolatban. Meg szeretném köszönni a fantasztikus hangulatot teremtő szurkolónak, hogy gyorsan befogadtak. Nagyon sajnálom, hogy jövőre önhibámon kívül nem tudok náluk játszani. Nehéz beszélni erről. Volt még egyéves szerződésem, de a klubvezetés azt közölte, hogy a mentőcsomag ellenére nem tud megtartani, szabadon mehetek máshová. A játékostársakkal is jó baráti viszonyt alakítottam ki, ezért is sajnálom, hogy szétszéledt a csapat, jó társaság jött össze, sokra vihettük volna szerintem.


Tisztelettel kérdezzük, mi a probléma? Miért kellett volna felkeresnünk az egri klubvezetést, hogy reagáljon az elhangzottakra?

Talán csak nem azt várta volna el Szécsi Zoltán, hogy a játékosok nyilatkozatának egy-egy kiragadott állítása ügyében megkeressük és megkérdezzük, valóban így van-e, hazudott nekünk a vízilabdázó vagy igazat mondott?

Még egyszer: a klubtól egyetlen, egri témával foglalkozó cikkünkre nem kaptunk reagálást, észrevételt.

Ezek a tények, amelyekhez hozzátartozik, hogy a klub ügyvezető igazgatója pénteken délutén elnézést kért a történtek miatt a vlv szerkesztőjétől. Szécsi Zoltán egy sms-t küldött, ebben csak annyit közölt, hogy 12 éve ugyanaz a telefonszáma.


VLV-SZUBJEKTÍV

A vlv szerkesztője abban a hitben volt, hogy az elmúlt másfél évtizedben kialakított személyes kapcsolata Szécsi Zoltánnal - több, mint korrekt munkakapcsolat. A háromszoros olimpiai bajnok élete, játékospályafutása utáni karrierje fő állomásairól hírt adtunk, méghozzá az ő szavaival. Nem mentünk el sosem a "másik félhez", hogy csekkoljuk, úgy van-e, ahogy Zoli mondta.

Mellőzésünket tudomásul vesszük, nem is tehetünk mást, meggyőződésünk, hogy az egri vízilabdaszurkolók és maguk a játékosok szenvedik meg ennek a helyzetnek a kárát. Mert hiszen, nem is tudjuk, meddig tart a minket sújtó szankció! Csak egyszeri figyelmeztetés volt ez vagy a vlv-t a jövőben így kezeli az egri klubvezetés?

Jelzést mostanáig nem kaptunk, nekünk kellett észrevenni: baj van velünk, valamit nem egy klubvezető szájaíze szerint csináltunk, gondolkodjunk csak szépen el ezen, különben - lám, a pénteki esetet - minket kiiktatnak a sajtóval való kapcsolattartásuk rendszeréből.

Méltatlan, igazságtalan, férfiatlan...