FACEBOOK

Székely Bulcsú az utánpótlásképzésről: "Most kell a kreativitás, a régi megoldások újragondolása!"

Székely Bulcsú az utánpótlásképzésről:
hozzászólás, 2020.04.15.

Alig több mint egy esztendeje kezdődött meg az utánpótlásképzés reformja és most minden bizonytalan, hiszen a koronavírus-járvány miatt áll a sportág, nincsenek események, közös edzések, mindenki magában készülhet csak, igyekezve megőrizni fizikai és mentális állapotát. Ezúttal Székely Bulcsút, a szövetség utánpótlás bizottságának elnökét kérdeztük a helyzet hatásáról, várható következményeiről, a lehetséges "túlélési technikákról".


SZÉKELY BULCSÚ a vlv-nek:

- Természetesen olyan helyzetben vagyunk, amire senki nem számított és nem is lehetett felkészülni ilyesmire. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a legtöbb klub nagyon-nagyon jól reagált, viszonylag hamar átállt mindenki az otthoni munkavégzés támogatására, a távoktatásra. Az edzők feladatokat küldenek, fizikai edzésmunka, taktikai képzés is folyik ebben a nagyon nehéz időszakban.

Átmeneti időszak van, nyilván mindenki várja a bajnokságok folytatását (vagy amennyiben ez nem lehetséges, úgy a befejezéssel kapcsolatos döntéseket), a klubedzők a klubok fiataljait, a válogatottkeret-edzők a kerettagokat tartják folyamatosan tűzben, hogy amikor majd újra lehetőség lesz a játékra, mindenki megfelelő állapotban legyen. 

- Messze járok az igazságtól, amikor azt gondolom, hogy egy ilyen, hirtelen kialakult helyzet, amikor igazából semmit nem lehet csinálni, leginkább az utánpótláskorú játékosokat sújtja, hiszen nekik folyamatos fejlődésre, egyenletes terhelésre lenne szükségük, amihez edzések, meccsek kellenek...?

- Minden sportolónak rosszkor jött, ami történt, de logikus, amit mondasz: egy felnőtt játékosnál elsősorban a fizikai állóképesség paraméterei esnek vissza, illetve a játékban nyújtott teljesítmény, forma, ami aztán csak hosszú hetek munkájával hozható vissza. Most globálisan, a világon mindenhol ezzel a problémával néznek szembe a sportág művelői, így legalább azt elmondhatjuk, hogy ha újraindul minden, azonosak lesznek a kiinduló feltételek... Ami az utánpótlást illeti: a felnőttekhez már közel álló fiataloknál nagyjából hasonló visszaeséssel kell számolniuk, mint a "nagyoknak". Vannak ugyanakkor a fejlődésre különösen fogékony korosztályok, akiknél ezek a hetek, hónapok sajnos a vízilabda szempontjából valóban elvesztegetett időszakot jelentenek. A nagyon fiataloknál sokat számít, hogy az edzőik mennyire képesek motiválni őket, milyen megoldásokat tudnak bevetni úgy, hogy a csapatjáték öröme nélkül is fenntartsák az érdeklődést, a motivációt. Azt látom a közvetlen környezetemben, a KSI-ben és a válogatottak edzőinél is, hogy ez a helyzet előhozta a kreativitást, ami a "békeidőkben" néhol hiányzott a hétköznapjainkból. Éltük a napjainkat, dolgoztunk keményen a fejlődés érdekében, nagy változást senki nem mert bevezetni egy-egy rendszerben. Most viszont mindenre van idő. Gondolkodni, kitalálni dolgokat, jó metódusokat összerakni. Akár teljesen átállítani hibásan működő dolgokat, hiszen, amikor újraindul majd minden, most valóban a nulláról fogjuk kezdeni a teljes utánpótlássportot. Próbálom a helyzetet úgy felfogni, hogy ez egyfajta lehetőség mindenkinek az újrakezdésre.

A KSI-ben a teljes edzésstruktúrát át fogjuk dolgozni. Most van arra idő, hogy a különböző korosztályokban zajló munkát az eddigi megszokásoktól, beidegződésektől megszabadulva, valóban egymásra építsük. Öröm látni a kollégáim lelkesedését, ami bizakodásra ad okot.

- Mit csinálnak az edzők jelenleg? Hogy dolgoznak?

- Elég hamar átálltak az új rendszerre, igaz, nem nagyon volt más választásuk... Ugyanazt csinálják, amit a tanárok, otthonról küldenek feladatokat. Gondolkodunk azon, hogy a hibásan végzett gyakorlatokat hogyan tudnánk kijavíttatni, miként lehet olyan feladatokat adni, amiket akár egy lakásban, egy nem forgalmas lépcsőházban is végre lehet hajtani, hiszen nem mindenki él kertes házban.

Természetesen a távoktatás is több részre bontva zajlik, a fizikai edzésmunka mellett taktikai képzés is folyik. Az edzők mérkőzéselemzéseket is küldenek, sőt olyan feladatokkal látják el a fiatalokkal, amelyek komolyabb utánjárást igényelnek. Arra is alkalmat ad ez az időszak, amire soha nem volt lehetőség, hogy kicsit közelebb hozzuk a sportághoz más téren is a gyerekeket, megismertessünk velük a hagyományokat, a magyar vízilabdasport történetének fő fejezeteit. Ezt nemcsak mi csináljuk a KSI-ben, az utánpótlás válogatottaknál is hasonló munka folyik. Cseh Sanyi és Vincze Balázs remekül koordinálja az edzőket e téren is.

Az ezzel kapcsolatos feladatok nem is olyan egyszerűek, nem arról van szó, hogy rá kell keresni valamire és a megtalált információt átmásolásával meg is oldható a feladat. Bizony, meg kell nézni mérkőzéseket, utána kell böngészni játékosok életútjának. Azt gondolom, hogy ez eddig nagyon hiányzott. Láttuk, hogy egy-egy fiatal játékos legfeljebb azokat a neveket ismerte, akik éppen az ő idejében játszottak a felnőtt élvonalban, de nagyon csekély ismeretei voltak arról, hogy miként alakult ennek a sportágnak a története, micsoda nagy játékosok voltak Magyarországon, de akár a nemzetközi vízilabdaéletben is. A gyerekek most elkezdtek kicsit "mélyebbre ásni", én abban reménykedem, hogy ez hosszabb távon pozitív változást hozhat majd a szemléletükben.

- Minden bizonytalan most, mégis, ti milyen forgatókönyvre készültök?

- A bajnokságok lezárásáról vagy folytatásáról május 11-én fogunk dönteni. Az utánpótlás bizottság nagyon komoly erőkkel dolgozik azon, hogy ha nyáron újraindul a munka, ha vissza tudunk költözni az uszodákba, akkor mindenképpen legyen mód játékra, mérkőzésekre - a felnőtteknél és az utánpótlásnál is. Rendhagyó nyár lesz, ha visszatér az élet az uszodákba, nem az jellemzi majd, ami ilyenkor általában szokott lenni vagyis hogy szeptemberig mindenki alapozó jellegű munkát végez. Játékot akarunk újra, s visszahozni a családokat, nézőket a medencepartra! Bízom abban, hogy ezt a járvány visszahúzódása, megszűnése lehetővé teszi majd.

- Köszönöm a beszélgetést.


AZ UTÁNPÓTLÁSREFORM EGYÉVES MÉRLEGE I. - VLV-INTERJÚ CSEH SÁNDORRAL

AZ UTÁNPÓTLÁSREFORM EGYÉVES MÉRLEGE II. - VLV-INTERJÚ VINCZE BALÁZZSAL

A VLV KORÁBBI HÍREI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY KÖVETKEZMÉNYEIVEL KAPCSOLATBAN