FACEBOOK

U15 - Magyarország-Spanyolország 10:5 - EB-arany!

U15 - Magyarország-Spanyolország 10:5 - EB-arany!
hozzászólás, 2021.07.11.

Érvényesítette nagyobb tudását és döntőbeli ellenfelét is magabiztosan győzte le a portugáliai Eb-n a magyar válogatott. Hatalmas gratuláció. Cikkünk folyamatosan frissül nyilatkozatokkal és a meccs góljaival.

A vlv szerkesztősége az olvasók segítségével tartja fenn magát.
Kérjük, lépjen be támogatóink közé.
RÉSZLETEK


U15-ös Európa-bajnokság, Loulé (Portugália)

A magyar csapat:


Horváth Solt (BVSC), Kiss Gergely (KSI) - kapusok,
Balogh Botond (BVSC), Bötkös Patrik (KSI), Budai István (UVSE), Doroszlai Zalán (BVSC), Haverkampf Bence (Spandau), Lugosi Csongor (Eger), Mérő Alex (KSI), Nagy Zalán (KSI), Regős Vince (FTC), Simon Sebestyén Gergely (FTC), Tátrai Tamás (BVSC), Tóth András (Pécs), Tóth Martin Zétény (Vasas)  - mezőnyjátékosok.

Stáb: Dávid Zoltán, Regős Áron, Bisztritsányi Dávid.

EZ TÖRTÉNT SZOMBATIG

EZ TÖRTÉNT AZ ELŐDÖNTŐBEN


Döntő:

Magyarország-Spanyolország 10:5 (3:3, 4:1, 2:0, 1:1)

G.: Balogh B. Doroszlai, Mérő, Haverkampf 2-2, Tóth A., Simon S., ill. Granados Moreno 2, Gomina, Perrone, Feliu

A magyar csapat meggyőző játékkal, magabiztosan nyerte a meccset. Dávid Zoltán a végén a cserekapusunknak is lehetőséget adott a játékra.

Címlapfotó: LEN

VLV-VIDEÓK (LEN-stream):

1:0 - Simon Sebestyén gólja

1:1 - Gomila gólja

1:2 - Tomas Perrone gólja

2:2 - Doroszlai első gólja

3:2 - Haverkampf első gólja

3:3 - Saul Granados első gólja

4:3 - Doroszlai második gólja

5:3 - Tóth András gólja

6:3 - Haverkampf második gólja

7:3 - Balogh Botond első gólja

7:4 - Saul Granados második gólja, ötméteres

8:4 - Balogh Botond második gólja

9:4 - Mérő Alex első gólja

9:5 - Feliu gólja

10:5 - Mérő Alex második gólja


DÁVID ZOLTÁN szövetségi edző a vlv-nek:

- Nehéz bármit mondani... Amit kitaláltunk és megbeszéltünk, azt sikerült szinte maradéktalanul megcsinálni. Nagyon büszke vagyok a srácokra, ott voltak fejben, főleg a védekezés volt nagyon-nagyon jó. Tudtuk, hogy a góllövéssel nem lesz baj, csak a védekezéssel kellett alacsony gólszámon tartani őket.

Képben voltunk az erősségeikkel kapcsolatban, ezt is jól sikerült megoldani, kizártuk a játékból a legjobbjaikat, a 3-as és a 10-es játékosuk, azt hiszem, gól nélkül végzett, ők lőtték eddig a legtöbb gólt náluk. Gratulálok a fiúknak, büszke vagyok rájuk, óriási most az öröm itt.

- Az egész tornát hogy értékeled?

- Körülbelül ugyanígy, ahogy ezt a döntőt. Végig nagyon céltudatosan játszottunk, megnyertük valamennyi mérkőzésünket, de amikor nem ment valami, akkor sem estünk pánikba, hanem tartottuk magunkat a megbeszéltekhez és ennek a fegyelmezettségnek meglett az erdménye.

Jelentős szakmai munka folyt a háttérben, Cseh Sándor éjszakánként dolgozta fel a videókat, hogy fel tudjunk készülni az ellenfelekből, Székely Bulcsú megszervezte, hogy minden rendben legyen, a kollégáim pedig végig segítették a háttérben a munkát.

- Köszönöm szépen, gratulálok és jó utat nektek haza!


BALOGH BOTOND csapatkapitány és a torna MVP-je a vlv-nek:

- Zseniális érzés, alig találom a szavakat..., Európa-bajnokok lettünk - nagyon jó már kimondani is ezt!

Nagyon jól játszott a csapat, az elejétől kezdve, végig vezetve, mondhatni, simán nyertük meg ezt a döntőt. Mindent megcsináltunk, amit az edzők kértek. Úgy érzem, hogy odaértünk a helyünkre, ahova tartozunk, mert mi vagyunk a legjobb válogatott!

- Amikor kimentetek, már akkor úgy gondoltátok, hogy ti vagytok a legjobbak vagy meccsről meccsre, győzelemről győzelemre alakult ki ez az érzés?

- Őnbizalommal telve érkeztünk ide, hiszen a Montenegró Kupát megnyertük, s ott sok erős válogatottal találkoztunk. Azért tartottunk egy kicsit a görög az orosz és a spanyol csapattól, akikkel nem játszottunk eddig. Reménykedtünk, hogy őket is le tudjuk győzni.

- Neked személy szerint nem akármilyen érzés lehet ez, csapatkapitány is vagy, a torna legjobb játékosa lettél... Milyen lökést ad ez neked, gondolom, a jövőben elég csak erre a napra gondolni, ha a hétköznapok nehéz edzései közben elfáradsz...

- Igen. Most érzem azt, hogy kifizetődő volt az a munka, amit a hétkőznapokban folyamatosan beletettem, nemhiába edzünk annyit, megérte, jobbak vagyunk a többi válogatottnál én pedig a játékosok között tudtam kiemelkedő teljesítményt nyújtani. Ez jó érzés.

- Hogy képzeled el a jövődet? Nagyon fiatal vagy, hosszú pályafutás áll előtted. Mi a cél, mit szeretnél elérni?

- Minden fiatalnak, aki elkezd vízilabdázni, az a célja, hogy olimpiai bajnok legyen. Én is így vagyok ezzel. A legmagasabb szintre szeretnék eljutni, ehhez az OB1-en és a felnőtt válogatotton keresztül vezet az út és tudom, hogy nagyon sokat kell azért dolgoznom, hogy elérjem ezeket a célokat.

- Köszönöm szépen és még egyszer gratulálok!


DOROSZLAI ZALÁN a vlv-nek:

- Szerintem nagyon magabiztosan játszottuk végig ezt a döntőt. Egyben volt a csapat, mindenki nagyon hajtott, odattte magát - eszméletlen élmény volt az egész! Küzdöttünk magunkért, egymásért, nagyon rendben volt a csapategység, 

Nagyon nagy lökést ad ez a pályafutásomban, már a készülés során rengeteget fejlődtem, nagyon sok új dolgot tanultam.

- Hogy képzeled el a jövődet?

- Szeretnék a BVSC-ben tovább játszani, fejlődni és a lehető legmagasabb szintre eljutni. 

- Hogy ünnepeltek?

- Már visszafelé, a buszban is végig énekeltünk, a szállodában szintén, egy kis üvöltözéssel vegyítve. Le fogunk most menni az itteni medecéhez, ott beszélgetünk, de szerintem be is ugrunk majd...

- Gratulálok!


HAVERKAMPF BENCE a vlv-nek:

- Nagyon örülök a győzelemnek!

Nehéz meccs volt. Jól kezdtünk, de a spanyolok visszajöttek. A második félidően szerintem nagyon jól ment nekünk a játék és a spanyoloknak nem nagyon volt esélyük. 

- A torna közben végig bíztál az aranyéremben? Mennyir érezted erősnek a csapatot?

- Már Budvában (az Eb előtt megnyert Montenegró Kupa helyszínén - a szerk.) úgy éreztem, hogy esélyesek leszünk, itt pedig jól kezdtünk, egymásután jöttek a győzelmek, minden meccs után nagyobb lett az önbizalmunk.

- Hadd kérdezzek rá a te személyes helyzetedre, tudom, hogy a Spandau játékosa vagy. Hogy kerültél a magyar korosztályos válogatottba?

- Édesapám német, édesanyám magyar, kettős állampolgár vagyok. A sportot focival kezdtem, de aztén egy osztálytársam elkezdett vízilabdára járni és magával vitt. Kipróbáltam és nagyon megtetszett.

A nagyszüleim Vácon élnek, ott jártam le edzésekre, hogy készüljek a német bajnokságra. Vácon javasolták, hogy menjek el a tehetséggondozó foglalkozásra, onnan pedig egyből elvittek Martfűre, s Vincze Balázs meghívott a válogatott edzéseire. Havonta egyszer jöttem haza Berlinből Anyukámmal edzésekre.

- Akkor neked különösen sokat adhat ez a mostani siker, hiszen már eddig nagy áldozatokat hoztál a játék érdekében. 

- Igen. Tervezzük is, hogy Magyarországra költözünk és akkor nyilván egy magyar klubban folytatom.

- A kinti, berlini vízilabdaélet milyen?

- Utánpótlásban nem annyira erős a mezőny, én már a felnőtt csapatban szoktam edzeni és játszani.

- Hoppá! Tizenöt évesen ez önmagában nagy dolog. Gratulálok ehhez is és a mostani aranyéremhez is, remélem, még találkozunk!


CSEH SÁNDOR szakmai vezető a vlv-nek:

- Annyira jól sikerült a felkészülés, az edzőtábor, minden fázis..., itt kint is szinte minden nap tökéletes volt, fantasztikusak voltak a srácok, utólag azt kell, hogy mondjam, nem is lehetett kérdés, hogy ki nyer. Nyilván azért ez nem volt ilyen egyértelmű akár az elején, a horvátok elleni meccs előtt, mint ahogy a spanyolok elleni finálét megelőzően sem. 

Őszintén szólva engem meglepett, hogy milyen jó vízilabdát játszottak a 15 évesek, volt itt hat-hét-nyolc egyforma szintű csapat és nagyon nagy küzdelmet vívtak. A negyeddöntőben a mi meccsünkön kívül mindegyiken élet-halál harc folyt.

Tényleg fatasztikusak voltak a gyerekek, nyilván a stáb is odatette magát, szívvel-lélekkel dolgozott a négy hét felkészülés alatt is. Megemlítem, hogy vannak azok a fiúk, akik nem kerültek be a csapatba, remélem, a következőkben ők is ugyanakkora elánnal dolgoznak majd, annak ellenére, hogy most nem voltak itt. Továbbá sok ember dolgozott a csapat mellett, nekik is meg fogjuk köszönni a munkájukat. 

Nagyon nagy élmény volt nekem személy szerint is ezekkel a fiúkkal itt lenni. Nagyon örülök a sikernek!

- Tudom, hogy ilyenkor nehéz továbbgondolni a dolgokat, de legalább annyit mondj, hogy ez az arany "bizakodásra ad okot"?

- A mi feladatunk az, hogy a korosztályos csapatok tagjait felkészítsük a felnőtt válogatottságra, arra, hogy ott lehessenek a legjobbak között. Kemény munka folyik ennek érdekében. A mérce nem feltétlenül világversenyek megnyerése, de amikor sikerül egy ilyen eredményt elérni, annak abból a szempontból van jelentősége, hogy ez már megvan, ezt már elértük, ezt nem veheti el senki. Hogy a folytatás mi lesz, azon elkezdünk októberben újra dolgozni. Egy Európa-bajnokságon győzni - ez életre szóló élmény, még azok is így gondolják, akik már sok mindent nyertek a pályafutásuk során. 


SZÉKELY BULCSÚ, az Utánpótlás Bizottság vezetője a vlv-nek:

- Nagyon-nagyon büszke vagyok a gyerekekre és a stábra. A srácok a korukat meghazudtolóan profin álltak ehhez az Európa-bajnoksághoz, hihetetlen fegyelmezetten és akarással dolgoztak. Tényleg mindenki tette a dolgát mind a háttérben, mind benn, a vízben.

Ez egy óriási siker a magyar vízilabdasportnak és a Magyar Vízilabda Szövetségnek is, hiszen mind a lányok, mind a fiúk elhódították az Európa-bajnoki címet a legfiatalabbaknál, az U15-ös korosztályban. Ez azt jelenti, hogy igenis, nagyon-nagyon jó utánpótlásunk van, tényleg érdemes energiát belefektetni és visszaigazolja az élet, hogy jó úton járunk. 

- Úgy tűnt itthonról, hogy kimagaslik a magyar csapat a mostani torna mezőnyéből...

- Jó ellenfeleink voltak, nem szabad senkit sem lebecsülni. Azzal egyetértek, valóban kiemelkedett ez a csapat a mezőnyből mind az egyéni teljesítményekkel, de elsősorban a csapatteljesítmény volt az, ami vitte előre a srácokat mérkőzésről mérkőzésre. Hatalmas a boldogság és a büszkeség, amit itt most érzünk. 


Fotó: LEN

A harmadik helyért:

Görögország-Horvátország 11:7 (3:3, 3:2, 2:0, 3:2)

A torna végeredménye:

1. MAGYARORSZÁG

2. Spanyolország
3. Görögország
4. Horvátország
5. Oroszország
6. Olaszország
7. Szerbia
8. Törökország
9. Montenegró
10. Románia
11. Lengyelország
12. Portugália
13. Málta
14. Franciaország
15. Georgia (Grúzia)

Az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa Balogh Botond, a magyar csapat kapitánya lett.