FACEBOOK

Székely Bulcsú: ,,Az utánpótlás pályája felfelé ível,,

Székely Bulcsú: ,,Az utánpótlás pályája felfelé ível,,
hozzászólás, 2021.02.12.

Biztatónak nevezte a magyar vízilabdasport utánpótlásának helyzetét az InfoRádiónak adott interjújában Székely Bulcsú, a Magyar Vízilabda Szövetség utánpótlás-bizottságának elnöke. Arról is beszélt, hogy a fiú országos bajnokság rendszerét megreformálták, s hogy ez milyen hosszú távú előnyökkel járhat.


"Optimista vagyok az utánpótlás helyzetét és a jövőjét nézve is. Egyrészt sok országban továbbra sem tudnak a gyerekek játszani, itthon azonban biztosítottak a feltételek. Másrészt tudatosan alakítjuk ki a korosztályos válogatottakat és a bajnokságokat, ahogy a klubokban is magas szintű munka folyik. Minden jel arra mutat, hogy az utánpótlás felfelé ívelő pályán van" - összegzett Székely Bulcsú.

"Most is több fiatal játszik a felnőtt ob I-ben meghatározó szerepben, így joggal bizakodhatunk. Szép számmal vannak olyanok, akik Párizsra kiharcolhatják a válogatottságot. Kijelenthető, hogy a két felnőtt kapitánynak megvan a merítési lehetősége" - mondta az utánpótlás-bizottság vezetője, aki részletesen megvilágította a fiú utánpótlás-bajnokság rendszerét.

"A három korcsoportban zajló ob I lebonyolítása már az előző idényre megújult, de a járvány miatt a 2019/2020-as szezont félbe kellett szakítani, így éppen a legfontosabb kérdésekre nem kaphattunk választ. Ebben a rendszerben nem két kört játszik mindenki mindenkivel, hanem összesen négy szakaszból áll a bajnokság, a másodikban az első és a második nyolc küzd meg egymással, és ennek végéig a klubátlag alapján alakul ki a folytatásról döntő tabella. A harmadik szakaszban már a három korosztály csapatainak eredményeit külön számoljuk, minden korosztályban az alsóház legjobb négy csapata a két győzelemig tartó párharcban visszavághat, és kiharcolhatja a legjobb nyolc közé jutást, majd a nyolcas rájátszás egy klasszikus helyosztó szakasz csapatonként három meccsel" - mutatta be a sorozatot.

Bár ez a szisztéma bonyolultabb a korábbinál, több az éles meccs, hiszen az első két szakasz után még 12 klub csapatainak marad több-kevesebb esélye a bajnoki címre.

"Félve indítottuk a rendszert, de a szakma támogatta az elképzelést, nagy az egység. A gyerekek már itt szokják azt a fajta terhelést, amellyel aztán a válogatott tornákon is találkozhatnak. Ráadásul nem vész el idő előtt a motiváció, érdekes meccsek vannak. A három korosztály egész évben együtt utazik, de benne van a pakliban, hogy mivel az első két szakaszban még ezek összetett kluberedményét számoljuk, egy erős korosztályos csapat utána az alsóházból harcolhatja ki a legjobbak közé kerülést" - mondta el Székely Bulcsú.

Megjegyezte, hogy a rendszert egészében nyárra lehet értékelni, és igaz, hogy számolnak a klubok, de nem kell matekzsenit vagy főstratégát tartani a sikeres szerepléshez.

"Mindenki nyerni akar, enélkül nincs is értelme a sportnak, de akkor sincs tragédia, ha valaki kikap, mert még a harmadik szakaszban is vissza lehet zárkózni. Az alapfeladat, hogy a gyerekek szeressék meg a mozgást és a sportágat, akinek pedig kellő tehetsége és szorgalma van, azt az álmai eléréséhez kell segíteni, minden támogatást meg kell adni. Azért dolgozunk, hogy a munkánk 5-10 év múlva hozzon eredményt" - zárta szavait Sydney olimpiai bajnoka.

A teljes beszélgetés pénteken (február 12-én) hangzott el az InfoRádió Ötkarika című műsorában (a hangsávban 00.25-től).