FACEBOOK

Új szabályok: elmagyarázták, de majd meglátjuk - Délutáni "szieszta" Montenegróval

Új szabályok: elmagyarázták, de majd meglátjuk - Délutáni
hozzászólás, 2019.04.05.

Prezentációt tartottak a FINA képviselői csütörtök este Zágrábban, a pénteken kezdődő Európa Kupa nyolcas döntő helyszínén a tornán alkalmazandó új szabályokról. A részletektől kértünk tájékoztatást Märcz Tamás szövetségi kapitánytól. Felelevenítjük továbbá a 15 órakor kezdődő Magyarország-Montenegró mérkőzés előzményeit:


Märcz Tamás szövetségi kapitány a vlv-nek elmondta, hogy a prezentáción új információ nem hangzott el, a jelenlévők végigvették a szabálymódosításokat és azok értelmezését, alkalmazását.

Sok kérdés érkezett az ötmétereshelyzet megítélésével kapcsolatban (ez az a szituáció, amikor, ha kaputól hat méteren belül egyedül vezeti a labdát a támadó és hátulról "rányúlnak" - ilyenkor a jövőben elvileg köztelező lesz büntetőt ítélni - a szerk.), e témakörben a FINA egy összevágott videóval is készült, 15-20 példát mutatva.  Ez azért volt érdekes, mert a bemutatott jeleneteknél is megoszlott a vélemény, hogy az adott helyzetet hogyan kell megítélni. Mindenesetre Märcz Tamás arra számít, hogy a jövőben jóval több büntető lesz majd, mint a korábbiakban.

A tételes áttekintésen belül amiről még sok szó esett, az a "repülő cserék" végrehajtása volt. A szabályok ezen a téren adottak, ismertek, de néhány apró részlet még a napi gyakorlat szerint vár eldöntésre, például az, hogy csere előtt a bejönni készül játékos mennyi ideig tartózkodhat az oldalvonal mellett addig, amíg a lecserélt társa ki nem jön, s pacsival át nem adja a helyét.

A prezentációt Mark Koganov, a FINA vízilabda technikai bizottságának alelnöke tartotta, de Manuel Ibern, a testület elnöke is gyakran közbeszólt, sőt, a legtöbbet és a legfontosabb meccseken foglalkoztatott játékvezetők is bekapcsolódtak egy-egy jelenet értelmezésébe, segítve a látottak elemzését.

A prezentáción az összes "zágrábi" játékvezető részt vett (mint már korábban megírtuk, a magyar bírói kart Kun György képviseli a tornán), a delegátusok is ott voltak és a szövetségi kapitányok közül is mindazok, akik már Zágrábban tartózkodtak csütörtökön este.


A Magyarország-Montenegró mérkőzés pénteken 15 órakor kezdődik, ez lesz a torna nyitó meccse. Az M4 Sport élőben közvetíti, mi - a lehetőségek függvényében - a nálunk megszokott szöveges élő tudósításra készülünk.A Zágrábban készült vlv-fotók minőségét a Camera Kft-nek köszönhetjük.


Canon Webáruház

A magyar válogatott:

Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) - kapusok
Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)


A magyar csapat tehát 15 tagú, a teljes névsorból két játékost nem fog nevezni a Montenegró elleni mérkőzésre a kapitány, hogy ma ki marad ki, azt élő tudósításunk indulásakor közöljük majd.

A pénteki meccs jelentőségével mindenki tisztában van. Jól mutatja a találkozó fontosságát, hogy az M4 Sport is műsorára tűzte.

VLV-TUDÓSÍTÁS A CSÜTÖRTÖK ESTI EDZÉSRŐL

VLV-KÉPEK A CSÜTÖRTÖK ESTI EDZÉSRŐLA két ország válogatottja tavaly négyszer találkozott, s valamennyi alkalommal Montenegró győzött - igaz, a Világliga -szuperdöntő végső fináléjában, Budapesten csak döntetln utáni ötméteresekkel.

Az alábbiakban megtekinthető a négy meccs krónikája, klikkeléssel kiníyílik az adott meccs vlv-s tudósítása.

Barcelonai Európa-bajnokság, helyosztó az 5-8. helyért, július 26., csütörtök

Magyarország-Montenegró 6:7 (1:2, 1:2, 2:2, 2:1) - jegyzőkönyv / ez történt a meccsen

Barcelona, Bernat Picornell uszoda, v.: Paoletti (olasz), Buch (spanyol)
Magyarország: Nagy V., Angyal 1, Manhercz K. 1, Zalánki 2, Vámos 1, Mezei, Jansik D., Kovács Gergő 1, Erdélyi, Bátori, Bedő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Montenegró: Lazovics, Drasko Brguljan 1, D. Draskovics, Petkovics, Gy. Radovics 2, A. Radovics 3, M. Janovics, Gyurgyics, Ivovics 1, Misics, Cuckovics, Spaics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics.
Gól - emberelőnyből: 3/9, ill. 4/11
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Pohl (az utolsó negyedben), Ivovics (az utolsó negyedben)

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna

Döntő, június 23., szombat

Magyarország-Montenegró 11:13 (2:2, 4:2, 2:3, 1:2 - 2:4) - ötméteresekkel - VLV-KÉPEK
Budapest, Duna Aréna, v.:  Möller (argentin), Alexandrescu (román)
Magyarország: Nagy V., Jansik D., Erdélyi 2, Manhercz K. 3, Bedő, Vámos 1Kovács Gergő 1. Cs.: Mezei 1, Angyal, Zalánki, Bátori 3, PohlSzövetségi kapitányMärcz Tamás
Montenegró: Lazovics, Petkovics 1,, Radovics, Drasko Brguljan 1, Gyurgyics 1, M. Janovics 1, Ivovics 4. Cs.: Banicsevics, Vidovics, Szpaics, Draskovics 2, Misics 3Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól - emberelőnyből: 2/10, ill. 2/8
Gól - ötméteresből: 1/1, ill. –
Kipontozódott: Pohl (a 3. negyedben), Erdélyi (a 4. negyedben)
Kiállítva cserével, végleg: M. Janovics, (a 4. negyedben), Angyal (a 4. negyedben)
Sárga lap: Marcz Tamás, Vladimir Gojkovics

Csoportkör

2. nap, június 19., kedd

Montenegró-Magyarország 12:9 (3:2, 3:5, 3:2, 3:0) - VLV-KÉPEK
Budapest, Duna Aréna, v.: Vojvodin (orosz), Möller (argentin)
Montenegró: Lazovics, Radovics 2, Drasko Brguljan 1, Ivovics 1, Spaics 1, M. Janovics 3, Petkovics 1. Cs.: Banicsevics, Vidovics 1, Gyurgyics 1, Misics 1, Draskovics. Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Magyarország: Nagy V., Bátori, Erdélyi, Jansik D., Bedő, Angyal 2, Vámos 2. Cs.: Manhercz K. 1, Zalánki 3, Mezei 1, Kovács Gergő, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Gól - emberelőnyből: 8/11, ill. 4/8
Gól - ötméteresből: -, ill. 1/1
Kipontozódott: Draskovics (a 3. negyedben), Erdélyi (a 4. negyedben)

Európa Kupa, 2018

Szuperdöntő, Rijeka (Horvátország), április 5-8.

Mérkőzés az 5. helyért, április 8., vasárnap

Magyarország-Montenegró 7:15 (2:4, 1:2, 2:6, 2:3)
Rijeka, Kantrida uszoda, v.: Vlasics (horvát), David (francia)
Magyarország: Nagy V., Török, Manhercz K. 2, Zalánki, Vámos 1, Mezei 1, Jansik D., Angyal, Nagy Á., Bátori 1, Bedő 1, Vadovics 1, Vogel Soma (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás
Montenegró: Scsepanovics, Drasko Brguljan 2, Banicsevics, Petkovics, Gy. Radovics 1, A. Radovics 2, Draskovics 1,Gyurgyics 6, Popadics, Misics 2, Cuckovics 1, Spaics, Lazovics (kapus). Szövetségi kapitány: Vladimir Gojkovics
Gól - emberelőnyből: 2/9, ill. 2/6
Gól - ötméteresből: -, ill. -
Kipontozódott: Banicsevics (a negyedik negyedben)


Mint ismeretes, a magyar válogatott csoportelsőként jutott be a zágrábi nyolcas döntőbe, amelynek minden meccse ki-ki mérkőzés lesz, tehát a továbbjutás a tét. Ha ez pénteken sikerül, akkor a legjobb négy közé jutunk és a döntőbe kerüléshez az olasz-orosz meccs győztesét kell legyőzni.


Az Európa Kupa (európai Világliga-selejtező) nyolcas döntőjének programja, április 5-6-7., Zágráb (Horvátország). 

A VLV FELHÍVÁSA

A január 1-je óta 0 (nulla) forint bevétellel gazdálkodó vlv szponzort, hirdetőt keres az év fontos külföldi eseményeinek tudósításához.

Nem lett támogatónk a zágrábi tornára, családi költségvetésből vagyunk ott.

Támogatók nélkül nem leszünk képesek eljutni a következő tornákra:

Bajnokok Ligája F8 (Hannover, június 6-7-8.)

Az EK/VL nyolcas döntőjén elért továbbjutás esetén:

Világliga Szuperdöntő (Belgrád, június 18-23.)

Világbajnokság (Kvangdzsu, Dél-Korea, július 12-28.)

A külföldi programok a magyar válogatott felkészülési tervének elkészültekor még bővülhetnek.

Kérjük a vízilabda iránt érdeklődő cégeket, segítsék munkánkat!


Április 5., péntek

Negyeddöntők

15.00 Magyarország-Montenegró

16.45 Spanyolország-Szerbia

18.30 Olaszország-Oroszország

20.15 Görögország-Horvátország

Április 6., szombat

15.00 Magyar-montenegrói vesztese - Olasz-orosz vesztese (az 5-8. helyért) (G5)

16.45 Spanyol-szerb vesztese - Görög-horvát vesztese (az 5-8. helyért) (G6)

18.30 Magyar-montenegrói győztese - Olasz-orosz győztese (elődöntő) (G7)

20.15 Spanyol-szerb győztese - Görög-horvát győztese (elődöntő) (G8)

Április 7., vasárnap

15.00 G5 vesztese-G6 vesztese (a 7. helyért)

16.45 G5 győztese - G6 győztese (az 5. helyért)

18.30 G7 vesztese-G8 vesztese (a harmadik helyért)

20.15 G7 győztese-G8 győztese (döntő)

Egy belépőjegy 30 kunába kerül, VÁSÁRLÁS

A torna magyar játékvezetője Kun György.

Az Európa Kupa rövid időre visszanyúló hagyományai szerint a tornára minden részvevő 15 fős keretet nevezhet, meccsenként 13 játékos szerepelhet.

Zágrábban már a FINA új vízilabdaszabályai szerint játszanak. A módosításokat (lásd alább) a FINA döntéshozó testülete decemberben, a kínai Hangcsouban fogadta el.

Az első három helyezett részvételi jogot szerez a Világliga június 18-23-i belgrádi szuperdöntőjére, amelyen 8 csapat vesz részt, Európából négy, beleértve a rendező jogán Szerbiát. Ez azt jelenti, hogy a belgrádi szerepléshez Zágrábban az első három hely valamelyikét kell megszerezni, de ha Szerbia elődöntőbe jut, akkor az esetleges negyedik helyezés is Világliga Szuperdöntőt ér.(A többi kontinensről a március 26. és 31. között, az ausztráliai Perthben megrendezendő interkontinentális selejtezőtornán szerezhetnek belgrádi kvalifikációt a csapatok.)

A Világliga Szuperdöntő belgrádi győztese részvételi jogot szerez a tokiói olimpiára.


A Zágrábban már érvényben lévő szabálymódosítások:

- A támadóidő újraindulásakor (szöglet, blokk után) a támadóhoz visszakerülő labda esetén és kiállítás miatt újra kezdődő (emberelőnyös) támadás esetén az óra nem 30, hanem 20 másodpercről indul, ennyi idő van a támadásra. (Emberelőnynél kivétel, ha a kiállítás pillanatában 20 másodpercnél több ideje volt a támadó csapatnak, ez esetben az eredeti idő marad az órán.)

- A kaputól két méteren belüli körzetben elkövetett szabálytalanság esetén a szabaddobást nem feltétlenül a szabálytalanság konkrét helyétől, de a kétméteres vonalról kell elvégezni.

- A sarokdobást elvégző játékos nemcsak játékostársának passzolhat, hanem közvetlenül kapura lőheti a labdát, sőt, úszva elindulhat a labdával és ezt követően is kapura lőhet.

- Játék közbeni cserénél a bejövő játékos az alapvonal és a félpálya között bárhol bejöhet a játéktérre.

- Az időkérést jelző gombot a csapat stábja kezeli a kispadnál.

- Félidőben a szünet az eddigi öt perc helyett három perc.

- Hat méteren kívüli szabálytalanság esetén a labda nemcsak közvetlenül lőhető kapura, hanem a játékos lövés nélkül is játékba hozhatja, úszhat vele és ezt követően is rálőheti. (Ez utóbbi esetben a védő támadhatja őt.) 

- A kapus a félpályán áthaladva is játékba avatkozhat, elvégezhet ötméterest - meccs közben és az esetleges szétlövésnél is.

- Az eddigi negyedenkénti egy időkérés helyett a mérkőzés időtartama alatt összesen kétszer kérhet időt egy csapat, ezt viszont bármikor, amikor birtokolja a labdát.

- Ha a kapu felé úszó (már csak a kapussal szemben lévő) támadó játékost a kaputól hat méteren belüli körzetben hátulról szabálytalanul (tehát nem csak a labdát érintve) akadályozzák a lövésben, játékvezetőnek büntetőt kell ítélnie.

- A hat méteres vonal körüli, tisztázatlan helyzetben a játékvezető rámutat a hat méteres vonalra. Ez esetben a szabaddobás közvetlenül kapura lőhető, ha ez a kézjelzés elmarad, nem lehet azonnal rálőni a labdát.

- A játékvezetők meccs közben rádiókapcsolatban vannak és kommunikálnak egymással, párbeszédüket a delegátus is hallja.

- A meccs videófelvétele alapján utólag szankcionálhatnak olyan szabálytalanságot (brutalitást), amit a játékvezetők a találkozó közben nem vettek észre. Elmarasztalás esetén a vétkes legalább egy mérkőzésre szóló eltiltást kap. A vizsgálatot csapat is kezdeményezheti (a lefújást követő 30 percen belül, 500 svájci franknak megfelelő összeg megfizetésével egyidejűleg), de a TWPC saját kezdeményezésére is eljárhat ilyen esetben.